Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 957 820
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 1 080
Това с домашната "карантина" е голям майтап. Аз не знам защо изобщо се нарича карантина. Какво значи домашна карантина ни показват само в Китай, това е истинска домашна карантина. Един човек поставен под домашна "карантина" да не живее на фотосинтеза и сам. Ми 1-во той не живее сам, ти него ще поставиш под карантина, ще му осигуриш болнични и т.н., ама той има близки с които живее, те ходят на работа, има деца които ходят на у-ще, да не говоря че и самият поставен под карантина трябва да излиза, дето се вика поне до банката, да изтегли пари, да иде до магазина да си купи храна, за да е истинска домашна карантина ти трябва да поставиш не само човека Х но и всички с които съжителства и да им осигуриш всичко необходимо за да не излизат. Това ние правим ли го. Ако го правим значи домашната ни карантина може да се нарече карантина. Ако не го правим значи играем на руска рулетка, и да се надяваме че шансовете са в наша полза, както аз смятам че са, дори и при 1 000 идващи китайци.

# 1 081
Аз съм твърдо против допускането на тези 1 000 китайци.  Не е добре за всички нас. Дано не ги пуснат да тръгнат ... Очаквам в Китай да вземат правилно решение техните управници, защото при нас не е добре ...
Даже САЩ, които са с едни от сериозните рестрикции за пътуване, правят изключение за постоянно пребиваващи. А в случая вероятно става дума точно за такива, а не за туристи. Едва ли неразумно да им позволят да се върнат, но със спазване на карантина /която май във всички страни е домашна при липса на симптоми и идване от райони извън епицентъра/.

Ами то това директно ни гарантина вкарване на вируса в страната.
Щях да пиша за глупостта "домашна карантина", но виждам, че Nikola Tesla вече е писал, да не го повтарям...
Абсурдно е това!

# 1 082
Щях да пиша за глупостта "домашна карантина", но виждам, че Nikola Tesla вече е писал, да не го повтарям...
Абсурдно е това!

Възможно е да е глупост, но не съм прочела за страна, която да е въвела задължителна болнична карантина за хора без симптоми и идващи извън района на епидемията. Според израелските указания значи да стоиш изолиран в добре проветрено помещение, без да излизаш навън и без контакт с другите членове на семейството. Ако по някаква причина се налага контакт, да се носят маска и ръкавици. Нищо неизпълнимо. Елементарна съвестност.

# 1 083
Интересна статия за мащабите на пътуванията по време на фестивала и малко данни отражението на SARS преди години:

# 1 084
Цитат
Според израелските указания....
Той самият Нетаняху каза че трудно може да бъде ограничен вирусът а може само да бъде забавен. А според мен може да бъде спрян но това изисква ресурси да бъдат вложени. Защото една домашна карантина за да бъде наистина карантина, ти трябва да поставиш всички хората които съжителстват заедно с човека Х под карантина. След това трябва да им носиш всеки ден доставки с храна за да си гарантираш че те няма да излизат и е изключено през тези 14 дни нужни за да се установи има ли наличие на вирусът или не че няма да разпространат вируса. Иначе да се разчита на пожелания, че хората са съвестни, няма да излизат, вкъщи ще стоят само с маски, ще пипат близките си само с ръкавици, за да може те по време на социалният си живот когато излизат да пазаруват, до банката, до у-щето, до работата, до магазина и т.н. няма да разнесът вируса са..........пожелания. Тия мерки ако работеха нямаше да има огнища извън Китай. Затова и Нетаняху казва че трудо ще се спре разпространението на вируса. Grinning Дали този негов извод почива върху израелските мерки не знам. Друг е въпросът че мерките нужни за да се спре заразата изискват ресурси, и вероятно икономисти и финансисти изчисляват кое е по изгодно за 1 държава, да хвърля ресурси сега за недопускане на епидемията, или да хвърля ресурси после за лекуване на болните. Може 2-ото да е по евтино, знам ли.

# 1 085
Друг е въпросът че мерките нужни за да се спре заразата изискват ресурси, и вероятно икономисти и финансисти изчисляват кое е по изгодно за 1 държава, да хвърля ресурси сега за недопускане на епидемията, или да хвърля ресурси после за лекуване на болните. Може 2-ото да е по евтино, знам ли.

Възможно е и това да е вариант. Въпреки че аз категорично не виждам нищо трудно да се изолираш без да излизаш в една стая и ако си семеен, да ти оставят храната пред вратата, а ако си сам, да поръчваш като плащаш онлайн и да ти я оставят пак пред вратата. В крайна сметка,ще си направиш 2седмичен абонамент за храна към някоя кухня. Това не е целият народ и малоимотни пенсионери, това са 1000 пътуващи човека в активна възраст.

# 1 086
Естествено, че е по-евтино да изолираш 1000 човека като им осигуриш всичко, отколкото милиони да се разболеят. Дори тези, които ще карат леко и няма да са на интензивни грижи, пак са загуба за икономиката като не ходят на работа.

И аз едно не мога да разбера, значи нямаме ресурси за една качествена карантина, а какво ще правим, ако тръгне вируса? Мисля, че е ясен оттовора на този въпрос...

# 1 087
Ми да се надяваме че са съвестни в такъв случай. Според мен по добре би било всички пристигащи от Китай да бъдат сложени под карантина както българите взети от Ухан. Разбира се това изисква ресурси. Аз казах че на Китайците не може да им се отрече че са дисциплинирани и правят всичко възможно да спрат заразата, но проблемът е че говорим за както ти ги наричаш активни хора, за тях вирусът не е чак толкова голяма заплаха. И не съм докрай убеден в сериозното им отношение, но ще се уповаваме на тяхната дисциплина и съвестност като щит срещу появата на огнище тук което би причинило страшни беди на възрастните хора и тези с хронични заболявания които страдат най много от тая епидемия.

# 1 088
Цитат
Според израелските указания....
Той самият Нетаняху каза че трудно може да бъде ограничен вирусът а може само да бъде забавен.
Нетаняху ще говори за всичко,което ще избегне въпроса за Доналд Тръмп и Палестина.
То и за водната криза в България говориха и как биха изпратили помощ.
Никой от тези,които се прибраха от Китай дори няма да си помисли да излезе или да не се изпълняват мерките за сигурност.Още в училище ни учат за общото благо,как се процедира при пожар,наводнение,заплахи от различен характер,включително и биозаплаха.
Друга мярка,която не е спомената за Израел,че при съмнение за болен от пристигналите да се вика екип на място,а не да се ходи в болница.

# 1 089
И аз едно не мога да разбера, значи нямаме ресурси за една качествена карантина, а какво ще правим, ако тръгне вируса? Мисля, че е ясен оттовора на този въпрос...

Има ли някоя страна, която да е наложила по-различни мерки по отношение на хората без симптоми, не идващи от епицентъра? Ако повечето или всички страни са избрали за тези случаи домашната карантина, има ли основания да се смята, че тя е некачествена в противовес на "качествената", която страните не избират поради липса на ресурси?

# 1 090
Днес имахме посещение в офиса от една бивша колежка, нищо важно, но се похвали как е “прясно” завърнала се от Тайланд, около месец пребиваваща там. Кашляше си жената, ама “нищо”- каза, че не е болна. Попитах я дали са имали проверки на летищата във връзка с коронавируса. Каза, че не са или поне тя не е разбрала ( ако от някакви камери са ги засичали).
Да, там са малко заразените, но това ми “говори “ за много пропуски, и като режим на пропускане и като култура на пътуващите ( разбира се, не на всички).

# 1 091
Цитат
Ако повечето или всички страни са избрали за тези случаи домашната карантина, има ли основания да се смята, че тя е некачествена в противовес на "качествената"
Всички  с "правилните" домашни карантини вече имат огнища. Значи не им е качествена домашната карантина.

# 1 092
Цитат
Ако повечето или всички страни са избрали за тези случаи домашната карантина, има ли основания да се смята, че тя е некачествена в противовес на "качествената"
Всички  с "правилните" домашни карантини вече имат огнища. Значи не им е качествена домашната карантина.

Може да си прав, но аз като следя новините, оставам с впечатление, че появата на случаите предшества изискването за карантина, та не мога да направя такова безусловно заключение. А и не съм сигурна, че за момента има данни за зараза, предадена от хора по време на домашната им карантина.

# 1 093
Цитат
А и не съм сигурна, че за момента има данни за зараза, предадена от хора по време на домашната им карантина.
Е нали всички които идват от Китай са поставени под "правилната" домашна карантина. По какъв друг начин се създават огнищата. От хора които пристигат от Китай и не са дори под "правилната" домашна карантина ли. Има ли страни които дори не поставят идващите от Китай под никаква карантина.

# 1 094
Гледам новините по БНТ. Ясно, СЗО са казали да не се затварят граници, а България зависи от това, което ще реши ЕС. Мерките ни са да се мери температура, въпреки 14 дневния период - това е.
Имам чувството, че се опитват да омаловажат нещата, но дали са прави?
Разбира се, съобщиха и колко милиарди загуби има вече.

Общи условия

Активация на акаунт