Идва зима мразовита, всяка плетките заплита! - тема 98

• 50 657
  • 750
  •   1
Отговори
# 495
  • Бургас
Не знам. Но аз и на две куки не мога много добре да се справям с чорапите. Плета, плета и накрая във всеки чорап могат да влязат и двата ми крака. За сега , като скъсам чорапи, изплетени от майка ми, преплитам скъсаната част- пети и пръсти.

# 496
Мисля да ги модифицирам в ръкавици без пръсти, тях поне ги мога. Или шапка Simple Smile Ще го измисля

# 497
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:

коледно закачливи идеи за плетачки 18+
обърнете внимание на цената Wink

# 498
  • на острова на мечтите

Ей този модел не можах да се сдържа да не ви го споделя...
Бирените бокали са невероятни Joy

# 499
Хепи, ето ти нещо за една кука.

ПС да ме извинят момичетата от смешната тема, но не мога да се въздържа да не ги пусна и тук.

# 500
Аз съм на тая вълна обаче ме вдъхновихте за нещо подобно да почна с малко забавни дреболии за Коледа
Със сигурност ще направя нещо за маски, за да не убиват на ушите. Даже съм си купила копчета, но не съм се спряла на модел.
Направих амигуруми човече от Among us, някаква игра и детето е очаровано Wink

Последна редакция: пн, 09 ное 2020, 09:40 от 🍀HAPPY 🍀

# 501
  • София
Ах ах, много забавни моделчета. Аз започнах шалчето, обаче бавно върви, а племенника иска гети и ще го оставя за малко, за да изпълня желанието на младежа. Каква прежда ще препоръчате за гети, а плетката като ластик ли е? Гледах по-сложни, ама ми се иска по-бързо да ги направя, за да се върна към шала (с тази скорост за Коледа ще го оплета Grinning)

# 502
  • Варна
Не знам. Но аз и на две куки не мога много добре да се справям с чорапите. Плета, плета и накрая във всеки чорап могат да влязат и двата ми крака. За сега , като скъсам чорапи, изплетени от майка ми, преплитам скъсаната част- пети и пръсти.

Ако говориш английски, ще ти препоръчам чалъмите на  fish lip kiss,  за да стават всички чорапи по мярка. Има малко изчисления преди започването, но трикът с ключовите зони наистина работи. Описанието е 6 печатни листа и ако не ти се дава долара за закупуването на схемата, пиши ми на лични, ще ти го изпратя като файл.

# 503
Manzhelka, моля те, обясни ги на всички какви са тези трикове? Много ще е полезно.
Аз гледам в таблица според номера на обувката, колко см е дължината на ходилото, деля на 3 и заплитам петата на малко повече от 2/3 от общата дължина. Почвам от пръстите, а петата е със свивки по диагонал, като купешките чорапи.

# 504
  • на острова на мечтите
Аз чорапи съм плела на пет куки. Започвам от ластика. Петата я плета накрая.

# 505
Здравейте на всички!
Гледам тук тръгна чорапена тема.
Слагам ви линк с ником модели, но там има и таблица ( жълто-зелена), там има стандартно изброени бримки и см на различни размери на два вида прежда.
https://www.liveinternet.ru/users/veleslena/rubric/2939672/
Питайте ако нещо, защото е на руски 😉

# 506
Анжи, твоят линк ме подсети за едни много щури чорапи, с двойна спираловидна пета, започват се от нея.

https://knitty.com/ISSUEff11/PATTdoubleheelix.php
Указание на руски https://pozitiver.livejournal.com/81458.html

Започване:

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 18:42 от Diorela

# 507
  • Варна
Diorela, става дума за насоки как да се определят бримките, дължината и най-вече как да оформиш петата, за да могат чорапите да пасват най-добре на крака, без да халтавят или стягат, при това след като само си очертала ходилото на картон и си отбелязала къде се намира кокалчето спрямо края на петата. Т.е.
Веднъж очертано, правиш изчисления и после не мериш, докато плетеш, а чорапът става точен. Но петата е от типа на купените чорапи, със скъсени редове, а не другия тип, който пада надолу. Виждам, че и ти май така ги плетеш. Там има и този чалъм, че след като довършиш скъсените редове на петата, продължаваш да плетеш около инч преди да продължиш с модела над глезена. Мога да ти пратя описанието, както и на всеки, който поиска. Много подробно е обяснено, аз лично смятах с калкулатор , следвайки инструкциите, като сметките се правят за negative ease ( т.е. с по-малко бр, че като се опънат на крака, да е точно). Освен това и аз предпочитам да ги почвам по турския начин от пръстите, а не от ластика, макар че това няма кой знае какво значение, ако принципът ти е ясен. Дай ми само имейл на лични (и всеки, който иска) и ще ви го пратя. Просто трябва да се види на чертежа кои размери се взимат.

Да подсетя на тези, които пазаруват от Алиекспрес, днес има намаления. Аз се поглезих с едно кълбенце от 70 гр пухкава прежда от норка (глася я за шапка) за малко над 3 евро с вкл доставка. Така че давай, народе, на пазаруването! Simple Smile

Иначе чорапките със спирала също съм ги гледала в knitty и също искам да ги пробвам, но още не съм довършила полата :--). Искам да се науча и правя такова завършване (спортното езиче към петата):

И понеже понеже напоследък май повече се запасявам със схеми, отколкото да плета, ето и схемата на какъв шал мога да споделя - автор е една невероятна рускиня, с никнейм olgajazzy:

Последна редакция: ср, 11 ное 2020, 23:01 от Manzhelka

# 508
А не можеш ли да го пуснеш в Докс?
Макар, че трудно  се оправям с обясненията на английски, не съм наясно с понятията. Повече руски клипове съм гледала и така свикнах с руските понятия, че някой не ги зная дори на български как са. Joy

Този 1 инч ми се струва малко, сега си премерих чорапите, оставила съм 5 см от засечката на петата до началото на ластика.

Аз съм им намерила следната цака на плетене. По-често плета с тънка прежда.
Започвам от пръстите за дамски чорап на 8 бримки, за мъжки на 10. Като прехвърля на 4 куки, наддавам, докато станат по около 10, до 12  бримки на игла - общо 40 , 44 бр.  И както казах, гледам в някоя диаграма дължината на ходилото спрямо номер обувки, деля го на 3. Като изплета 2/3, плета още около 1-2 см  ( опъвам малко като меря дължината) и започвам скъсените редове за петата, докато стигна пак до 8 бримки общо, после наддаването. Като изплета петата и мина пак на всичките куки, плета още поне 5 см , а за мъж и повече и започвам ластична плетка.
Петата трябва да се засече там, където минава мислената перпендикулярна линия от средата на глезена към ходилото. Петата се около 1/5 спрямо останалата част от ходилото. Но аз ползвам 2/3 +1  до 2 см. на око , а не 4/5.
По този метод съм плела и бебешки чорапки. Сама си го измислих.

Но ще ми е много интересно да видя какво са измислили хората.
Имайте предвид, че чорапът не трябва да е плътно по крака, за да топли.

ПС А можеш ли да намериш по-едра снимка на този тип езиче на чорапите? Или как се нарича?  Интересно е, верочтно се плете със скъсени редове, но не се вижда добре на тази снимка.

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 00:55 от Diorela

# 509
И понеже понеже напоследък май повече се запасявам със схеми, отколкото да плета, ето и схемата на какъв шал мога да споделя - автор е една невероятна рускиня, с никнейм olgajazzy:

Схемата на шала е платена. Не е редно да се разпространяват авторски платени схеми.

Общи условия

Активация на акаунт