Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 954 584
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 12 465
Има ли българи в други страни, които са болни от Ковид19?

Не ги обявяват по националности. Защо е важно?

# 12 466
  • Варна
Не знам, доколко е вярно, пише го в Гардиън :

"Чешката република разпорежда на всички граждани, които се връщат в страната от Италия, да се подлагат на 14-дневна карантина с глоба до 3 милиона чешки крони (102 000 британски лири) за всеки, който откаже да се подчини.

Според указания, публикувани онлайн от министерството:

С незабавно действие всички чешки граждани, които се връщат от Италия след 7 март 2020 г., трябва незабавно да уведомяват своя личен лекар за това по телефона или по друг начин без личен контакт.

Чешкото министерство на здравеопазването изчислява, че в Италия има около 16 500 чехи.

(С благодарност на потребителя в Twitter @DickSavagecz за помощ при превода.) "

# 12 467
С глобата са се объркали явно, в другото няма нищо чудно и необичайно, освен че има рискови райони в Италия, а не е цяла Италия. Да пристигнеш от Калабрия е далеч по-безопасно от Дюселдорф.

# 12 468

Стана ми любопитно.
А, далече съм от мисълта, че ще ги обявяват по националисти, но може да се е разбрало покрай роднини ,посолства и т.н.

# 12 469
Те в посолствата само за нас мислят.

# 12 470
Е те в Того едва ли са направили повече тестове от България. Може пък наистина да няма. Всички тези пътуващи насам-натам, не знам, почвам да си мисля че някъде по летищата се заразяват. Толкова хора например уж от Милано се върнали в различните страни и са заразени, а в самият град нямат много случаи.

И аз го мислех това, че се заразяват по пътя, но случка с хора, които знам, ме накара да се съмнявам и в това. Съседи се върнаха още в началото на февруари от Китай, в разгара на епидемията. Пътували 2 дни през половин Китай. Яли и ползвали тоалетни по летища и гари. Тук са повече от месец, не са болни. А пък някой никъде не ходил и болен.... Нещо друго е.....но не мога да го схвана. Може би тези, които ходят по ресторанти и заведения и го хващат от близък контакт с обслужващия персонал, който им носи храната или питието.....
В магазина на опашка ,където си непосредствено до някой, даже усещаш на какво мирише.
Или хора, с които си в много голяма близост, където усещаш буквално дъха на този, с когото говориш...при бизнес срещи, когато гледаш заедно с някой в документ или чертеж.........
 Понякога се оказваш близо до съвсем непознат човек, с когото се разминаваш в тясно пространство, магазин, музей, в спортна зала....
.... или сред тълпа, където отвсякъде дишат около теб....
Затова на работа или у дома, в училище го хващат най-често. Мисля, че не се хваща само от обикновен контакт. Трябва по-близък.
Или ако някой кихне или се изкашля насреща ти, може и от по-далече.

# 12 471
Извинявам се ако е писано, но трудно се следи темата. Има ли българи в други страни, които са болни от Ковид19?
От Австралия издирваха двама българи за изследвания, че били контактни. Единия май го откриха и беше здрав, другия не разбрах намериха ли го.

# 12 472
Не знам, доколко е вярно, пише го в Гардиън :

"Чешката република разпорежда на всички граждани, които се връщат в страната от Италия, да се подлагат на 14-дневна карантина с глоба до 3 милиона чешки крони (102 000 британски лири) за всеки, който откаже да се подчини.

Според указания, публикувани онлайн от министерството:

С незабавно действие всички чешки граждани, които се връщат от Италия след 7 март 2020 г., трябва незабавно да уведомяват своя личен лекар за това по телефона или по друг начин без личен контакт.

Чешкото министерство на здравеопазването изчислява, че в Италия има около 16 500 чехи.

(С благодарност на потребителя в Twitter @DickSavagecz за помощ при превода.) "

ей, чехите много богати бе... това дано не го види Баце, че ще ни надрусат такива глоби, че короната ще ни се види много по-приемлив вариант

# 12 473
  • на пистата
Всеки който иска може да провери в сайта на МЗ.
Има си по дати обявени по колко тестове са направени.
06.03-99теста
05.03-83 теста
04.04-23 теста
03.03-69 теста
И т.н...
Ама нали трябва да се пишат глупости.

# 12 474
Вярно е това за Чехия. Заразените са вече 19, всичките го карат леко. Най-малкият пациент е на 1 година.

# 12 475
  • град-държава
Или не ги правят както трябва, или лъжат, или наистина няма, или не знам и аз. Това е някакво чудо, все за толкова щяха да хванат.

# 12 476
  • Germany
Нина*, то почти навсякъде живота си тече постарому. Освен може би в районите, където има доста инфектирани. В нашият град са 22, но повечето германци го приемат с насмешка. Даже вчера имаше статия в местен вестник, че 73% имат малко или никакво притеснение от вируса. Отмениха тук-там разни неща, доста фирми са хоум офис. Но градът е пълен с млади хора, те си ходят по концерти, по протести, а в неделя и Байерн Мюнхен ще си играят мача... и после защо се увеличават случаите. Това е,  ще си го караме всички по някое време тук.

# 12 477
  • София

Че пък да няма нещо в гена ни да има, което да ни пази ли;-)
Не искам да рутя надежди, умни хора сте повечето в темата:)

Ън, за твоите съседи, ако сте в БГ, има 2 варианта - или са го изкарали безсимптомно, или - фактът, че са обиколили половин Китай за 2 дни ги е спасил - не са се застоявали. Да, може да са ползвали тоалетни по гари, ама някъде пишеше, че ти трябват 10-12 минути със заразен човек и пр. Пък в такива пътувания, особено ако се кефиш, адреналинът държи, имунната система е на макс.
И все пак, ти не ги ли... така попита, от чисто любопитство, през кой половин Китай са минали, кои градове, па да ги насложиш на картата? Щото може да са били по-далеко от зоните. Все пак в един 11-милионен Ухан имаше не повече от 30 хиляди заразени, което си е....значително под 1%, ако се не лъжа?

# 12 478
  • на пистата
Министър Кралев отмени всички футболни срещи от В група.Отмени и много други състезания(на сина ми трябнаше да е на 15-ти март,но го отмениха).МЗ обяви грипна епидемия и затвори училища и някой университети.
ЛЛ са уведомени,болниците под пара...
Отмениха тържествата по случай 3ти март,ама никой не ги послуша.
Кажете какви повече мерки да се вземат.
Аз си мисля,че за сега са си много адекватни.

# 12 479
Тези мерки с училищата и т.н са добри. Сега трябва по-широко тестване и да престанат да гастролират по телевизии и да омаловажават нещата, че това било обикновен грип, защото каквито и мерки да взима държавата, все пак ако хората сами не се пазят, ще бъде много трудно.

Общи условия

Активация на акаунт