Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 927 943
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 20 250
  • При семейството си
Накрая ще излезе, че нашето извънредно положение си е едно никакво положение.
Не разбирам така тези мерки.
Трябваше всичко да затворят без полици, болници, аптеки, неща без които не можем-ток, вода, интернет. Знам, че съм крайна, но иначе не става, ако искат резултати.
....
Ми няма как да стане така, това не е извънредно положение по моите поне разбирания, че май и на тези в другите страни. Пародия е това.

Напълно адекватни и много подобни на другите държави от ЕС и изобщо са мерките. Защото  утре ще “се сетиш”, че и банките, и бензиностанциите, и градския транспорт, и някой друг сектор трябва да работи. Защо не се отказваш от Интернет, защо без него не можеш?

# 20 251
  • София
Притеснително е , че и около нас гори...ако вътре, тук се справим, дебне опасност отвън.

# 20 252
  • Mediterraneo
Тарталета, съжалявам. Аз затова си избрах Германия, а не някое топло и готино място. През ум не ми минава да мисля за пари и как ще си платим сметките, мисля само да сме здрави. И за вас това е най-важно.

Давам идея. Вземайте U1 и се местете в Германия. Съвсем сериозно.

И ден няма да мога да живея в Германия. Аз съм човек на слънцето и морето. Въпреки че и тук вирусът успя да вземе своето, не бих си сменила мястото току така.

# 20 253
За съжаление това е онзи кантар за който говореха в комунистическата партия на Китай. Различните интереси. От една страна мерки са нужни за спиране на вируса, за да отмене по малко животи. От друга страна тия мерки могат да доведат до фалити в много отрасли, което води до безработица. Балансът е много тънък.

# 20 254
Някакъв проблем ли има при мен, но България още стои с 23 случая.
https://www.worldometers.info/coronavirus/#repro

Навсякъде стоят 23 случая. А МЗ са актуализирали 31
https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/potvrde … ta-na-r-blgariya/

Последна редакция: пт, 13 мар 2020, 23:46 от Diorela

# 20 255
  • София
И малко за разпускане.

# 20 256
Аз днес стъпих в магазин, както обикновено, в квартала,  след работа. Трябваше да купя хляб и нещо за вечеря
 ( както  го правя  почти всеки ден). Е, изчаках си реда да ме пуснат и гледам - плодове няма, хляб няма, месо няма, изворната вода привършваше, солети няма, киндер сюрприз няма Simple Smile , зрънчо няма.. не мога да се сетя за всичко. Щандовете с брашно,  ориз и т. н. почти празни.
Благодарение на потребителите от началото на темата- The Third, Lilly_M, Neko.fukakai, Nikola Tesla, A_L_I_N_A, Less, Diorela, Ън, papi6, Snezhana  Petrakova 65127,   OnDiNe, mariana_, Dress as Princess, Yellow_girl, Сребърна паричка, Сыр..., PURE,  със  сигурност пропускам някой, извинявам се,), както и потребители като JAKLIN (която се включи от Тайланд) и всички от други държави ( има и потребителка в Индия, която дава много интересна информация), които отделиха от времето си , за да ни информират, да превеждат и анализират, бях наясно, че ще
се стигне дотук и не съм паникьосана изобщо за стоки. Страх ме е за здравето., Благодарение  на тях ( нарочно изписах кои потребители, за да се върнете и видите какво са писали)  и линковете, които предоставяха предполагах какво ще стане и тук. Тогава медиите почти нищо не отразяваха за вируса. Повечето от тези потребители бяха обявени за всяквщи паника и какви ли не глупости и интерпретации. Ама те ли са виновни и за висенето пред магазините днес и празните рафтове, защото  са тук, четяха, превеждаха и анализирха 😂

Последна редакция: пт, 13 мар 2020, 23:51 от CasaDelSol

# 20 257
Ама наистина много хора крещят само да се затягат мерките, всичко да се затвори, никой да не мърда, ама изобщо идея имат ли, че без услугите сме загубени. Без телефон какво ще правим, без интернет хайде по-може. Без банки, без градски транспорт? Как ще стане това?

Аз мисля, че точно обратното се случва на това, което е написано по-нагоре в цитата на някой. Няма да се усети човечеството, че индивидуализма му е стигнал до краен предел, а напротив. Сега ще е вече в абсолютната му форма. Аз гледам днес, хората се гледат озверели по улиците един друг, никой не иска да се доближава до дригия. Отделно това, че сега някои ще останат без продукти, без лекарства никой не го интересува. Всеки си гледа себе си, това е жестоката истина. И тя си е била винаги налице, но сега ще я видим в екстремна форма.

# 20 258
Бившия шеф на НАТО Хавиер Солана го е пипнал и той..

# 20 259
Това за 70% тръгна май от един немски вирусолог. Идеята беше, че ако нищо не се прави за ограничаване на разпространяването, броят на заразените може да стигне тези цифри. Това е математически модел, т.нар. Worst case scenario. После все пак решиха, че не могат да го оставят да си върлува и предприеха мерки, така че се надяваме на по-добри резултати.

Великобритания и Швеция избраха т.нар. Worst case scenario. И двете държави няма да въвеждат мерки за социално дистанциране. В Швеция всичко си работи на пълни обороти, няма да се затварят училища и детски градини. Мерките в Швеция са: мийте си ръцете и ако сте болни си останете вкъщи.  Причината да не се прилагат забрани е да се насърчава „имунитетът на стадото“. Това означава, че 60-70% от населението в двете държави ще се зарази с ковид-19.

Аз от вчера вече се опитвам да приема мисълта, че най-вероятно ще се заразя (както и семейството ми) ми, живеем в Стокхолм, тук има най-много заразени, но вече спряха да тестват подозрителните и контактните. Всичко си е както обикновено - молове, паркове, сладкарници, кафенета, автобуси, метро пълни, не съм видяла и един човек с маска. Тестват само стигналите до хоспитализация тежки случаи, затова статистиките за Швеция вече не са реални. Държавният шведски епидемиолог каза днес, че до около седмица всички региони в Швеция ще последват примера на Стокхолм и ще спрат да тестват пациенти, заподозрени, че са заразени с covid-19. Т.е. до седмица навсякъде в Швеция ще тестват само тежките случаи, които вече са в болница.
- Сега за нас вече не е важно да знаем точно колко хора са заразени в Швеция, казва държавният шведски епидемиолог Андерс Тегнел пред Aftonbladet.

Андреас Фишер, хирург и председател на професионалната асоциация на медицинските лекари в Стокхолм се изказа, че е критичен и че властите правят огромна грешка с тази стратегия.  Като цяло той смята, че шведското поведение е странно. Първото и най-важното в тази ситуация е да се забави и спре разпространението на вируса, посочва той. Според него, най-вероятно половината от шведското население да се разболее от вируса при тази ситуация и най-вероятно здравната ни система ще рухне и съществува голям риск възрастните и болни хора да не могат да получат адекватни грижи, защото Швеция има едни от най-ниските места за интензивни грижи в Европа. Така например в Стокхолм има само 90 легла за интензивни грижи за почти 2 млн.души.
- Трудно ми е да разбера, че Швеция постъпва по различен начин в сравнение с другите страни. Нещо не е наред, защото това е странно действие, казва Андреас Фишер пред Expressen.

Статия за Великобритания, планът на Швеция за справяне с ковид-19 е същият. Както се казва в статията, тази стратегия за справяне с пандемията е корено различна от стратегията на Китай, Южна Корея, Италия и Иран.
https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/13/why-is-the … ackle-coronavirus

# 20 260
  • София
Добре, отговорете ми. Като се запасявате - за колко време се запасявате? Нали ще се затрупате с продукти? За колко време?
Българинът понеже го е страх да не се мине и да не настине, а понеже е преживял и Луканови и Виденови зими, хуква да се запасява. В един момент ще се успокои и нещата ще се нормализират. Ако пък не се нормализират, то поне ще е доволен и сит с гладуващи и боледуващи около него.
То 2-3 бутилки олио, пакет ориз и 2-3 пакета брашно, разбирам. Ама за колко ще ви стигнат? Или зависи колко място има в бункера.

Затова изчезват елементарни лекарства. Разбирам хронично болните да направят запас за 1-2 месеца, защото те и ден не могат, ама другите? Ти му викаш да си мие ръцете, то изкупило брашното и селена.

# 20 261
Направо ме разсмивате с тази тоалетна хартия. Днес, сутринта, в Кауфланд Младост, София имаше колкото искате ТХ, каквито марки искате. Единственото, което нямаше бяха гелчетата за ръце. Нямаше и хора.
Но това беше сутринта, за после - незнам🤗

# 20 262
Тарталета, много неприятно. Дръжте се там, нормално е да сте в паника и страх. Никой не знае какво се случва реално.
А сега някой има ли идея дали например таксиметровите услуги ще работят? То аз като ги знам...кой знае какви цени ще измислят.
Днес бях с багаж (една торбичка с 4 сирена, ама тежаха), а кола нямам. Реших да ползвам такси. Бях с маска за първи път, защото нещо почва страх да ме хваща. Имаше няколко таксита наредени и чакащи. Попитах всички и ми отказаха. Качих се на тролея.

Тарталетке, много съжалявам. Дръж се. Важното е да сте здрави всички в семейството, другото ще се нареди. Това е временно. Пазете се.

# 20 263
  • София
Бившия шеф на НАТО Хавиер Солана го е пипнал и той..
Поредната известна личност ... Добре бе ... нещо засегнало по официални данни 0.002% от световното население и президенти, министри, артисти, треньори ... нещо тук не е наред.

# 20 264
PURE много странно наистина е такъв подход....

Общи условия

Активация на акаунт