Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 941 239
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 8 895
Няма никакво значение дали има или не потвърден случай. При последните данни, че вирусът е циркулирал в Европа и САЩ седмици наред, за мен е изключено да не се е разпространил във всеки по-голям град. Но след като е останал незабелязан, явно огромната част от хората го карат много леко и дори не забелязват, че са болни.
Т.е. мислите ли, че имаме добра новина??? В статията дето коментирахме вчера https://www.mdpi.com/2077-0383/9/2/523  става дума за това, че едва 9% от случаите на инфектиране се регистрират след доказване. Ако това наистина е така .... всъщност положението може да не е никак толкова лошо?
И аз съм на това мнение.
Като знам как се изследва за обикновен щам грип - т.е. Никак. Всичко се лекува симптоматично с много малки изключения и то главно тежки случаи или със съпътстващи заболявания.
Ако се отнесе същия начин на изследване (а е очевидно, че не са се засили да изследват наред) - само случайно хванати контактни или тежки случаи се регистрират.
Лошото, обаче, е че има и много смъртни и случаи, които не са доказани от какво са... Примерно инфаркт - защото изглежда така... А дали?

# 8 896
Raptor, във всяка държава по света ли има такава апаратура? Или само ние сме назад?

# 8 897
Аз още преди няколко дена четох на 2-3 места, че има хора, които карат коронавирус, без нито един симптом и реално цифрите не са това, което се пише. Дали обаче всеки починал от пневмония е тестван не знам. В Китай не са тествани всички, тези данни са за хора, които са имали положителен тест.

# 8 898
  • София
Raptor, във всяка държава по света ли има такава апаратура? Или само ние сме назад?
Не знам- нищо не разбирам от генетика. Само от обща култура и научно-популярна литература. Сигурно има и у нас, но запознатите да кажат.

# 8 899

Може ли вирусът да се предаде чрез храната?  

Опитът с SARS и MERS предполага, че хората не са били заразени с вирусите чрез храната.  Така че е малко вероятно вирусът да се предаде чрез нея и досега няма доказателства това да се случва и с COVID-19.  Коронавирусите се нуждаят от гостоприемник (животно или човек), за да се разпространяват, а това не може да се случи в храната.  Очаква се, че прецизното готвене убива вируса, защото знаем, че термичната обработка от поне 30 минути при 60 ° C е ефективна при SARS.  

https://www.fsai.ie/faq/coronavirus.html

# 8 900
Не мога да кажа, дали това е положителна новина, но по-всичко изглежда, че сме далеч от Апокалипсиса и края на човешкия род.
А интересно ми е, ако сте запозната, в България има ли апаратура за секвениране ако намерят случай?
Разбира се, на много места. Но не съм сигурна, че някой ще се занимава да анализира евентуално секвениране.

# 8 901
  • В тъмната гора.

Не мога да кажа, дали това е положителна новина, но по-всичко изглежда, че сме далеч от Апокалипсиса и края на човешкия род.

Абе то е ясно, че няма да е края на човешкия род, но може да е твоя край, краят на любим човек, моят край и т.н. Което си е апокалиптично в индивидуален план. Всеки пише, че това не е краят на човешкия свят, но се надява, че той ще е от оцелелите. Я да видим какво ще стане като осъзнае, че е неговият край.

# 8 902
Аз имам абитуриент и кандидат-студент тази година. След една седмица започват предварителните изпити и тръгва да обикаля, защото иска да опита на няколко места. Направо се треса от паника....

# 8 903
Raptor, нека не се сравняваме със Сащ където са секвенирали вируса Simple Smile) Силно се надявам/може би е твърде оптимистично/, че липсата на потвърдени случаи у нас е белег,че все още няма хора с вируса на легло с много сериозно симптоми, т.е “пред умиране”. Тоест,дори да има заразени те са асимптоматични или се лекуват вкъщи, а хората с компроментирана имунна система се пазят, а останалите взимат предпазните мерки.

# 8 904
Аз имам абитуриент и кандидат-студент тази година. След една седмица започват предварителните изпити и тръгва да обикаля, защото иска да опита на няколко места. Направо се треса от паника....
Вече се страхуваме да се пътува и от един български град на друг ли? Simple Smile) реално може да пипнеш вируса и от съседа докато си взимате писмата от пощата заедно. Без да исках постнах 2 коментсра един след друг,извинявам се.

# 8 905
Според мен, без да имам пророчески способности, нещата ще се развият така - както е в момента няма, няма, няма и изведнъж ще се засече някъде вируса и после като в Италия - 100, 200, 300, за два-три дни наведнъж. Това е така, защото вируса си е тук, просто не го откриват поради изключително малкото тестове които се правят - по 5-6 на ден, на фона на хилядите хора дневно които се разболяват със симптомите на вируса, но никой не им обръща внимание и казват - грип.

# 8 906
А, щях да забравя, LilyM, може ли да споделиш с какви лекарства да се запасим?

Обичайните. Ако имате хронично заболяване и редовно пиете лекарства вземете си от тях. Иначе от останалото това, което по принцип трябва да има в една аптечка - парацетамол, нещо обезболяващо, за повръщане, разстройство, витамини ей такива неща.

Това не са лекарства срещу коронавирус. Проблемът с лекарствата е, че суровините за тях идват от Китай и не се знае какво може да има или  да няма заради някоя карантина я в Китай, я в Германия, я на друго място.

Иначе аз която не вярвам в конспиративни теории няма как да не забележа, че темата се напълни с новодошли, чиято единствена цел е да призовават непрекъснато за цензура и потулване на важна информация уж с цел да не се създавало паника.

# 8 907

Абе то е ясно, че няма да е края на човешкия род, но може да е твоя край, краят на любим човек, моят край и т.н. Което си е апокалиптично в индивидуален план. Всеки пише, че това не е краят на човешкия свят, но се надява, че той ще е от оцелелите. Я да видим какво ще стане като осъзнае, че е неговият край.
ами ще умре,какво може да направи? Така се е случило. Блъснат от кола не се е огледал, починал от вирус не е успял да се предпази. Да приемем че е края на света тогава и да го чакаме?

# 8 908
Явно тук има доста хора, които досега са живели, мислейки, че на тях нищо лошо не може да им се случи и сега не могат да възприемат, че това здравето и живота не са гарантирани никому.

Разбира се, че всички можем да се разболеем и умрем, ако не от тази болест, от друга. Особено в България, нелепото здравеопазване, некомпетентното управление и разпадането на нормалното общество, вземат много повече жертви, но не виждам някаква паника у населението по тия въпроси.
И да, по всичко личи, че България е много зле подготвена за подобна епидемия, което е вследатвие на гореизброеното, а не на гадния лош вирус.

# 8 909
Вече се страхуваме да се пътува и от един български град на друг ли? Simple Smile) реално може да пипнеш вируса и от съседа докато си взимате писмата от пощата заедно. Без да исках постнах 2 коментсра един след друг,извинявам се.
Да, страхуваме се! Не може ли? Ние писмата ги получаваме в електронен вариант. Не се блъскаме със съседите пред пощата.....

Общи условия

Активация на акаунт