Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 927 488
  • 21 677
  •   2
Отговори
# 20 340
Има грип, моят син го изкара - 5 дни плътно на легло, още кашля сутрин и е сополив, значи за момента 9 дни го държи. Тест не съм му правила, да не съм луда да го влача по лаборатории, но не беше обикновен вирус.

# 20 341

Да, казва че ''за нас вече не е важно колко е броят на заразените в Швеция", и че до няколко дни спират да тестват подозрителните и контактните в цялата страна, както вече се случи в Стокхолм. Т.е. след няколко дни статистиката ще показва само тествани, които вече са хоспитализирани. Останалите с леки симптоми ще се считат за потенциално заразени и трябва да си останат вкъщи. Те разбира се няма да влязат в статистиката, биха се отразили в статискита евентуално само ако се влошат и постъпят в болница, тогава ще ги тестват.  Тези с леките симптоми трябва да си останат вкъщи, но това никой не ти го гарантира, защото всичко е на доброволни начала. Безсимптомните явно ще си щъкат навсякъде и ще сеят заразата, защото мерки за социално дистанциране няма.

# 20 342
Втората вълна на тип Б затихна бързо, ваканцията си свърши работата, както всяка година. Мъжът ми го изкара. Има в нета как се различава от короната, симптомите им са различни.

Да, но как ще се развият нещата при пациентите с усложнения много даже си зависи от финансовото състояние и положение Simple Smile
Така е. Но проблемът идва при масовото заразяване. Колкото и да са богати, едновременното влизане в болница на много хора ще доведе до криза. Най-малкото за лекари. Те са живи хора, също се заразяват и умират.

# 20 343
Мисля, че и в Китай беше така. Обявяваха само тестваните случаи.
Затова въобще не се доверявам на разни сметки и статистики и ги игнорирам напълно.
Не мисля, че има държава, която ще успее да тества дори  50%  от заразените.

# 20 344
Няма как да обявят нетестваните😀

# 20 345
Втората вълна на тип Б затихна бързо, ваканцията си свърши работата, както всяка година. Мъжът ми го изкара. Има в нета как се различава от короната, симптомите им са различни.

Аз за короната четох какво ли не. Ама буквално всичко, което е възможно да съществува като симптом. За грип Б не съм. Даже сега нещо се зачетох за Том Хенкс и жена му и той казва, че само леко болки в мускулите са имали и съвсем лека температура като настинка.

# 20 346
Мисля, че и в Китай беше така. Обявяваха само тестваните случаи.
Да, но в Китай имаше желязна карантина...

Няма как да обявят нетестваните😀
Да, но тук няма да тестват дори роднините и близките контакти на някой вече доказано заразен. Например аз се разболявам, влизам в болница, тестват ме, положителна съм, но няма да тестват детето и мъжа ми ако и те не се влошат и влязат в болница.

# 20 347
  • В.Търново

Аз за короната четох какво ли не. Ама буквално всичко, което е възможно да съществува като симптом. За грип Б не съм. Даже сега нещо се зачетох за Том Хенкс и жена му и той казва, че само леко болки в мускулите са имали и съвсем лека температура като настинка.
Дали го карат по-леко, защото в Австралия е по-топло времето сега?

# 20 348
Скрит текст:
Кукувци от Еконт, правителството разпоредило и те нямало да работят, ще чакали по-нататъшни новини. И сега ще си стоят моите орхидейки в разпределителния център, дано не погинат..

Спиди ще работят ли? Пощата? Знаете ли?
Нищо и никой няма да работи.Не знам как и гражданската на колата  ще подновим. Не мога да повярвам паникьорите до къде доведоха нещата !
Заради един смъртен случай на 7 милиона ! И то не от Covid пряко.
Не знам как да ти го събщя по-меко, за да не те стресирам и паникьосам, но вирусите не убиват пряко гостоприемника си.

# 20 349
Всяка седмица имаше справка от МЗ за сезонния грип, но е спряла до 01.03. Или си е заминал, или нямат капацитет сега и за тази статистика.
https://www.mh.government.bg/bg/novini/epidemichna-obstanovka/sp … ka-v-strana-9-20/

# 20 350
  • София
Да, но тук няма да тестват дори роднините и близките контакти на някой вече доказано заразен. Например аз се разболявам, влизам в болница, тестват ме, положителна съм, но няма да тестват детето и мъжа ми ако и те не се влошат и влязат в болница.

Логиката е, че лекарство и ваксина няма. И да ги тестват и да не ги, все тая.

# 20 351
  • София
Това за 70% тръгна май от един немски вирусолог. Идеята беше, че ако нищо не се прави за ограничаване на разпространяването, броят на заразените може да стигне тези цифри. Това е математически модел, т.нар. Worst case scenario. После все пак решиха, че не могат да го оставят да си върлува и предприеха мерки, така че се надяваме на по-добри резултати.

Великобритания и Швеция избраха т.нар. Worst case scenario. И двете държави няма да въвеждат мерки за социално дистанциране. В Швеция всичко си работи на пълни обороти, няма да се затварят училища и детски градини. Мерките в Швеция са: мийте си ръцете и ако сте болни си останете вкъщи.  Причината да не се прилагат забрани е да се насърчава „имунитетът на стадото“. Това означава, че 60-70% от населението в двете държави ще се зарази с ковид-19.

Аз от вчера вече се опитвам да приема мисълта, че най-вероятно ще се заразя (както и семейството ми) ми, живеем в Стокхолм, тук има най-много заразени, но вече спряха да тестват подозрителните и контактните. Всичко си е както обикновено - молове, паркове, сладкарници, кафенета, автобуси, метро пълни, не съм видяла и един човек с маска. Тестват само стигналите до хоспитализация тежки случаи, затова статистиките за Швеция вече не са реални. Държавният шведски епидемиолог каза днес, че до около седмица всички региони в Швеция ще последват примера на Стокхолм и ще спрат да тестват пациенти, заподозрени, че са заразени с covid-19. Т.е. до седмица навсякъде в Швеция ще тестват само тежките случаи, които вече са в болница.
- Сега за нас вече не е важно да знаем точно колко хора са заразени в Швеция, казва държавният шведски епидемиолог Андерс Тегнел пред Aftonbladet.

Андреас Фишер, хирург и председател на професионалната асоциация на медицинските лекари в Стокхолм се изказа, че е критичен и че властите правят огромна грешка с тази стратегия.  Като цяло той смята, че шведското поведение е странно. Първото и най-важното в тази ситуация е да се забави и спре разпространението на вируса, посочва той. Според него, най-вероятно половината от шведското население да се разболее от вируса при тази ситуация и най-вероятно здравната ни система ще рухне и съществува голям риск възрастните и болни хора да не могат да получат адекватни грижи, защото Швеция има едни от най-ниските места за интензивни грижи в Европа. Така например в Стокхолм има само 90 легла за интензивни грижи за почти 2 млн.души.
- Трудно ми е да разбера, че Швеция постъпва по различен начин в сравнение с другите страни. Нещо не е наред, защото това е странно действие, казва Андреас Фишер пред Expressen.

Статия за Великобритания, планът на Швеция за справяне с ковид-19 е същият. Както се казва в статията, тази стратегия за справяне с пандемията е корено различна от стратегията на Китай, Южна Корея, Италия и Иран.
https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/13/why-is-the … ackle-coronavirus

Браво на ВБ и Швеция! Единствените останали трезви сред всеобщата хистерия. Де да ни управляваха и нас лидери като техните. Нашата система е друга. Швеция ако е от страните с най-малко легла, ние сме от страните с най-много...Даже мисля, че сме световен лидер по брой легла, вкл. за интензивна грижа. Затова сме цъфнали и вързали и пращим от здраве.

# 20 352
Това от фейсбука, извинявам се, ако някой е писал. Не мога да кача снимката, ама ги има пред самолета медиците от Китай.
Браво на тези хора. Впечатлена съм.

"Току-що видях това и очите ми се напълниха със сълзи. Толкова освежаващо и неочаквано е да се събудиш с добри новини в свят, в който повечето от това, което четеш, е лошо.

Airbus A350, пристигащ от Шанхай, кацна в Рим тази сутрин, на борда с екип от 9 лекари експерти по Сovid19 и много необходими доставки, включително:

1000 вентилатори
100 000 маски
20 000 защитни облекла
50 000 теста

Тези прекрасни хора, които оцеляха и се справиха с ужасната епидемия в своята страна, прелетяха хиляди километри, за да скочат директно в друга буря.

Благодаря ви от все сърце, Китай! Моля се за безопасността на вашите лекари и призовавам моите колеги италианци никога да не забравят този красив жест на човечност и солидарност."

# 20 353
  • В заешката дупка
В Исландия университети и колежи се затварят от понеделник, но не и училища, и ДГ. Разработва се обаче план, с който да се промени работата в тях. Логично е (някои) училища и ДГ да останат отворени, при положение, че ще има родители, които няма как да се грижат за децата си докато са на работа. До няколко дни ще има повече яснота...

В Исландия обаче не само че не стесняват тестването, за разлика от Швеция, но го разширяват. Частна биофармацевтична компания, с помощта на здравното министерство и епидемиолози, започна днес general testing на населението. Записваш се онлайн ако желаещ да те тестват. То и преди това Исландия правеха повече тестове от глава на населението, отколкото други страни. (Четох някъде,  че е втора след Южна Коря.)

Исландия със своите нищо и никакви 138 инфектирани с корона вируса  (в  сравнение с много други държави), всъщност е на първо място в света по брой диагностицирани на глава от населението. И то с доста напред. Има 2 случая в болница. Не са критични. Няма смъртен случай.  Естествено, дискутира се на какво се дължи този голям брой инфектирани. Има логика в това, че до известна степен се дължи на бързината и ефективността на службите при хващането на случаите в ранен етап (не че няма и критики към тях) , и на географските особености. Към Исландия няма много отворени порти. Летището и няколко пристанища. Дебнеше се там. Първата 50-60 случая (все леки) бяха точно пристигащи от чужбина, а заразените в страната по един или друг начин все са сързани с инфекция, привнесена отвън.  Казват, че следващата седмица, ще е много критична и ще определи по-натъшните мерки...

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 08:23 от ЧеКа

# 20 354
fanfanito, просълзих се.
Дано час по- скоро новините от Италия са обнадеждаващи. И се отчете реален спад на новозаразените.

Общи условия

Активация на акаунт