"Богатство" на кредит

• 23 127
  • 665
  •   1
Отговори
# 570
38 страници се дъвче едно и също... ИзненАдах се, честно, че ще просъществува тази тема толкова дълго  Simple Smile
Хвърлям аз по едно очо от време на време и все още се чудя как продължавате да обсъждате къщи и перални на кредит,  като НЕ това е темата...

# 571
  • Варна
Нали трябва да хвърчи перушина 😊

# 572
  • Буркина Фасо
38 страници се дъвче едно и също... ИзненАдах се, честно, че ще просъществува тази тема толкова дълго  Simple Smile
Хвърлям аз по едно очо от време на време и все още се чудя как продължавате да обсъждате къщи и перални на кредит,  като НЕ това е темата...
защо това да не е по темата ?
за някои къща или пералня, купени на кредит, са "Богатство на кредит".  точно по темата. Smiley

# 573
Аз силно се съмнявам, че тези хора правят такава разбивка на доходите на YouDontOwnMe, но на нея очевидно и е важно, че те "мизерстват". Мен лично, подобно навиране ми се струва изключително нетактично.
Никъде не съм казала, че мизерстват. Това някой друг го измисли и оттогава се повтори 10 пъти.

Има хора, които се чувстват длъжни да те информират. Без въобще да те интересува.
Точно така е. И вайкането обикновено почва с: "Ако знаеш колко много пари изкарваме и колко малко можем да спестим". А сумите ги знам, защото са ми казани.

Последна редакция: нд, 09 фев 2020, 13:57 от YouDontOwnMe

# 574
  • here and now

Щом суетата и хорското мнение са им по-важни, проблема си е техен.

Това не е сигурно. Всичко тук е преразказано и винаги "другите" са глупави, харчещи над възможностите си, затънали във финансовото блато. И винаги "ние" сме в бяло.

Но както е известно "това, което Х казва за У, говори повече за Х, отколкото за У."
Общо взето, повечето тук е преразказано. Всеки интерпретира на база собствен опит и възприятия. Четеш, четеш, пък се сетиш за някой подобен познат. Аз лично познавам не малко хора, затънали във финаносвото блато. Към настоящия момент  мият чинии в чужбина и са се закачили за някоя европейска социална система.
Всеки за себе си е бял и добър и постъпва  "правилно", което не означава, че правилното за един е правилно за друг.
С болднатото съм абсолютно съгласна.

# 575
Аз силно се съмнявам, че тези хора правят такава разбивка на доходите на YouDontOwnMe, но на нея очевидно и е важно, че те "мизерстват". Мен лично, подобно навиране ми се струва изключително нетактично.
Никъде не съм казала, че мизерстват. Това някой друг го измисли и оттогава се повтори 10 пъти.

Има хора, които се чувстват длъжни да те информират. Без въобще да те интересува.
Точно така е. И вайкането обикновено почва с: "Ако знаеш колко много пари изкарваме и колко малко можем да спестим". А сумите ги знам, защото са ми казани.

Обаче трябва да плати остатъчната стойност, а тя може да стигне 30% от първоначалната стойност на автомобила. И ако  нямаш тези пари или взимаш следващата и продължаваш лизинга за още 5 години, или оставаш без кола.

А те ли ти казаха какво ще стане с лизинга им, ако не платят, или ти, от чиста любознателност, се интересуваш от лизинги, без въобще да имаш намерение да взимаш такива?

# 576
Нямам представа какъв им е лизингът. Отговорът ми беше конкретно към мнението на Алис.
А те ли ти казаха какво ще стане с лизинга им, ако не платят, или ти, от чиста любознателност, се интересуваш от лизинги, без въобще да имаш намерение да взимаш такива?
А аз защо да не се интересувам от лизинг? Дали е чиста любознателност или не какво значение има? Тази информация я знам от много години и няма нищо общо с моите познати.

# 577
И защо някой да не се интересува от лизинги? Навремето ММ искаше да вземем моята кола на лизинг. Тръгнах аз да подписвам лизинговия договор, но реших да се допитам до позната, която работи в тази сфера. Тя каза, че не съм длъжна да го подписвам на момента, мога да взема договора, да се съветвам с който си искам и впоследствие да го отнеса подписан. Така и направих. ММ много се ядоса като разбра, че не съм го подписала, но все пак седнахме да го четем. Когато го прочете, направо пощуря, мисли 2 дни и реши да платим в брой.

# 578
Защото се дава лизингът като един от примерите за лоша финансова култура, заедно с анцуга "Пума". А човек наистина трябва да се интересувал сериозно, за да твърди с такава убеденост, че еди-какво се случва със сигурност, при положение, че има толкова различни лизингови схеми.

# 579
Аз го писах и по-нагоре - няма единно решение. Едва ли е толкова необмислена опция лизингът, при положение, че е масово практикуван в страните, където хората живеят най- добре. Въпрос на лична преценка е как всеки ще предпочете за себе си. За хора на различна възраст, с различна професия и начин на живот и решенията са различни.
В случая темата беше за илюзията, която ни дават лизинговите придобивки, когато не са преценени правилно и надскачат стандарта ни, а служат единствено да гъделичкат егото ни.

# 580
Че то и у нас колко хора живеят добре на лизинг, нали идеята му е, дори си с по-ниски финансови възможности, да си позволиш това-онова?

# 581
Аз го писах и по-нагоре - няма единно решение. Едва ли е толкова необмислена опция лизингът, при положение, че е масово практикуван в страните, където хората живеят най- добре.

Абсолютно съм съгласна, че в някои случаи е по-доброто решение лизинг или кредит, но това, че бил масово практикуван в страните, където хората живеели най-добре, хич не е смислен аргумент.

Кои са тези страни? В България например нещата не стоят така, както в Щатите. Например преимуществата, които дават кредитните карти там, в голямата си част изобщо не съществуват в България. Там има личен фалит на физическо лице. Тук го няма. Ако се забатачиш, нямаш шанс да се измъкнеш сам от блатото с помощта на държавата. Там защо не съществуват толкова фирмички за бързи кредити, чиито услуги се доближават до лихварските, а?

Все пак, аз не познавам, дори и косвено, някакви хора, които са го закъсали яко заради купуване на телефони и анцузи. Те закъсват временно и после си вадят някакви изводи, и си променят потреблението. Страшното е при хора, пристрастени към хазарта, наркотици, алкохол и пр.

# 582
Проблемът е, че кредит или лизинг са разходи, които си вървят и не може да се премахнат ей така. Ако закъсаме, може да махнем примерно ресторанти, почивки и глезотии и да излезем на позиции. Но ако има кредити - те си вървят.

А някой пита за частните училища - не е за академичната част, доста често е заради битовата. В частност - тоалетните, които в БГ училищата все още са на ниво зомби апокалипсис. А, и дисциплината и средата.

# 583
А закъсването от къде идва? Главно от загубата на работата, респективно и доходите  Ето, тази тема ми напомни, че може да се направи кредит със застраховка безработица, освен за други мрачни житейски събития.

# 584
Ами да, от намалели доходи може, но не само от заплата, а и бизнес риск или други причини. В БГ всички се наемат на шестмесечен договор с анекси, рядкост е да имаш петгодишен договор.

Или примерно трябва задължително жената да работи, а идва дете и става интересно.

Ако направят такива кредити, смятай какви шашми ще стават и кой ще ги прави.

Общи условия

Активация на акаунт