Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 929 421
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 20 265

Великобритания и Швеция избраха т.нар. Worst case scenario. И двете държави няма да въвеждат мерки за социално дистанциране. В Швеция всичко си работи на пълни обороти, няма да се затварят училища и детски градини. Мерките в Швеция са: мийте си ръцете и ако сте болни си останете вкъщи.  Причината да не се прилагат забрани е да се насърчава „имунитетът на стадото“. Това означава, че 60-70% от населението в двете държави ще се зарази с ковид-19.

Не знам, може да съм луда, но ми се струва че има резон в такова решение. Защото явно, че така или иначе ще преболедуват много хора, защо трябва сега и да се докарват хората до инфаркт с това постоянно броене, изнасяне на иформация, затваряне на всичко, презапасяване. Какво вече, ще се трепем със сопи за тоалетна хартия? Не бе, пълен абсурд е това. И то аз изобщо не съм от тия, които са привърженици на идеята, че това е само грип. Ни най-малко.

# 20 266
  • София
Аз в момента не бих стъпала в България, ако ще червен килим и букети с цветя да има на границата. Не съм чула и емигранти да планират такава мярка. Чужденците ще спрат да идват също и това без да затваряте границите.
И защо четете темата?

# 20 267
  • Mediterraneo
Благодаря, хора, здрави сме за момента. Днес с колегите си говорим, че за последните 2 седмици поехме риск от зараза повече от лекарите. Работим с хора и пари, отсервираме чаши и чинии с какви ли не неща по тях, без маски и ръкавици. Ако досега съм го пипнала, ще ме прескочи.

# 20 268
Бившия шеф на НАТО Хавиер Солана го е пипнал и той..
Поредната известна личност ... Добре бе ... нещо засегнало по официални данни 0.002% от световното население и президенти, министри, артисти, треньори ... нещо тук не е наред.

Просто са публични личности и имат повече контакти от обичайното предполагам..

# 20 269
PURE,
С какви аргументи ви го пробутват това?

Ужас...такова невежество и липса на солидарност с рисковите групи.
Дори не мога да си представя как се асимилира мисълта, че обществото не го е грижа за най-уязвимите му членове.

# 20 270
PURE, това което казваш е шокиращо. Защо за Бога? Къде е логиката?

# 20 271
Аз не мисля, че хората се запасяват от страх, че ще останат гладни. Правят го за да избернат ежедневно пазаруване и повишаване на риск от заразяване.

Швеция и Англия си вкарват страшен автогол.

# 20 272
  • Варна
Елфичка, не мога да повярвам че в 21-ви век някакъв вирус успява да обърка живота на милиони , да убие хиляди,да парализира цели континенти ,да скапе икономиката за години напред и въобще да създаде такава бъркотия.
Също че въобще ми се налага да мисля за наличието на тоалетна хартия във магазина...
А аз мога да повярвам и не ме учудва много ситуацията...
И вируси и един куп други нелечими болести има, в привидно мнооооого напредналата в днешно време медицина.

# 20 273
По-добре всеки ден по малко в почти празен магазин, отколкото два пъти в седмицата навалица и километрични опашки и опразнени рафтове. Така вирусът реално се забавя, а след днешния шопинг кой знае с колко болни ще цъфнем през следващите дни. Излагат се на риск много повече по тоя начин, толкова ли е сложно да се схване?

# 20 274
Идвам само за да напиша следното. Работя в една от столичните дрогерии, такова чудо никога не е било. Оборот 3 пъти над обикновеното. Заради такива, които се презапасявате за година напред, утре няма да има кой да ви обслужва, защото или ще сме болни или ще напуснем. Аз лично ще напусна, не съм длъжна да търпя стотици кихащи и кашлящи, защото имате нужда от тоалетна хартия.

# 20 275
Запасяване е разумно, когато планираш да работиш от вкъщи в рамките на две-три седмици и да ограничиш излизанията до минимум. Това би помогнало много заразата да не се разпространява колкото би се разпространила, ако не се направи. За тези две-три седмици броят на заразените би спаднал доста, ако се следват правилата.
Ако имаш брашно, вода, мая или квас, можеш да си месиш и сам хляб вкъщи.
Да, ще ядеш предимно консервирана или замразена храна, но няма начин.

Хубаво е да не се блъскаш с тълпите по магазините, докато пазаруваш запаси, защото това също е рисковано.
Избираш момент, когато няма толкова хора и това е.
Не изкупуваш всички бройки от даден продукт, оставяш поне 1 и за някой друг.

# 20 276
  • Далечният изток
Добре, отговорете ми. Като се запасявате - за колко време се запасявате? Нали ще се затрупате с продукти? За колко време?
Българинът понеже го е страх да не се мине и да не настине, а понеже е преживял и Луканови и Виденови зими, хуква да се запасява. В един момент ще се успокои и нещата ще се нормализират. Ако пък не се нормализират, то поне ще е доволен и сит с гладуващи и боледуващи около него.
То 2-3 бутилки олио, пакет ориз и 2-3 пакета брашно, разбирам. Ама за колко ще ви стигнат? Или зависи колко място има в бункера.

Затова изчезват елементарни лекарства. Разбирам хронично болните да направят запас за 1-2 месеца, защото те и ден не могат, ама другите? Ти му викаш да си мие ръцете, то изкупило брашното и селена.
Аз ще отговоря - това не е запасяване да има, а просто за да не излизат често хората навън и да се тъпчат с народа - болен или здрав, по магазините. Това е моето мнение - да отида веднъж тази седмица /или 2/ в магазина и после да си стоя вкъщи и да не се срещам с потенциално болни по магазините...

# 20 277
Тарралета, много съжалявам. Стана ми мъчно.
Аз пък гледах клипове как италянците пеят по балкони те!
Хора, няма нищо по-ценно от живота. От близките ви, от любовта.
Мога да яма 30 дена картофи, няма да се блъскам.

# 20 278
  • София
PURE
Не мога да повярвам. Властите в Швеция са престъпници от масов характер. Британците и те ако не обявят най-малко извънредно положение. Ами тогава аз предлагам тотален бан на Швеция от всички останали държави в Европа, да ги видим. Защото ако да речем Норвегия се изчисти, после какво? Пак да се заразят от Швеция ли? Никакви полети и пътувания до Швеция и от Швеция. Да ги видим тогава. Това е най-лошия сценарий да. Това са тези прословути 60, 70% които станаха толкова популярни заради Борисов и Меркел. Британците също. Не мога да повярвам, че това се случва и че никой не им държи сметка. Този стаден имунитет ще убие вируса, но ще доведе до в пъти повече жертви. Обричат хиляди хора на сигурна смърт. А народа е ок с това, всеки си трае и пляска с ръце?

# 20 279
Цитат
Великобритания и Швеция избраха т.нар. Worst case scenario. И двете държави няма да въвеждат мерки за социално дистанциране. В Швеция всичко си работи на пълни обороти, няма да се затварят училища и детски градини. Мерките в Швеция са: мийте си ръцете и ако сте болни си останете вкъщи.  Причината да не се прилагат забрани е да се насърчава „имунитетът на стадото“. Това означава, че 60-70% от населението в двете държави ще се зарази с ковид-19.

Аз от вчера вече се опитвам да приема мисълта, че най-вероятно ще се заразя (както и семейството ми) ми, живеем в Стокхолм, тук има най-много заразени, но вече спряха да тестват подозрителните и контактните. Всичко си както обикновено - молове, паркове, сладкарници, кафенета, автобуси, метро пълни, не съм видяла и един човек с маска. Тестват само стигналите до хоспитализация тежки случаи, затова статистиките за Швеция вече не са реални. Държавният шведски епидемиолог каза днес, че до около седмица всички региони в Швеция ще последват примера на Стокхолм и ще спрат да тестват пациенти, заподозрени, че са заразени с covid-19. Т.е. до седмица навсякъде в Швеция ще тестват само тежките случаи, които вече са в болница.
- Сега за нас вече не е важно да знаем точно колко хора са заразени в Швеция, казва държавният шведски епидемиолог Андерс Тегнел пред Aftonbladet.
Ето това е много интересно. Различният подход. В Китайският кантар те дават категорично предимство на икономиката. Не искат при тях да има хора като Тарталета които са си загубили работата, заради свиването на отрасли, при дадено предимство в кантара на другата страна човешкият живот, в различните и взаимно-изключващи се интереси. Те предварително приемат че ще понесат голям брой човешки загуби и ще оставят вируса да премине през голяма част от населението като не въвеждат строги мерки. Това решение би имало някаква логика ако твърдо вярват че нито затоплянето ще спре вируса, нито че скоро ще има лекарство. Предпочитат вируса да си вземе своите жертви преминавайки през населението като по този начин оздравелите по бързо ще изградят колективен имунитет. Аз не намирам този подход за правилен въпреки че намирам логика в него.
Аз мисля че това което правим ние и повечето държави е правилният подход. Рано или късно нещо ще спре вируса, дали ще е лекарство, ваксина, мутация, затопляне не знам, затова той трябва да бъде бавен със всички последствия от това. Защото сега той ще взима жертви, и те трябва да бъдат по малко. Аз в този кантар давам предимство на живота пред икономиката. Защото после поне едно от нещата които могат да го спрат ще проработи. Но всяка страна си има своите виждания.

Общи условия

Активация на акаунт