Идва зима мразовита, всяка плетките заплита! - тема 98

• 50 257
  • 750
  •   1
Отговори
# 510
  • Варна
Diorela, до голяма степен твоето описание припокрива това, което качих.  Само че например пръстите се плетат до тази мислена линия, начертана през края на малкия пръст и която е успоредна на върха на пръстите.  И т.н. качих го тук:
https://dox.abv.bg/download?id=f7b7760049
Аз съм изплела само един чифт по този модел, но понеже бяха за подарък, не мога да предоставя снимка. Но понеже бяха за подарък, хареса ми в това описание точно това, че не е необходимо мерене докато се  плете. Предишните чорапи съм ги плела на метода проба-грешка докато плета и меря и нагласям Simple Smile. Обаче ще си запазя и твоята табличка с размерите, мисля че ще ми е полезна.

Колкото до шала, да, моделът съм гу купила, защото възнамерявах да си го плета, но така както гледам в близката година не виждам как ще го почна - имам и започнат гоблен, а време - малко. Така че ако някой иска наистина да го изплете, мисля, че не е проблем да му предоставя схемата, дали аз или някой друг ще го изплете, все едно замества мен. Така никой няма да е ощетен. Все едно съм подарила схемата.

За бието на спортните чорапки, трябва да потърся по-хубава снимка в инстаграм, но ще се поровя през уикенда.

# 511
Аз ще помоля за схемата на шала 😀 и много благодаря.

В момента съм на чорапена тема. Плета на 5 игли отгоре на долу, като се уча от рускините в ю туб.

# 512
Ако си прочетете общите условия при покупката на схемата на шала, Manzhelka, ще откриете, че преотстъпването на схемата на трети лица и разпространяването и по някакъв начин, без знанието на автора, е недопустимо.
За авторско право не сте ли чували?

# 513
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
манжелка, петичката не  е ли двоен ластик?

# 514
Möß, то и книгите ги купуваме, пък ги разменяме. Авторското право е платено с покупката. Не може да се разпространява с търговска цел, т.е. ти не можеш да пускаш  за продажба изделия по платени схеми, или самата схема без съгласие на автора. Ползването е за лични цели, може да се предоставя също за лични цели. Нали библиотеките са на този принцип?
Приеми, че темата е своего рода библиотека.

Малко ми е смешно плетка, защитена с авторски права. Ми всяка добра плетачка, като я види и огледа, ще я повтори. Нали майките и бабите ни плетяха по този начин нови плетки.  Малко е пресилена тази история, ама всеки си знае.
А и що народ се е разплел... Все по-малко стават хората, които могат да плетат. Нали има и инициативи за поддръжка на занаятите, за да не се загубят и да не останат в миналото. Повечето плетачи пазят тези традиции да показват и учат другите. Но всеки има право да изкарва пари както може.

Manzhelka, ти ми повдигна самочувствието! Simple Smile
 С таблици е пълно в нета, просто пуснах такава, която съдържа всички мерки. Ми то като наддаваш при пръстите, стига долу горе до линията на малкия пръст с този брой бримки. А и да е по-малко, не е фатално. Не е нужно чак толкова точно да се докара при пръстите. По-важно е засичането на петата.
Благодаря за указанията, малко са ми с повишена трудност. Така и не се научих да чета такива схеми с обяснения, нали се учих по клипчета.

Ползвай, народе, моята схема е безплатна. Simple Smile

----------------------------------------
ПС Схемата на този шал е толкова елементарна, че и аз, дето се имам за начинаеща плетачка, мога да я докарам.
Имайте предвид, че гърбът не изглежда особено красиво. На снимките съзнателно не се вижда, само на една се вижда малко.  
Предполагам, че ако се направи едноцветно, орнаментите да са само релефни, ще е по-добре, защото ще стане двулицев, което е важно при шаловете. Но това си е мое мнение.

Тази схема ми харесва повече:

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 11:16 от Diorela

# 515
Аз пък да ви споделя  моето притеснение с платените схеми.
Не мога да се оправям с описания. За мое съжаление, много хубави модели са именно такива. Не ми се дават пари за нещо, което може би няма да ми свърши работа.

# 516
Дио, не си съвсем права. Закупуване на авторска схема не ти дава право да я разпространяваш без съгласието на автора.

Еленчето, когато се колебая за някоя схема, чета отзивите за конкретния автор - дали описанията му са подробни,  разбираеми, описателни или схематични, пък тогава решавам. При проблем винаги можеш да се свържеш с автора по мейл и да помолиш за помощ или допълнителни разяснения.
Аз ненавиждам описателни инструкции без схеми, изобщо не купувам такива.

# 517
Аз също съм се чудила, защото аз дето също плета от броени месеци, вече хващам това онова на око
Попадала съм на случай клип с дадена плетка или изделие е напълно безплатно в Ютюб от автора, а схемата е платена. Става ми смешно, защото аз също не мога да чета добре схеми и описания и гледам повече клипове Simple Smile
Трик- вместо схема на шала, може да се потърси само плетката, или пък...схема на бебешко одеалце с такава плетка Wink
За чорап или амигуруми схемата е важна, ама за шал...де да знам, гледам колкото да видя как се заплита и малко после от повторяемият мотив и готово. Кеф ти одеяло, кеф ти шал, кеф ти калъфка...
И да, има много готини плетки ( попадала съм главно на бебешки одеала) , които са двулицеви. Гледала съм ги с цел евентуално да ги ползвам за шал Simple Smile
Ако плетях професионално, разбира се, е съвсем друго Simple Smile

# 518
Möß, има разлика в понятията разпространяване и предоставяне за лични нужди. Simple Smile
Ако влагат друг смисъл в разпространяване, то е техен ангажимент да го дефинират. И то само ако не е в противоречие със законите.
Все пак аз коментирам нормативната уредба, а не правилата на сайтовете.

# 519
предлагам да спрете.
има закон за авторските права, в който никой от нас не е компетентен.
на схемата (купувала съм схеми и знам) пише, че е за лично ползване и не се продава или преотстъпва.
бъдете добри момичета и не го правете явно. Wink
Simple Smile знаете ли какво намерих вчера при разчистването?
ярко сигнално зелена прежда. и също толкова ярко и сигнално жълта.
по една гранка, видимо около 100-200 грама. дебеличка.
давайте идеи какво да ги правя. Simple Smile

# 520
Е как, шапки Simple Smile

# 521
хахаха, за бащицата или за Горинич?
като ме видят с тая прежда ще си сложат тъмни очилИ. шапка такава може и да не погледнат.
Simple Smile мислех си за дрешка за чашка, но имах идея да правя коледни...

# 522
И няма да оценят труда ти Joy, ц,ц
Ами вземи още някой цвят и направи украса

# 523
Калъфка за възглавничка като моята, от ярко оранжева прежда

ПП. Манекенката е в бонус за снимката 😀

# 524
ихаааа. срашна идея. и двете са супер.
Simple Smile котка нямаме, но ще положа Горинич отгоре и ще стане работата. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт