Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 943 080
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 4 110
  • Terra incognita
Каква чистка, бе хора. Съвсем логично е възрастните да са най- засегнати, имат отслабен организъм и повечето от тях имат минимум по едно придружаващо заболяване.

# 4 111
Ако ЕС скръцне със зъби и вземе да помисли за страните членки преди да се е разпаднал, защото само пандемия след Брекзит липсва и то пак по вина на Брюксел. Не само, че ще отменят мача, ами ако се наложи и цяла Италия ще затворят.

# 4 112
Религиозните култисти в Южна Корея и те са били като някои от хората, пишещи в тази тема.

Сядали на пода близо един до друг и участвали в някакви ритуали. Било забранено да носят каквото и да е на лицето, включително маски и очила. Казали им, че не трябва да се страхуват от болести и че болестта е грях.

В момента има стотици заразени там.

https://nypost.com/2020/02/21/cult-megachurch-suspected-of-sprea … s-in-south-korea/

# 4 113
  • София
Покрай тази история ще стане ясно колко много форми приема глупостта ни човешка  - по целия свят. Направо се чудя как сме оцелели да наброим 7,7 милиарда.

# 4 114
Ако ЕС скръцне със зъби и вземе да помисли за страните членки преди да се е разпаднал, защото само пандемия след Брекзит липсва и то пак по вина на Брюксел. Не само, че ще отменят мача, ами ако се наложи и цяла Италия ще затворят.

Би трябвало, според мен, да го направят, но не ми се вярва, както и с “ разходките” по работа.

Не знам, обаче, ако се открият случаи сред футболните среди след  проведени мачове в засеганати страни как ще реагират и ЕС, и УЕФА и отборите?

# 4 115
То е ясно, че няма да го направят, това аз го знам, ама не пречи да се надявам, че ще им дойде нещо в главата.

# 4 116
  • Варна
Колкото се отмени Берлиналето, което се провежда тази седмица в Берлин.

# 4 117
  • Буркина Фасо
Каква чистка, бе хора. Съвсем логично е възрастните да са най- засегнати, имат отслабен организъм и повечето от тях имат минимум по едно придружаващо заболяване.
що ... децата да не би да са със силен имунитет и да ги хваща всеки грип?

а дано да скръцне Smiley
току-виж и на работа няма да ходим.

# 4 118
  • Terra incognita
Има вируси, които децата изкарват много по- леко, отколкото възрастните. Например варицелата. И това ли е световен заговор?

# 4 119
  • Буркина Фасо
Има вируси, които децата изкарват много по- леко, отколкото възрастните. Например варицелата. И това ли е световен заговор?
просто на този етап имунната система не е от значение за короната.
има друга причина поради която възрастните са повече поразени от короната, отколкото децата.  и това съвсем не е логично. Smiley

# 4 120
Лили,знам че се интересувашот ваксините.Мислиш ли,че може ваксините които се поставят сега на децата да играят някаква роля в това,че няма тежки случаи при тях.Примерно ние над 35-40г имаме само половината ваксини от тези,които сега децата имат.Не знам,вече нищо няма логика...такова чудо..

Не мисля, че има връзка. Според мен си е някаква особеност на вируса и на детската имунна система и взаимодействието между двете. Ако е вярно това, че и  SARS е бил такъв, значи си е от вируса. Грипът е много опасен за малки деца, но този не е. И слава богу, то и сега е много лошо, но това какъв ужас щеше да е..

# 4 121
  • Street of Dreams
Mда, Бонго...какво ли общо има някаква си имунна система с вирус...?

# 4 122
Никой не твърди, че децата не се разболяват едва ли не, просто го карат като обикновенна настинка, всъщност и настинката е коронавирус, явно при възрастните е различно, защото сме по подложени на стрес, пушим, а бе всякакви гадории и техните бели дробове са по чисти от нашите.

# 4 123
Интересно е да се изгледа и донякъде внася яснота по доста въпроси, до колкото на този етап това е възможно. Попаднах случайно на него.
https://www.youtube.com/watch?v=CKWV0TlKYGg Руски документален филм "Коронавирус, всичко което трабва да знаем." С анализи и съвети на учени  – д.м.н. Геннадий ОНИЩЕНКО професор, доктор-епидемиолог и др.

Много добър филм !!!! Много информативен и информацията е поднесена по разбираем начин. Голяма част от нещата ги знаем, но са систематизирани и обяснени добре, от сериозни учени.

Руснаците доста бързо са разработили тест с натривка от гърлото, който за 2 часа показва има ли вирус и идентифицира нуклеотидите, какъв е видът на вируса. Теста е изпратен до всички градове в Русия. Всички, влизащи от Китай , са тествани.

Това е 7-мият такъв вирус, но той се отличава с някои особености, които го правят много опасен - безсимптомното заразоносителство и дългият период на развитие - до 21 дни.

На 23:47 мин. казват, че вирусът преживява на пластмаса и дърво до 48 часа, на хартия и дрехи - до 12 часа, а на метал  в автобуси и метро, запазва способност за заразяване до 24 часа.
Човек докосва лицето си около 35 пъти в минута или 300 пъти за час, като по този начин пренася вируса до лигавиците - до очи, нос, устни, които са входната врата. Най-добрият начин за предпазване, остава миенето на ръцете, дори и само с обикновена вода, ако няма сапун или дезинфектанти.

Казват, че бактериите се размножават на 20 минути, а вирусите - 100 000 пъти по-бързо.

Човек киха със 170, а кашля с 800 км/час - скорост, по-голяма от тази на авиолайнер!.
Маските предпазват заразоносителя да не разпространява, защото задържат мокротата, пълна с вируси, при кашляне и кихане. Не предпазват от заразяване по въздушно-капков път, заради много малкия размер на частиците

За предпазване от заразяване с инфекции, на 28:30 м. дават няколко прости съвета:
Да се проветряват стаите, за да излизат вирусите от помещението.
Да се мият ръцете и освен носенето на маска, да се промива носа с морска вода -спрей от аптеката след посещение на обществени места.
( е това промиване на носа, аз не го мога - често си пръскам спрей, но той отива към гърлото. А при този съвет си мисля, че трябва да изтече навън.  Иначе какъв е смисъла - от носа, да си закарам вирусите в гърлото и трахеята)
Карантина, като способ за превенция.
Ако китайците не бяха наложили и съблюдавали карантината като войници, сега нямаше да са десетки хиляди заразените, а цели държави и континенти.

Препаратите, действащи на възбудителя, се наричат етиотропни, т.е. препарати с пряко противовирусно действие.
В Китай са използвани 12 препарата, които са имали ефект при други зарази. СЗО са потвърдили, че лекарства, специфични за коронавируса, в момента няма. Текат изпитания.
Стандартно лечение също няма. Опитва се всичко, за което има предположение, че може да убива коронавируса. Но все пак има надежда.

Защо при предишните епидемии 2003 и 2012г. не е проведена масова ваксинация? Бързо са се справили с атипичните пневмонии и са преценили, че няма голям остатъчен риск.
Но заради силата на заразност на този вирус е нужна ваксина. Вирусът е достатъчно изяснен, за създаването на ваксина. Днес се правят инактивни ваксини , а не живи, в които вирусът е активен, но е лишен от токсичния геном ( RNK), с който отравя клетката.  Но обвовката остава непроменена и имунната система го разпознава и изработва антитела.  Производството на ваксина за грип е година. Може да се направи и по-бързо за този коронавирус, но това не означава, че може да се ползва веднага. Нужни са клинични изпитания за ефективност и безвреност, а това означава около 2 години. Според учените, когато ваксината се появи, няма да има нужда вече от масова ваксинация. Ваксина е необходима за хората в рискови групи. ( около 37 - 40 мин.)
( Чела съм, че точно по същите причини е спряло разработването на ваксина срещу САРС или МЕРС, не помня кой от двата.)

После коментират имунитета и , че може да бъде опасно да се приемат лекартва, стимулиращи имунната система. Че след прием на такива лекарства, после организмът става много слаб и се заразява от всякаква инфекция. Както и, че те водят до автоимунни заболявания.

При 2 руско-японски експедиции ( 2000 и 2005г.) в Мамутовата планина в Якутия, в проби на 3 милиона години от вечните ледове, са открити живи и жизнеспособни вируси, вкл. гигантски вирус. Това изцяло променя разбирането ни за вирусите - за техните способности да преживеят в нежива материя.

Филмът завършва оптимистично, че ако се обединим, ще се справим с вируса, но и да помним, че инфекциите на прощават пренебрежителното отношение.

Последна редакция: сб, 22 фев 2020, 21:13 от Diorela

# 4 124
  • Terra incognita
Не само. Детският организъм има способността да се възстановява много по- бързо.

Общи условия

Активация на акаунт