Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 940 391
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 360
Чух по ТВ, че ще поставят повече термокамери по летищата в България във връзка с коронавируса. Какво хващат тези термокамери? Температура ли само? Не разбрах как това се приема за превантивна мярка, след като казаха за инкубационния период без симптоми? Освен това дори и да е заразен, какво ще правят с останалите пътници?

# 361
Нека наистина този спор да приключи, който разбрал - разбрал. 2-3% смъртност, ако е казана от експерти е явно някаква временна смъртност, предположение и вероятно използват някакви модели, за които ние не знаем, вероятно включвайки и хората, които са изкарали леко, не са потърсили медицинска помощ и т.н. Според Кунчев например смъртността е 10%.

Разбира се, че е временна /към момента/ - както и по Тесла е временна /към момента/. Въпросът е разликата от 20-30 пъти.
Иначе моделът е тук в таблицата - броят на смъртните случаи спрямо броят на установените заболели - към 23.01  2.9 %
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736( … 5-9/fulltext#tbl1

Не виждам смисъла, ако досега за всички заболявания смъртността е изчислявана по един начин, сега да започне да бъде изчислявана по Тесла. Т.е. нямам нищо против, но все пак да се уточнява, че е по Тесла. За първото поколение установени заразени е 15 % - по епидемиолозите, надявам се и по Тесла.

# 362
Цитат
Иначе моделът е тук в таблицата - броят на смъртните случаи спрямо броят на установените заболели
Този модел какъв отговор дава на следният въпрос:

Ако се измерва смъртността предизвикана от едно заболяване на принципа мъртви/болни а не мъртви/оздравели как се избягва следната ситуация:

Цитат
На земята се появява смъртносен вирус, ама наистина смъртоносен, в който разболеееш ли се след 2 седмици, си мъртъв, закон. Няма оздравели няма лек. Епидемията се разгръща. Обясни ми сега по сметките на СЗО в ден 17 на епидемията в който има 3000 заболели и 46 починали (тези 46 са се заразили в първите 3 дни и затова са починали) какво ще покажат сметките на СЗО за смъртността от тази болест. 3000 заразени 46 мъртви прави 1,5% смъртност по сметките на СЗО. А говорим за болест при която смъртността е 100% закон. По сметките на СЗО обаче болест в която има 46 мъртви и 0 оздравели смъртността не е 100% а е 1,5%. Така не се измерва смъртност при едно заболяване. По ясно от това не мога да го кажа.

Какво казва моделът относно горното. Има ли упътване в модела как се избягва горната ситуация?

# 363
Аз не знам да има директни полети  до Китай и какви връзки да прекъснем? Няма как като кацнат да знаеш коя им е точката на излитане, те тук идват от европейска страна в 99%.

Няма как, но все повече авиокомпании спират полетите си от и до Китай. Тази сутрин Бритиш Еъруейс, по-късно и Луфтханза.

# 364
Какво казва моделът относно горното. Има ли упътване в модела как се избягва горната ситуация?

Мисля, че това е въпрос, по който си заслужава да се обърнеш към СЗО, за да внесат коректив, ако се налага и оттук насетне да се смята по друг начин. Но засега вероятно е разумно да се изчислява така, както е бил изчисляван досега, ако не за друго, поне за да се знае къде стои дадена епидемия спрямо другите.

ПП. Всъщност, явно хора са мислили по въпроса и предлагат разни модели за изчисление в ранните етапи от епидемията, когато не се знае как ще се развият случаите на заболелите, но аз с ръка на сърцето си признавам, че нищо не разбирам от формулите.
https://academic.oup.com/aje/article/162/5/479/82647
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3357941/

Последна редакция: ср, 29 яну 2020, 20:55 от Vapor

# 365
Т.е. няма отговор в модела как се избягва тази ситуация което го прави доказано грешен.
Не, Вайпар, няма нужда да се обръщам към СЗО, не ме интересува нито те, нито върховният лидер на Китай как си изчисляват смъртността, имам си глава на раменете и мога да мисля, кои данни са важни при определяне на смъртността предизвикана от едно заболяване. СЗО са абсолютно прави да твърдят че смъртността от тази болест е 2% не защото е истина, а защото така е правилно да се направи.

Цитат
За първото поколение установени заразени е 15 % - по епидемиолозите, надявам се и по Тесла.
Тази информация ми е много ценна защото ми позволява въз основа на тяхната методика да направя сметка колко са заразените 1-во поколение спрямо общият брой заразени и да преценя вярна ли ми е теорията че вирусът се кара по леко от следващите поколения заразени защото се приспособява как да вирее в човешкият организъм  без да го убива за да се разпространява по успешно. Но за целта трябва да знам към коя дата е тази оценка и да изровя към нея колко са били починалите.

Последна редакция: ср, 29 яну 2020, 21:02 от Анонимен

# 366
Този модел какъв отговор дава на следният въпрос:

Ето го отговора:

However, both of these estimates should be treated with great caution because not all patients have concluded their illness (ie, recovered or died) and the true number of infections and full disease spectrum are unknown.

С две думи, за да се знае наистина с по-голяма точност, първо трябва да се изчака болестта да приключи и да се види колко са оздравели и колко са умрели, както и още не се знае колко всъщност са хората, които са се разболели. Все неща, които вече споменахме. И това наистина е последният ми отговор по този безумен спор.

# 367
Хайде, спрете с този спор и % смъртност, 10 страници сметки. Няма как да се изчисли на този етап. Мисля си, че смъртността се обявява само за тези, починали в болница. А имаше информация от българин в Ухан, че първите дни е имало трупове по улиците. Тях дали ги включват в бройката?!

Няма как светът да се опази, вече има случаи в други страни. Каквито и транспортни забрани да въведат, все тая. Светът е глобално място. Ако не влязат болни от Китай, ще влязат от друго място. Важното е бързо да се намери лечение, ваксина, както и пътят на проникване на заразата, за да се знаят предпазните мерки.

А и у нас, като изследват само тежките случаи ( когато получат реактивите, де) , нали леките ще ходят и сеят зараза...  Вече що самолети долетяха с хора, идващи от Китай...Дубай е място за трансфер към Китай.
А София е пълна с китайци, Илиянци е бетер китайски квартал - основно китайска реч чуваш. Нали се сещате колко много от тях са си отишли за Китайската НГ.

Последна редакция: ср, 29 яну 2020, 21:17 от Diorela

# 368
Но за целта трябва да знам към коя дата е тази оценка и да изровя към нея колко са били починалите.

Пуснала съм горе статия с всички линкове.
Към 2 януари 41 с установен вирус и развита пневмония, към 22 януари 68% изписани /28 души/, 6 починали /15%/, останалите още не са изписани.
Но към теорията за отслабването на вируса трябва да се добави и с какво са лекувани, придружаващите заболявания, вероятно и други фактори.

# 369
Относно "отслабването" на вируса може да има и друго обяснение. Просто ние вече го лекуваме по-успешно. Гледах пресконференцията с Кантарджиев, на която обясняваше, че от вече оздравелите се вземало кръв, извличали се антитела и с тях се лекували следващите болни. Това си е своего рода пасивна ваксина, доста ефективна.

# 370
Диорела, има как да се изчисли, много е просто, гледа се съотношението починали/излекувани, това е

Цитат
Към 2 януари 41 с установен вирус и развита пневмония, към 22 януари 68% изписани /28 души/, 6 починали /15%/, останалите още не са изписани.
Това значи че или 0-левият пациент е заразил цели 41 души които са 1-вото поколение заразени, всеки един от тях е заразил самостоятелно х на брой хора които са 2-вото поколение заразени и т.н. Ако говорим за един 0-лев. пациент който се е заразил с консумация на не добре сготвен прилеп или змия, а за да са толкова много 1-вото поколение, може да има и повече от 1 0-лев пациент защото и това е възможно. Заразяването е станало заради досег на повече хора с първоначалният източник на заразата. Примерно повече от един човек е консумирал от едно и също заразено животно или пък повече от един човек имал досег с кръв или някаква течност от прилеп или змия и заряването е стартирано, но бройката на 1-вото поколение спрямо останалите е твърде малка за да се установи закономерност, в рамките на стат. грешка. Примерно при тях смъртността може да е по висока/ниска спрямо следващите поколения заразени, не заради промяна в поведението на вируса а заради специфика на групата, възраст на пациенти, цялостно здравословно състояние, начини на лечение и т.н. Но ето това е интересно смъртността на 1-вото поколение заразени е по ниска от общата смъртност към днешна дата. 6 починали/28 излекувани което прави смъртност 17% на 1-вото поколение заразени, много по ниска от общата смъртност към днешна дата.

# 371
  • Шумен
Тя, ваксината е готова, но ще поизчакат.  Даже ще се окажат две най-малко. Вирусите мутират, това е известно, обаче тоя мутира много скорострелно. Да се надяваме, че който го е е изпуснал, си е свършил добре работата, защото филмите може и да станат реалност.

# 372
Вече има и потвърден случай във Финландия. Някакъв турист от Ухан, който посетил Лапландия.

https://news.bg/world/finlandiya-potvardi-parvi-sluchay-na-koronavirus.html

Аз продължавам да твърдя, че трябва да се спре всякакво движение от и до Китай. Някои държави вече го направиха, Европа все още се ослушва. Туризма, фабриките и бизнеса не са по-важни от възможността този вирус да се разпространи на европейска територия. Много по-лесно е да се спре сега, отколкото после да гоним дивото.

# 373
Не зная кой и какви забрани въвежда, но над Китай  си е пълно със самолети, а в Гуанджоу е масовка, а те бяха на второ място по брой доказани случай. Вярно е, че са малко, спрямо населението, но то така тръгва заразата.
https://www.flightradar24.com/30.37,87.14/4

# 374
От вчера в района на Мюнхен са 4 ма...
Заразени от обучаващ ги...
Следя всяка новина,защото ме е страх.
Едно е да гледаш по тв ,друго да знаеш ,че там дето живееш вече има заболели😢.

Последна редакция: ср, 29 яну 2020, 21:57 от MyPlace

Общи условия

Активация на акаунт