Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 940 807
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 225
  • на пистата
Хич не е майтап работата.Да се молим да не стига при нас,че сме абсолютно неадекватни във всяко отношение.
Фен съм на тази тематика филми и това много ми напомня на филма Зараза.

# 226
Проверяват абсолютно всеки, гледах по новините. Не можеш да мръднеш буквално без някой да дойде да ти измери температурата. Има дори поставени контролно-пропусквателни пунктове на които се спира абсолютно всяка една кола и се проверява всеки един пътник. Наистина е военно положение. И в Ухан и в останалите затворени градове.

По отношение на неоткритите заразени. Мисълта ми е друга. Може би не се изразявам правилно. Със сигурност има много неоткрити заразени които те тепърва ще бъдат откривани не само в Китай но и в целият свят, то ако няма такива във всеки един момент прогресията на епидемията спира и няма да се разраства. Но оздравели заразени ако има и то в голям обем не могат да останат неоткрити. Защото в една епидемия се разкрива всичко за нейното начало, защото е по лесно. Сега е лесно да се открие кой е 3-то поколение заразен, кой е 4-то е лесно защото епидеията все още е малка. Обаче с времето когато епидемията става все по мащабна това ще става все по трудно. Ако има неоткрити излекували се, те са там, в началото на епидемията и досега щяха да бъдат открити. Защото за да са вече излекували се, те са се заразили в самото начало. Ако има излекували се без никой да разбере, те са част от тези вериги, заразили са се от някого и са заразили някой друг, и просто не могат да останат скрити. Ако са много. Вече ако са единични случаи е възожно да останат скрити, ама ако са единични случаи тогава те не влиаят съществено на оценките за смъртността и опасността от това заболяване.

# 227
  • Шумен
В Испания съм. В нашата провинция има жена под карантина, чакат се тестовете. Вторият случай със съмнение е в Барселона. Докато беше ограничен само в Китай вирусът, не ме вълнуваше чак толкова. Но сега започва леко да ми става страшно.

Ама той няма как дасе ограничи в Китай, макар че основният удар ще бъде понесен там.Всеки по-голям град в Европа и не само си има Китайски квартал. Цялата работа така е прицелена, че въпросният вирус" да се прехвърли от животински вид на човек" в периода преди китайската Нова година, когато естествено доста китайци ще си се приберат или пък тези, които са там ще си ходят при близките. При това улеснено придвижване на хора по цял свят... Всичко е измислено...

# 228
Смъртността се изчислява само сред тези, които са прекарали заболяването, т.е. оздравели vs починали. Иначе с подобни сметки, включвайки хора, които от скоро са показали симптоми, може и бяса да докараш, че има някакъв процент смъртност, а пък той винаги завършва фатално.

CFR /смъртност/леталност, доколкото разбирам се мери само по един начин. Разболели се/починали. И естествено затова ще се мери със сигурност, когато епидемията отшуми и се разбере колко са всички оздравели и всички починали. Но за момента във всички лекарски мнения дават регистриран досега резултат около 2 процента /в сравнение със предишния коронавирус в Китай, за който вече със сигурност знаем, че смъртността е била 10%, доколкото е приключил/. Разбира се,  във форума може да си мерим смъртността, както искаме - за по-интересно.

От друга страна гледам между нароилите се в тези дни изследвания едно английски, което твърди, че по тяхна оценка в Ухан са идентифицирани само 5% от заразените /не знам дали е вярно и защо го предполагат/. Така че в общи линии може да се твърди, че към момента нищо не знаем.

Тук всъщност е доста добре и подробно обяснено какво точно не знаем и кога какво ще може да броим, вместо да правим догадки без данни.
https://www.vox.com/2020/1/28/21079946/coronavirus-china-wuhan-deaths-pandemic

Последна редакция: вт, 28 яну 2020, 21:04 от Vapor

# 229
Бойко Борисов ще изпрати самолет с който да прибере блокираните българи които не могат да напуснат града след блокирането.
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-ako-ima-razresheni … i-ot-uhan-2208842
Разбира се това е правилното решение. Държавата е отговорна да се грижи за всички свои граждани и не може да си позволи да ги изостави в разгара на криза, и ако има възможност трябва да ги изведе от огнището на заразата. Но трябва и да вземе всички необходими мерки и като пристигнат да ги постави под карантина поне докато не пристигнат тестовете с които да бъдат изследване за евентуално наличие на вирусът.

Едва ли ще им разрешат да кацнат и с право...идеята е да се ограничи заразата...

Минути по-късно Екатерина Захариева съобщи, че на американския самолет не са му разрешили да кацне и, че ще водят разговори за комбиниране, защото иначе ще стане блъсканица на летището в Ухан.

Мисля си, че щом инкубационният период, който е и заразен! е половин месец, сега тепърва ще се увеличават много бързо случаите. Защото не е ясно колко хора са се заразили и колко още те са заразили, мислейки се за здрави.
А и правителствата се готвят, но още нищо не може да се направи, защото няма яснота как се предава заразата, как се лекува и т.н.  Въобще не си мисля, че ще останем здраво оазисче. Само колко хора за този месец са дошли у нас от Китай... И меренето на температурата по летищата не помага, защото може да са още без симптоми.

# 230
Вайпар, представи си следната ситуация. На земята се появява смъртносен вирус, ама наистина смъртоносен, в който разболеееш ли се след 2 седмици, си мъртъв, закон. Няма оздравели няма лек. Епидемията се разгръща. Обясни ми сега по твоите сметки в ден 17 на епидемията в който има 3000 заболели и 46 починали (тези 46 са се заразили в първите 3 дни и затова са починали) какво ще покажат твоите сметки за смъртността от тази болест. 3000 заразени 46 мъртви прави 1,5% смъртност по твоите сметки. А говорим за болест при която смъртността е 100% закон. По твоите сметки обаче болест в която има 46 мъртви и 0 оздравели смъртността не е 100% а е 1,5%. Така не се измерва смъртност при едно заболяване. По ясно от това не мога да го кажа.

Последна редакция: вт, 28 яну 2020, 21:21 от Анонимен

# 231
Ама как смъртността ще е над 60%?! Към 28 януари 2020 год, броят на заразените в Китай е 4607, броят на починалите е 106. Към момента смъртността е 2,5%. Остават 4 501 заразени, които се лекуват и все още са живи. Когато от тях умрат 60% тогава можем да кажем, че смъртността е 60%.

Над 50% от починалите са на възраст над 64 години, логично е млад и здрав организъм по-лесно да се справя с вируса.

От тези 106 почнали, 100 са от провинция Хубей (включително Ухан). Останалите 6 са единични случаи в други китайски провинции.

# 232
Мисля си, че щом инкубационният период, който е и заразен! е половин месец, сега тепърва ще се увеличават много бързо случаите. Защото не е ясно колко хора са се заразили и колко още те са заразили, мислейки се за здрави.
А и правителствата се готвят, но още нищо не може да се направи, защото няма яснота как се предава заразата, как се лекува и т.н.  Въобще не си мисля, че ще останем здраво оазисче. Само колко хора за този месец са дошли у нас от Китай... И меренето на температурата по летищата не помага, защото може да са още без симптоми.
Е от 2 до 14 дена казват, да се надяваме че не всички инкубират по 14 дена преди да се разбере че са болни! Dizzy Face

# 233
Цитат
Ама как смъртността ще е над 60%?
Това показват данните към днешната дата, починали 106 / оздравели 58, това колко прави според теб.

Цитат
Към момента смъртността е 2,5%.
Не, това просто не е вярно към днешна дата, не знам какви специалисти го приказват и с каква цел и не ме интересува, просто не е вярно, вие ако искате вярвайте че смъртността е 2,5%, ако искате от мен да го повярвам трябва да получа отговор на следната задача.

Цитат
представи си следната ситуация. На земята се появява смъртносен вирус, ама наистина смъртоносен, в който разболеееш ли се след 2 седмици, си мъртъв, закон. Няма оздравели няма лек. Епидемията се разгръща. Обясни ми сега по твоите сметки в ден 17 на епидемията в който има 3000 заболели и 46 починали (тези 46 са се заразили в първите 3 дни и затова са починали) какво ще покажат твоите сметки за смъртността от тази болест. 3000 заразени 46 мъртви прави 1,5% смъртност по твоите сметки. А говорим за болест при която смъртността е 100% закон. По твоите сметки обаче болест в която има 46 мъртви и 0 оздравели смъртността не е 100% а е 1,5%. Така не се измерва смъртност при едно заболяване. По ясно от това не мога да го кажа.

# 234
Вайпар, представи си следната ситуация. На земята се появява смъртносен вирус, ама наистина смъртоносен, в който разболеееш ли се след 2 седмици, си мъртъв, закон. Няма оздравели няма лек. Епидемията се разгръща. Обясни ми сега по твоите сметки в ден 17 на епидемията в който има 3000 заболели и 46 починали (тези 46 са се заразили в първите 3 дни и затова са починали) какво ще покажат твоите сметки за смъртността от тази болест. 3000 заразени 46 мъртви прави 1,5% смъртност по твоите сметки. А говорим за болест при която смъртността е 100% закон. По твоите сметки обаче болест в която има 46 мъртви и 0 оздравели смъртността не е 100% а е 1,5%. Така не се измерва смъртност при едно заболяване. По ясно от това не мога да го кажа.

Тесла, това не са мои сметки, просто така се определя този показател, не съм си го измислила сама - регистрирани случаи спрямо смъртни случаи. Но естествено и моите сметки са без кръчмаря, защото той още не е дошъл - образно казано. Когато и ако се разбере окончателно колко са били всички заразени /дори без сами да знаят/ и колко са всички смъртни случаи, тогава ще се говори за проценти. Прочети статията от VOX, познавателна е, няма смисъл да я повтарям.

Извинявай, че непрекъснато те репликирам, но с такива бомбастични цифри за съотношения, които почиват на лично твои изводи, според мен просто разпалваш излишна паника.

Последна редакция: вт, 28 яну 2020, 21:34 от Vapor

# 235
CFR /смъртност/леталност, доколкото разбирам се мери само по един начин. Разболели се/починали.   И естествено затова ще се мери със сигурност, когато епидемията отшуми и се разбере колко са всички оздравели и всички починали. Но за момента във всички лекарски мнения дават регистриран досега резултат около 2 процента /в сравнение със предишния коронавирус в Китай, за който вече със сигурност знаем, че смъртността е била 10%, доколкото е приключил/. Разбира се,  във форума може да си мерим смъртността, както искаме - за по-интересно.

Ти си мери както си искаш. Смъртността обаче се мери оздравяли vs починали.

In epidemiology, a case fatality rate (CFR) – or case fatality risk, case fatality ratio or just fatality rate – is the proportion of deaths within a designated population of "cases" (people with a medical condition) over the course of the disease.

For example: Assume 9 deaths among 100 people in a community all diagnosed with the same disease. This means that among the 100 people formally diagnosed with the disease, 9 died and 91 recovered. The CFR, therefore, would be 9%. If some of the cases have not yet resolved (either died or recovered) at the time of analysis, this could lead to bias in estimating the CFR.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Case_fatality_rate

За да оцениш каква е смъртността, логично е да направиш оценката в края, а не в началото на заболяването.

# 236
For example: Assume 9 deaths among 100 people in a community all diagnosed with the same disease. This means that among the 100 people formally diagnosed with the disease, 9 died and 91 recovered. The CFR, therefore, would be 9%. If some of the cases have not yet resolved (either died or recovered) at the time of analysis, this could lead to bias in estimating the CFR

Това подчертаното важи за размятаните 60% в темата. А тези случаи в момента са над 4 100.

# 237
За да оцениш каква е смъртността, логично е да направиш оценката в края, а не в началото на заболяването.

И аз това повтарям от самото начало. Когато при 4500 случая отчиташ само съотношението между 107 и 63 "bias"-ът е меко казано смущаващ. Регистрираният досега резултат на смъртни случаи /deaths/ от установени заболели "cases" people with a medical condition е 2.4 %.

# 238
И аз мисля, че е рано да се изчислява смъртността от вируса.
Вероятно специалистите приемат, че е висока, заради бързината на развитие на тежки симптоми и неповлияване от конвенционалните средства. Вероятно си имат критерии, по които определят в началото.
Няма никакво значение колко точно % е, важното е, че е висока, заразата се пренася бързо и симптомите са тежки.

# 239
For example: Assume 9 deaths among 100 people in a community all diagnosed with the same disease. This means that among the 100 people formally diagnosed with the disease, 9 died and 91 recovered. The CFR, therefore, would be 9%. If some of the cases have not yet resolved (either died or recovered) at the time of analysis, this could lead to bias in estimating the CFR

Това подчертаното важи за размятаните 60% в темата.

Съгласна съм. Засега приключилите случаи са прекалено малко, както и времето е кратко. Като мине повече време и се натрупат повече данни ще получим и по-достоверно число.

Vapor, на теб повече не смятам да отговарям, от опит знам, че с теб е невъзможно да се води честен разговор.

Общи условия

Активация на акаунт