Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 937 665
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 17 655
  • New Zealand
Том Ханкс и съпругата му също са с Covid - 19

Breaking news: Tom Hanks and Rita Wilson test positive for coronavirus:

https://www.nzherald.co.nz/entertainment/news/article.cfm?c_id=1 … 7&ref=rss

# 17 656
По информация от Index.hr: В засегнати области от Хърватия, като Истрийска жупания, от петък се преустановяват учебни занятия в училищата, детските градини, Университетите. Подготвя се въвеждането на дистанционно обучение. https://www.carnet.hr/usluga/udaljenoucenje/ Предвижда се eфирното време на трети канал на хърватската държавна телевизия, HRT3, да се използва за подобни цели.

Цитат
Od petka u Istri nema nastave

Plenković je potvrdio kako u Istri od petka nema nastave.

"Donijeli smo nekoliko odluka i plan aktivnosti u budućnosti. Prva koja se odnosi na Istarsku županiju, danas sam bio u kontaktu s istarskim županom, dobili smo od njega i od njegovih službi s obzirom na ozračje u Istri dnevne migracije kao i želju da se poduzmu određene mjere kako bi se primirila situacija u Istarskoj županiji, da se sagleda mogućnost davanja suglasnosti na obustavu rada škola i visokih učilišta te dječjih vrtića. Predlažemo da se od petka obustavi nastava u Istarskoj županiji", kazao je premijer.

"Sutra će škole biti otvorene, neka u njih dođu zaposlenici kako bi se pripremio plan. Ministarstvo je uputilo ravnateljima mjere za postupanje. Mi smo u posljednjih nekoliko dana u fazi priprema online nastave koja može biti supstitut normalnoj nastavi. S ciljem da se nastavi obrazovni ciklus od ponedjeljka, uz online nastavu radi se dogovor s HRT-om gdje bi putem trećeg programa bilo korišteno emitiranje programa kojim bi se supstituirala nastava. U Istri neće biti od petka nastave, a sve ostalo će ravnatelji obavještavati roditelje i djecu. Sutrašnji dan je tranzicijski dan kako bi se pripremile odgovarajuće mjere.

# 17 657
Том Ханкс и съпругата му също са с Covid - 19

Breaking news: Tom Hanks and Rita Wilson test positive for coronavirus:

https://www.nzherald.co.nz/entertainment/news/article.cfm?c_id=1 … 7&ref=rss
Каква ужасна новина!

# 17 658
  • New Zealand
Спират полетите от Европа за САЩ

Breaking news: Coronavirus: Trump bans travel from Europe to the US

https://www.nzherald.co.nz/world/news/article.cfm?c_id=2&objectid=12316151

# 17 659
Снощи кацнал полет от Милано в София...думи нямам. Никакви еднолични мерки няма да работят докато тъпанарът Бойко не блокира поне наистина рисковите мероприятия -- полети от рискови зони, молове, кинопрожекции, училища, университети, детски градини.

# 17 660
Скрит текст:
В шведския форум паниката е пълна след днешната новина, че се спира тестването в община Стокхолм, независимо дали сте пристигнали от заразен район или сте били в контакт с някого,  за когото знаете, че е болен от covid-19. Това се налага, защото тестовете били на привършване и ще тестват само тежките случаи по болниците.

Ето го съобщението:

От 11 март тестването за covid-19 в окръг Стокхолм е концентрирано само върху хоспитализирани със симптоми, подобни на коронавируса. Това е да се защитят медицинския персонал и пациентите в болниците, които вече имат други заболявания.

Няма да се вземат проби от други лица

Вие, които имате симптоми, подобни на коронавирус, няма да бъдете тествани. Това се прилага независимо от това дали сте били в районите, които преди това са били изложени на инфекция или сте имали близък контакт с някого, за когото знаете, че е болен от covid-19.

Важно е вие, които имате симптоми като треска и кашлица, но няма да бъдете тествани, да следвате препоръките на Органа за обществено здраве и:

- да не се срещайте с хора, различни от тези, с които живеете.
- да не пътувайте с автобус, метро и влак.

Ако имате някакви въпроси относно коронавируса без симптоми, обадете се на 11313.

Ако имате нужда от медицинска помощ, позвънете на 1177 както обикновено.

https://www.1177.se/Stockholm/sa-fungerar-varden/varden-i-stockh … tockholm-just-nu/
абс същото казаха за Дания. Според мен е умно решение

В шведския форум коментират, че тъй като най-много от заразените са в Стокхолм, се обезсмисля тестването на всеки със симптоми от днес в града. Заразените, но с леки симптоми ще си го изкарат на крак без да бъдат диагностицирани и съответно няма да влязат в статистиката, защото за да те тестват трябва да си вече хоспитализиран.  

Да видим дали Норвегия и Швеция ще последват примера на Дания и ще затворят училищата. Тук няма никакви мерки засега, единствените препоръки са да си мием ръцете и ако имаме симптоми, характерни за ковид-19 да си останем вкъщи. Не съм видяла и един човек с маска по улиците и магазините.

Сега вече на всички е ясно, колко беше вярно като коментирахме, че реалните случаи в Ухан са далеко от информацията. Ясно е и защо там за кратко включиха доказаните само на скенер. И пак се отнася само за тези в болниците. В Ухан успяха да се справят, защото имаха провинции, от които да изпращат медицински персонал, предпазни облекла, апаратура. Успяха бързо да организират големи болнични площи, за да поемат повече хора. Но това се случи, защото Ухан пое първия удар. Сега следва масово разпространение по целия свят. При това едновременно.
Светът се оказа неподготвен за този кошмар.
Няма здравна система, която да издържи на подобен натиск. Няма и от къде да се получи помощ. Всяка държава ще се спасява колкото може.
За съжаление нито топлото, нито пазенето, нито лекарства и ваксини ще ни спасят. Трябва достатъчен брой хора да изградят имунитет, за да намалее инфекцията. Естествен подбор.
Колкото и да не ни се иска, колкото и да ни е страх да го признаем, това е реалността в целия свят.

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 04:36 от Diorela

# 17 661
Ако знаете на какви глупости се начетох и наслушах около мен. Хората масово не вярват, че тези вирус въобще съществува, камо ли да вземат мерки да се предпазят. Много ще си блъскаме главата в стената. Господ да ни е на помощ.
 Който може, нека изолира себе си и семейството си, останалото е късмет. Но поне ще знаете, че сте направили това, което се изисква от вас, за да намалите разпространението на вируса. Иначе не може да се разчита на обществото да се/ни предпази. Почнем ли да мрем като мухи, тогава ще се усетим. Дори ситуацията в Италия, близка страна, не е в състояние да отвори очите на някои. Е, аз съм безмълвна пред такава простотия.

# 17 662
  • София
Малко повече за САЩ (това е официално и потвърдено)
Всички полети от Европа за следващите 30 дни са забранени, всички пътници идващи от другаде, но които са били в Европа последните 2 седмици - или са аут или ще има тестване и карантина - преди малко го обяви лично Тръмп. Изключение за американски граждани (които ще се изследват или преди да се качат на самолета или преди да ги пуснат вътре или тук директно под карантина) - но как ще се прибират без полети не е ясно... Същото, което е наложено на Китай още от миналия месец... Полети ще има, но за да се качиш на тях ще трябва американски паспорт и тест.

И още.
В някои щати се готвят за безпрецедентно за историята на САЩ извънредно положение.
Особено в щата Вашингтон е много сериозно положението.

Ел Салвадор (дори и без нито един случай при тях, поне не и официално) въвеждат 21 дена карантина на всякакви полети до страната им, докато ние тук приемаме полети от Милано. Евала.

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 06:08 от Diavolo

# 17 663
  • София
не разбирам и при нас защо не направят същото, една шепа народ сме, системата няма да може да поеме, слаба икономика сме. Какво чакат, да се изсипе половин Европа ли?

# 17 664
Аз имам един въпрос към родителите на ученици. Какви са възможностите на отделния родител да спре временно от занятия децата си, когато не се обявява грипна ваканция, а здравият му разум "крещи", че това е наложителна мярка. Дните, които се полагат по семейни причини, позволени от класния ръководител, са само 3. Има и една седмица с разрешение от директора, но тя се резюлира и трябва да се внесе няколко дни по-рано. В повечето градове ваканцията е удължена, но има няколко, в които и нашия, в които днес децата трябва да са на училище. Пред останалите този проблем се отлага за понеделник? Бележка от личния лекар не е решение, защото изрично кризисния щаб препоръча да не се ходи излишно и без предварително обаждане по телефона. Изключително неадекватна ситуация се получава - крисисният щаб препоръчва да се спазва дистанция от 1 м, институциите препоръчват да се избягват посещения в тях, някои общини отменят заседания на ОС и постояно действащите комисии, а в същото време учениците са на училище със "засилени мерки на дезинфекция", каквото и да означава това.

# 17 665
Според мен до понеделник много неща могат да се променят, ситуацията е изключително динамична. Училищата според мен бързо ще бъдат затворени, това е логична мярка и ще бъде възприета при увеличаване на случаите. А такова, като гледам, ще има всеки ден отсега нататък и то и в други градове/общини. Нямам деца, ако имах, бих ги държала вкъщи.

# 17 666
  • София
Роналд, Тесла, да, футбол без публика не е футбол. Това важи и за баскета и хокея и т.н. Все едно гледаш тренировка. Няма емоции, няма нищо. Та дори и Барса и Реал да играят и 4-4 да завърши.
Поне днес стана голям мач на Анфийлд, ей така за последно сбогом с любимия ни спорт. Sad

за Европейското вече и аз не съм оптимист. Хич даже.
за Олимпиадата съм умерен оптимист, защото е Юли все пак, а нали чакаме лек през Юни (уж де).
Но реалистичните прогнози са Европейско 2021 г. и Олимпиадата също тогава. Големия проблем на ЕВРО 2020 е, че няма как нормално да завършат първенствата в Европа, както и ШЛ и ЛЕ. Е,  как да се проведе тогава. Все пак ще е светлина в тунела ако позволят да се изиграят баражите.
Ако няма лек, има един последен шанс, който е малко вероятно да се случи, а именно:
четох, че Борисов очаквал в понеделник общо решение за Европа. Аз лично понамирисвам да се сбъдне желанието ми и да има тотален ключ за цяла Европа. Т.е. затваряне на всички граници и спиране на всякакви мероприятия. На работа само тези професии без които не може, контрол от полиция и гражданска защита, всички останали по домовете. На пазар или до аптеката само по един човек и дистанция от поне 2 метра. Само по този начин можем да се спасим. Вируса няма да изчезне, сигурно пак ще го прихванем от Азия или Африка или ЮА или Австралия, НО
1) Най-голямото огнище сега е в Европа. То трябва да се потуши, другите пожарища са по-малки и по-лесно могат да се контролират впоследствие. Освен това аз очаквам ако лидерите на Европа вземат такова решение то да бъде продължено и от САЩ (за тях съм сигурен, няма да се изложи Тръмп пред цял свят), Канада, Израел, северноафриканските държави и близкия Изток. За Иран не съм сигурен, там ми е мътна Индия, но ако не го правят ще останат изолирани и баннати от света, едва ли ще го искат... Ето американците си вдигнаха ембаргото за тях, защото светът в момента е обединен пред един невидим враг, който е по-опасен от всичко останало.
2) за тези, които не са наясно, карантината си върши отлична работа и историята го е доказвала многократно. Пиша това, защото има много неверници, които казват, ама какво от това като ни заключат за 1 месец. Е как какво бе? Той вируса не се рее из въздуха. Или го прави изключително нетрайно. Трябва му приемник (човек). А ние ще имаме: болни, които ще имат време да се възстановят и после няма да са заразни, ще имаме и хора, които са изолирани един от друг и така няма как да се предава от един на друг. Т.е. ще изчезне. Поне на теория. Обаче положението е доста изтървано, така че идеален вариант с пълното му изчезване едва ли ще стане. Няма да е на 100% това е ясно. Няма как.
Но пък за сметка на това, след една такава изолация ще имаме облекчена здравна система (т.е. рай и за всички останали болни, вие знаете ли изобщо колко планови операции се отлагат заради този коронавирус и отделно колко други хора ще си отидат само защото лекарите са концентрирани главно върху него?), ще може да се помага пълноценно на всички болни.
3) При едно голямо изчистване в Европа, то след това ако някъде се засече нов случай ще се действа по-спокойно, а и всяка една държава вече ще има и опит и подготовка за бързо потушаване на някой по-малък огън
4) Дава се шанс да се открие лек в една по-голяма перспектива, а не да очакваме чудеса, ей така да паднат от небето
5) Самият вирус има голяма вероятност да мутира в значително по-лека форма само и само да съхрани съществуването си след като ''види'' че хабитата му е отрязан и край с пируването... Не се смейте, всеки организъм на този свят има един общ и основен закодиран закон - оцеляване. Ако не изчезне, ще мутира и ако това стане, то вярвам, че по параметри ще е почти сходен с грип, тип Б. Пак ще е опасен, но не и с този процент смъртност.
И последно, ще има криза да, но защо да няма и един рестарт на икономиката. Само си представете милиони европейци щастливи, че са избавени от апокалипсиса с каква енергия ще се втурнат и да работят и да творят и да дават гениални идеи и пр. Очаквам бум, от чисто психологическо естество.

# 17 667
Интересен пост относно карантината: https://georgimateev.de/2020/03/коронавирус-да-обявим-карантина-ведн/

Колко души биха се заразили със и без карантина на базата на сегашните данни.

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 07:31 от malina07

# 17 668
Извинявам се, че се включвам така изведнъж, но някъде трябваше да си кажа колко ме е страх. Страхувам се не само от самия вирус, но и от последиците. Мисля, че ще настане някакъв страшен хаос. Детето ми не е на градина и не знам кога въобще бих я пуснала.

# 17 669
Имам полет до Дания за празниците, купен от доста време. Надявам се да ни предложат да го отложа с няколко месеца. Не ми се гори с парите. Приятелят  ми е в северната час на Дания. Всичко е изкупено от супермаркетите. От това, което разбрах от майка му има 540 случая, но над 1200 са под карантина. За две седмици са затворили университета. Съветват ги всякакъв публичен транспорт да бъде избягван. Вие почвате ли да се подготвяте хранително и с лекарства? Вчера бях с маска в автобуса и всички ме гледаха странно... Аз не съм в рисковата графа, но това не значи, че не искам да го пренеса на възрастните.

Общи условия

Активация на акаунт