Захранване - въпроси и отговори - тема 7

• 33 059
  • 740
  •   1
Отговори
# 675
На мен ми звучи като заместен обядът Simple Smile

# 676
Обядът е около 12:00 яде след сън
След като е яла пюре не търси АМ.
Будува до 15:00 някъде.
Давам АМ и заспива.
Та се чудя заместен е обяда нали?
След няколко дена ще навърши 5 месеца.
Здравейте, поне до годинка в храненето трябва да присъства белтъчна компонента... мляко,жълтък или месо. Ако пюрето е само зеленчуково давайте още поне 30мл мляко след него или ако е домашно го правете с АМ или кърма.

# 677
Днес дадох пюре който съдържаше месо.

# 678
Колко гр е изяло бебето? Колкото и да е всъщност - на няма и 5 месеца не е ок да има заместено хранене.. За месото на тая възраст сте чели назад.

Последна редакция: ср, 20 май 2020, 23:42 от Tolly

# 679
Момичета, хубави ли са рибните пюрета на Плазмон?

# 680
Момичета може ли да ми кажете примерно меню за 7-8 месечно бебе ,колко хранения да са заместени с твърда храна ?

# 681
  • Пловдив
Момичета може ли да ми кажете примерно меню за 7-8 месечно бебе ,колко хранения да са заместени с твърда храна ?
Според мен само на обяд. До 1 г основната им храна е мляко, дали кърма или адаптирано все тая. Не е нужно да се замества хранене, просто предлагайте твърда храна да се запознава и с нея и си дохранвайте. За пореден път казвам, водете се от детето. Аз се водих по моето и тя замести ядене чак на 1г и 1 м и на 1г и 4 м отказа и адаптираното.

# 682
Попитах педиатърката за кисело мляко (почти на 8м сме)и ми каза не било вредно .Аз съм давала кисело мляко и то доста сега малко се притесних да давам ли защото беба много обича 🙄

# 683
  • Пловдив
Попитах педиатърката за кисело мляко (почти на 8м сме)и ми каза не било вредно .Аз съм давала кисело мляко и то доста сега малко се притесних да давам ли защото беба много обича 🙄
Не разбрах, само кисело мляко ли давате или кърма/адаптирано? Ако е само кисело, аз лично не бих го ползвала като основно мляко, за опитване да, но не и като основно. То на 8 м какво ли усвоява от киселото мляко, но вие си преценяте, а и с педиатър сте говорили. Кърмено ли е или на адаптирано?

# 684

И аз мисля, че само обяда на тази възраст е добре да се замести. Дъщеря ми около края на осмия месец вече си търсеше и следобедната закуска под форма на твърда храна, но всичко е индивидуално и наистина е хубаво да се води човек по детето.

# 685
Не разбрах, само кисело мляко ли давате или кърма/адаптирано? Ако е само кисело, аз лично не бих го ползвала като основно мляко, за опитване да, но не и като основно. То на 8 м какво ли усвоява от киселото мляко, но вие си преценяте, а и с педиатър сте говорили. Кърмено ли е или на адаптирано?
Давам адаптирано мляко ,но съм е захранвала с кисело с лъжица няколко пъти за следобедна закуска .

# 686
  • Пловдив
Milinka12, не виждам проблем да яде кисело мляко, щом не е основното мляко. Аз лично първо захраних с масло в 7 месец, след това дадох сирене към 8-9 месец и края на 8 мисля, че дадох кисело мляко. Честно казано, не помня кога точно го дадох, но всичко съм давала само да захраня, а не да нахраня. Винаги след твърда храна е пила адаптирано.

# 687
Според мен трябва да има повече заместени хранения, защо да го лишаваме има доста по полезни неща от АМ. Кога ще свикне да се храни като му предлагаш по няколко лъжички 🙄близнаците на една близка отказват храна а са на 1г и половина и искат само гладко пасирано точно поради тази причина. Все пак можеш да добавиш млечни неща като масло,сирене,жълтък . Месото също е полезно, да не говорим за плодове и зеленчуци. Всеки сам си преценява как да си гледа детето. Най-добре се водете от детето.  Моята бебка в момента е на 6++ и отказва АМ още от
 началото и нямам друг избор, бях търпелива но наддава мн малко и започнах захранване и вече имаме 2 заместени хранения, просто трябва да се водите по детето. Моля не ме нападайте,знам че всеки има мнение 🤗

# 688
Многократно е дъФкана темата за това на каква възраст да се замести млечно хранене с "твърда"  храна.  НОВИТЕ (подчертавам) и СЪВРЕМЕННИ кпак подчертавам) препоръки на СЗО  са до навършване на една годинка детето да е на млечни хранения основно (кърма или ам).  Всяка друга храна основнп е за опитване и да разберем дали имс алергии.  А дали ще е гладко паирана,  с парченца или въобще  няма да е пасирана е избор на вида захранване.  Няма нищо общо с това че до годинката не е заместено хранене,  както дава пример дамата в предния пост.  Препоръчиъелно е още около 8-9месец да се дават парченца,  даже някъде се препоръчва и големи колкото пръст парчета храна за смукане,  гризане и чесане на венците.  Например резен леко мината на пата ябълка,  резен круша, коричка хляб.  Пак повтарям  това е около 8-9месец. И в хранате вече да има по-едри парчета.  При ЗВБ директно се започва с храна ма парчета,  още от  края на 5-6 месец (или когато майката е решила да захрани - на  7 мес например).  До годинка организмът на бебето не е готов да усвои пълноценно другаъа храна различна от млякото (говоря за ам и кърма,  не за краве,  козе и всякакви други).  Ако давате по-голямо количество друга храна и на бебето  му се услажда,  това е за сметка на млякото.  Ако не целите и не гоните заместване на хранене ограничете "твърдата"  храна (пюретата имам предвид за стандартнозахранващите) и додавайте мляко след това.  А може и първо мляко и после друга храна  като  примерно дадете по-малко мляко и го дохраните с пюре да речем. 
И още нещо за наддаването... С пропълзавянето,  с прохождането децата стават доста по-активни и израсходват повече енергия.  Нормално е да не наддават по много.  Важно е да има малко грамаж  нагоре или см нагоре.  Да са весели и активни.  Все пак не вярвам да има някоя майка,  която да иска дебело дете в бъдеще.  А това нещо се залага първата година от живота, освен че е подчинено на генетиката. 
Водете се по децата си,  но мислете и разумно,  осведомяеайте се за съвременни тенденции и препоръки в храненето. Не се притеснявайте  след  двайсе теийсе години и тези неща ще ги отрекат и ще измислят друго.  Но бъдете  гъвкави и мислете с главите си в момента.

# 689
Твърдата храна не е само за опитване на вкусове и проверка за алергии. Източник е на други важни вещества, витамини и минерали, така че разнообразното хранене е важно.
На мен заместен обяд на 9 месечна възраст ми звучи добре. На тази възраст би трябвало да имат около 5 хранения децата и едно заместено хранене+4 млечни, не е за сметка на ам/кърма. Но всяко дете е различно, водете се по него. Моето си замести първо СЗ, чисти зеленчуци или месно пюре хич не обичаше. Хапваше няколко лъжички и край Joy Точно около 8 месечна възраст започнах да му давам парченца, малко по малко свикна и към годинката заместихме обяда, но не под формата на пюрета. И до сега не обича крем супи. 
Rolling Eyes Така че, всяко детенце е различно.

Общи условия

Активация на акаунт