Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 958 007
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 4 560
Това хубаво, но защо ми се струва, че всички някак си вървят след събитията.
Защото политиците си дават сметка, че ако затворят границата без да има случаи, половината население ще каже браво, а другата половина ще ревне "ама екскурзията ми", "ама бизнесът ми". А като започнат да се появяват случаи всички одобряват такива мерки.

# 4 561
  • на пистата
FFP2 Добра ли е.Аз си поръчах тези на 3лв броя да си имам за грипния сезин.Щот ще ме хледат като извънземна ако сложа от маските на мйжа ми 🤣🤣

# 4 562
  • Germany
В Германия имаха късмета всички да са свързани с една фирма, после контактите им, близо 300 човека бяха в карантина. Също около 300 теста направиха в самата фирма и само двама от всички заразиха и семействата си. Аз мисля че просто рано са ги хванали. А защо по-леко са го изкарали за мен е мистерия. Но да, Италия просто не е тествала досега. Всъщност в Германия от утре почват да тестват всички съмнителни случаи, досега искаха не контакт с някой от Китай, а контакт с някой от Ухан...така че ще видим следващата седмица, дали няма да изникнат като в Италия.

# 4 563
Цитат
Боя се ,че вече нищо не може да се направи, трябва да знаем само как да реагираме, като дойде....Намираме се в гадна държава с лошо здравеопазване. Лекарите нямат морал, болшинството.
Според мен няма как да реагираме.От това,което виждам и се е случило в другите страни,май трябва да разчитаме на добрият късмет.Освен това не хората се успокояваха,че е ''там далеч'',а еврогейските политици ни вменяваха,че няма страшно.Не благоволиха да затворим границите на прогнилият съюз.

# 4 564
Цитат
За сметка на това пък MERS е главно в сухите страни. Никаква връзка няма вирусът с влажността.
Абе не е много сигурно. Немски учени казват че студът и точно влажността увеличават живота на вируса.
https://www.bnr.bg/post/101225467/spored-nemski-ucheni-koronavir … ni-na-povarhnosti
Точно това може да е причината вирусът да го няма в Африка и Южна Америка, там просто условията в момента са много по неблагоприятни за него.

Цитат
Да не е мутирал към по-лошо този вирус?!
Да вземат да актуализират и процента смъртност.
Той процента смъртност от вчера вече се вдигна и стана 3% в глобален план а беше 2. Аз се сещам за данните от САРС при които наблюдаваме много странно нещо, извън Китай смъртността е 3 пъти по висока от тази в него. Това на какво се дължи. Едно от възможните обяснения е точно мутация във вируса водещата до по висока смъртност с напредването на епидемията и излизането и извън Китай. При тази към този момент не наблюдаваме подообно нещо, даже обратното по официалните данни смъртността в Китай е 3 пъти по висока, от тази извън него. Разбира се сега изведнъж се появиха много гнезда извън него, които ще дадат по ясна представа, но се плаша от перспективата вирусът да мутира в по смъртоносна форма. Няма смисъл да се разсъждава над подобни недоказани и не случили се неща, защото единствено само ще се плашиме излишно. Аз смятах в самото начало на темата че с времето вирусът със сигурност ще мутира в по лека форма защото е в негов интерес за да се размножава по успешно (мъртвият човек не разпространява вируса) и природата си знае работата, проблемът е че с напредването на времето се вижда че този вирус се разпространява достатъчно успешно и без да има нужда от такава мутация.

Е това обяснява защо Сингапур още не е пламнал, само това се чудех, вярно че здравната им система на ниво, ама с тоя мегазаразен вирус и с това заразяване без симптоми, до сега трябваше да има нещо там.

# 4 565
И пак да попитам, откъде да се сдобия с маски в България преди предстоящо пътуване???

Маските спират частици не по-малки от 0.3 микрона.
Вирусът е с размер 0.05 до 0.2

Не е вярно това.

# 4 566
  • Street of Dreams
Има 15 нови отговора, които не съм чела и се извинявам, ако се повтарям, но по нова интервюираха италианец, който избрияваше какво е затворено и каза, че болниците са затворени... А сега де...

# 4 567
  • София
Той процента смъртност от вчера вече се вдигна и стана 3% в глобален план а беше 2. Аз се сещам за данните от САРС при които наблюдаваме много странно нещо, извън Китай смъртността е 3 пъти по висока от тази в него. Това на какво се дължи. Едно от възможните обяснения е точно мутация във вируса водещата до по висока смъртност с напредването на епидемията и излизането и извън Китай.
  Здравейте, занимавам се професионално с анализ на данни и съответно тези дни анализирах какво се публикува  (но само научни статии, а не туитове и всякакви конспиративни тъпотии) и какво пишат професионалистите статистици- епидемиолози (не лекари, а математици занимаващи се с данни от епидемии).
 Накратко - смъртността не е 3% и извън Китай не е по-висока. Смъртността НИКОГА не се смята като брой починали върху брой случаи- това го наричат naive CFR (case fatality ratio) и няма никакъв смисъл.
 Смисъл има в прилагане на не толкова наивни модели. В момента мъртви/излекувани е 10% в Китай и това е смъртността, обаче доколкото виждам епидемиолозите са практически единодушни, че в Китай виждаме само върха на пирамидата (пациентите с пневмонии) и не виждаме безсимптомните (които никога няма да развият симптоми) и тези с минимални симптоми.
 Накратко като се ползват методи за корекция, получават различни стойности (тук например има една оценка:  https://github.com/calthaus/ncov-cfr/tree/3955eaa6266e5ca7b1de66 … b746c057e4486a788

и тя е 1.7% и има други оценки между 1 и 3%. Заболяването не мутира и не става по-тежко- така изглежда само ако се ползват лоши статистически методи.
 Тук има връзки към оценки на смъртността и оценки: https://blog.zorinaq.com/case-fatality-ratio-ncov/     иначе казано смъртност около 2%, която в държава, която не може да осигури места в интензивни отделения за всички нуждаещи се, може да е по-висока.

# 4 568
Относно Индия, още в началото индийското правителство беше казалао кое хомеопатично да се приема... също с кои лекарства на Аюрведа може да се лекува. Може ли затова да няма там?
Не зная, Stefisisi,  китайците също използват много природни средства и народна медицина. От друга страна беше казано, че монголоидната раса е много лабилна към всякакви респираторни заболявания (това извън теориите за конспирация). Индийците са с по-различен генотип. На тяхна територия корона вирусите наистина се развиват в нормалната си среда, тоест нормално си съществуват в природата. Плодовите прилепи могат да ги пренасат дори само кацайки по плодовете или чрез друго животно като междинен носител. Не зная, дали през годините може да се оформи някакъв вид имунитет, макар и да говорим за напълно различни типове корона.

# 4 569
Аз се сещам за данните от САРС при които наблюдаваме много странно нещо, извън Китай смъртността е 3 пъти по висока от тази в него. Това на какво се дължи.

Преди двайсетина дена засякох някакво предаване, един доктор говореше за вируса и каза, че по принцип за нас са лоши вирусите, които възникват в далечни части на света, но не се заслушах каква е причината...

# 4 570
Има 15 нови отговора, които не съм чела и се извинявам, ако се повтарям, но по нова интервюираха италианец, който избрияваше какво е затворено и каза, че болниците са затворени... А сега де...

Много е странно това? Да не би да са решили да ги ползват за изолатори?

Иначе смъртността и аз смятам, че е около 2%. Аз не съм професионален математик, ама с една проста сметка от данните получени от Китай и света е някъде толкова.

# 4 571
Аз доколкото разбрах, ако някой има симптоми да се обади, не да ходи в спешно/болница/личен лекар. Имало мобилни екипи, които пристигат на място.

# 4 572
  • София
Иначе смъртността и аз смятам, че е около 2%. Аз не съм професионален математик, ама с една проста сметка от данните получени от Китай и света е някъде толкова.
А данните от Иран и многото умрели показват просто, че там има огромен брой неоткрити и може би и липса на усилия в тази посока. Италия пък явно взима нещата на сериозно и е на път да издири заразените. Ако съотношението тежки случаи/ общ брой случаи се доближи до известният от Китай процент, значи действат успешно, а това вече се случва за разлика от Иран.

# 4 573
Раптор, може ли да обясните на какво се дължи тази разлика в смъртността от близо 3 пъти в данните на Сарс, защото те са абсолютно окончателни и там няма 6,5 и спорове каква е смъртността. По една и съща методология разлика 3 пъти!!!!

Иначе за Иран отколонението в данните се дължи точно на това. Там просто крият че имат огромно огнище. Но  аз предпочитам твърдите данни които са на разположение, имаме брой установени болни и брой установени починали. И тях гледам и по тях смъртността се вдигна на 3%.

Последна редакция: нд, 23 фев 2020, 19:34 от Анонимен

# 4 574
Обзема ме ужасен страх само при четене. Не ми се мисли ...
https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/583889

Общи условия

Активация на акаунт