"Богатство" на кредит

• 23 162
  • 665
  •   1
Отговори
# 480
Коментирахме хора, които нямат спестявания и опират до дарения в контекста, че е важно човек да мисли и за неблагоприятни събития, които също струват пари.

# 481
Коментирахме хора, които нямат спестявания и опират до дарения в контекста, че е важно човек да мисли и за неблагоприятни събития, които също струват пари.
Дева, има хора, които няма как да спестят, просто няма. Има многодетни семейства с малък доход, има средностатистически, които са ок, докато не им се случи трагедия, има и прахосници.

Не е редно да се осъждат всички само, защото при теб се получава.

Браво на теб, имаш заделени, не ти трябват кредити, но не обвинявай различните, които ползват системата.

# 482
Ааа, не ги обвинявам.
Но вече не съм състрадателна и съпричастна към нуждите им, дори за здравословни проблеми.

# 483
80 % от хората не могат да спестят.
Аз се лишавам от много неща, за да заделя 200 лв примерно. Мога да отида и да похарча половината си заплата в мола, или за екскурзия, но после ,какво ще се яде.
Благодарна съм,че поне 100 лв мога да заделя.
Днес дойде една клиентка при мен /работя в банка/. Синът й беше с два инфаркта и от НОИ му бяха запорирали сметката, по която взима пенсия. Първоначално жената се караше на МЕН, но после омекна , и накрая каза,че съм много добра и пак ще дойде.
Аз й пожелах здраве и да им вдигнат запора .
Много има такива клиенти. Няма един лев заделен за цял живот работа. Накрая болни и смачкани някакви чиновници от НОИ и НАП им вземат и малкото пари. За които са работили. Тъжно, може холивудски филм да се снима за хилядите човешки съдби обречени на глад и мизерия.

# 484
Има и живот извън нашия и извън форумния стандарт.

истински бедни хора, без да са мързеливи също има. Има и такива, които временно са в тази ситуация и им се налага.

Аз не приемам "Зов за помощ" като просия. Здравната система изнемогва и ако мога, помагам, макар и със смешна сума.

# 485
Здравната система изнемогва от краденето на лекарите,а хората са принудени да просят като се разболеят, нищо че са осигурени.

# 486
  • out of space
Здравната система изнемогва от краденето на лекарите,а хората са принудени да просят като се разболеят, нищо че са осигурени.

Ехеееей! Не така! Пише се "някои лекари", "някои продавачки", "някои политици".

Работех в болница и съм видяла прекрасни и ужасни елементи- от професор, до чистачка.

# 487

Добре Дева, по принцип съм съгласна с теб, но когато се отнася за 10% от населението. Останалите живеят на минимални доходи, някои от тях са деца, други имат деца със специални нужди, за които не са подготвени, трети се разболяват и им свършват спестяванията.

Повечето молби за помощ са от млади хора с малки деца. Кога да натрупат спестявания?
Може би да чакат до 40-50, за да създадат семейство.

# 488
Всъщност, не знам за какво спорим, след като няма единно решение по въпроса. Ако имаше, щеше да се знае и всеки да го прилага. В различни периоди от живота и кариерата ни, в зависимост от финансовата ситуация - нашата лична и глобалната - за всеки отделен човек има някакво решение, което в момента е оптимално за него. В друг момент оптималното решение може да е друго. Не дай Боже да закъсаш дотам, че да молиш за помощ за здраве - твоето или на близък, едва ли някой го прави от добро.

# 489
  • Варна
Преди няколко години мое бегло познато семейство започна такава кампания, защото се налагаше събиране на сума за операция на единия от тях. Само ще кажа, че мъжът работи изключително доходна работа, жената е домакиня и имат две деца. Години наред тези хора нямат заделена сума за подобни извънредни ситуации и не защото не са имали възможност да заделят, а защото са прахосници. Прахосници от типа жената да ходи при най-модния фризьор, защото е "име", а не защото кой знае какви чудеса прави с косата й. Прахосници за да си купят чисто нов джип защото "какво ще кажат хората, ако сме с някоя стара кола". Прахосници дотам, че децата (в долни тогава класове) да имат най-скъпите телефони. Абе, схващате за какво става дума. И започна кампания. Мои близки приятели се включиха, аз отказах. Както и да е, парите се събраха. Операцията беше успешна. Към днешна дата мъжът продължава да си работи много печелившата работа, а семейството продължава да си живее разсипническия живот. Имам близки приятели, които пък са сравнително близки с тях и това, което пиша не е наизуст, нещата стоят точно така. Част от събраните средства май не бяха изразходвани по предназначение, а за лични нужди, не малко хора останаха с неприятно чувство, но всичко свърши.

Аз лично бих направила усилие да върна поне част от сумите след това на близките приятели, които дадоха стабилни пари. Вятър и мъгли, дума не стана за подобно нещо. Пак подчертавам, че доходът им е такъв, за какъвто много от нас могат да мечтаят само.

Е, как да имам доверие на кампании след такъв случай!? По-добре да купя една торба храна за бабата от първия етаж, която живее в общинско жилище и си брои стотинките за да си вземе хляб. Направих изключение за една скорошна кампания тук, но като цяло вече съм доста скептична.

Това по повод постовете на Дева.

Последна редакция: сб, 08 фев 2020, 08:28 от HighSpeed

# 490
Много са така.И заради такива,хората не дават и на наистина нуждаещи се.Колкото и малки да са доходите,трябва да се заделя по малко.България няма социална система и затова трябва да разчитаме на себе си.

# 491
Хай Сийд, много нагарчат подобни истории и хората после се чувстват някак зле, но има и истински нуждаещи се. За съжаление, това запълва дупките в солидарната система.

В идеален свят, всички ще плащаме осигуровки и те ще стига за всички, но никъде по света не е така.

# 492
Хай, имам една приятелка и в нейното семейство са такива прахосници. Около 9000лв са им месечните доходи на двамата и всичко отива за погасяване на кредити. Два джипа, необитаема къща и още каквото се сетиш. Май само гащите им не са със заем. Проблемът при тях идва от мъжът и, който явно си има комплекси и иска всичко най. Толкова са задлъжняли, че ходят на почивки с ваучери от Грабо и спестяват повече от месец за такова удоволствие. Последно бяха в някакъв мизерен хотел на Боровец, но важното е да паркират на входа джиБа за 100 бона.

Последна редакция: сб, 08 фев 2020, 09:41 от YouDontOwnMe

# 493
Ми да, за мен статуса "два големи джипа и къща-прогимназия" идва, след като много си надвиеш на масрафа и буквално имаш десеторни средства, така че тоя стандарт е нещо обичайно. Обаче в момента, макар буквално да може да го постигнем това на кредит, не ми се иска. Защо? Ми щото се стига до това да не може да спреш да бачкаш, за да обслужваш тоя стандарт. И какво става, вместо стандартът да те кефи и да ти служи, ти на него служиш.

Дори за ипотечен кредит сме много консервативни, не се знае все още, в България сме, има още да се обръща палачинката. Някъде 1,000 лева на месец ми е пределната граница за ипотечен кредит, по-нататък не гледам имоти, просто ги смятам за над нивото ми. С кредит може да се излъжеш, че даден стандарт вече ти е в нивото, а то не е.

# 494
Вижте в нови.Поредната без спестявания,с няколко деца,с разболял се мъж и "дайте ми" Като нямаш пари роди едно дете,защо раждаш четири?Такива не ги съжалявам,съжалявам децата за безотговорните им родители.

Общи условия

Активация на акаунт