Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 938 536
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 11 550
  • София
Правят го, защото вирусът е непознат и с потенциал да бъде опасен, разпространява се бързо, но за щастие повечето хора засега се възстановяват.
Затова и писах, че не трябва да се подценява, но и другата крайност - да се чертаят апокалиптични картини не е редно. Защото до момента не се оправдават.
Както казах с грипа просто сме си свикнали, някак си всички го подценяват жестоко.

# 11 551
Кантарджиев бесен на 2 българки, завърнали се от Италия и хукнали по зъболекари.

https://blitz.bg/obshtestvo/d-r-kantardzhiev-gneven-na-2-blgarki … a_news730889.html

Бива ли така, професоре? Нали досега обяснявахте, че нямало нищо страшно, просто грипче, сега пък сте бесен защо хората са възприели тези ваши думи дословно и са изложили толкова много хора на риск. В България никой не се трогва от грип, камо ли пък от "по-леко от грипа". По-добре си преразгледайте стратегията за "успокояване" на народа, защото е грешна. Всъщност ще успокоите  много хора, ако покажете, че предприемате реални мерки, ако не за предотвратяване, то поне за смекчаване на щетите от епидемията. Като за начало започнете да тествате повече.

# 11 552
Прочетох цялата тема и намирам полезни съвети .Понякога съм доста притеснена ,друг път в рамките на нормалното ,но когато се опитам да се поуспокоя се сещам какви мерки се вземат в другите държави и...Убедена съм,че който може и ще се възползва от ситуацията ,политиците най-вече ,но все ми се иска да има малко повече конспирация и този вирус да не е така плашещ.
Моя позната лаборант ми каза "метод" за предпазване и това е ,което ме накара да пиша .
Каза да си купя кутийка вазелин (защото нямам маски)и преди излизане да  мажа в основата на ноздрите ,след прибиране ,хубаво издухване и почистване .Мислите ли ,че това наистина би помогнало ?

# 11 553
Това означава, че годишно в Италия от грип умират около 3500-3600 души. Ако приемем, че грпният "сезон" е около 4 месеца, в разгара му за 12 дни умират около 340-350 души.

Много повече са, дадох линкове от официални статистики по-горе.

Аз съм посочил използвания от мен източник. Това са най-новите данни в научната литература, до които имам достъп в момента.  В подобни изследвания, стойностите се посоччват винаги в граници. Използвъл съм усреднени стойности.

# 11 554
  • София
Понеже се задаваше въпроса колко легла за критично болни има в България:
https://pbs.twimg.com/media/ESIhs9PX0AEcQAg?format=jpg&name=large
 има 913 през 2009-та. С построяването на доста частни болници от тогава може да са станали и повече, освен ако не са позакрили държавни.
 За сравнение Италия има 7550, UK 4114, Германия 23890, Гърция 680

# 11 555
  • София
Испанският здравен министър каза днес, че смъртността в Италия сега е подобна на тази в Китай преди няколко седмици и се очаква да пада. И все пак, ще се чака да мине епидемията, за да може да се говори сериозно за процента смъртност, рано е за подобна равносметка.

Колкото до профилактиката, мисля, че стресът не помага на имунитета.  И една доста подробна статия на психолог за тревожните разстройства, психиката и епидемията.

https://www.detelinastamenova.com/2020/02/%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0% … Z62ViDBDMvSejM4LE

# 11 556
Прочетох цялата тема и намирам полезни съвети .Понякога съм доста притеснена ,друг път в рамките на нормалното ,но когато се опитам да се поуспокоя се сещам какви мерки се вземат в другите държави и...Убедена съм,че който може и ще се възползва от ситуацията ,политиците най-вече ,но все ми се иска да има малко повече конспирация и този вирус да не е така плашещ.
Моя позната лаборант ми каза "метод" за предпазване и това е ,което ме накара да пиша .
Каза да си купя кутийка вазелин (защото нямам маски)и преди излизане да  мажа в основата на ноздрите ,след прибиране ,хубаво издухване и почистване .Мислите ли ,че това наистина би помогнало ?

аз съм чела нещо подобно и го правя на синът ми за предпазване от грип. Намазва се нослето от вътре с бадемово или сусамово олио и това прави филм върху лигавиците като не позволява вирусите да влезнат в контакт с нея. Аз за целта съм взела Носко ойл и му пръскам. Едва ли е много надеждно но е по-добре от нищо.

# 11 557
  • Насред хаоса
Кантарджиев бесен на 2 българки, завърнали се от Италия и хукнали по заболекари.

https://blitz.bg/obshtestvo/d-r-kantardzhiev-gneven-na-2-blgarki … a_news730889.html

Бива ли така, професоре? Нали досега обяснявахте, че нямало нищо страшно, просто грипче, сега пък сте бесен защо хората са възприели тези ваши думи дословно и са изложили толкова много хора на риск. В България никой не се трогва от грип, камо ли пък от "по-леко от грипа". По-добре си преразгледайте стратегията за "успокояване" на народа, защото е грешна. Всъщност ще успокоите  много хора, ако покажете, че предприемате реални мерки, ако не за предотвратяване, то поне за смекчаване на щетите от епидемията. Като за начало започнете да тествате повече.
Бесен е не защото е казал, че бил някакво си грипче вирусът, а защото, ако самите хора вземат, та се чукнат малко в главите да проявят отговорност към себе си и другите, ще е по-лесно справянето с разпространението на тоя вирус. Както си ходят грипави сред хората на работа, в училище и из улиците и заведенията, така и с това. А вирусът е нов и това е още една причина такива като тези двете да не чакат само да чуят кой какво казва, а да търсят и сами информация и да действат според нея. Защото не може здравните власти да тръгнат подир всекиго.

# 11 558
https://greece.greekreporter.com/2020/03/05/number-of-coronaviru … -to-31-in-greece/

За гърците - 21 от 24 върнали се от Израел са заразените.
За да сме точни: пътували до Израел и Египет.

# 11 559
  • София
Испанският здравен министър каза днес, че смъртността в Италия сега е подобна на тази в Китай преди няколко седмици и се очаква да пада. И все пак, ще се чака да мине епидемията, за да може да се говори сериозно за процента смъртност, рано е за подобна равносметка.

Колкото до профилактиката, мисля, че стресът не помага на имунитета.  И една доста подробна статия на психолог за тревожните разстройства, психиката и епидемията.

https://www.detelinastamenova.com/2020/02/%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0% … Z62ViDBDMvSejM4LE

Аз бих добавила и това проучване, което обвързва тревожността и наличието на твърде много свободно време Simple Smile

https://www.researchgate.net/publication/319652768_EXISTENTIAL_A … IVERSITY_STUDENTS

# 11 560
"Двадесет и един от 24-те контакта на деветия човек в Гърция, за който беше установено, че страда от вируса и току-що се завърна от пътуване до Израел и Египет, бяха тествани и положителни за вируса."

Пак по въпроса колко души може да зарази един болен.

# 11 561
Прави впечатление, че в някои страни бройката се запазва без нови случаи, в същото време европейските страни най-вече са изтървали ситуацията.
Толкова за свободното придвижване. Ей сега по Великден като почне Великото преселение към Гърция... че и по трети март имаше доста пътували.

# 11 562
Във Виетнам са разработили тест, който струва 40 цента и са го пратили за одобрение на СЗО. Един комплект е около 20 долара, но включва 50 теста. Цената е ниска, защото правителството го субсидира. От тестовете във военни лаборатории, показва точност от 96%, толкова колкото и тестовете на СЗО и Щатските.

http://m.danviet.vn/kinh-te/8000-dong-test-phat-hien-virus-sars- … d2cu2Dpvf8zCYpvDw

Аз от няколко дни си мисля, че трябва ние да си произведем тестове и да впрегнем всички учени, БАН, епидемолози. Така ще са по-евтини и ще имаме повече. И най-вече ще сме независими от глобално производство.

# 11 563
  • София

Стискам палци на хората от Добрич, дано не е корона, макар че от прочетеното точно на това намирисва.
Имам чувството че тук в тоя форум просто си умирате от нетърпение да ни измори  тоя грип наречен с гръмкото име " Корона". Начетохме се на мнения на какви ли не самозвани вирусолози, микробиолози, анализатори и гадатели, бгмами и татковци, стринки и лели , всеки трескаво рефрешва и чопли Google за инфо, за нови случаи, за апокалиптични събития, то беха мутации, uv лъчи, подвидове и геноми, то беше чудо..Е , съжалявам ама апокалипсис няма да има, задачата вече е изпълнена, психозата създадена, 62 милиарда долара отиват за определени фармацевтични компании ,а ние си фантазираме тука...

Хайде още един с паник атака. Ако четеш внимателно, а не избирателно ще видиш, че аз съм от тези, които поне 10 пъти повторих, че е излишно да има паника, че няма смисъл, че това не е Ебола и какво ли още не.
Тук просто съвсем човешки, а и са ни сънародници все пак се надявам да не е корона. Не може ли? Или ти искаш да е ковид-19 щом ми импонираш, а съм сигурен, че не е. И съм писал, че ако все пак се окаже, че е, няма място за притеснения. Аман вече.

# 11 564
Това за двестате умрели на ден от грип италианци, ме хвърли в тъча. Сега трябва да изчета 300 страници назад, за да намеря официалните източници.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 16:06 от Less

Общи условия

Активация на акаунт