Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 939 796
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 3 720
В Иран вероятно има голямо огнище, но просто там не ги откриват. Нали е ясно, че няма как да са само петима и то при положение, че никой от тях не е напускал страната. Ясно е, че вируса е внесен вече там, а при това положение с техния начин на живот, "хигиената им" и събирането на стотици хора по време на въпросните поклонения и молитви и ясно, че е плъзнало, няма начин просто. Не е нужно да има стотици доказани случаи за да е ясно, че има огнище. Нито ще тестват наред, нито сигурно имат възможност изобщо да го направят, нито пък ще съобщят всички случаи. Те и тия двамата е нямало да тестват доколкото прочетох, а са го направили в последния момент защото не са им се виждали подозрителни.
А по повод влажността на въздуха, не виждам нищо лошо, разсъждават си хората, затова сме се "събрали". Какво пречи всеки да изкаже предположения и теории? Аз не смятам, че това има отношение, нито расата или нещо друго. За мен всички са податливи и всяка точка на земното кълбо може да стане огнище. Всичко зависи от имунитета на конкретния човек и медицинската помощ, това е.

# 3 721
Иран е много по-притеснителен от Япония.  Не гледайте само голи цифри, които по принцип бързо могат да се променят, така или иначе, а анализирайте нещата в контекст. В Иран едно нещо е сигурно, там вече има местно разпространение на вируса. Какъв е мащаба на огнището все още не може да се каже, но последната информация, че вече в Канада има човек, вероятно заразен от Иран показва, че нещата там никак не са добри.Другата разлика с Япония е, че в Япония всичко е много по-прозрачно и по-достоверно, същото не може да се каже за инфото, което пристига (или по-скоро не пристига) от иранския режим.

# 3 722
А защо да е толкова невероятно вирусът да си е просто щам от голямата група на коронавирусите, мутирал до сегашната доста заразна форма? На мен това би звучи по-правдоподобно от всяка конспирация.

Защото ако е истина това с връзката с ХИВ, едва ли е случайно, твърде невероятно звучи, за да е случайно, а и факта, че в други 2 щама коронавируси, не е намерена такава връзка, си говори за изкуствено мутирал SARS.

# 3 723
Къде човек връщащ се от чужбина може да си направи тест за Корона вирус? За колко дни излизат резултатите? Има ли информация за процентна точност на теста?

# 3 724
Къде човек връщащ се от чужбина може да си направи тест за Корона вирус? За колко дни излизат резултатите? Има ли информация за процентна точност на теста?

Мисля, че не може по желание да се направи, а само при симптоми.
Ако човек няма симтоми е най-добре да се самоизолира за поне 2 седмици, а при първи такива да се свърже с ЛЛ като информира, че има вероятност да е болен.
Може да питате ЛЛ или в местното РЗИ.
За процент точност не знам, доколкото разбрах ако човек няма симтоми или са леки, тест направен от горните дихателни пътища може да е фалшиво отрицателен. По-сигурен е този от долните дихателни пътища и при вече развита пневмония.

Допълвам: има открит телефон за въпроси - https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/ministerstvoto-n … -otkriva-telefon/
Преди писаха, че никой не вдигал, сега не знам.

# 3 725
  • София
Ами аз не знам дали има нещо вярно за "връзката с ХИВ", но и да има такава (което не е потвърдено), не виждам защо да не е случайна. Мутацията по дефиниция е случайна.
Но това си е мое виждане. Вярвам, че най-простото обяснение е вярното обяснение, докато не се докаже, че е грешно. Едва тогава преминавам към по-сложните сценарии.

# 3 726
  • Germany
Новият случай в Италия е на италиянец, който не е ходил никъде, но е бил на вечеря с двама други, които са били в Китай. Преди седмица е ходил в болница заради температура, но са му казали че е просто грип. От 4 дена се е влошил, от 2 дена много сериозно. Предполага се че жена му и негов приятел са също болни.

# 3 727
Снежана, група от видни учени извън Китай строго осъждат твърденията, че произхода на вируса не е естествен.

https://www.sciencemag.org/news/2020/02/scientists-strongly-cond … rigin-coronavirus

Доколкото разбирам за отромното мнозинство от учените вирусът е с естествен животински произход. Каква е вероятността да грешат или пък да участват в някаква мащабна международна конспирация, нека всеки сам да прецени.

# 3 728
В Иран 18 потвърдени до момента, от които вече 4 -ма мъртви. Предположенията за заразените-около 2000 души. Новите случаи са от три различни града.

# 3 729
За мен е случайно появил се. Просто защото допреди 10-тина години дори нямаше евтини полети, например, че да се разнесе по целия свят. Също и хората може да не са били така богати, че толкова много народ да пътува за празниците. Също така ако вирусът не се е появявал в 11 милионен град, а в малки градчета и селца, нямаше и да му обърнат голямо внимание. Щеше да има 1000 прекарали респираторно заболяване и 3-4 умрели.  Вероятно всички появили се преди зарази са върлували локално и след това хората бързо са придобивали имунитет, така че броят на умрелите е намалявал рязко. Ако беше се появил в Афганистан, Кюрдистан, с извинение към хората от там, лишени от нормални условия за живот / медицина / средства за екскурзии и т.н. световната общност сигурно нямаше да забележи, вкл. че и нямаше да навреди на бизнесите.
А сега се появи в изключително уплътнена с хора зона с перфектни транспортни връзки в момент на засилено движение на човешки маси.

П.П. Особено големият проблем, който в момента не се коментира, според мен че освен че лекарствата масово се произвеждат в Китай, но и в произвежданите на други места по света лекарства има съставки от Китай.
Без най-нови айфони няма да е проблем, ама с дефицит на лекарства не звучи добре никак.

# 3 730
Тези заразни приятели кой знае с кого са се срещали още...
От последните, а и от предните случаи се вижда, че тежко го прекарват хора от абсолютно всякакви възрасти, пол и т.н.

За теориите за възникването на вируса - нито има ясни доказателства, че е изкуствено създаден, нито че е естествено възникнал. Така че, докато не се докаже произхода му, няма какво да се спори. И двете неща са напълно възможни. Едва ли на болните им е важно.

# 3 731
Попринцип нито едно от двете не е сигурно, аз не твърдя на 100% конспирация, ама според така стеклите се обстоятелства, везната сериозно се е наклонила към умишлено създаден вирус.

Тоя пазар в Ухан не е от вчера там, кое Ви кара да мислите, че е именно от него?! Аз разбирам да е нов, да е от скоро или сега хигиената му да е по-зле от преди, да го мисли човек, ама пазар, който е такъв от години. Няма ни едно доказателство за това, че именно пазара е причината и че именно от животни е тръгнала от заразата, така казва правителството на Китай, те казват много работи междодругото, ама какво казват и какво се случва е друга тема.

А да видим сега, кой са сериозните причини везната да клони на другата страна:

Китай още от началото сви опашка и скриваше всичко, разбра се много по-късно и то от лекар, който беше порицан, ако си мислите, че тоя лекар първо не е съобщил където трябва и е решил на своя глава, да го казва право на хората, аз не мисля така.

Китай отказва всякакъв вид помощ, въпреки че е очевадно, че има нужда от нея, щом лекарите работят по 12ч на ден без почивен ден, значи определено медицинския персонал не достига.

Тия костюми още от самото начало, всякаш е ебола, също са доста съмнителни, едва ли Китай не знае точно с какво си има работа.

Странно изчезване на журналисти, който се опитват да кажат истината на хората по света.

Арестуване на хора, който качват някаква информация за този вирус в интернет.

Напоследък няма клипове идващи от Китай, в туитър се казва, че нямат интернет, това не знам дали е вярно, но като гледам предната точка, може и така да е.

Масово се сменят тактиките за статистиката, вече дори си мисля, че си я нагаждат така, че да им е удобно.

А, че въпросната ЛАБОРАТОРИЯ се намира точно на 300 м от пазара и в гугъл мапс се вижда.

Ти трябва наистина да си голям глупак да мислиш, че Китай нищо не крие, то просто е залепено на картата им.
Няма да коментирам другите неща, защото те наистина може да са си фейк.

# 3 732
Новият случай в Италия е на италиянец, който не е ходил никъде, но е бил на вечеря с двама други, които са били в Китай.
Тия дето са били в Китай защо не са под карантина ? Явно не само у нас нещата са на самотек .

# 3 733
Прочетох няколко страници от темата и доста се притесних. Със семейството ми сме в Тайланд, всяка зима сме тук. Полетът ни за връщане е на 11 март. Тук, няма някаква паника, в градът в който сме няма болни. Тайландците са напълно спокойни, тук е околко 31-32 градуса, наши местни приятели казват, че тук нямало да вирее вурусът, не знам кой им го е казал, мисля че по Тв.
Опасявам се обаче, че в България може да се засили паниката за 20 дни и да решат да ни вкарат в посочените болници под карантина и да не стане, като на японския кораб, зорлем да ни заразят:(
Та мисля дали да не сменям билети и да се прибираме по- рано.
Ние ще се самоизолираме в къщи, бих платила и за тестове, за да сме сигурни.
Мъжът ми ме обяви за паника и смята че висичко ще е наред.
Да не бях чела. Вече ми е неспокойно.
Ще проверя утре със смяна на билети как стои въпроса, за да съм наясно.
Дъщеря ми е на 7 и е с астма, уж да я опазим от вируси бягаме зимата от България, а тя каква стана:( Търсих по всички аптеки тези маски 95, но ги няма, как да ги има, като се правят в Китай ... за самолетите ще сложим от тези другите, макар че явно не са особено ефективни.
Няма да ядем и пием нищо, няма са махаме маските. Два полета по 5 часа са ще издържим.
Не знам как да се предпазим по друг начин...
Познати вчера дойдоха, казаха че летищата в Банког и в Мианмар, от където дойдоха били напарво празни. Което е катуни необичайно за сезона.

# 3 734
Жителите на градовете Codogno и Castiglione d'Adda близо до Милано са помолени да не излизат от вкъщи.

https://twitter.com/BNODesk/status/1230808278466224128?s=19

Иран съобщават за 13 нови случая, 4 от тях са в Техеран. Също и за 2 нови смъртни случая.

https://twitter.com/BNODesk/status/1230800894419140610?s=19

Втори смъртен случай в Южна Корея

https://twitter.com/BNODesk/status/1230812487370539008?s=19

Първи случай в Израел. Един от евакуираните на кораба.

https://twitter.com/BNODesk/status/1230810772126785537?s=19

Общи условия

Активация на акаунт