Идва зима мразовита, всяка плетките заплита! - тема 98

• 50 649
  • 750
  •   1
Отговори
# 585
Вскякава вълна и аз на ръка пера, защото после се съсипва, въпреки качествената пералня. Веднъж без да искам съм сложила един много скъп кашмирен пуловер на мъжа ми в пералнята, и познайте - сега аз го нося, като подръпвам ръкави от време на време.

# 586
Е пак добре. Обикновено стават твърди, дебели и грозни, или аз съм майстор....
Поздрав

# 587
И аз съм майстор Hug Вълната и при мен става твърда и дебела, а кашмирът просто се смалява с няколко размера, но мекотата и плътността не се променят.

Диорела, жилетката от последния линк също ми хареса. Също идеята направо да плета и бието е добра, само дето аз красиви и равномерни крайни бримки досега не съм успяла да постигна Joy та все един последен ред за оформяне ще се наложи.
За кокетката само едно не ми стана ясно. Каква е причината да не се наддават на всеки ред по 4 бримки, а едва през 6 реда наведнъж по 24? За улеснение ли се прави така, или има техническа причина? На мен ми се струва по-логично всеки ред да е малко по-голям от предишния, за да следва плавно формата на тялото. Или ако наддавам на всеки ред все на едно и също място, там бримките ще са по-различни и ще личи?

# 588
Здравейте .
Голям мерак са ми плетени одеала и реших да питам дали е трудно сама да си оплета. Не съм много веща . Преди години съм си плела това - онова . Всичко съм забравила.
Но искам да пробвам . Видях и някакви дето се плетат с ръце или пръсти .
Ще се радвам да ме посъветвате

# 589
Изобщо не е трудно, аз се уча и точно одеала плета

# 590
Флоксче, потренирай малко жакардова плетка с двойна крайна бримка по това клипче и ще видиш, че ще ти се получи. https://www.youtube.com/watch?v=hRImXFvnjyA
Всъщност предложението ми е точно такова бие да направиш, за да плетеш всичко накуп.

На кръглата кокетка наддават на всеки 6-ти ред, за да се получи кръгла. Simple Smile Ако се наддава през ред по 8 бримки , то тогава си става реглан ръкав с 4 регланни линии.  А ако се наддава на всеки ред по 4 бримки, пак ще се получат само 4 линии на наддаване, както при реглана, но не мисля, че ще е красиво.
С това наддаване на 24 бримки на всеки 6 реда, се получава добре и ляга плавно. Видя ми блузата, че е плавна. Правила съм наддавките с дупки, виждат се линиите на наддаване. Огледай ги как се получава.  

Саня, не те съветвам да правиш одеало, което се плете на ръка. Ще глътне много прежда, трудно ще се пере, ще е тежко. Те се правят от кълбета за плъстене, които са с много малък метраж. В началото ще изглежда красиво и пухкаво, но после ще се заваля и ще стане грозно, защото тази прежда не е пресукана.
https://www.youtube.com/watch?v=F876mzVBbi0&list=PLPojMM1PMS … PJuNm_FoKNpc8d64M
Такива бримки са по-подходящи за инфинити шал, правила съм от прежда Ализе кънтри, както и от 2 ката спагети. Стават добре.
Ако искаш да си плетеш одеало, по-добре си направи както ги прави The ant is... , плетеш квадрати и после съединяваш. Тя има много красиви одеала.

И аз да се похваля, изплетох снощи мъжките чорапи, а тази вечер пак се гъбаркам с едно бебешко терличе. Май ми е време да снимам. Simple Smile

Последна редакция: вт, 01 дек 2020, 00:46 от Diorela

# 591
А къде мога да видя одеалата на The ant is... ?
И  не може ли изцяло да се плете или е трудно .
С какви куки - шишове трябва да бъде .
Намерих някакъв сайт и има много интересни прежди и т.н. https://hobiyarn.com/
Аз не държа непременно да са с ръце плетени .
Виждала съм с разни плетеници или гладка плетка и т.н.

# 592
Диорела, благодаря за обяснението!

Саня, според мен най-лесно и бързо се плете одеало на една кука. Плете се цялото наведнъж, и е много по-леко да боравиш с едната кука, отколкото да премяташ тежкото полуготово одеало на иглите. Също така става доста дебело и плътно, плетката не се разтяга толкова.
Ще се похваля с моето, макар че не е съвсем за хвалене, много грешки допуснах, но пък топли много.

Одеалото от квадратчета е много красиво, но има малко повече работа по него, защото отделните квадратчета се съединяват накрая. Трябва малко повече търпение. Не намирам линка сега,  но наскоро аз самата питах в темата, и The ant is го беше пуснала...

# 593
А къде мога да видя одеалата на The ant is... ?
И  не може ли изцяло да се плете или е трудно .
С какви куки - шишове трябва да бъде .
Намерих някакъв сайт и има много интересни прежди и т.н. https://hobiyarn.com/
Аз не държа непременно да са с ръце плетени .
Виждала съм с разни плетеници или гладка плетка и т.н.

Здравейте! Плетене а одеяло е хубава идея.
 Така сидиш вечер пред телевизия, гледаш любимия си филим и плетеш и колкото по-голямо става одеяло, то обгръща ти краката  и става топличко и уютно. Малко рамонтика 😉
Първо решите колко е голямо и какъв цвят, да ви е кеф да го ползвате. От прежда букле ( макар че трябва да се свикне да я плетеш) стават ефектни одеяла без специални рисунки - може просто да правите в шах мат например по 10 бримки лицеви и 10 бримки опакови, и след например 13-14 реда( да докарате примерно квадратче) сменяте ги. Така става двулицево одеяло и не скучно да се плете така.

# 594
На една кука съм плела голямо одеало, наистина е кеф да плетеш и да се завиваш
Сега плета такова на квадрати

# 595
Йеее, за пръв път плетох на една кука. Първо се научих на 5, после на 2, и сега се уча на 1.
Кажете, как се крие конеца в началото и края на 1 кука?  Наплетох ръбчето на бебешки терлички с кълбалка и конецът е леко хлъзгав, та не зная как да го завържа и скрия да не се разплете след време.

ПС Момичета, много хубави одеала!
Саня, като се включи The ant is..., ще ти покаже нейните. Тя ги плете от прежда дундага и са шарени.
Тези, Хобиярн, нещо не ми вдъхват особено доверие. Не показват производител на преждите, бъркат състава им. Ето това е чорапената  суперуош на Ализе - https://hobiyarn.com/prezhdi/prezhdi-po-prednaznachenie/za-chora … chorapi-i-pletiva, но те не пишат, че е на Ализе, за състав са написали вълна/акрил, а преждата е вълна/ полиамид. Други прежди, които също са сложени в чорапени, въобще не са подходящи. Сериозни недостатъци за продавач на прежди, как да им вярвам за останалото.

Някой знае ли тази прежда специал чорапи, кой я произвежда? https://hobiyarn.com/prezhdi/prezhdi-po-prednaznachenie/za-chora … a-pleteni-chorapi

Сетих се, че има една прежда на Статекс (Стенли) - Черга, състава е вълна с 10% полиамид, която е шарена като дундагата и е със същата дебелина. Но, за съжаление, нямат едноцветни от нея, а аз бих искала точно еднцветни, че ми писна от шарени. Едноцветните се комбинират много по-лесно, шарените са много задължаващи
https://stenliyarn.com/prezhdi/cherga/ - черга
https://g-yarns.com/index.php?route=product/product&path=310 … mp;product_id=322 - дундага

Последна редакция: вт, 01 дек 2020, 11:42 от Diorela

# 596
Аз си оставям по-дълъг край, и след като завърша плетката, го вплитам в бримките. Края на конеца го отрязвам косо, така че да е възможно по-тънък накрая. Това става само с вълнени прежди и смески с вълна, след първото пране нишките се сплъстяват и изобщо не личи къде е било. С друг материал мисля, че няма да се получи, защото нишките не се степват.

А за началото, още преди да започна си правя една примка и сплъстявам края на конеца към другата част. Трудно за обяснение Anguished, но лесно се прави. Конецът се мокри и с дланите се пресукват двата края докато се сплъстят. Така накрая остава примка, като ухо на игла.

# 597
Здравейте на всички!
Аз лично поръчвах от хобиярн, коректни хора. Те, като и при Стенли, имат собствения бренд, със някоя фабрика се оговорилили да правят за тях - обикновено или в бг или в Турция. Може да ги питате по телефона кой точно произвежда за тях прежда.
Ето новата ми блуза, прежда Дропс беби алпака силк.

# 598
  • В полите на Пирин планина
Самият начин на започване на плетката на една кука, според мен изключва неволно разплитане - то прилича на възел:

# 599
По-скоро при магическия кръг или там както се казва на български има риск. А в края аз застъпвам просто с новите бримки...ама не е май най-сигурният начин. Просто плета отгоре. Но така не се налага после да го пришивам. Засега няма издънка...ако има .. ще го мисля Но аз нямам много опит още.

Общи условия

Активация на акаунт