Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 929 373
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 15 630
Има ли някъде изнесена официална информация колко точно броя и от къде са купени? Споменават се 2-3 вида теста. Обрали сме каквото е налично в последния момент или? Тези, които са дали грешка, изтеглени ли са?

Естествено, че не
Май испанският дава грешки.

# 15 631
„Уважаеми пациенти и близки на пациенти,   Поради регистрирания епидемичен подем на грип и остри респираторни заболявания в условията на епидемично разпространение на COVID-19, на база препоръка на Националния оперативн щаб № Р-37- 26.02.2020 г, на Министър-председателя на Р България и и Заповед № РД-01-114/05.03.2020 г на Министъра на здравеопазването за обявяване на грипна епидемия на територията на Република България, считано от  06.03.2020 до 11.03.2020 г., изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" разпореди:   
- да пресутановят свижданията във всички клиники и отделения на болницата   
- да се преустанови приемът за планови операции   - да се обособи филтър на входа   
- пациентите с грип и ОЗР да носят маски до напуснане територията на болницата и Спешното отделение.“

# 15 632
Ситуацията няма да се е оправила, но ще се е забавила, а това може много да промени крайната картинка. В момента се купува време. Даже с още една седмица за учениците, пак нищо лошо няма да стане, някакъв "изпуснат материал"...абе на кой му пука да учат подробно за тъпата река Марица примерно, вместо да се прави смисленото нещо в случая.
За 2 дни е все тая. Ако е 2-3 седмици, вече би имало значение.

# 15 633

До края на седмицата аз няма да пусна щерката. За два дни ситуацията може да се промени много към по-лошо или по-добро.

Приканвате към разум, а сега вие разсъждавате по принципа "така ще стане, защото така ми се иска". Предполагам, че отлично знаете, че "за два дни" нищо няма да се промени, най-много да ни кажат за "още 2-3-5-N заразени".

# 15 634
Crystal Noir, мерси за инфото от Севлиево. Ще съм благодарна да се включваш с новини и развитие от района. Моите родители са там и в габровската болница през ден ходеха..Сега съм забранила да излизат от вкъщи, само до магазина, дано ме послушат, че съм далеко и не мога да контролирам...

# 15 635
Лятото ще си починем малко и наесен с песен отново.

# 15 636
Еднократните не е сигурно че са ефективни
Много по-ефективни са от това да си без маска.

# 15 637
Скрит текст:
Разбрах ви. Вие искате, ако се получи съобщение, че в Китай някой си е заболял от някакъв грип, ние, като реакция, да затворим цялата държава. Страхувам се, че няма страна в света, която да действа по този начин.
Не да се затвори държавата, а в началото да се бяха предприели мерките, които предприеха примерно в Сингапур. Ама не е демократично, ама къде останаха правата на свободно движение, ама как ще възпрепятстваме търговията ... Ами като не щат доброволно, сега ще стане доброзорно - в момента цяла Италия е под карантина. Та се случва, както виждате. Само защото не поискаха в началото да наложат някакви ограничения, които и нямаше да бъдат толкова строги, най-вече защото не можеше да се губят пари. Гасиму и самочувствието европейско на тия тикви бюрократични.
До края на седмицата аз няма да пусна щерката. За два дни ситуацията може да се промени много към по-лошо или по-добро. А да не забравяме и че върлува грип Б в момента, освен короната.

Сингапур е друга планета бе хора - нашите медицински сестри като протестират и се катерят по прозорците - властите ги обвиниха в тероризъм, а утре от същите сестри ще чакаме помощ...
Та какви адекватни мерки, какви пет лева... Самолет ще си купуват, а после айде няма да е самолет, а стадиони ... а една-две болници не ви ли мина през ума да оборудвате за същите пари, а? Тепърва ще шият маски и костюми и то без да е ясно изобщо отговарят ли на някакви стандарти или не, ама пак някоя "наша" фирмичка да гушне пари от бюджета...

# 15 638
Еднократните не е сигурно че са ефективни
Много по-ефективни са от това да си без маска.

Твърдят, че вирусът минава през тях...

# 15 639
Точно вчера говорих със майка и тя ми каза,че само във Видима работят над 1200 души от Габрово.Сега горко съжалявам,че си пратих там детето,по-добре да бе останал с мен в София,защото е въпрос на време и в Севлиево да намерят някой болен.Бог да пази семейството и приятелите ми,които са там!
Във Видима и останалите заводи много работят хора от цялата околия - Габрово, Търново, Павликени, Априлци, Ловеч, Дряново, Горна Оряховица, Троян, голяма част от селата...Да, провинциален град е, но много хора не са нясно за непрекъснатия човекопоток в града по производствена линия. Има фирмени автобуси, осигурени от заводите, които транспортират всички тези хора по градовете ежедневно по няколко пъти, т.к. заводите работят на пълен цикъл и 3 смени. Смятам, че ситуацията трябва да се следи внимателно и лично аз съм притеснена, въпреки че не живея в града, всичките ми близки са там.

# 15 640
Ние ходим да взимаме стока редовно от един завод в Русенско. Сега им пиша, че ще пращаме колегата и отговора е: "Хора от Плевен не приемаме". Ами честно казано, като съм в  град, в който вече има корона, наистина най-вече взе да ми писва. Особено пък и околните градове да ни имат за зомбита - мега тъпо.

# 15 641
  • MI
Предварително се извинявам за дългия пост.

Интересно ми е какво ново виждате в публикуваните 'изповеди' (всъщност писма или постове) на лекари и медицински сестри? Те показват същото, което се говори (и тук говорим) от доста време - голямата опасност от този вирус е претоварването на здравеопазването и евентуално колапсът на цялата система. Нищо повече.

Тези, които не са го схванали няма да прочетат и тези постове или ще им се сторят глупост докато не им дойде до главата. Навсякъде е така, особено за най-младите, те се мислят за безсмъртни. И не се успокоявайте че в България е различно - и при нас поколенията които не си спомнят поне 90те са така, реално големи сътресения ме са имали, родителите им масово ги глезят, мислят още че морето е до колене. Което е и нормално, но рано или късно ще им се наложи да осъзнаят че не е така. Дори в Китай реално никой не е разчитал на съвестта на хората, а на здраво следене. Не, и те не са много по-дисциплинирани.

При цялото извънредно положение, тийнейджърите и 20на годишните тук и сега гледат да се събират на групи по улиците. В някои градчета около Милано стигнаха до много креативни мерки от чудо - да обикалят с мегафон полицаи да предупреждават да си стоят по дома хората, заключване на паркове и градинки и т.н. Просто част от младежите иначе не разбират от дума и е нормално да е така. Между другото, вече има контроли кой накъде е тръгнал, особено по гари и летища.

Другото, което се въздържах да напиша досега е да погледнете статистиките за икономиката на Ломбардия. Явно доста от вас ще се изненадат. Rolling Eyes Здравеопазването й също е едно от най-добрите в Италия и света. Щом тук се задъхва така системата, правете сметка в страна като България какво ще е. Тук вече се наемат нови лекари и сестри, правят се нови интензивни отделения, дори се купуват каски за подаване на въздух за по-леки случаи. Дали в някоя малко по-бедна част на света това ще е възможно да се случи и то толкова бързо? И пак има огромен проблем, ако хората не слушат и не се изолират. Знам, че е успокояващо да си мислиш че те италиансците тъпи, неорганизирани, ние сме супер, ще се оправим по-добре. Хубави били мерките в България. Кое му е хубавото? Че затварят театрите, но не и търговскте центрове?! Каква е ползата тогава извинете?! Били изпуснали положението тук. Само дето доста бързо направиха първата червена зона, около Лоди. И там всичко бе затворено. Хубавата новина е, че там вече много са намалели случаите, вчера го казаха. Лошото е, че навсякъде в Европа този вирус циркулира всъщност навсякъде вече, преди да се разбере че го има в Европа. Ок, ограничават се огнищата но според всички вирусолози той е навсякъде, до 100 пъти казват са повече заразените от диагностицираните. Не само в Италия. Нали не мислите, че в България са само тези случаи или във Франция и Германия?! Сега ще видим като цялата страна е в карантина колко помага. Дано са прави учените, защото всъщност те съветват в момента правителството, има съвет от такива, с помощта на които се вземат решенията.

И последно, не е спряна цялата икономика. Реално ограниченията са за хората, не за стоки. По работа може и да се пътува, но не и за удоволствие или по прищявка.

# 15 642
През кои маски и кой го твърди?

# 15 643
През кои маски и кой го твърди?
Вирусът не преминава през маските НО ВЛИЗА ПРЕЗ ОЧИТЕ. Да ходиш с маска, но БЕЗ ПРЕДПАЗНИ ОЧИЛА, е все едно, че си без маска - няма никакъв смисъл. Затова се казва, че маските не предпазват, ако не се носят защитни очила, писано е в темата вече сто пъти това.
Ако не носите предпазни очила, то по-добре не носете и маски - няма никакъв смисъл от тях.

# 15 644
Правилното решение е пред очите ви. По възможност - пийте си витамините, дръжте се на половин метър разстояние и си мийте ръцете. И продъжавайте да си вършите работата. В противен случай много скоро няма да може да задавате никакви въпроси, нито тук, нито където и да било другаде. Simple Smile
Т.е. предлагате да не правим нищо. Работим и всичко, както обикновено. А, плюс витамините.
Това мнение вече сме го чували от един известен.

И това как помага за спирането на вируса? Всъщност каква трябва да е борбата с вируса?

Много се радвам за намаляването на случаите в затворената зона в Италия. Дано много бързо започнат да падат случаите и в цялата страна, както стана изведнъж и в Китай.

Общи условия

Активация на акаунт