Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 939 333
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 16 680
  • тук и там
В Европа положението е изтървано-на всички ни е ясно. За това и повечето държави в момента готвят нови мерки и планов в зависимост от мащаба на заразата.При нас част от  работодателите  вече карат служителите да си вземат служебните компютри(лаптопи) в къщи всяка вечер,или  поне да са подготвени да работят от къщи във всеки един момент ако се наложи.В момента правят и план за училищата и възможността за дистанцирано обучение при нужда. Вече и аз си мисля че както е тръгнало,на всички ще се наложи да го изкараме този вирус..Confused

# 16 681
Ами аз съм с увредени дробове, синът ми и баба ми също. Разрешаваш ли ми да се притеснявам, или ти развалям не-паниката? Глупава ли съм?

Какво ти е увредено на белите дробове? Отговорът е необходим, за да ти се отговори дали да се притесняваш....После друго - ако се притесняваш от Короната, от другите грипове притесняваш ли се? Защото то и Короната е като всички останали грипове...днес дори и на брифинга казаха, че при някои хора дори протича безсимптомно, обаче кой ли ги слуша....важното е паника да има.

Аз съм изкарала 22 пневмонии до 15 годишна възраст. Белия ми дроб е целия в сраствания. На последния преглед, който ми направиха заради продължителен задух, доцентката в Токуда /незапозната с медицинската ми история/ гледайки рентгеновата ми снимка ме попита "Извинявайте, да сте били болна от туберколоза?" Та аз да се притеснявам ли или не и паниката ми основателна ли е?

# 16 682
Има сапун в училищата, ама кел файда, децата са си деца. Моето си гризе ноктите, баджа за влизане, химикала, абе не ми се мисли.

# 16 683
Боико: "Гледали сте филми и там 😭 някой гад пуснал вируса ",  Ще се разболеем и те така 😆.

А какво стана с аурата и молекулата?
И как се изниза вчера като бит пе.....рас и остави другите да сърбат попарата

# 16 684
Най-много се стресирах от информацията от Бойко Борисов, че пикът на заболяването у нас се очаква да бъде през септември. Не може ли просто всичко да свърши, както беше с еболата преди 5 години. Писна ми вече! Почти цялото ми семейство попада в рисковата група. За тях се притеснявам, не за себе си!

# 16 685
Дано е истина, испанците открили лекарство. Не го знам сайта дали е достоверен, ама поне е нещо хубаво. Това лекарство било за белодробен рак.
https://www.eurocom.bg/new/ispaniya-otkri-lekarstvo-sreshchu-kor … iOOjsDXM.facebook

Дано да е истина и дано да е по-качествено от тестовете им

Между другото, ако децата спрат да ходят на училище и останат при бабите и дядовците да ги гледат, хем децата ще се предпазят от заразяване, хем и възрастните хора, защото реално няма кой да им домъкне вируса вкъщи. Ама не - ще си ходят на училище и всеки час ще започва с 5 минутно обяснение за миенето на ръце. Щото децата са едни изпълнителни и стриткни......

# 16 686
В най-лошия сценарий прогнозите са да се заразят 3 милиона души", посочи министър-председателят.

За моето психическо здраве, почнах да гледам статистиката на броя оздравели.
Ето например, в Италия вече над хиляда души са се излекували.  Simple Smile

Смъртта на един човек е трагедия, смъртта на милиони е статистика.
Йосиф Сталин

# 16 687
Прочетох някъде, че в градчето Кодоньо, където бяха едни от първите регистрирани случаи и беше едно от първите места, поставени под карантина, вече има нула нови случаи. Ако това е вярно, значи карантините работят дори в Европа. Да, прекъсващи са за социалния живот и икономиката, но работят. Останалото да оставим всички да се разболеят накуп е не по-малко лошо, включително и за икономиката и с "бонус" много повече жертви. Освен това до есента или когато се очаква пика може вече да имаме силни и ефективни лекарства, които изцяло да променят картината. Реално всеки ден забавяне работи в наша полза.

# 16 688
Извинявайте, но последните два дена нямам възможност да следя новините. Ще има ли удължаване на ваканцията в София?

# 16 689
Няма. Чакаме. Идиоти! В последния момент всичко, да треперим цял ден. Детето ми беше болно и още се възстановява. Ни да идеш до лекар, ни да го пращаш на училище. Освен да го оставя в нас и да му пишат неизвинени, после ще го мисля.

# 16 690
Наистина идиоти!
Мисля да не пускам моето дете до края на тази седмица, но с три дена няма да реша нищо.

# 16 691
  • София - Рим и обратно
Скрит текст:
Ами аз съм с увредени дробове, синът ми и баба ми също. Разрешаваш ли ми да се притеснявам, или ти развалям не-паниката? Глупава ли съм?

Какво ти е увредено на белите дробове? Отговорът е необходим, за да ти се отговори дали да се притесняваш....После друго - ако се притесняваш от Короната, от другите грипове притесняваш ли се? Защото то и Короната е като всички останали грипове...днес дори и на брифинга казаха, че при някои хора дори протича безсимптомно, обаче кой ли ги слуша....важното е паника да има.
Аз съм изкарала 22 пневмонии до 15 годишна възраст. Белия ми дроб е целия в сраствания. На последния преглед, който ми направиха заради продължителен задух, доцентката в Токуда /незапозната с медицинската ми история/ гледайки рентгеновата ми снимка ме попита "Извинявайте, да сте били болна от туберколоза?" Та аз да се притеснявам ли или не и паниката ми основателна ли е?
Не знам дали е основателна, но е субективна. Аз съм също с такива сраствания, на рентгенов преглед са ми задавали същия въпрос. Не съм паникьосана, даже не съм стресирана. Нещо повече - имам предчувствието, че няма да умра от корона вирус.

# 16 692
  • Другата България
Скрит текст:
Според мен има сериозни огнище в северозападна България, но ще отнеме доста време да го открият. Като почнат да се стоварват хиляди немски и френски туристи от круизни кораби във Видин положението ще стане още по-лошо.

Вижте, Северозападът е страшно обезлюден. Хората отдавна са го напуснали. Със сигурност има заразени, то вече сигурно нявсякъде има. Но всеки приема нещата както му се иска. София е толкова гъстонаселена и на ден пристигат толкова полети, чужденци и какво ли не, че просто не е реално да мислите, че заразата ще дойде от село в Северозападна България. Заразата отдавна е на територията на България и на болниците ни.  Потокът на Дунав мост в Русе е много по-голям, отколкото на Дунав мост 2 във Видин. Ако в област Монтана има 91 души под домашна карантина, в София колко са?
Това, което ме навежда на тази мисъл, е това, че нещата в северозападна могат да останат скрити по-дълго време. Както винаги положението там не е приоритет. В София нещата се следят по-стриктно. Освен това има голям брой емигранти в Италия, които често се прибират.
Вече няколко пъти ми прави впечатление как "компетентно" се изказваш за нещата в Северозапада. Което предполага да си на място някъде там. Ако не се лъжа в предишни постове смяташе, че в Северозападна Бг нещата тотално са изпуснати, че на Дунав мост 2 няма никакъв контрол, че заразата ще влезе именно оттам и т.н., и т.н. Сега чета, че "както винаги положението не е приоритет". Кое положение? Интересно ми е да поясниш, ако може разбира се. Предполагам имаш предвид това с коронавируса. И все пак да се обосновеш какво имаш предвид, къде не е приоритет-в здравните заведения, в Общините, в институциите, сред хората, на пазара-къде?
Дали и младият мъж в Плевен не е влязъл през Дунав мост 2 безпроблемно, не е някой влашки ром например,занесъл заразата и нататък, все пак едни 200 км. са, а и Габрово не е далеч?
А това
Цитат
Според мен има сериозни огнище в северозападна България, но ще отнеме доста време да го открият. Като почнат да се стоварват хиляди немски и френски туристи от круизни кораби във Видин положението ще стане още по-лошо.
се чудя как да го коментирам по-меко. Имам доста емотикони за целта, но в тази тема не им е мястото. С огромна изненада обаче тук в тази тема научавам все нови и нови неща, и знанията ми се надграждат благодарение на чели, видяли, чули, неразбрали и т.н. хора. И въпреки усложнената обстановка ще се поинтересувам кога акостира следващият круизен кораб във Видин, да скокна да го видя наживо, че досега само по тИлИвИзора съм виждала такъв. Най-вече искам да видя "хилядите" туристи, които ще си щъкат на воля из центъра и ще разнасят зараза из влашко.
И само за информация - речен круиз няма нищо общо с другия круиз, корабите по Дунав са с капацитет до 150-200 човека и плават основно юли и август.
За "сериозните огнища" няма да отварям дума. Възможно е да има, особено сега с Лом и селото на двойката в Пирогов. Но е възможно да има навсякъде в България, дори и в с. Малка Чинка, общ. Крумовград. Защо си се вторачила именно в Северозапада, не знам, не искам и да знам.

# 16 693
Китай пребори вируса с карантина на 60 милиона човека. Японците прочетох, че правят същото в момента. Италия я затвориха цялата, а и те са 60 милиона. И тук ще дойде този момент. Просто няма друго. Това ще се разбере от всички, но след като сме дали немалко жертви. Затова предположих около Великден. Иначе би било добре да е съвсем скоро, защото ще е превантивна мярка, а не след дъжд качулка, ама Бочко не смее, че ще писнат разни като троловете тук.....
Иначе нулева година няма да има вероятно. И в Китай не се говори за такава. Ще учат вкъщи децата, дистанционно. Студентите също. В чужбина повечето им лекции са така построени. Много хора могат да работят от вкъщи. На работа ще останат хора, които просто няма как да не ходят и ще е по-лесно, защото ще контактуват с малко други.Така ще се спре тази зараза. Варианта на Япония, която залага на превенцията ми харесва повече от този на Италия, който беше след дъжд качулка. Е, накрая Япония ще понесе по-малко загуби от Италия, сигурна съм.
Китай, Япония, Италия.

Имаме още примерите на Южна Корея / Сингапур - активно разследване на всеки от случаите, тестване на всички по веригата. Този вариант обаче, за България мисля, че е невъзможен.

Имаме и "примера" на Иран (това което предлага май gerrynikolova) - пускаш реката и каквото стане. Нямаме достатъчно информация оттам, но лично на мен, не ми изглежда добър вариант.

Опциите не са много - трябва да избираме между зло и по-голямо зло. Преценявайки възможностите си.

---------------------------------

@gerrynikolova,

все за някакви песни говориш... Но едва ли някой му се пее сега.

Ясно е, че не можем да "спрем реката със сито". Но можем да намалим скороста с бентове.

Едва ли някой приема за нормален вариант училищата и университетите просто да се затворят. Аз лично, не искам това. Ще трябва да се ре-организират и минат на онлайн-дистанционно обучение. Но има си специалисти, които да го мислят.

Някаква част от хората, могат да работят онлайн. Трабва отново някаква ре-организация и за това.

Голяма част от услугите също трябва да минат онлайн. Не е нужно да се виси по институции, лични лекари и т.н. просто за да се вземе някаква бележка - спокойно може да се прати по имейл. Отново някаква ре-организация трябва.

Всички тези неща ще имат положителен ефект - конккретно сега за епидемията (намаляне на контакта между хората). Но и за в бъдеще, веднъж въведени ще донесат огромни ползи - цифровизация на услугите и част от икономиката, намаляне на транспорта, намаляне на разходите за услугите, намаляне на безсмислено загубеното време. Всички тези в съвкупност, могат да дадат конкурентно предимство и на икономиката ни като цяло.

Точно кризите са възможност за такива трансформации.

# 16 694
  • Пловдив
Китай пребори вируса с карантина на 60 милиона човека. Я
Скрит текст:
понците прочетох, че правят същото в момента. Италия я затвориха цялата, а и те са 60 милиона. И тук ще дойде този момент. Просто няма друго. Това ще се разбере от всички, но след като сме дали немалко жертви. Затова предположих около Великден. Иначе би било добре да е съвсем скоро, защото ще е превантивна мярка, а не след дъжд качулка, ама Бочко не смее, че ще писнат разни като троловете тук.....
Иначе нулева година няма да има вероятно. И в Китай не се говори за такава. Ще учат вкъщи децата, дистанционно. Студентите също. В чужбина повечето им лекции са така построени. Много хора могат да работят от вкъщи. На работа ще останат хора, които просто няма как да не ходят и ще е по-лесно, защото ще контактуват с малко други.Така ще се спре тази зараза. Варианта на Япония, която залага на превенцията ми харесва повече от този на Италия, който беше след дъжд качулка. Е, накрая Япония ще понесе по-малко загуби от Италия, сигурна съм.

Грешка. 10 пъти повече. Китай поставиха под карантина близо 700 млн души.
40 млн са само в провинция Хубей.

Общи условия

Активация на акаунт