Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 956 940
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 7 485
Полиция, пожарна, болници - те няма как да успеят да се справят. В една Англия си признаха, че няма да могат да се справят в една кризисна ситуация от национален машаб.

И в Китай нямаше да могат да се справят с ограничаването на разпространението ако не бяха им наредили да си се запасят и да си стоят вкъщи.

А какво става тук. 500 страници се изписаха, най-различни неща се постнаха, съвети се дадоха и какво: всявало се паника. Не, тук трябва лична дисциплина. Да не стоят и да чакат хората държавата да ги оправи, ами да започнат да мислят как да не се заазят и най-вече как да не станат разпространители на вируса.

# 7 486
Поръчах малко продукти и ето какво дойде на мейла.. не е реклама.. Simple Smile
Похвално..

Скрит текст:
eBag е социално отговорна компания в сферата на електронната търговия на хранителни стоки в София. Като такава ние обслужваме над 20 000 домакинства в столицата и ежедневно се срещаме очи в очи със стотици столичани.

За да предпазим Вас и нашите служители, предприехме следните мерки:

Следим температурата на служителите с лазерни термометри в склада и транспорта при встъпване на смяна и по време на работния ден.
    Всички служители работят с ръкавици, които подменят на всеки 2 часа. Инструктирани са да измиват ръцете си с дезинфектанти на алкохолна основа при всяка смяна на ръкавици.
    През следващата седмица ще доставяме поръчките само до вратата на дома или офиса Ви.
    При първи съмнения служителят се изпраща до най-близкото медицинско заведение.

Взимаме тези превантивни мерки за Ваше и наше спокойствие.
С уважение,
Иван Александров
(Основател и Изпълнителен директор на eBag.bg)

Браво.За някои може да звучи пресилено, но ако масово вземем такива мерки, можем много сериозно да попречим на вируса.

# 7 487
Елфичка, напълно съм съгласна. Лична дисциплина трябва, но това е трудно постижимо, за хиляди хора. Аз лично вече реших за себе си да избягвам да се возя в градски транспорт (университета ми е наблизо и ще си ходя пеша), скоро на метро няма и да се кача, като знам каква гъчканица е. По центъра не ходя, по молове също. Обаче моите съквартирантки хич не ги е еня и си обикалят насам-натам нон-стоп. Така че кел файда от моите усилия. Не дай си боже до няколко дни да завалят масови случаи както наблюдаваме в други страни, ще е много забавно.

# 7 488
Има затворени училища, но заради грип, няма връзка с коронавируса

Всяко ограничение на движението удря икономиката.
Нещо не се разбираме.
За да има икономика, трябва да има ресурс-суровина и хора. Като има заболели, като стане епидемия, спира производство, няма суровина, няма хора.
Тя икономиката и без това ще пострада, просто има все още запас. Няма начин след свитото производство на Китай за тези месеци да не се отрази във всичко.
Съгласна съм за кредити, за работа и за това, че трябва да има доход човек. Но , за да стане това, трябва да си здрав. Няма ли те вече, това не те касае. За да си работещ, трябва вече и да си защитен. Как ще се опазиш, ако Пенка е ходила на шопинг , закупен билет или екскурзия и не иска да изгори парите си, отива, връща се и ...тя здрава , а ти болна, че и семейството ти и децата ти. Защото и този вариант го има. Поне в моята глава и съвсем е реален за мен. Карантина , ако има задължителна Пена, няма да се мота и ежи, ами ще работи и прежали някакви мижави пари или отложи за няколко месеца да се почесва по площадите някъде. Ами извинявам се, ама съм бясна. Това е проблема за мен и това е карантината. Не цялата държава, а влизащите от такива места да са задължени, ама няма не искам, няма това-онова. Ако трябва да им даде държавата безплатно храна, вода и лекарства за 20 дни на семейството и под ключ. Да видим други ще фъркат ли.
Не става въпрос за хора по работа, бизнес, съвсем наложителни случаи. Пиша за друго и мисля се разбира.

# 7 489
  • гр. София
Поръчах малко продукти и ето какво дойде на мейла.. не е реклама.. Simple Smile
Похвално..

Скрит текст:
eBag е социално отговорна компания в сферата на електронната търговия на хранителни стоки в София. Като такава ние обслужваме над 20 000 домакинства в столицата и ежедневно се срещаме очи в очи със стотици столичани.

За да предпазим Вас и нашите служители, предприехме следните мерки:

Следим температурата на служителите с лазерни термометри в склада и транспорта при встъпване на смяна и по време на работния ден.
    Всички служители работят с ръкавици, които подменят на всеки 2 часа. Инструктирани са да измиват ръцете си с дезинфектанти на алкохолна основа при всяка смяна на ръкавици.
    През следващата седмица ще доставяме поръчките само до вратата на дома или офиса Ви.
    При първи съмнения служителят се изпраща до най-близкото медицинско заведение.

Взимаме тези превантивни мерки за Ваше и наше спокойствие.
С уважение,
Иван Александров
(Основател и Изпълнителен директор на eBag.bg)
Дано наистина да го правят!

# 7 490
  • на пистата
Фанфанито,ама как...Пена ще изгуби голяма сума ако отмени почивката.Преди дни една дама се възмущаваше на мое мнение по този въпрос.Ама как така ще го отмени,ще загуби пари.Ами да загуби,защото като  се върне и стои под карантина, такива като нас ще и плащат болничния,че на нея не и се е седяло на гъза.

Последна редакция: пт, 28 фев 2020, 00:40 от nameika-31

# 7 491
Защо да няма смисъл точно училищата да се разпуснат. В повечето софийски училища учат между 500- 1000 деца в едно училище. В коя фирма има толкова много хора на едно място?
Само едно дете да е болно и както обикалят от кабинет на кабинет си е доста рисковано. Пък и децата не спазват хигиена както възрастните. Кашлят в лицето на другите.
Много ученици са по градския транспорт.
Пенсионерите и децата на този етап е добре да си останат по къщите да видим на къде отиват нещата.

# 7 492
Ми те май изобщо не разчитат на контрола

„Времето на опазването на границите отминава. Вносът на новия коронавирус COVID-19 е неминуем. Това е ясно от доста време на всеки работещ в тази област. Оттук нататък съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемане и лекуване на болните, за да намалим щетите и загубите. Знаем, че вече в почти всички балкански страни има случаи, така че вносът е неизбежен. В историята на медицината няма страна, която да е спряла разпространение на въздушно-капкова инфекция, с предприемането на каквито и да е мерки за контрол. По-важното е да има къде да бъдат приемани и адекватно лекувани хората, така че дори този нисък праг на леталитет (смъртност) от 2% да бъде снижен максимално и да спасим колкото се може повече възрастни хора.“ Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/v-pochti-vsichki … veche-ima-slucha/
Не ми говори добри неща текста....може и да се вманиачавам🙄

# 7 493
  • Варна
За съжаление, Европа загуби възможността за реакция .Когато в Китай обявиха карантината, трябваше да бъдат прекратени всички полети от и до Азия и да се спрат всички екскурзии насам-натам  . Сега всички ще плащаме. А СЗО още се куми, дали е пандемия или не.

"за да намалим щетите и загубите" - това от горното изявление на брифинга на националния оперативен щаб , какво ви говори ?

# 7 494
  • София
Защо да няма смисъл точно училищата да се разпуснат. В повечето софийски училища учат между 500- 1000 деца в едно училище. В коя фирма има толкова много хора на едно място?
Само едно дете да е болно и както обикалят от кабинет на кабинет си е доста рисковано. Пък и децата не спазват хигиена както възрастните. Кашлят в лицето на другите.
Много ученици са по градския транспорт.
Пенсионерите и децата на този етап е добре да си останат по къщите да видим на къде отиват нещата.

А кой ще ги гледа малките ученици вкъщи?
Големите да не мислиш, че ще спазват карантина? Ще плъзнат навсякъде и ще имат дори повече контакти, отколкото в училище.

# 7 495
Не разбра ли, че СЗО няма да обявява пандемия. Вече нямали такава категория (това не е майтап).

Иначе да ние вече сме в процес на митигация - ограничаване на щетите и загубите. Затова и тук умуваме над това. Подкрепям пенсионерите и децата да си стоят вкъщи. Другото е да се отменят поне големите публични събития. Колкото по-малко хора се струпват на едно място, толкова по-бавно ще върви вируса.

# 7 496
Фанфанито,ама как...Пена ще изгуби голяма сума ако отмени почивката.Преди два една дама се възмущаваше на мое мнение по този въпрос.Ама как така ще го отмени,ще загуби пари.Ами да загуби,защото като  се върне и стои под карантина, такива като нас ще и плащат болничния,че на нея не и се е седяло на гъза.
Не, няма да плащам на Пена нищо. Няма болничен за нея и семейството и. Всички от месеци знаехме за този вирус, а от поне 2 -3 седмици и че е в Европа. Пиша , за екскурзии и почивки, не за бизнес, пренос на стоки и т.н. Там има начин да се вземат мерки, да се пръска, не знам какво си, но пак с внимание нещата могат да се овладеят и до минимум ограничи риска, без икономика и работни места да пострадат.
Не знам, не разбирате ли, че ако се разболеят хората, няма как да се работи. За какви кредити тогава се пише и заплата. Това с екскурзиите с влизането на хора от заразени места , с това уж туризма да цъфти, еми...цъфнахме в цяла Европа. Къде са мерките тази седмица, още се чудят дали и как да се постъпи и хората върнали се от Италия са на работа сред колегите си. Аз чета , но не следя внимателно и записвам, колко са тези случаи сега във Франция, Испания и Германия със заразени от пътували в Италия и върнали се. Май от тях тръгва.
На Пена нищо не и дължи НОИ. Държавата може да и даде и трябва да предостави храна, вода, лекарства. На Пена и семейството трябва заедно с деца, мъж, родители да е под карантина 21 дни. Пена няма заплата да получи, но може да си вземе платен или неплатен отпуск. Но не беше направено, не беше решено, вече е късно. Много Пени ще има още. И по телевизията даваха една , дето се върнала, на работа и се хвалеше, че е здрава и весела и не вижда смисъл да си е вкъщи (една пълничка дама). Толкова цинично ми се видя, направо ...безобразие.

# 7 497
Цитат
Аз също си пътувам и не смятам да спирам! И не е заради парите, просто не намирам за необходимо да прекъсвам стандартния си начин на живот
Цитат
Този вирус да не изчезне за два месеца?!
Точно това ще се случи, след 2 месеца температурите ще се вдигнат и ще намалят разпространението. И точно затова хората трябва да си седнат на г.зовете за тия 2 месеца, за да може разпространението да е възможно най малко и след 3 месеца мъртвите да са възможно най малко. Защото ние ще ги броим чак през юни, тогава ще приключи заболяването за голяма част от хората заразили се при интензивното разпространение на вируса което ще продължи до средата на Април.

# 7 498
  • София
Точно в Северна Италия бях преди 2 седмици.

Не се чувствам виновна ако някой се разболее, не виждам защо да се чувствам. Със същия успех мога да се заразя с обикновен грип и пак да го предам на някой със слаб имунитет.

Просто не смятам, че паника за една нова болест помага по какъвто и да е начин, а в момента в България друго освен паника не виждам.

Че в Италия хора бягат от червената зона, защото им е писнало - един го хванали случайно чак във Флоренция. Това е вирус - не може да се спре. По един или друг начин всеки може да го хване. Е, това за мен не означава да се затворя и да чакам да се случи нещо.

Да, и всъщност - пътувам със семейството си. Даже мои роднини пътуваха и до друг континент. И то с настинка. Та - никъде не ги спряха, само да ви кажа - на три летища на посока...

# 7 499
Затова трябва мерки, наложени от държавата. Самосъзнание, отговорност, алабала за някои.

Общи условия

Активация на акаунт