Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 943 324
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 2 835
Обяснението на СЗО за увеличената бройка потвърдени случаи, която за Хубей вече включва освен лабораторно потвърдените, и клинично потвърдените случаи /13 332 от началото на епидемията/  - "В провинция Хубей лекарите вече имат право да класифицират подозираните случаи като  клинично потвърдени само на базата на снимка, без лабораторен анализ. Във всички останали китайски провинции, както и извън Китай продължава да се изисква лабораторно потвърждение".
https://twitter.com/WHO/status/1227980048952463360

# 2 836
  • Street of Dreams
Тази "снимка" е компютърна томография.

# 2 837
Още веднъж пускам линка с видеото на Ондине:
https://twitter.com/russian_market/status/1227928868570488834

Докато работят по бюрата, влиза един в защитен костюм и ги опушва.  Ако беше отрова веществото с което дезинфекцират камионите, едва ли щеше да има такова опушване като във видеото.

# 2 838
  • София
Chest imaging може да включва както рентген, така и томография, също и магнитен резонанс, плюс други подобни изследвания. Което на практика означава преглед от специалист.
И аз тук съвсем се обърках и не разбрах защо това да води до увеличаване на регистрираните болни

# 2 839
На английски компютърна томография се превежда Computed Tomography (CT) Scanner, не съм най-добрата в тая сфера ама мисля, че това беше найменованието, за ЯМР е MRI, така че превода на CHEST IMAGING си е точно снимка на гръдния кош, никъде не се уточнява каква снимка, дали е томография или е магнитно резонансова или е ренген.

# 2 840
Това пръскане в офиса ми напомни за това:
Скрит текст:

# 2 841
Chest imaging може да включва както рентген, така и томография, също и магнитен резонанс, плюс други подобни изследвания. Което на практика означава преглед от специалист.
И аз тук съвсем се обърках и не разбрах защо това да води до увеличаване на регистрираните болни

Явно 13 000 са имали клинична картина - симптоми, изменения при снимка, но са се водели като "вероятни/подозирани" случаи, а не като "потвърдени", защото са нямали направен тест/лабораторно потвърждение за вируса. Сега специално за Хубей лекарите имат право и без тест да ги прехвърлят в "потвърдени" при наличие на снимка/ може би само компютърна томография, може би и рентген/. Така "вероятните" намаляват, а "потвърдените" се увеличават.

Поне така го разбирам аз.

Последна редакция: чт, 13 фев 2020, 19:31 от Vapor

# 2 842
  • Street of Dreams
Не съм оспорвала превод.

Ето тук например е обяснено каква е връзката между скочилите числа и компютърната томография:
https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51482994

С две думи - което прилича на корона, е корона.
Не знам защо приех, че всички са чели за новия метод на диагностика.

# 2 843
За компютърната томография като спомагателен метод за изследване на вируса гo писах още на 8 февруари.

Самоцитирам се:

Според тази статия от вчера в Ухан е ускорена диагностиката и лечението на пациентите. Ухан вече е в състояние да тества близо 4 200 проби от нуклеинова киселина на ден. Градът също така добави методи за тестване, за да диагностицира пациентите възможно най-бързо, така че да контролира възможно предаване и да предложи подходящо лечение.

Компютърната томография (КТ) е добавена като спомагателен метод за изследване на вируса в Хубей. Това предполага, че диагнозата на новия коронавирус в провинцията вече няма да зависи единствено от резултатите от нуклеиновия тест.

„Резултатът от нуклеиновия тест е златният стандарт за окончателната диагноза на нови коронавирусни инфекции, но тези, които имат отрицателен резултат от теста, могат да видят положителни резултати за вируса от КТ изображения“, казва Джан Сяочун от болницата в Джунанн от Университета Ухан.

какви други нови мерки са предприети, подробности в линка
http://www.xinhuanet.com/english/2020-02/07/c_138761746.htm

# 2 844
Не съм оспорвала превод.

Ето тук например е обяснено каква е връзката между скочилите числа и компютърната томография:
https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51482994

С две думи - което прилича на корона, е корона.
Не знам защо приех, че всички са чели за новия метод на диагностика.

Определено в тази статия си пише, че става въпрос за томография.
Друго ми направи впечатление

China sacked two top officials in Hubei province hours after the new figures were revealed.

Китай уволни двама висши служители в Хубей, часове след новите показатели.

Много е странно това, идват нови показатели по други критерии и хоп двама човека изхвърчат?!

# 2 845
Много е странно това, идват нови показатели по други критерии и хоп двама човека изхвърчат?!

Тук има една статия по този повод, явно не са само новите показатели.
https://www.scmp.com/news/china/politics/article/3050372/coronav … own-top-communist

# 2 846
  • Варна
Цитат
Македонец е един от заразените на кораба - в болница е, със симптоми
Значи вече официално можем да кажем че има българин заразен с коронавируса.
Като казах българин, има ли някаква официална информация за случая във Варна.

Няма никаква такава информация.

Питам понеже се появи информация вчера във форума че има много подозрителен случай в болница във Варна, със симптоми на вируса, от потребителка която е била там и е говорила с персонала ако се не лъжа, или нещо подобно, не ми се търси че вече е доста назад. Но тя постави въпроса дали нашите медии ще съобщят за тоя случай или ще го скрият.
До колкото знам човека е добре, искрено се надявам да си остане така.
Дано да няма повод да съобщават нещо официално.....

# 2 847
  • Варна
А, на мен ми направи впечатление ,как елеганто прибавиха още 130 смъртни случая за сметка на прибавянето на   15 000 заболели, с  което пак оставиха статистиката на ниво от около 2.2 %  смъртност . Общо случаи в Китай 59807, починали до момента 1367.
Другото , което ми прави впечатление , че 8000 случаи , се водят в тежко състояние и критични, което е едни 14 % от обявените за болни, което хич не е малко . Още пък около 13 500 се водят заподозрени.
Третото, което ми направи впечатление , е че има близо 12 000 случаи на заразени извън Хубей, което е 20 % от общите заболели, което хич не е малко също. Обаче, извън Хубей, смъртните случаи са само 57 и около 1000 в критично състояние.
Та ,цялата им днешна статистика, силно ми прилича на стъкмистика , за да може смъртността да се държи в рамките на постоянна величина от 2.2 - 2.4 %.
Данните , гледам от този сайт, пускан преди :
https://bnonews.com/index.php/2020/02/the-latest-coronavirus-cases/

Полезното ,което днес научих от темата и в кръга на шегата ,  е  , че вируса  успешно се бори с комбинация от чесън и вино  Simple Smile

# 2 848
Сега гледах БНТ и съм потресена от това, което видях - тези “ хора”  ( нарочно са кавичките) - министри се смееха. Обсъждали са икономическите аспекти и “стабилните” им мерки, включително и бг министъра се е хвалил колко мерки имаме. Само Италия са спрели полети, но без такова решение на ЕС е безсмислено, защото те  ще си влизат от страни на ЕС.

Последна редакция: чт, 13 фев 2020, 21:46 от CasaDelSol

# 2 849
  • София
Сребърна паричка, съвсем нормално е показателите и за смъртността, и за тежките усложнения да са в постоянни граници. Обратното би означавало, че вирусът мутира (което също не е изключено да се случи в някакъв момент, но измененията в статистиката тогава ще са по-бавни).
Не мисля, че някой "държи" смъртността в определен процент - тя просто си е толкова. Такива статистики ще намериш за всяка болест. Биологията е малко или повече предвидима наука, представителната извадка от 1000 души спокойно може да очертае тенденцията и за 10, и за 100 хиляди.

Общи условия

Активация на акаунт