Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 937 093
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 20 355
fanfanito, от такива новини имаме нужда. Защото аз съм просто вече изтощена от апокалиптични новини и сценарии.

# 20 356
  • Street of Dreams
Имам приятелка в БГ, която работи в кол център. Утре била на работа. Тези добре ли са? Та там са сто пъти по-нагъсто от всеки един мол - все едно в кино, само че 9 часа и милион врати, кухни, кафемашини, компютри??

# 20 357
  • София
В момента има няколко варианта / сценария:

1. Място с голяма концентрация на население - Китай - и приложена карантина. Има и математически модел, който проследи експоненциалната крива на разпространение и затихване на болестта. Карантината действа. Новите случаи намаляват. Останалите изграждат имунитет. Това, при положение, че вирусът не мутира. Не съм следила кривата на заболеваемост в другите части на Китай. Не знам и каква е средната възраст на населението.

2. Място със сравнително голяма концентрация на население - централна Италия - и неприложена карантина. Тук също нямам информация за разпространението в другите области на Италия. Усложнение е, че вирусът явно мутира и засяга критично по-млади пациенти. Тоест, в един момент, лекарство приложимо за Китай, не би помогнало много в Италия, защото вече има друг щам. Население- преобладаващо застаряващо.

3. Круизният кораб. Предимно възрастно население, предполагаемо в сравнително добро здраве, подложено още в самото начало на пълна карантина. Стабилност и неразпространение сред останалите пасажери. Но докога?

4. Методът на естествения подбор - Англия, Швеция. И двете многоетнически общности с много млада и нова кръв. Тук ще се следи статистически неизбежните жертви, т.е. casualties, и ще се разчита на т.нар. естествен подбор. Съвсем различна култура и начин на живот, може да се тества вероятност за мутиране на вируса и изграждане на имунитет.

5. България. Застаряващо население. Висока смъртност и липса на ефективна здравна система. При нас карантината е жизнено необходима, защото нямаме нито едно от предимствата на гореизброените случаи (работещо здравеопазване, силна икономика, младо и здраво население).

Колкото и грубо да звучи, времето ще покаже.
Дали е "боен" вирусът - е, ще си проличи, когато решат, че достатъчно тестови материал е събран.
Ако е естествен - то природата си се бунтува срещу некотролируемото разрастване на човечеството.
Ако има накой запознат с Китай, нека се изкаже. Знам, че поради мерките им за ограничаване ва раждаемостта, има много т.нар. "черни", т.е. хора, които не са регистрирани при раждане и живеят предимно в селски области. Те не са рапортувани, нали?

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 01:47 от АРТЕМИС

# 20 358
UK и Швеция ще го закъсат много в далечна перспектива. Може би трябва да бъдат изолирани от всички нормално мислещи държави.

# 20 359
За мен е неадекватно да се отменят ЖК и важни скрининги. Бременността трябва да се следи както трябва, има много рискови бременни и много патологични такива. Ако се пропусне нещо важно и сериозно, което изисква навременна реакция?

Бременността трябва да се следи, ако майката има симптоми или доказана инфекция от КВ.
Утре ще пусна линкове от СЗО и Lancet.
Вчера АГ Селена, Пловдив направи също официално изявление.
От проведените клинични проучвания върху бремени в последния триместър, както и родилли докато са лекувани, няма данни инфекцията да се предава вертикално, т.е. през плацентата, околопл. води. Родилките са били изтощени за да ги щадят се прави секцио.

Бъдете отговорни, спазвайте соц. дистанция-спасявате деца и възрастни с хронични заболявания. Предпазвате бременни и най-важно новородените, те са беззащитни, отделени поне 14 дни от майките си, които са инфектирани.

# 20 360
  • Индия/България
Успях да ви изчета. Благодаря на всички, които споделят ценна и полезна информация за ситуацията в БГ и останалия свят!  

И Индия вече си изолира щам от коронавируса. Съобщиха, че започват сериозни изследвания и разработка на лекарство. Ще ги следя, за да видим дали тук ще се потвърди един от вече установените 2 щама или ще излезе някакъв  "ъпдейтнат" вариант.

Първият смъртен случай тук беше почти идентичен с българския.  76годишен мъж, пътувал до Саудитска Арабия
 пристига сам в болницата с пневмония в сериозно състояние (след самолечение). Не можаха да го спасят, но казаха (по думи на близките му), че е бил без симптоми почти 10дни, след което развил температура и кашлица и рязко се влошил само за ден.  Днес почина 68г жена, заразена от сина си, пътувал до Швейцария и Италия. Уточниха, че жената  е била диабетичка.  

И тук във всички щати всичко е затворено.  Днес пристигнаха 44индийци, евакуирани от Иран, които изолираха в специална сграда на Военоморските сили. Телефоните ни вече звънят със специален рингтон от  инструкции и напомняне на основните мерки и спешни номера при съмнение за Ковид-19. Всички тел оператори са въвели автоматична система и абонатите звънят по един и същи начин.

Затова Азия ще се справи, и справя, по-добре и по-бързо от Европа. Съвсем друга култура и нагласа, а и опитът си казва думата.
Подкрепям те. Действително има  много елементи в културата им, които налагат силна (само)дисциплина. Точно онзи ден си мислех същото. В Индия (а и в повечето азиатски страни) се живее на принципа на джойнт-фемили. Това е такова каляване на психиката и дисциплината, което те прави почти железен.  Живеят заедно, налага им се постоянно да се съобразяват един с друг; ролите са строго разпределени, разходите и приходите също и ако само за миг някой си позволи своеволие и брънките на веригата се нарушат, следва крах за цялата фамилия. Те са взаимосвързани и дори зависими един от друг, обаче колкото и неприемливо да звучи за европееца,  тия хора  ясно съзнават предимствата на този принцип. Затова са отговорни. Много ми хареса едно изказване (за съжаление не помня ник), което казваше, че явно коронавирусът е начинът да разберем и да се научим, че всички на тоя свят сме свързани по един или друг начин. И ако един  не е добре и страда, след време това неминуемо се отразява на останалите. Вселената се "прекроява" някак...знам ли..сякаш иска да изреже тия токсични модели на мислене, егоизма, нарцисизма, безхаберието и да си ушие "нова дреха"...

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 01:55 от Bandit Queen

# 20 361
Сестра ми живее в Англия и е готова да го преболедува, ако се разболее. Съвсем спокойна е, за мъжа и не мога да кажа, ама и него по принцип нищо не го смущава.

# 20 362
Имам приятелка в БГ, която работи в кол център. Утре била на работа. Тези добре ли са? Та там са сто пъти по-нагъсто от всеки един мол - все едно в кино, само че 9 часа и милион врати, кухни, кафемашини, компютри??
Верно е така.
И на мен ми е много чудно, защо кол центрове и подобни фирми, не само, че ще продължат да работят, а държат 100+ човека в open space пространства.
Повечето предоставяни от тях услуги, дори не минават през телефонни обаждания и според мен би трябвало да бъдат насочени към хоум офис.

# 20 363
Скрит текст:
Браво на ВБ и Швеция! Единствените останали трезви сред всеобщата хистерия. Де да ни управляваха и нас лидери като техните. Нашата система е друга. Швеция ако е от страните с най-малко легла, ние сме от страните с най-много...Даже мисля, че сме световен лидер по брой легла, вкл. за интензивна грижа. Затова сме цъфнали и вързали и пращим от здраве.
Това ми звучи малко хитлеристко. Един вид "болните и слабите не ни трябват, те само ни дърпат назад". Ама, че до вчера благодарение на същите тези държавата е съществувала, няма значение. Днес тя ги захвърля. То това не е закона на джунглата, ами по-лошо.
[/quote

Много си зле. Дори не можеш да зацепиш, че при нашите "мерки" ще умрат много повече пенсионери, а цялостният крах на икономиката ще удари първо тях.
Рано е да се каже, кой модел за борба с вируса е по правилен, шведският или българският. Защото нашият е сходен с държавите в по тежко положение. Ако няма много смъртни случаи на глава от населението, а в Швеция има драстично повече, значи нашият модел е по правилен. Ако няма значителна разлика, значи техният модел е по правилен. Защото избягва пасивите на нашият а активите на нашият трябва да са по големи (спасените животи които да оправдаят пасивите). Давам прост пример, ако в България никой не почине повече от вируса, или в най лошият случай починалите са доста по малко на глава от населението от тези в Швеция (защото заради техният подход неминуемо ще има такива), значи няма никакво съмнение че нашият подход е по правилен. Ще видим на края чии подход ще се окаже по правилен. То проблемът е че не знам отсега нататък след като Швеция просто са решили да оставят вируса на спокойствие да си действа и убива, дали ще отчитат меродавна стат. за починалите за да можем да правим изводи. Защото това е много важно. Защото те спират да се интересуват колко заразени има при тях, но ще се интересуват ли колко починали има.

Не знам, положението по света ми става все по голям филм.

Скрит текст:
А за хитлеристкият подход грешиш, айде не напълно но наполовина. Това си е ултра-десен подход, да не кажа крайно десен а само ултра десен. Шведският начин за борба с вируса, или по точно липса на такава. Да дадеш предимство на икономиката пред човешкият живот. Ами точно на хитлеризъм намирисва, понеже ще умират главно ненужни или дори вредни за икономиката хора (пенсионери). Ако шведите просто оставят вируса да им изчисти нацията от една част от болните и слабите които им дърпат нацията назад, защото са икономическа тежест, това намирисва баш на хитлеризъм.

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 02:14 от Анонимен

# 20 364
Добре де, тука в темата бая хора се оплакваха миналата седмица, че са болни. Сега реално какво стана с тоя грип Б, нещо тотално го забравиха? Оздравяхте ли болните? Има ли още такъв грип Б или беше само за оправдание предишните седмици?

Лично аз не го забравих. Една седмица бях зле, оправих се, докато пиех антибиотик. После 3 дни бях добре и от днес ме повтаря. Обаче сега със суха кашлица, болки в гърдите и тялото и температура 37 градуса. Вече се чудя дали не е от паника. Защото аз ,както няколко пъти споменавам ,съм се евакуирала и освен с мъжа си и сина си с никой друг не контактувам вече от месец...

# 20 365
Положението в Иран рязко напомня какво се случва, когато неглижираш проблема и не вземеш мерки на държавно ниво.
Когато се престориш, че проблем няма.

# 20 366
  • София
Много хубава и тъжна статия. Би било добре да се появи в нашите медии.

https://www.nytimes.com/interactive/2020/03/13/world/asia/corona … s-death-life.html

# 20 367
Много точна статия за испанския грип през 1918 и поуките за Индия от него, на фона на SARS-Cov-2.
https://www.livemint.com/news/world/why-1918-matters-in-india-s- … 584033795146.html

# 20 368

Дали го карат по-леко, защото в Австралия е по-топло времето сега?

А дали въобще го карат в Австралия?

# 20 369
То проблемът е че не знам отсега нататък след като Швеция просто са решили да оставят вируса на спокойствие да си действа и убива, дали ще отчитат меродавна стат. за починалите за да можем да правим изводи. Защото това е много важно. Защото те спират да се интересуват колко заразени има при тях, но ще се интересуват ли колко починали има.

Не знам! В шведския форум мнозина смятат, че ще прикриват смъртни случаи, ако бройката започне да става стресираща. Досега има само един смъртен случай на възрастен мъж и двама в критично. Но трябва да добавя, че както каза и самият държавен епидемиолог, досега регистрираните заразени са предимно млади хора и хора на средна възраст, които са били в отлично здраве, повечето завърнали се от ски екскурзии в Италия. Въпросът е, сега когато вече има местно предаване на вируса, ще се заразят и възрастни хора, и хора с хронични заболявания, броят на астматиците също не е малък, та смъртността ще скочи доста, защото мерки за социална изолация няма. Днес прочетох, че в нашата община вече са забранили посещенията в старческите домове, но днес в кварталния магазин видях доволно количество пенсионери.

Общи условия

Активация на акаунт