Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 933 914
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 1 170
https://www.bnr.bg/horizont/post/101223318
Изслушах го, наистина е притеснително, дори там се чудят колко ларж го раздаваме с пускането на всеки, който иска да влезе в страната.
Другото, за което се съмнявах -
Скрит текст:
"Съобщенията за нови начини, чрез които се предава коронавируса, и засичането на неговата нуклеинова киселина извън човешки тела, предизвиква опасения, че вирусът може да се разпространява по неизвестни и непроследими начини.

Екраните на мобилни телефони, компютърни клавиатури, кранчета на чешми и други предмети от бита могат индиректно да предадат вируса, според експерти. Мъж от североизточната провинция Дзилин, който бе диагностициран с коронавирусна инфекция в понеделник, сподели че е използвал същия микрофон като друг потвърден пациент по време на среща през януари. 40-годишен мъж от автономния регион Вътрешна Монголия, който е живеел над апартамента на заразен, също бе диагностициран с коронавирусна инфекция в събота. Здравните власти съобщиха, че първият няма ясна истории на контакт с хора от други градове, пациенти или диви животни и никога не е било на пазар. В социалните мрежи се коментира, че пациентът от Вътрешна Монголия може да се е заразил чрез тоалетните водопроводни или вентилационни устройства."

# 1 171
А на кой му пука за превода на някаква дума?

Да, наистина! Важното е, че каквато и да е тази зараза е смъртоносна

# 1 172
Не съм фен на конспиративните теории, обаче вече е наистина много съмнителен и притеснителен този вирус. Кога прескочи от животно на човек, кога се научи да се предава по всеки възможен начин, да оцелява навсякъде и да мутира постоянно. Китайците вече са се усетили с какво си имат работа или пък знаят от самото начало, не може иначе да затварят многомилионни градове и да си сриват със земята икономиката.

# 1 173
Защо не се взимат мерки на "високо" нино? В България хората сме с много хронични заолявания. Предполагам, че тези /200+/-/ легла, които са определени за болни от въпросния вирус във ВМА, са недостатъчни при наличие на зараза при нас. Здравната система как ще заработи при такава епидемия? Ще имаме ли средства като Китай за карантита?  Страхът ме обзема все повече!!! Преустановила съм контакти с цел превенция, но ...

# 1 174
Китайците са като хлебарки, плъзнали са навсякъде по света. Предвид това, не знам как света ще се справи. Според мен сме изправени пред чумата на нашето време.

Спомена се, че вирусът може да се предава и чрез пратки?!? Това възможно ли е, да не е като радиацията Grinning Това вече звучи съмнително

До преди няколко дни се твърдеше, че е невъзможно. Сега вече на много места пише, че издържал върху твърди повърхности повече време, май около 48 часа. Все пак като се има предвид за колко време идва една пратка от Китай до България, според мен не е възможно да се предаде вируса, а и още нямаме потвърждение за това, но би означавало да издържа прекалено много дни, което е съмнително. Ако се окаже възможно, вече и аз ще повярвам, че е биологично оръжие, а не естествен вирус, колкото и да не съм фен на конспирациите.

"В социалните мрежи се коментира, че пациентът от Вътрешна Монголия може да се е заразил чрез тоалетните водопроводни или вентилационни устройства." - това ако се докаже е супер притеснително, но доколкото разбрах човека нито е ходил в страна, в която има доказани случаи, нито е контактувал с такива хора. Винаги обаче има вариант някой, прекарал вируса много леко, да не е изследван и вече да е разпространил заразата в страната...

# 1 175
  • Sofia
По-лошо ще стане ако започне зараза през телефони, телевизори и подобни - това ако измислят ще стане страшно и неконтролируемо...

# 1 176
  • Countryside
Сриването на китайската икономика неминуемо ще доведе до световна рецесия, да не кажа по-лоша дума. А може пък наистина от инситута по вирусология в Ухан да са го изтървали и сега си брало лайката. Според мен няма да се разбере скоро(или никога) как е възникнал вируса. Дано наистина се повлияе от затоплянето на времето и скоро да почват да  намаляват случаите.

Въпреки всичко е мега притеснително колко е прилепчив вируса и като знам дереджето на здравната ни система и "превантивните мерки" не мисля, че нещата са на добре ако скоро не почне да утихва епидемията. Утехата е че България е сравнително малка страна и не много популярна сред азиатците.

# 1 177
Преустановила съм контакти с цел превенция, но ...

Как да преустановим контакти? Това е невъзможно на този етап. Ходим на работа, децата на училище. Пазаруваме в магазини.

Да не дава Господ да идва насам тази зараза. Въпреки че както писах по-горе според мен няма начин да не се разпространи и в Бг, въпрос на време е.

Аз започнах да мисля как ще действам при евентуална епидемия и тук. Човек не може да се презапаси с продукти, за да не излиза от дома си... Че и куче имам - ще трябва да излизам да го разхождам!!!

Утехата е че България е сравнително малка страна и не много популярна сред азиатците.

Как да не е популярна? Не знам български град, в който да няма китайци. То един да внесе заразата е достатъчно.

# 1 178
  • София
A-L-I-N-A, Вътрешна Монголия е провинция на Китай, не е държавата Монголия.

# 1 179
# 1 180
  • София
Ами аз да си призная поръчах маски за многократна употреба, не че имам някаква представа след употреба как да ги дезинфекцирам и какво да ги правя, че пак да ги използваме. Приятелите ми се смеят, което ме успокоява също, може пък аз да съм паникьорка.

# 1 181
И аз имам по кутия ръкавици и маски.

# 1 182
Аз се чудя и как ще се справим, не дай Боже, с епидемията. Изобщо нямаме ресурс, според мен. Като гледах клиповете, в които жителите на Ухан обясняваха, че не могат да се свържат със Спешна помощ, колко са препълнени болниците и че лекарите ходят с памперси (!?!) за да не си свалят защитните костюми, които били за еднократна употреба и не достигали (това чак ми е трудно да го повярвам), не знам какво би станало и нас и не искам да мисля. Всеки ден там се регистрират хиляди случаи, а се освобождават 150-200 легла...хората просто си седят в домовете и ще започнат да умират там, ако вече не са...
То тук с грипа понякога в малките градове не достигат легла в болниците, изписват хората преди да са оздравели, слагат им системи в коридора, няма достатъчно персонал. Изобщо не сме подготвени според мен. Ако са няколко изолирани случая ще ги поемат, но настане ли епидемия, не ми се мисли...

# 1 183
Вижте, човекът от вътрешна Монголия може да се  е заразил от дръжки на врати в общите помещения и асансьорите в сградата. Не всеки се сеща като се прибере веднага да си измие ръцете и също да избърсва дръжките на вратите с мокри кърпички или някакъв дезинфектант. Аз не вярвам в теорията за преноса през вентилационните системи, защото в Ухан нямаше да има нито един, който вече не е заразен.

Тук не бива да се допуска епидемия. Ние няма да се справим изобщо. Дано има някакъв разум у нашите управници и да затворят всякакъв достъп на хора, идващи от Китай.

# 1 184
За спиране на достъпа на хора, идващи от Китай Ананиев, каза че това трябвало да бъде Европейско решение.

Общи условия

Активация на акаунт