Идва зима мразовита, всяка плетките заплита! - тема 98

• 50 683
  • 750
  •   1
Отговори
# 570
И мен това ме притеснява леко. Ако плета така, уж за по-лесно, и после да съсипя  цяла изплетена жилетка, няма да си го простя Joy

# 571
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
а защо не си го изплетеш направо отворено отпред?
тях ги притеснява това, че няма да се срещнат шарките - ти такъв проблем нямаш.
и пак на една част, не на три.
примерно така Simple Smile https://www.youtube.com/watch?v=aMO14nQBIk4

а после му наплети и ръкави Simple Smile

# 572
И мен това ме притеснява леко. Ако плета така, уж за по-лесно, и после да съсипя  цяла изплетена жилетка, няма да си го простя Joy

Този начин се прилага само при плетене на жакард, защото за лесно плетене на жакард е само в кръг и да има красива рисунка. Но обработка на разрез е голяма и пипкава работа, зашиване на части много по-лесно.
Преди разрез трябва с бот да го фиксирате и след това с отделна изплетена част да го затворите в джоб. Става три слоя, тогава от дебела прежда представите какво  ще е.

Ако искате без шевове плетете три части заедно - предница-гръб-предница. Защото тъй  или иначе като стигнете до ръкави трябва тези части да плетете разделно.

И по-дебела прежда не значи че е по-топла. За топли дрехи бих използвала алпака или камила. Дрехи по-леки и по-топли стават. Дебела вълна е доста по-тежка.

Относно прането, забравих да пиша, че слагам за едно пране 1 или 2 дрехи, зависи от размери. Макар че в инструкция за пералня пиши че до 2,5 кг, за мен е много, тьй като по-трудно се изплаква препарат, а това е много добра среда за плъстене.

# 573
Аз също слагам един пуловер, максимум 2. Пералнята ми по принцип е за 10 кг пране, 2,5 кг вълна. Но слагам 1 пуловер.
Имам един пуловер с алпака. Наистина го слагам в най- студените дни.

# 574
Също уникално на алпака, тя сякаш отблъсква мърсотия, тя има такъв като копринен ефект. Също вижте по планините овчички, тяхна козина лесно се изцапва.
Може би знаете, близо до Перник има частна зооградина, там има алпака, те са много пухкави и чистички, разрешават с тях да се снимаш. И входа не е скъп и разрешават да ни храниш. За децата ще е голям кеф.

# 575
Да, искахме да ходим наскоро, но заради ковид не успяхме Simple Smile
Обаче мен ме е страх и си пера пуловерите веднага след носене Simple Smile не смея да ги проветря и ползвам пак без пране Simple Smile  палтото с кашмир обаче пу пу сякаш наистина е магическо Simple Smile

# 576
Благодаря момичета! И аз съм си мислила за този вариант трите части да плета заедно, но не бях виждала и не знаех дали ще стане. Точно като на клипчето ще направя, като детския модел всичко ще плета едновременно.
За преждата, ако взема по-фина, например алпака, няма ли да се деформира? Аз ще я нося не като връхна дреха, а целодневно за да ме топли, притеснява ме да не се оформят "лакти" и "дупе".

Хепи, аз слагам в пералнята по три-четири пуловера, там ми е грешката Confused
От триенето се сплъстяват. Ама съм патица, плела съм филцова вълна, и съм плъстила в пералнята, знам как става....

# 577
Ми то аз не съм особено умна. Аз ги пера така,зада е сигурно,че няма да се смесят с другото пране. Joy после забелязах, че така няма проблеми Simple Smile и така.

# 578
Здравейте !
Може ли да споделите клипче, в което детайлно и за малоумни като мен, да е показано как се плете пуловер както заедно, така и поотделно частите ? Досега съм плела само шалове, ленти, много съм начинаеща за останалото, но с времето ще се науча. Също така да попитам дали тази прежда (на снимката по-долу) е подходяща за хубав шал, и имате ли препоръки какъв да бъде модела ?
Скрит текст:
Скрит текст:

# 579
опитай да сложиш преждата на мекото на гушката.
мисля, че тази вълна ще боцка.

имам такъв пуловер и трябва да се носи само с блузка от по-плътно трико отдолу. Sad и понякога пак боде.

# 580
https://youtu.be/ghaeSECo7jk
https://youtu.be/nCi1uT5zEO0
https://youtu.be/_LjCwJrP9vc
https://youtu.be/YEOQBDSn1JM
Ето намерих малко, но при тези блогери има и други, можете да разгледате.
Съжелявам, само на руски🙈

Боцка, защото е вълна. Вълна -мерино не боцка, също алпака боцка - беби алпака нежна, мохер боцка - суперкидмохер доста нежен, камила боцка - пух от бебе камила е нежна.

Дори дънки се деформират. Но за стабилно плетени неща, трябва да не  се плете  хлабово.

Тази прежда за мен за шал е много дебела, казвам лично за мен. От дебела прежда по-принцип стават хубави и ефектни шалове, но трябва да са дълги ( а аз 153 см 🙈 и изглеждам много смешна) . Но такъв шал ще е тежик около 500 гр. Може би тогава да е снуд?  И като писали, да видите дали ще ви боцка.

Последна редакция: пн, 30 ное 2020, 10:08 от anji75

# 581
Да, боцка леко. Оплетох страхотна лента за коса (не съобразих, че е от 100% австрийска ли да беше ..? вълна), но като я сложих на дъщеря ми, веднага изпищя. Сина ми се отказа да му плета каквото и да било.
Сега за тази прежда, която показах, три кълбета имам и много ми харесва, подарък са на майка ми отпреди години, съответно нямам много опции, а сега не е момента да тръгна да търся такава (най-вероятно и не е купувана от бг), затова реших да оплета шал с нея, с оглед на количеството. Боцка, не боцка, ще я използвам 😃 Само трябва да си преценя ширината.
Освен нея, получих и страхотен мохер (ако не е мохер, простете, не ги различавам толкова още), на който няма етикет, и бих помолила също за мнение какво мога да сътворя с него и с какъв диаметър куки да плета. Само едно кълбе ми е.
Онзи ден ходих до един магазин до един голям пазар в София за прежди. Много мила жената, купих си 4 цвята прежда за шалове и куки 7-ца по препоръка на консултантката. Ако шарената синя ви се струва дебела за шал, представям си другите ако покажа 😃
Слагам снимка на мохера (или каквато е), за да дадете препоръка и на огромната вълнена лента, чиято прежда е жестока.
Скрит текст:
Скрит текст:

# 582
На лентата може да сложиш подплата от плат. Полар или детски десен.

# 583
забравих да се похваля. Simple Smile
пътувахме малко из дивия северозапад и минах през любимо магазинче за прежди във Враца. минавала съм там преди повече от пет години, запомних продавачката с добро и много се страхувах, че може вече да не работи.

е, работи. Simple Smile и е все така пълно с прежди и преждички, и продавачката е все така мила и усмихната. Simple Smile истинско злато. посмяхме се (тя естествено не ме помни), но е душичка. жива и здрава да е. развесели ме.

излязох си с десет кълбенца много фина бяла прежда и още десет "скарлет"
не я намирам в нета, само тук е спомената Simple Smile
Simple Smile
Скрит текст:
по левче на гранка от 100 грама са финансово много красиви 

# 584
Преди 2 г. изплетох 2 пуловера от 100% алпака, адски много топлят, но и много пускат косми. Моят е по-тънък, на дъщеря ми е двойно по-дебел. Наистина не се замърсява и го пера рядко, въпреки, че е екрю. Аз съм много зиморничава и обичам да ми топли, миналата зима не си го свалях от гърба. Но го пера на ръка по съветите на Анжи. Не ми боцка, алпака е по-мека вълна от овчата, но аз винаги нося пуловерите с трикотажна памучна блуза отдолу, хем по-топло, срещу изпотяване, а и не търпя вълна да се допира до кожата ми, че съм много алергична.
Ето този на дъщеря ми, показвала съм го в темата.

Благодаря момичета! И аз съм си мислила за този вариант трите части да плета заедно, но не бях виждала и не знаех дали ще стане. Точно като на клипчето ще направя, като детския модел всичко ще плета едновременно.
За преждата, ако взема по-фина, например алпака, няма ли да се деформира? Аз ще я нося не като връхна дреха, а целодневно за да ме топли, притеснява ме да не се оформят лакти и дупе.

Флоксче, потърси смес с алпака, за да я държи здрава, да не пуска толкова много косми, а да топли.
За плетенето ми хрумна да плетеш по клипа за кръглата кокетка, но в предницата да сложиш няколко см повече от ляво и дясно за прихлупване, което може да го плетеш с жартиерна плетка, а в края да завършваш с двойная кромочная ( двойна крайна). Така няма да се налага да наплиташ допълнително бие отпред. В жартиерната слагаш и дупки за копчета. Мисля, че няма да е никак трудно да префасонираш от клипа, но плетенето няма да е в кръг, а ще е лицево, опаково - на ляво, на дясно.

Ето ти и линк за плетене на жилетка, има много добри обяснения -
https://blog.tincanknits.com/2012/02/23/sweater-techniques-serie … ps-baby-cardigan/

Последна редакция: пн, 30 ное 2020, 11:30 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт