Тема за бързи въпроси и отговори ~ Всичко за нашите деца ~ Училищен блиц ~ Тема №4

• 36 959
  • 749
  •   1
Отговори
# 645
И очен преглед ли се прави?

# 646
  • Deutschland/HE
Да, личният лекар проверява и зрението, измерва кръвното, може и кардиограма да направи, както и на пусне кръвни изследвания.

Последна редакция: нд, 06 сеп 2020, 14:50 от colibri

# 647
  • София
Също може да прави профилактични гинекологични прегледи и прегледи на простатата. Аз лично не знам някой да се е възползвал.

# 648
Нашата педиатърка мери кръвно, прави очен преглед и иска урина за изследване. Прегледът не е проформа.

# 649
Профилактичен очен преглед от ЛЛ? Явно за това се борим всяка година за заветното направление за очен специалист. Не бих се доверила на ЛЛ за профилактичен за очите, ходим си на очен специалист, но никой не го интересува в училище какви са проблемите с очите, а и каквито и да има други. Иначе да, профилактичният преглед включва и измерване на кръвното, кардиограма май до сега не е правена на детето ми от ЛЛ. И от както профилактичните станаха по един път годишно ходим юни с  детето, което е юни и всичко се прави в юни, в септември ми дава само бележката, в която пише данните от юни.  Абе важно е бележки и висене да има и всичко да се случва в един и същи момент за всичките около 50-60 хиляди ученици в набор. Най-добре е от 10.09. до 15.09 никой да не боледува, че тогава ЛЛ са заети с бумажки.

# 650
Добри, нашата е Маринова от 22 и да ти кажа, и като направи преглед, е ...ъ как да се изразя толерантно, ми проформа.

# 651
Аз споделих в осмокласната тема, да си кажа и тук.
За 7 години никога по 15 септември не сме носили контактна бележка. Носили сме в ДГ след отсъствие, в училище да се извинят отсъствия, до три дни преди тръгване на лагер.., но преди първи учебен ден не сме ходили за бележка.
Обикновено през август го водя при ЛЛ, прави каквото му се полага като преглед и вади картон.. После до 30.09 го дава на класната си

# 652
Картон или контактна бележка, както я наричат някои, или Лично здравна профилактична карта е едно и също. Листчето на моето дете пък се казва Талон за здравословно състояние.  Stuck Out Tongue Closed EyesНа него освен кила, ръст и обиколки пише, че няма контакт със заразно болни.

# 653
Здравно-профилактична карта е това, което носим в началото на учебната година. От две години се вади директно от системата на ЗК.
Вписани са всички имунизация от 2007, когато е прехвърлен при тази лекарка. НИКЪДЕ НЯМА текст, че не е контактен на заразни заболявания.
Контактната бележка е съвсем друго, за нея ходим преди всеки лагер. Тя важи три дни и там си пише клинично здрав и няма контакти със заразно болни. Това второто в училище за първи учебен ден не сме носили никога!

# 654
  • Пловдив
ЛЗПК ни искат и на нас в началото на всяка учебна година.
Профилактичните прегледи педиатърката ги прави в месеца на раждане - на малката през април, на баткото - септември. Бележките и за двамата взимам, когато водя него на преглед.

Мери ги на височина, колко тежат, гръдна обиколка, пулс, кръвно, очен. Изследвания профилактични май не е пускала или поне нямам спомен Rolling Eyes

# 655
  • София
Има ли вече яснота във вашите училища какво се случва с останалите братя и сестри - ученици от семейството, респективно техните класове, ако в класа на детето Х има болен и детето Х, заедно с класа си, излезе в карантина?
Мислех си, че това е общовалидно решение и ще се отнася за всички училища и че само аз съм тъпата все още да не мога да се ориентирам, но няколко коментара във Фб ме накараха да се замисля дали липсата на информация по въпроса не е просто защото това ще е едно от решенията, което всяко училище трябва да вземе самичко (и съответно още не е решило)?

# 656
Никаква яснота няма! Утре сутрин министърът ще е в БТВ, надявам се да каже нещо конкретно.
 Ако при всяко заразено дете карантинират класовете на братя и сестри....половината град ще трябва да затвори, защото са в различни училища, градини, ясли и т.н А ако добавим и родителите на всички деца, съвсем не виждам как ще стане. Кой ще плаща тестовете на всички тези хора и въобще се правят ли тестове, също не съм чула да са решили

# 657
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
информация от училището още няма.  
от прочетеното в нета: няма да се правят тестове на всички деца - няма кой да ги плати;
много ме притеснява "изолатора" Sad Sad Sad не разбирам как в една стая ще сложат и децата с алергии и децата със сезонен грип, и децата с  (вероятен) ковид.
Sad ще стане страшно.

и новата дистанционна форма на обучение ще е "интересна". Sad Sad Sad

не знам как им ги раждат главите! сякаш никога не са влизали в училище и не знаят, че различните училища учат различни неща (в гимназиалния курс) и всяко училище, а понякога и всяка паралелка в училището е на различен етап от програмата. Sad Sad Sad

Последна редакция: пн, 07 сеп 2020, 14:40 от st. Dobri

# 658
  • Майничка
В повечето училища педагогическите съвети за гласуването на годишните планове са тази седмица, така че ще почнат да ги оповестяват поетапно. "Старите кучета" обикновено поизчакват с ПС, за да не се налага прегласуване при евентуални указания в последния момент. Иначе протоколите за мерки са готови навсякъде.
Колко деца, престояващи едновременно в този изолатор си представяте, нали идеята е максимално бързо детето да бъде взето от близък?

# 659
То и сега не е задължителна карантината на контактни лица на такова с положителен PCR. Знам за случай, в който цялото семейство са болни, но само майката има положителен тест, тъй като само тя е направила, другите не са правили. Другите си се мотат напред-назад и сеят зараза. Много се ядосах, като разбрах.

Общи условия

Активация на акаунт