Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 958 211
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 1 050
  • Шумен
На много погрешна пътека си в  извода за тези, които вярват в т.нар.конспирации.  Но това не  е предмет на темата, макар и в косвена връзка с нея. Логиката за търсене на неестествен произход на конкретния вирус, както и тази , че е с естествен такъв, просто е различна. Така че всякакви хипотези трябва да се имат предвид, а пък изводът е индивидуален за всеки.  Самият факт, че се правят опити и се създава биологично оръжие мисля, че е достатъчно красноречив по въпроса за конспирацията при подобни ситуации. Нали не очакваш някой да бие барабана като сътвори подобно или пък се оплескат нещата при опити?

# 1 051
Българите евакуирани от Ухан е малко вероятно да са заразени т. като са спазвали стриктно карантината наложена им от китайските власти, не са излизали никъде а храната им е доставяна от властите.

1-вият им тест е отрицателен но ще бъде направен повторен по нататъка за да се изключи възможността да са се заразили по късно и 1-ият тест да не го отчита. В момента те са усмихнати, добре са, наспали са се и са мотивирани да спазят цялата карантина наложена им от бълг. власти.

Възможността заразата да се предаде чрез пощенски пратки от Китай е само теоретична, на практика е 0, защото вирусът оцелява по повърхности само няколко часа.

Скрит текст:
Засега има достатъчно болнични места. Подготвят се над 232 места в страната, които могат да бъдат изолирани.

Много са неизвестните около този вирус, подчерта д-р Кунчев на въпрос за това дали сме готови да приложим лечение. Все още няма пълна сигурност кой е животинският вид, от който тръгва заразата, а последните данни показват, че вирусът се предава не само по въздушно-капков път.

Много е важно системата в страната да е внимателна и да се подават сигнали при всеки един съмнителен случай, за да се вземат мерки. Д-р Кунчев обаче подчерта и че системата не трябва да се задръства от фалшиви сигнали и паниката на хората.

д-р Кунчев, посочва, че при нужда ще се разпореждат допълнителни мерки. В момента основните мерки са контрол по граничните пунктове, но сме близо до това да се наложи забрана за всякакви пътувания до и от Китай. На този етап по естествен път се е стигнало до силно ограничаване на потока пътувания до Китай.

Тази седмица и на летищата във Варна и Бургас ще бъдат монтирани нови термокамери, тъй като наличните са в лошо състояние. Най-големият поток е на Терминал 2 в София, най-малък е потокът в Бургас. Ангел Кунчев предупреди обаче, че в световен план ефективността на граничния контрол при такива епидемии, които се предават по въздушно-капков път, е 20 - 25%.

Правим това, което правят и другите държави и колегите от ЕС, изтъкна той.

Грипът е значително по-опасен от коронавируса, предупреди д-р Кунчев. И тази години той ще вземе много жертви по света, по думите му.

https://news.bg/health/balgarite-evakuirani-ot-uhan-sa-v-dobro-z … o-sastoyanie.html

Последна редакция: пн, 03 фев 2020, 16:00 от Анонимен

# 1 052
На много погрешна пътека си в  извода за тези, които вярват в т.нар.конспирации.  Но това не  е предмет на темата, макар и в косвена връзка с нея. Логиката за търсене на неестествен произход на конкретния вирус, както и тази , че е с естествен такъв, просто е различна. Така че всякакви хипотези трябва да се имат предвид, а пък изводът е индивидуален за всеки.  Самият факт, че се правят опити и се създава биологично оръжие мисля, че е достатъчно красноречив по въпроса за конспирацията при подобни ситуации. Нали не очакваш някой да бие барабана като сътвори подобно или пък се оплескат нещата при опити?
Това, че вярваш, че се създава биологично оръжие не го прави факт. Факт става когато имаш доказателства. Опасни вируси има в разни лаборатории по света и правят изследвания върху тях. Това е нормално, без изследвания и натрупани знания няма как да очакваш след това да има ваксини при нужда.

# 1 053
И аз с един, може и тъп въпрос, ама - хапвате ли китайско сега, покрай притесненията за коронавирус?
Много обичам, но казах на детето да не поръчва, после се чудя дали не  истерясвам излишно?

# 1 054
Не съм се сещала за китайско от години, ама сега като го спомена и ми се дояде 😆

# 1 055
  • Шумен
The_Third, ок, чакай факти черно на бяло.
Изобщо не възнамерявам да посещавам китайски ресторанти в обозримо бъдеще. И аз харесвам китайска храна, но ще правя подобия вкъщи.

# 1 056
Според мен на теория вероятността да се заразиш от китайска храна е доста по висока отколкото от пощенска пратка от Китай. Grinning Защото пратката докато пристигне и да е заразена вирусът със сигурност ще е умрял и няма да се предаде по нататък. Но ако хигиенните условия при приготвянето на храната не са спазени, и са приготвени от готвач който е носител на вируса заряване е напълно възможно да се случи. Но това не важи само за китайска храна, достатъчно е някой заразен сервитьор да ти кихне върху каквато и да е храна точно преди да ти я поднесе и си готов според мен. (Пардон, да ти се изкашля защото кихащите не са опасни, те не са носители на вируса, кашлящите е възможно да са носители на вируса).

# 1 057
The_Third, ок, чакай факти черно на бяло.
Ами не съм от вярващите и без доказателства не мога да приема нещо за факт. Някога така са вярвали, че чумната епидемия е изпратена от бог за наказание, от дявола или от вещици и са били убедени в това както си ти сега.

# 1 058
  • Шумен
Е, тъп паралел - не мисля, че можеш да сравняваш Средновековие-то с днешните времена - източници има бол. За доказателствата писахме си вече.

# 1 059
Има един неоспорим факт. Аз не мога да взема отношение и да кажа че със сигурност този вирус е създаден по изкуствен път, но и не изключвам тази възможност със 100-процентова сигурност, поради един прост факт. Огнището на заразата е пазар за животни. По назад обсъдихме обстойно какво безобразие за 21 век представляват тия пазари, но те са много разпространени не само в Китай, но и из цяла Азия защото в много страни в Азия се практикува схващането, че щом нещо мърда значи трябва да го изядем, и тука се задава въпроса, защо от всички възможни отвратителни пазари в Азия, заразата тръгва от най близкият до националната лаборатория за био-безопасност на Китай. Това математически е голяма случайност. Разбира се това че нещо е с малка вероятност да се случи, не значи че не може да се случи и това просто да е съвпадение, но няма как този неоспорим факт да не буди съмнение.

# 1 060
Не е много тъп паралел.И в днешно време е пълно с откачалки,които вярват в какви ли не дивотии.

# 1 061
  • Русе
Не мисля, че може да се отхвърли с лека ръка възможността за изкуствен произход на вируса в Китай. Тайландски лекари са успели да излекуват пациенти ,като ги третират с лекарства, използвани при болни от Спин, което също навежда на едни такива мисли

https://www.kaldata.com/it-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/ … D0%BE-328549.html

# 1 062
Нека да не охарактеризираме като откачалки хора които вярват в нещо което е възможно. Колко е вероятно може да се спори, но със сигурност не е невъзможно. Откачалки са хора които вярват в доказано невъзможни неща. Както например в средновековието когато са вярвали в невъзможни неща че например епидемиите са предизвикани от вещици които са във връзка с дявола и са ги горяли на клада, понеже някой някъде казал че еди коя си жена го е проклела, приготвя отвари и си говори с дявола.

# 1 063
Африканците също не вярват , че ебола е вирус носен от техните малки маймунки и плодни прилепи, които консумират, но е доказан факт.

# 1 064
Това че един вирус е тръгнал от животно, не значи че със сигурност не е създаден по изкуствен път. В тия лаборатории се правят експерименти точно с животни, а не с хора.

Така или иначе дали вирусът е създаден по изкуствен път или по естествен от природата няма да повлияе на борбата за овладяване на епидемията, но апелът ми е да не наричаме откачалки хора които говорят за нещо което не е невъзможно.

Общи условия

Активация на акаунт