Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 937 838
  • 21 677
  •   2
Отговори
# 17 820
Уж крематориумите в Ухан не смогваха, уж истинската бройка на починалите била 500 000, уж хората падали по улицата и там оставали ...

https://dnes.dir.bg/svyat/kitay-obyavi-che-pikat-na-epidemiyata- … avirus-e-preminal

80 000 случая (60 000 вече излекувани и 3 000 починали) на 1.5 милиарда не ми звучи като апокалипсис.

Наистина за първи път в живота си не мога да формирам мнение - абсолютно съм 50:50 между това, че ситуацията е тежка, мерките са даже недостатъчно и ни предстоят тежки месеци на седене вкъщи и и броене на умрели ...

... и че става дума за малко по-прилепчив грип, който удря стари хора с по още 10 заболявания, които не се знае от кое точно си отиват, а младите могат да си го изкарат на крак.

Не знам, не знам, не знам,  и фалшивите новини - и "Край, смърт, всички ще умрем в огнена смърт", и "Е, грипче,  вчера много повече хора са загинали от глад, ама никой не му дреме" не ми помагат много.

# 17 821
В Jumbo има сапун на листчета хартия.  Едно време имаше такива. Мисля, че ще са удобни за ученици

# 17 822
fanfanito, да разбирам ли, че обясняваш как няма контрол на нашето летище, докато ти обикаляш Европа?

# 17 823
  • София
Доколкото аз четох, вирусът не бил толкова заразен, ако е навлязал в белите дробове и си действа там. Това може би обеснява 100те отрицателни проби на контактите.
  Хмммм тогава какво излиза- колкото по-лек случай толкова по-заразен, а асимптоматичен- направо супер разпространител.

Впрочем тук има статия за клинични изпитания на серологичен тест в Китай:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/32104917/
от 397 тествани, които доказано са били заразени с коронавируса и лекувани, теста е дал положителен резултат при 352 (89%)
 При 128 които не са боледували теста е показал 12 положителни резултата (правят извод за 9% фалшиво позитивни).
 Интересно е разбиращите да кажат дали е сигурно, че това са фалшиво позитивни случаи, защото това са близо 10% от извадката им ... дали болестта не е разпространена сред над 1% от населението (10 би било прекалено).

Гери Николова за пръв път да се съглася с твое мнение, според мен също само на Европа може да се вярва. Иран с 354 починали, да да ама друг път. Само в клиповете в туитър са толкова. Лъжат и мажат, както си искат. Въобще няма да се учудя, ако се окаже че в някой страни смъртността е по висока от тази в Италия, но защото прикриват да излиза друго.
Китайските данни може и да са доста по-добри от тези в Италия- 320 000 теста в Китай срещу 60 000 в Италия- в Италия тестват само такива със сериозни симптоми.  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/china/
и тук:  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/    виж всички графики- едни криви изглеждат абсолютно ненормално и това не са китайските ...
 Иран няма какво да говорим за тях .... явно нямат капацитет и нещата се развиват извън контрол (и скоро епидемията ще спре)

# 17 824
  • София
Нашите наистина копират от други страни, но само каквото им изнася. Чета френски, испански и прочее вестници и сайтове, от седмици хората се готвят за дистанционно обучение, за дистанционна работа, а там където не може такава работа за двама работещи родители, за компенсации, но единия да остане вкъщи. Банките правят тестове за преминаване само на онлайн банкиране, държавната администрация също. И да не изброявам. Тук имам чувството и впечатлението, че наистина коронавируса ни изненада, както ни изненадва снега. Сега се замислиха за маски, за защитни облекла, за дезинфектанти. Навсякъде започнаха аптеките да произвеждат дезинфектанти, да намират други решения. Тук всичко в движение се прави и се деяни на импровизации.

# 17 825
Мисля,че всички мерки са абсолютно засъснели.ПРОТИВ  съм  да ходят учениците в училищата.  Това, че те не боледуват е много добре, но са преносители и то може би безсимптонни. Какво като се почиства. Навиците за лична хигиена  са  много далеч  от нормалното, особено в класове  с "уязвими групи". Разнасят се зарази от дома до училище и обратно. Не разбирям подхода на карантиране след случай с  вирус.КОЙ и кога ще изследва този случай своевремено. Така ще пламне училището и  редица семейства.  Учителите също са  в риск, и те имат семейства. Какво се случва с училището при 50%   положителен за вирус персонал? Дано управляващите се  осъзнаят.
Относно маските:    Маските колкото и да тръбят , че не пазят- не вярвам. В Китай  всички са с маски, арестуваха без маски. Това е пълна измислица за маските, защото просто липсват на пазара.

# 17 826
Два отговора на въпроси по-напред.

В Китай в момента активните случаи са 14 817. Само в Италия, Франция и Испания са 14 850. Толкова по въпроса за Европа, Китай и от къде трябва да следим за внасяне на заразата. Не че си нямаме и у нас.

Какво ще ни дадат две седмици карантина? Минимум две неща:
1) ще има време да се набавят маски и дезинфектанти и хората по-спокойно да се върнат към работата си, а децата в училище.
2) ще има време да се набавят тестове и да не се карантинира поголовно, а да се отсяват заразените.

Нереално е да очакваме, че печелим време за изобретяване на лекарство или ваксина. Това в близко бъдеще няма как да стане. Но се говори за по-достъпни тестове, които ще могат да се прилагат в доста повече лаборатории и да дават по-бързо резултати. Маски също се очакват скоро. Апаратура за обдишване - минимум 1.5 - 2 месеца след заявка към фирмите производители, каза Мутафчийски. А тези фирми вероятно в момента са затрупани със заявки от цял свят, така че този срок ще е по-дълъг.

# 17 827
За маските абсолютно съм съгласна - лъжат ни, защото липсват на пазара. Което е много опасно, защото ако изгубим изцяло доверие в тези, които се опитват да управляват кризата ще настане абсолютен хаос. Дано най-сетне си дадат сметка.

# 17 828
  • Пловдив
Ами да, в движение се прави, защото всеки, който дръзнеше да предупреди за съобразителност и предвидливост, ставаше паникьор. Можеше много по-рано да започне тази работа с маските и дезинфектантите, но прословутия бизнес се ослушваше до последно сакън да не ушие маски и да не може да ги продаде. Има ли някакво специално изискване или разрешително за изработване на такъв артикул. Или сега като ушият цената ще е много по-висока и затова се чака до последно. Ден година храни.......

# 17 829
Не знам дали сте го обсъждали, но улиците на София са много по-празни от обичайното.
Ако отворят училищата и университетите ще направят голяма грешка.
Трябва да се даде време и на нашето мудно и неорганизирано управление да се опита да създаде организация.

# 17 830
Два отговора на въпроси по-напред.

В Китай в момента активните случаи са 14 817. Само в Италия, Франция и Испания са 14 850. Толкова по въпроса за Европа, Китай и от къде трябва да следим за внасяне на заразата. Не че си нямаме и у нас.

Какво ще ни дадат две седмици карантина? Минимум две неща:
1) ще има време да се набавят маски и дезинфектанти и хората по-спокойно да се върнат към работата си, а децата в училище.
2) ще има време да се набавят тестове и да не се карантинира поголовно, а да се отсяват заразените.

Не само.. карантината прекъсва пътя на разпространение, но като продължителност трябва да бъде поне 2-3 пъти инкубационния период. Така вече заразените приключват по един или друг начин, но нови не се появяват. Това направи Китай и резултатите са очевидни..

# 17 831
Ако всички се задължаха да носят маски можеше да се ограничи заразата до известна степен, но за тази цел трябваше да има маски, а пък нас вируса пак ни изненада. Щом чак сега са заявили апаратура за обдишване, нямам думи...

# 17 832
  • ГО
Дезинфекцията у нас.
Скрит текст:

# 17 833
  • Разпиляна във въображението
В Плевен също е видимо по-празен.

# 17 834
"Индия преустанови до 15 април издаването на туристически визи и реши да наложи карантина на пътниците, пристигащи от седем страни, засегнати от коронавируса, съобщи Франс прес.
В комюнике на индийските власти се уточнява, че всички пътници, пристигащи от или посетили след 15 февруари Китай, Италия, Иран, Южна Корея, Франция, Испания и Германия ще бъдат поставени под карантина за най-малко 14 дни."

http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/2165914

Общи условия

Активация на акаунт