Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 928 854
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 20 280
  • тук и там
Aми аз вчера  или онзи ден като гледах Б.Борисов на някаква пресконференция-и той каза че всичките лидери били на едно и също мнение относно мерките за предпазване от вируса,само един колега бил за естествения подбор.Нищо чудно да е бил шведа..

# 20 281
PURE много странно наистина е такъв подход....

Не е странен, а умен. Скандинавците не случайно имат този стандарт на живот и уредени държави. Нямат нищо, освен акъл. Който очевидно намалява колкото по-южна става географската ширина.

Не сменям уредеността с никакви пачанги и слънце. Когато искам мога да ходя по такива места и да ми слугуват хора, които предпочитат вечно слънце, пред това да са сигурни, че утре могат да осигурят на децата си и себе си най-малкото храна и подслон.

Отклонихме темата, съжалявам, но и това е аспект на ситуацията.

# 20 282
Накрая ще излезе, че нашето извънредно положение си е едно никакво положение.
Не разбирам така тези мерки.
Трябваше всичко да затворят без полици, болници, аптеки, неща без които не можем-ток, вода, интернет. Знам, че съм крайна, но иначе не става, ако искат резултати.
....
Ми няма как да стане така, това не е извънредно положение по моите поне разбирания, че май и на тези в другите страни. Пародия е това.

Напълно адекватни и много подобни на другите държави от ЕС и изобщо са мерките. Защото  утре ще “се сетиш”, че и банките, и бензиностанциите, и градския транспорт, и някой друг сектор трябва да работи. Защо не се отказваш от Интернет, защо без него не можеш?
Да, банки, транспорт и бензиностанции също трябва да работят. Пожарна, военни, полиция, има професии и хора, без които няма да се мине и са необходими, за да може лекарите да овладеят нещата и работят спокойно. Не съм изредила всички -вярно е, не исках да изпадам в подробности. Но и не съм съгласна, че е така в другите страни в това положение или поне с въведено извънредно положение. Не знам в Италия хората да излизат, освен до лекар, пазаруване и това е при това с някакви документи. Да кажат хората в другите държави. Така ли е по градинки, заведения, всеки си ходи накъдето си иска. Не мисля, това не може да ограничи вируса. Днес поне се нагледах. Не мога без интернет, защото и работата ми го изисква. А и целта е който може да работи от вкъщи за другите, също и за информация. То и без него мога да мина, ако е необходимо. Само да спре това чудо по-бързо и се върнем към нормалния живот. Ходи ми се на море, ама така ми се иска..не вярвам тази година да го видя((

# 20 283
Тарталета, много неприятно. Дръжте се там, нормално е да сте в паника и страх. Никой не знае какво се случва реално.
А сега някой има ли идея дали например таксиметровите услуги ще работят? То аз като ги знам...кой знае какви цени ще измислят.
Днес бях с багаж (една торбичка с 4 сирена, ама тежаха), а кола нямам. Реших да ползвам такси. Бях с маска за първи път, защото нещо почва страх да ме хваща. Имаше няколко таксита наредени и чакащи. Попитах всички и ми отказаха. Качих се на тролея.

Тарталетке, много съжалявам. Дръж се. Важното е да сте здрави всички в семейството, другото ще се нареди. Това е временно. Пазете се.

И аз ползвам таксита за работа и понеже предположих, че с маска няма да ме качат, почнах да поръчвам от приложение Така няма как да откажат.  Ако трябва да му издирват контактите, ще ги намерят Winkн
Къде са ни забраните за  полети? Кой ще пита?

# 20 284
Или може би шведите са презадоволени. Живеят спокоен живот без кой знае какви финансови проблеми. Не им се вярва, че нещо лошо може да ги стигне. Куражлии са. Но опре ли до кокал, не е баш така. Живи и здрави ще видим.

# 20 285
Скрит текст:
Това за 70% тръгна май от един немски вирусолог. Идеята беше, че ако нищо не се прави за ограничаване на разпространяването, броят на заразените може да стигне тези цифри. Това е математически модел, т.нар. Worst case scenario. После все пак решиха, че не могат да го оставят да си върлува и предприеха мерки, така че се надяваме на по-добри резултати.

Великобритания и Швеция избраха т.нар. Worst case scenario. И двете държави няма да въвеждат мерки за социално дистанциране. В Швеция всичко си работи на пълни обороти, няма да се затварят училища и детски градини. Мерките в Швеция са: мийте си ръцете и ако сте болни си останете вкъщи.  Причината да не се прилагат забрани е да се насърчава „имунитетът на стадото“. Това означава, че 60-70% от населението в двете държави ще се зарази с ковид-19.

Аз от вчера вече се опитвам да приема мисълта, че най-вероятно ще се заразя (както и семейството ми) ми, живеем в Стокхолм, тук има най-много заразени, но вече спряха да тестват подозрителните и контактните. Всичко си е както обикновено - молове, паркове, сладкарници, кафенета, автобуси, метро пълни, не съм видяла и един човек с маска. Тестват само стигналите до хоспитализация тежки случаи, затова статистиките за Швеция вече не са реални. Държавният шведски епидемиолог каза днес, че до около седмица всички региони в Швеция ще последват примера на Стокхолм и ще спрат да тестват пациенти, заподозрени, че са заразени с covid-19. Т.е. до седмица навсякъде в Швеция ще тестват само тежките случаи, които вече са в болница.
- Сега за нас вече не е важно да знаем точно колко хора са заразени в Швеция, казва държавният шведски епидемиолог Андерс Тегнел пред Aftonbladet.

Андреас Фишер, хирург и председател на професионалната асоциация на медицинските лекари в Стокхолм се изказа, че е критичен и че властите правят огромна грешка с тази стратегия.  Като цяло той смята, че шведското поведение е странно. Първото и най-важното в тази ситуация е да се забави и спре разпространението на вируса, посочва той. Според него, най-вероятно половината от шведското население да се разболее от вируса при тази ситуация и най-вероятно здравната ни система ще рухне и съществува голям риск възрастните и болни хора да не могат да получат адекватни грижи, защото Швеция има едни от най-ниските места за интензивни грижи в Европа. Така например в Стокхолм има само 90 легла за интензивни грижи за почти 2 млн.души.
- Трудно ми е да разбера, че Швеция постъпва по различен начин в сравнение с другите страни. Нещо не е наред, защото това е странно действие, казва Андреас Фишер пред Expressen.

Статия за Великобритания, планът на Швеция за справяне с ковид-19 е същият. Както се казва в статията, тази стратегия за справяне с пандемията е корено различна от стратегията на Китай, Южна Корея, Италия и Иран.
https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/13/why-is-the … ackle-coronavirus

В статията се посочва, че идеята е на икономисти.
Решили са да теглят една май*а на болните и старите и да си запазят икономиките. Наясно са, че мерките водят до много сериозен икономически срив. Разчитат на бързо протичане, бум на инфекцията,  а като цяло % смъртни случаи не е толкова висок, спрямо общия брой население,  не очакват голяма смъртност сред работоспособното население, ще спестят и от медицински разходи, защото ще е взривна вълна и много хора ще си отидат извън болниците,  без за тях да са полагани медицински грижи.  Вероятно и заради този тип мислене имат малък брой легла за интензивни грижи...
Тези от върховете могат да се покрият и предпазят за това време...
Супер "хуманна" стратегия!

# 20 286
Цитат
Не е странен, а умен. Скандинавците не случайно имат този стандарт на живот и уредени държави. Нямат нищо, освен акъл. Който очевидно намалява колкото по-южна става географската ширина.

Не сменям уредеността с никакви пачанги и слънце. Когато искам мога да ходя по такива места и да ми слугуват хора, които предпочитат вечно слънце, пред това да са сигурни, че утре могат да осигурят на децата си и себе си най-малкото храна и подслон.

Отклонихме темата, съжалявам, но и това е аспект на ситуацията.
Напротив, това е много по темата. Един от най важните аспекти от нея. Аз не го намирам този подход също за никак хуманен, но го разбирам.

# 20 287
  • София
Тръмпо обяви извънредно положение. Уплаши се след срещата с бразилеца. Laughing

# 20 288
Да, обаче сметките им може да излезнат криви, като се претовари здравната система и не може да обслужат всички заболели. В Италия съобщават за падане на възраста на случаите в тежко състояние. Отделно не стана ясно за 14% повторно заразяване дали е доказано.

# 20 289
PURE, бъдете здрави, дано всичко е наред с вас и семейството ви.

Швеция ми изглежда като един експеримент, както ми изглеждаше и Ухан, само че точно на обратния полюс. Мисля, че наскоро в един момент доста страни в Европа май разглеждаха worst case сценария. Имаха някакви дискусии, от където тръгна това за 60-70-те процента и за момент така беше увиснало във въздуха, сякаш се канеха да го уловят и приемат. Явно някои са го приели все пак. По същото време Борисов говореше за тези проценти, както и за пик през септември. Което беше странно, защото Китай го овладя за около 3 месеца. Имам усещане, че в worst case сценария се е говорило за септември. Не знам. Но дано шведите и англичаните имат някакво друго основание да го правят, а не да са преценили, че мерките които могат да се вземат, които ние взимаме, са безполезни.

# 20 290
За Великобритания от мои близки чувам, че стягат армията и подготвят болниците след което евентуално ще въведат по-строги ограничения. От друга страна Брекзит много ги изцеди финансово и не могат да си позволят да стопират всичко, защото ще им се отрази пагубно. Лансират версията за изграждане на групов имунитет. Сестра ми е доста отчаяна, въпреки че си е вкъщи с детето, защото в офиса на мъжа й имат контактни хора и тя се е психясала здраво. Каза ми - явно трябва да се примиря, че всички ще го изкараме. Тя е с автоимунно заболяване милата, има и проблеми със стомаха, тежи 40 кила с мокри гащи. От друга страна, купона на острова продължава (например конни надбягвания, които събират на едно място стотици хора). Според приятел на мъжа ми, които работи в администрацията на болница, положението хич не е розово. Каза, че на болните им отнема месеци да се възстановят и за момента имат много малко изписани пациенти. Чуди се дали да напуска, защото има контакт с лекари, а и той и жена му са с хронични здравословни проблеми.

# 20 291
  • София
Скрит текст:
Великобритания и Швеция избраха т.нар. Worst case scenario. И двете държави няма да въвеждат мерки за социално дистанциране. В Швеция всичко си работи на пълни обороти, няма да се затварят училища и детски градини. Мерките в Швеция са: мийте си ръцете и ако сте болни си останете вкъщи.  Причината да не се прилагат забрани е да се насърчава „имунитетът на стадото“. Това означава, че 60-70% от населението в двете държави ще се зарази с ковид-19.

Аз от вчера вече се опитвам да приема мисълта, че най-вероятно ще се заразя (както и семейството ми) ми, живеем в Стокхолм, тук има най-много заразени, но вече спряха да тестват подозрителните и контактните. Всичко си е както обикновено - молове, паркове, сладкарници, кафенета, автобуси, метро пълни, не съм видяла и един човек с маска. Тестват само стигналите до хоспитализация тежки случаи, затова статистиките за Швеция вече не са реални. Държавният шведски епидемиолог каза днес, че до около седмица всички региони в Швеция ще последват примера на Стокхолм и ще спрат да тестват пациенти, заподозрени, че са заразени с covid-19. Т.е. до седмица навсякъде в Швеция ще тестват само тежките случаи, които вече са в болница.
- Сега за нас вече не е важно да знаем точно колко хора са заразени в Швеция, казва държавният шведски епидемиолог Андерс Тегнел пред Aftonbladet.

Андреас Фишер, хирург и председател на професионалната асоциация на медицинските лекари в Стокхолм се изказа, че е критичен и че властите правят огромна грешка с тази стратегия.  Като цяло той смята, че шведското поведение е странно. Първото и най-важното в тази ситуация е да се забави и спре разпространението на вируса, посочва той. Според него, най-вероятно половината от шведското население да се разболее от вируса при тази ситуация и най-вероятно здравната ни система ще рухне и съществува голям риск възрастните и болни хора да не могат да получат адекватни грижи, защото Швеция има едни от най-ниските места за интензивни грижи в Европа. Така например в Стокхолм има само 90 легла за интензивни грижи за почти 2 млн.души.
- Трудно ми е да разбера, че Швеция постъпва по различен начин в сравнение с другите страни. Нещо не е наред, защото това е странно действие, казва Андреас Фишер пред Expressen.

Статия за Великобритания, планът на Швеция за справяне с ковид-19 е същият. Както се казва в статията, тази стратегия за справяне с пандемията е корено различна от стратегията на Китай, Южна Корея, Италия и Иран.
https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/13/why-is-the … ackle-coronavirus

И мен ме считайте за луда, но го разбирам това в Швеция. От самото начало мисля, че с този вирус средно положение няма. Или ще ни зазиждат по домовете като в Ухан, или ще го изкараме на естествен подбор. И тъй като в ЕС зазиждане по домовете няма как да приложат, решили са да си спестят паниката и половинчатите мерки.
Нищо чудно да се окаже, че в спокойно общество усложненията и смъртността са много по-ниски, кой знае Simple Smile

# 20 292
Не е странен, а умен. Скандинавците не случайно имат този стандарт на живот и уредени държави...
Не всички скандинавски държави го следват. А дали е умен ще се разбере след време, когато затихне короната и се направи равносметка.

# 20 293
  • София/Испания
Интересно ми стана, сега като забраниха да се купуват билетчета от шофьора в ГТ и затвориха всички бутки, откъде ще си купим билетчета?
Сигурно контрольорите няма да работят,защото има опасност да се заразят от корона вирус.
Това в кръга на майтапа.

# 20 294
Не знам, обаче това пеене от балконите в Италия сериозно ме плаши. Все едно наистина идва краят на света. Той Титаник докато е потъвал, така са свирили музикантите до последно.

Общи условия

Активация на акаунт