Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 940 551
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 390
СЗО: Предаването на вируса от човек на човек извън Китай буди тревога.
СЗО се събират на среща за да преценят дали да се обяви Глобално извънредно положение.
https://www.24chasa.bg/novini/article/8127736

# 391
Точно сега чета за грипа, който върлува в Щатите в момента  - много по-смъртоносен е, засяга предимно деца и млади хора, вече има починали 8 200 души, хоспитализирани 140 000, 15 милиона заразени

Не е по-смъртоносен, просто е по-разпространен. 8200 смъртни случая на 15 милиона е 0.05%, въпреки че предполагам, че реалната смъртност е по-висока от това.

Точно затова не трябва да допускаме този коронавирус да се развихри в такива мащаби като грипа. Дори при смъртност 2%, ако се разболеят 15 милиона, това означава 300 хиляди жертви. Ако пък смъртността е 10% жертвите ще са милион и половина души.

# 392
Не се самоизолира както си мислеха, нали това чакаха да се потвърди, колко агресивен е рано да се каже при заразяване от човек на човек извън огнището на зараза.

Последна редакция: ср, 29 яну 2020, 23:56 от Ani8309

# 393
Според мен без да искам да съм черноглед в дългосрочен план смъртността от този вирус ще спадне на 10%. Толкова ще е смъртността въз основа на оценката която ще се направи след овладяването на епидемията. Това е моята прогноза. Дано да е твърде черногледа. Все още тези 80% които карат заболяването леко не са се вляви в графата оздравели, и заради това към този момент смъртността е толкова висока. Разбира се говорим за непознат вирус, но ако към момента 80% от заразените не стигат до критично състояние е логично да се предположи че и за в бъдеще ще остане така и при следващите заразени. Дори при песимистичният сценарий че вирусът остане толкова тежък а не се видоизмени в по лека форма с времето. Иначе 2-та метода за определяне на смъртността мъртви/болни и мъртви/оздравели ще вървят в хода на епидемията в противоположни посоки. Мъртви/болни нагоре т.като в един момент болните ще спрат да растат което автоматично ще вдигне процента смъртност който при този метод се поддържа изкуствено нисък заради увеличаващият се непрекъснато брой болни, който изпреварва ръста на починалите а другият метод мъртви/оздравели ще върви надолу защото в един момент графата оздравели рязко ще се вдигне когато в нея започнат да се вливат леките случаи които в този момент не са се вляли в нея. Тези 2 метода в края на епидемията когато приключи е неизбежно математически да се срещнат т.като в един момент мъртви/болни когато епидемията приключи ще е равно на мъртви/излекувани, т.като епидемия приключва когато няма болни. Въпросът е къде ще се срещнат.

# 394
Последна актуализация: 29 януари 2020 г. в 19:26 ч.

За последните 24 часа в провинция Хубей, вкл. Ухан - 1032 нови случая и 37 нови смъртни случая.

Досега:
7 814 потвърдени случая по целия свят (80 случая извън Китай), починалите вече са 170. 162 от тези 170 са в провинция Хубей, вкл. Ухан.

3 нови случая в Япония. Трима души, които бяха евакуирани от Ухан, са положително тествани за коронавирус.

https://bnonews.com/index.php/2020/01/the-latest-coronavirus-cases/

# 395
Теорититично, ако инкубационният период е до 14 дни и може да се предава от човек още непроявил симптоми, какво пречи такъв да се е прибрал малко преди или около забраната и да е заразил друг напълно неподизиращ, че може да е болен именно от това? Реално симптоматиката се припокрива с един тежък грип и ако не е налице тестуване или знание за вероятност от контакт с носител на корона вируса...не виждам пречка да го има на повече от обявените места включително и в България.

# 396
Лоша работа са новите данни. На 24 часова база отбелязваме рекорд по починали. През изминалото денонощие са починали рекорден брой хора от началото на епидемията. Смъртността продължава да гони 60% и упорито отказва да слезе. 170 починали/124 излекувани. През изминалото денонощие повече хора са починали отколкото са били излекувани. Не е добре положението. Единственото положително нещо в данните на 24 часова база е че имаме спад в ръста на заразените. От около 6000 на близо 8000 което е ръст +30%. Нещо малко но все пак положително.
Аз мисля че на утрешната среща СЗО трябва да обяви глобално извънредно положение, и трябва да се вземат възможно най строги мерки за ограничение на вируса на глобално ниво. Докато нещата все още са малки, защото те са опасни, но все още малки, но едно е ясно, изглежда че скоро те няма да станат по малко опасни, но много бързо могат да станат големи, а станат ли освен опасни и големи, вече сме изтървали питомното.

П.с. Между другото ако продължава с това темпо епидемията само след 20 дни ще е отнела повече човешки животи отколкото Сарс за 9 месеца. А пък уж била по малко опасна.

Последна редакция: чт, 30 яну 2020, 04:30 от Анонимен

# 397
Гледам радара за полети, два луксозни необозначени бизнес самолета се готвят да кацнат в Мале, столицата на Малдивите.
Единият излетял от Пекин ( https://www.flightradar24.com/GLF5/23b0f738 ), другият - от Шънджън, близо до Хонгконг ( https://www.flightradar24.com/GLF4/23b15a8c ).

Китайчоците дали си правят партийна среща на Малдивите да обсъждат мерки срещу разпространението на вируса?

Последна редакция: чт, 30 яну 2020, 04:58 от Diorela

# 398
Нищо чудно, съвсем скоро може целият партиен апарат на Китай да се изнесе извън Китай. И оттам да бори вируса.

# 399
  • Germany
Някой дали е обърнал внимание колко са били критичните и сериозните случаи предните дни? Ако намаляват, това може би значи, че са намерили начин да ги стабилизират. Мисля, че единият случай във Франция вчера беше критичен, а днес е сериозен. Моето най голямо притеснение е, че в Европа изследват само хора пътували до Китай или имали контакт с пътували. 4мата в Мюнхен са стабилни и с не сериозни симптоми, ако нямаха информация, че са имали контакт със заразен никой не би ги изследвал. Това за мен означава, че може да има много повече заразени хора с начални, леки симптоми, които да продължават да разнасят заразата...

# 400
Е именно такива я разнасят, ако инк период беше 3,4 дни както при обикновен грип , картинката щеше да е друга. На брифинга нашите казаха, ако личния лекар прецени, той праща материал за изследване, няма да коментирам лекарите в малките градчета, някои дори не работят с комп

# 401
Интересува ме някъде има ли изнесено в данните колко деца са се заразили и починали. Говори се само за възрастни, сякаш в Китай няма деца. Този вирус се опитват да го представят като някакъв куршум,да му се не види, насочен към хора над 65 години. Да изтребват непотребни вече хора от населението, които не работят ли.... Щуротии направо....Не казват колко деца са умрели от това чудо. Според мен крият. Хората ще реагират прекалено остро на опасността децата им да мрат масово. Иначе един детски организъм не е по-силен от организма на един възрастен човек. Защо в смешните статистики, които правите тук, не включвате починали деца, м?

# 402
За деца и аз нямам инфо..

# 403
И аз търсех инфо за деца,защото естествено първо мисля за децата  .Само в немска преса открих ,че децата го карали леко(да бе повервах ви..ама друг път)

# 404
  • Germany
И аз рових да видя дали има починали деца и не намерих инфо. Вчера четох за заразено дете, чиято майка доброволно е останала в изолация с него без да има положителен тест за вируса. Беше случай извън Китай. Аз вече съм почти сигурна, че този вирус е изпуснат или нарочно пуснат. Само не мога още да разбера каква е целта...

Общи условия

Активация на акаунт