Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 929 961
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 14 640
Пробите от вчера готови ли са? Всичките отрицателни?

Преди 15 минути слушах по радиото, че няма данни от тях още. Или поне не го съобщават.
Аз съм убедена, че между медицинския персонал ще има и други заразени.

Другото, което слушах, като изказване на наши медици е, че мутациите на вируса го правят вече по-лесен за адаптиране и справяне с него, но и по-лесно се предава.
Съветваха младите хора, които могат дори да не усетят, че имат такъв /което си е така, както казах, може и да е минал и през нас и да сме го отнесли към поредното зимно заболяване вкъщи/, да ограничат контактите си с възрастни и особено хронично болни хора, защото те си остават застрашената група.

Искам да кажа за карантината - казаха, че проверяват хората дали я спазват, намерили 8 човека които не я спазват и нямало да им платят болничните. Какво друго да им направят? Колко повече да контролират? Не може пред всяка къща по 1 ченге. Иска си се и дисциплина, идва с времето.
За неспазена карантина не е лошо и да се глобява.
Не знам защо толкова не им се чете и прилага Закона за здравето, но там има и възможноскти за издаване на заповеди от страна на министъра на здравеопазването и още опции за реакция.
Лично за мен нещата не се направиха у нас добре, непрофесионално се пипа и сега.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/godina-zatvor-za-nespazvane-na- … -karantina-190844
Примерно, само.

# 14 641
Люба, да им наложат глоби от няколко хиляди.

# 14 642
Извинете ме, ако някой е писал. Ще се върна да прочета. Какво ми направи впечатление днес гледайки сутрешния блок:
1.Мангъров беше гост. Каза, че каквото и да правим няма спиране и почти всеки ще го изкара. 95% щели да се излекуват, за останалите трябва да се помисли.
2.Има бързи 10 минути тестове.
Защо не са достъпни?
3.Един човек стоеше пред болницата без маска, върнал се от Милано. Явно иска тест. С тълпата..
Организацията ли куца? Той ли се е паникьосал...
Кой ще спре дискотеките, фитнесите, моловете? Ами никой. Всеки си преценява. Аз лично днес мисля да пазарувам. Правим го всяка седмица. Ще видим как е положението.

# 14 643
Ей, сега даваха в застрашено Габрово, пенсионерите натъпкани на опашка за пенсии в пощата...

# 14 644
  • София
Скрит текст:
Цитат
Стига сте се шашкали и паникьосвали. Нищо няма да свърши и нищо няма да спре.
Живота е много по-силен отколкото си мислите.
Хиляди години откакто съществува човечеството, не е имало лекарства, не е имало ваксини, не е имало антибиотици. Чума, едра шарка и какви ли не хиляди пъти по-смъртоносни болести са ни морили и не са успели да унищожат човечеството.
Човечеството няма да свърши с Covid, само животът на едни хора...
Единици, десетки, стотици, хиляди, които просто ще влязат в статистиката...

Бройката има значение. Защото ако 10 души умрат от корона, 10 000 ще умрат от други болести.
Гледах кадри от Плевен - не пускат никого в болницата заради карантината, сред върнатите имаше и жена на химиотерапия. Колко ли хора ще измрат, защото са болни от "банални" и стари болести в момент, в който е даден приоритет на новата болест, въпреки нищожната смъртност от нея?

# 14 645
Мисля, че българина ще има сериозни психологични проблеми след тази вълна от коронавирус, шанса да се заразиш е малък, шанса да не оцелееш е още по-малък. Говорим ако се пазим. Шансовете обаче да имаш тежки психологични проблеми е много висок. Спрете да четете толкова, защото несъзнателно ще си засегнете психическото здраве, а там както много хора не знам дали знаят, нещата не се оправят лесно, понякога дори един живот не стига да се освестиш. И аз като раптор, отдавна Ви казах, че това за повтарянето са теории, никъде няма официално становище, че това е така. СЗО излезе с доклад, че заразата идва най-вече от близък контакт с болен, а Вие тук дезинфекция на хартия ще правите? Каква е файдата, като в магазина някой ще ти кихне и ти като си без маска ще се заразиш? А хартията е много важна да е чиста. Всъщност шанса Ви да се заразите по този път е много малък, ако си миете ръцете редовно и внимавате как пипате всичко.

# 14 646
Ей, сега даваха в застрашено Габрово, пенсионерите натъпкани на опашка за пенсии в пощата...

В моето обкръжение, възрастните не го приемат за сериозно, за съжаление.

# 14 647
  • Пловдив
Ами може би могат да измислят някаква наредба в този смисъл по подобие на Италия, иначе не знам как реално.
А за пенсиите. Хората със сигурност се притесняват повече да не останат без пари, отколкото да се рязболеят хипотетично. Чакат си пенсиите като топъл хляб. Не всички имат карти, а и аз съм против да се пълнят гушите на банките. Ако им дават карти без никакви такси, само за удобство, тогава е друго.

# 14 648
Двете жени в Габрово нямали никакъв контакт помежду си.
Значи - 2 независими огнища.

# 14 649

В моето обкръжение, възрастните не го приемат за сериозно, за съжаление.
Може би, защото са били свидетели на много такива вируси и паники. Освен това те идват от едни времена на недоимък, боледсти, липси на болници и т.н А ние сме толкова разглезени, че страх ни тресе да не изпуснем благинките на съвремието

# 14 650

Да видите какви опашки има в службата "Местни данъци и такси" само... - пак повечето са пенсионери.
Плащат хората. А е създадена от години възможност за плащане и по електронен път.
Независими огнища е най-вероятно да са и съм сигурна, че са из цяла България.
Аз също не съм се панирала. И за мен е просто вирус и какво стане - такова, но все пак си пътувам с колата. Не ходим по молове, кина, театри. Не ходя да обядвам от миналата седмица по заведенията. Това мога да направя. Това и правя за сега. Не смятам да изпадам в паника.

# 14 651
  • София
Искам да кажа за карантината - казаха, че проверяват хората дали я спазват, намерили 8 човека които не я спазват и нямало да им платят болничните. Какво друго да им направят? Колко повече да контролират? Не може пред всяка къща по 1 ченге. Иска си се и дисциплина, идва с времето.
В никакъв случай полицаи към всяка къща. Предупреждение за изненадващи проверки от инспекцията.При установено нарушение - солидна глоба плюс затвор.
Дали няма да спазват?

# 14 652
  • Варна
Мисля, че българина ще има сериозни психологични проблеми след тази вълна от коронавирус, шанса да се заразиш е малък, шанса да не оцелееш е още по-малък. Говорим ако се пазим. Шансовете обаче да имаш тежки психологични проблеми е много висок. Спрете да четете толкова, защото несъзнателно ще си засегнете психическото здраве, а там както много хора не знам дали знаят, нещата не се оправят лесно, понякога дори един живот не стига да се освестиш. И аз като раптор, отдавна Ви казах, че това за повтарянето са теории, никъде няма официално становище, че това е така. СЗО излезе с доклад, че заразата идва най-вече от близък контакт с болен, а Вие тук дезинфекция на хартия ще правите? Каква е файдата, като в магазина някой ще ти кихне и ти като си без маска ще се заразиш? А хартията е много важна да е чиста. Всъщност шанса Ви да се заразите по този път е много малък, ако си миете ръцете редовно и внимавате как пипате всичко.
8% от населението ни " мисли", че земята е плоска. Сега, по традиция ще има самолечение, по информация от нета и комшии.

# 14 653
А и има възрастни,  на които сигурно им е трудно да работят с карта. Толкова ли не могат да създадат организация от пощата да не са натъпкани. В нашата пускат по 1 човек само.

# 14 654
  • София

Съветваха младите хора, които могат дори да не усетят, че имат такъв /което си е така/, да ограничат контактите си с възрастни и особено хронично болни хора, защото те си остават застрашената група.
Това у нас би било особено важно, защото ние си живеем с нашите възрастни хора. На запад по-често са в старчески домове. В Испания едното огнище е именно в старчески дом, затова и починалите са все на преклонна възраст, заразили се при събиране за погребение. Но там специално тръбяха вчера, че децата в кралското семейство днес са на училище, макар в училището им да има случай на заразено с коронавирус дете. Нямало страшно.

Французите с усилие задържат да навлязат във фаза 3, т.е. да обявят национална епидемия, а вече втори ден данните на здравното министерство и пресата за брой заразени се разминават с около 100-ти души, които властите някак пропускат. Там основната зараза е тръгнала от евангелистка сбирка, от която 95 заразени са разнесли вируса буквално из цялата страна.

Иначе и в Испания, и във Франция вчера имаше огромни събития за 8-ми март. Тълпи по улиците в големите градове за манифестации и шествия. Испанците още миналата седмица казаха, че това нямало да попречи на нищо, французите изобщо не коментираха. От днес вече са им забранени събиранията на повече от 1000 души, освен онези, които са от особено значение за страната. Явно 8-ми март е в този жанр, не знам.

Общи условия

Активация на акаунт