"Богатство" на кредит

• 23 160
  • 665
  •   1
Отговори
# 495
Тя и с едно да е, пак няма да имат. Все пак има нужда от прираст на населението. На тези деца ще разчитаме да ни плащат пенсиите.

# 496
Някъде 1,000 лева на месец ми е пределната граница за ипотечен кредит, по-нататък не гледам имоти, просто ги смятам за над нивото ми. С кредит може да се излъжеш, че даден стандарт вече ти е в нивото, а то не е.
С хиляда лева на месец за 30 години доста добър кредит можеш да теглиш. Аз съм на принципа (преди години го прочетов в статия на един американец икономист), че жилището трябва да е около 5 годишния ти чист доход. Ако цената е 6 пъти или повече приходите за година, значи не е твоят имот и не можеш да си го позволиш.

# 497
  • София
Съгласна съм с това за 5-годишния доход (макар че реално нашия апартамент е 2-годишния ни доход), но при такива сметки кола за 100 к е напълно във възможностите на хора с 9 хиляди месечен доход. А пък ги оплюхте много...

# 498
  • София
С тези цени на имотите в София - подобни принципи невинаги са приложими, но това е огромен офф-топик.
Аз съм малко фифти-фифти по темата със спестяванията. Стремя се да спестявам и да имам заделени пари, но не фанатично. Понякога предпочитам една хубава вечеря с приятели в приличен ресторант, вместо да се стискам. Или хубави обувки, бижу, което много ми е харесало, т.н. Не говоря да издумкам 300 лева за гурме вечеря или 400 за парцали и дрънкулки де.
Относно кредитите - за мен техника е OK да се купува на изплащане. За лаптоп + телефон плащам 90 лева на месец, като, както посочих по-назад, старият лаптоп изгърмя изненадващо и трябваше спешно да реагирам (работя често от вкъщи или в движение). Откровено и без бой признавам, че нямам възможност да дам пари накуп за нов климатик, пералня или хладилник. Здравето е отделен въпрос.
Но да теглиш кредит след кредит за фукня - не, не го разбирам и одобрявам. Като цяло не одобрявам фукането с вещи, дори и да не са на кредит. Едните ми братовчеди са такова семейство, все парадират. Имат парите, печелят си ги честно, не са на кредит, но са ужасни фукни всичките. За една сватба бяха купили на малкия си син, тогава на 3, костюмче, досущ като официален мъжки костюм... 500 лева... И са неприятни, неприятно е да седиш около тях, защото претенцията им лъха на талази, освен това все критикуват - този ресторант не им харесва, ти защо си облечена така, какъв е тоя телефон... Не ме интересува на кредит или не, подобно поведение ме дразни жестоко.

# 499
И аз съм критична към хора, които раждат повече деца, отколкото могат безпроблемно да издържат.
И после другите хора да са състрадателни и щедри, да ги подпомагат.
Не желая да помагам на такива.

# 500
Темата е изтрита.

# 501
Браво!
Изобщо да не допускат такива теми.
Кой знае за какво харчат парите после.

# 502
Ако 100 000 лв.\50 000 евро са постижима сума, значи България е богата страна.
Много семейства и в Западна Европа не могат да извадят при нужда такава сума без кредит.

Нека живеещите извън Бг да кажат колко млади семейства (понеже става въпрос за семейства с деца) в техните страни имат такива спестявания, които могат да извадят при необходимост.
Доста малък процент са.

# 503
80 % от хората не могат да спестят.
Аз се лишавам от много неща, за да заделя 200 лв примерно. Мога да отида и да похарча половината си заплата в мола, или за екскурзия, но после ,какво ще се яде.
Благодарна съм,че поне 100 лв мога да заделя.
Днес дойде една клиентка при мен /работя в банка/. Синът й беше с два инфаркта и от НОИ му бяха запорирали сметката, по която взима пенсия. Първоначално жената се караше на МЕН, но после омекна , и накрая каза,че съм много добра и пак ще дойде.
Аз й пожелах здраве и да им вдигнат запора .
Много има такива клиенти. Няма един лев заделен за цял живот работа. Накрая болни и смачкани някакви чиновници от НОИ и НАП им вземат и малкото пари. За които са работили. Тъжно, може холивудски филм да се снима за хилядите човешки съдби обречени на глад и мизерия.
Много тъжно прозвуча това.
Някой спомена, че пари за лечение често се използват за лични нужди. Това ми е странно, тъй като, доколкото съм чувала, от сметките за лечение не можеш за теглиш току тъй, още по-малко пък за лични нужди; парите там са предназначени да отидат директно за съответното лечение, а тези, които останат, се прехвърлят за други хора в нужда. Поне с такова впечатление съм оставала от различните кампании, но предполагам има и изключения

# 504
Съгласна съм с това за 5-годишния доход (макар че реално нашия апартамент е 2-годишния ни доход), но при такива сметки кола за 100 к е напълно във възможностите на хора с 9 хиляди месечен доход. А пък ги оплюхте много...
Вноската за двете коли е 2000лв на месец + 800 за гражданаска, каско и данъци разделени на 12 месеца. Около 2000 за къща, в която не могат да живеят. Отделно около 1000лв на месец потребителски. Останаха 3000лв с които да живеят 4-ма човека. Това за София никак не е много. Тези подробности ги знам, защото жената ми е близка и хем се жалва, хем не си и помисля следващата й кола да е по-евтина. За това пред не толкова близките са голяма работа, но като излезем с нея все сме на кафенце и сокче, че храната е скъпа.

# 505
Вноската за двете коли е 2000лв на месец + 800 за гражданаска, каско и данъци разделени на 12 месеца. Около 2000 за къща, в която не могат да живеят. Отделно около 1000лв на месец потребителски. Останаха 3000лв с които да живеят 4-ма човека. Това за София никак не е много. Тези подробности ги знам, защото жената ми е близка и хем се жалва, хем не си и помисля следващата й кола да е по-евтина. За това пред не толкова близките са голяма работа, но като излезем с нея все сме на кафенце и сокче, че храната е скъпа.

Е, ти много ангро им смяташ разходите. От 9000 имат 2000 - къща, 2000 - коли, 1000 - кредит и 800 годишно за застраховки, което е по-малко от 100 лева месечно. Остават им почти 4000 месечно за четирима души, от които пари не се плащат други кредити и ипотеки. Съвсем не е да се налага да минат на хляб и сол.

# 506
Къде ги дават тез евтини застраховки каско, че да се възползвам и аз. Как си размятате некви суми без да мислите. Няма как з-ка на авримобила/те, за които лизинговата вноска е 2К да е 800 лв на година

# 507
Каквото и да е, неприятното на това положение е, че едни 20 години не може да си позволиш да ти паднат доходите. Никой да не спира да работи, да не се разболява, да не може да дауншифтне, ако прегори. Щото както имаш едни доходи, така ако паднат, много бързо би станало тегаво. Особено ако възникнат неочаквани обстоятелства.

# 508
Може и аз да не съм разбрала от написаното, че е всеки месец по 800, но доста живеещи в София с деца познавам, които се радват на 2000 бруто заплата, с която плащат жилищен кредит или наем и останалите разходи. Та 3000-4000 чисто за семейство с две деца не е мизерия дори и по софийските стандарти.

# 509
E те в тия три хиляди сигурно също се опитват да вместят потребление на по-високо ниво. В смисъл с двата джипа вървят и съответните други дрехи и глезотии. Та може и там наистина да са им малко, то едно изхвърляне на ресторант в такава ситуация може да мине 500 лева. Абе зависи от случая, но наистина да ти отиват 50% от доходите за кредити е стресово.

Общи условия

Активация на акаунт