Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 956 126
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 5 370
Ето и аз да постна препоръки на всички новодошки в темата как да се предпазят от вируса:
Скрит текст:
Спазвайте хигиена. Всеки от нас ежедневно се докосва до мръсни повърхности. Сапуните не са скъпи, миришат и хубаво - мийте си ръцете по-често и особено след досег с "общи" повърхности като работни пространства, здрависване с много хора, метро, градски транспорт и прочие;
Срещу вируса няма конкретно лечение. Имунната система е тази, която успява да пребори вируса. Подсилете я - има достатъчно много имуностимуланти на пазара. Няма нищо лошо в една такава терапия. Може пък да е подходящ момент да си запазите час при имунолог, който много по-добре да обясни как точно работи имунната система. Прекрасно решение за хипохондрици;
Избягвайте пътуване до места, за които е съобщено, че има бум на заразени. Няколко пропуснати почивки не са краят на света;
Ползване на маски - не са най-ефективният метод, тъй като 1) вирусите се предават и през очи (носене на противогаз е прекрасно решение, но не много практично) и 2) не всички ги носят правилно. Но пък са що-годе добро ефективно средство да не разпространяваме зарази. Намерете си такива, които се затварят добре покрай носа и ги сменяйте често (най-малко на 2 часа);
Не бъдете безотговорни спрямо околните около вас - не сте безсмъртни, не сте и имунизирани. Ако сте решили да не пропуснете така желаната почивка до място със заразени, поставете се сами под домашна карантина, дори при липсата на симптоми. Не правете хората около вас невинни жертви на вашето лекомислие;
Ако ви се появят някои от често срещаните симптоми - температура, втрисане, затруднено дишане, болки в гърдите - отидете на лекар. И отидете с маска там, за да не заразите други хора, ако сте болни;
Бъдете информирани. Ситуацията може да се влоши във всеки момент, както е при всяка епидемия.

Последна редакция: вт, 25 фев 2020, 00:59 от Анонимен

# 5 371
Аз пък четох друго, не че мерките предприети тогава, не са спомогнали спирането на заразата, но и вирусът си е имал бум в по студеното време. При MERS е било друго, той се е разпространявал много добре на топло време, даже бих казала прекалено топло. Така че и този няма как да го знаеш накъде ще поеме, ако е взел малко от единия и малко от другия,скоро няма да си кажем чао с него. Направило ми е впечатление, че пандемии от високо рискови вируси обикновенно не са постоянни,, като изключим сезонния грип, но той си мутира постоянно. Затова си мисля, че и при този няма да е за постоянно или поне така се надявам да е.

# 5 372
Тесла, всичко чудесно, само това подсилване на имунната система по собствено усмотрение неведнъж казахме, че не е удачно. Лекарите също.

# 5 373
Взех ги от фейсбук, не претендирам всеки да ги спазва. Аз мисля че няма лошо да се подсили имунната с-ма но това е лично мнение.

# 5 374
Да поразбутам малко конспиративните теории, с добра превенция и навременни мерки се овладява положението:

# 5 375
  • София
Откакто се случиха нещата в Иран и Италия не успявам да изчета всичко тук, както и да видя всички линкове. Но общо взето се случват нещата, от които се страхувах още преди месец. Просто инкубационният, бесимптомен период и високата заразяемост връзват ръцете на държавите. Да влезе във всяка една държава е въпрос на време.
Много оптимистично ми подейства днес новината, че китайците са почти готови с ваксина, която още до края на февруари ще влезе в действие. Само че това явно е ваксина за здравите, доколкото разбирам, а разболелите се? И доста бързо ще я пуснат в действие.
https://dariknews.bg/novini/sviat/kitaj-e-gotov-s-vaksina-sresht … onavirusa-2213370

Попадна ми едно мнение в статия на дир.бг, ако имаме медицинско лице може да го коментира:
Скрит текст:
реплика +10 -1
2020-02-24 11:58:51
Има лекарство бе казва се маравирок и емфуфиритите (нерегистриран)

Блокира хивоподобния гликопротеин 120 сложен на коронавируса да се закрепи за CCR5 рецептора, давайте го масово на всички

Търсейки информация за него попаднах на тази брошура:
http://www.medpharm-sofia.eu/files/DIR%203B/Head%208-2/ABC08J.pdf
Скрит текст:
RIBAVIRIN–INN(АТС код:J05AB04)●Copegus®(Рош България ЕООД) –филм-таблетки 200 mg (оп. по 28, 42, 112 и 168 бр.). ●RibavirinMylan®(GenericsLtd) –капсули200 mg (оп. по 56, 84 и 112 бр.). ●Tribavirin(BAN). ▼Рибавирин  претърпява  екстензивен  първопасажен  чернодробен  метаболизъм,  поради което  има  орална  бионаличност  45–65%.  Не  се  свързва  с  плазмените  протеини. Метаболизира  се  чрез  фосфорилиране  и  хидролиза.  Mетаболитите му се  излъчват  с урината. При орално приложение в доза 600 mg/12 h неговатаCssсе достига след 4 седмици. След  прекратяване  на  лечението  рибавиринът  се  отделя  много  бавно  поради  бавно освобождаване  от тъканите. ▲Рибавирин е синтетичен нуклеозиден аналогс антивирусно действие  срещу  РНК  и  ДНК  вируси.  Kомбинираното  му  приложение  с  interferon  alfa, peginterferon alfa или софосбувир има терапевтичен ефект при хепатит С. Предполага се, че  рибавирин повлиява  също  корона-вирусите,  вкл.  причинителя  на  тежкия  остър респираторен синдром (ТОРС, SARS) и респираторния синцитален вирус.

За съжаление този препарат се счита за неефективен за новия коронавирус, което е жалко и поставя още въпроси:
https://www.rbc.ru/society/02/02/2020/5e35970d9a7947526659e78b

Но пък в Китай са тествали друг препарат от Русия, доколкото разбирам все пак в комбинация с рибавирин:
https://ukranews.com/news/685181-arbidol-pomogaet-ot-koronavirus … -v-plan-lecheniya
https://www.rbc.ua/rus/news/vlasti-kitaya-vklyuchili-protivoviru … y-1582138354.html

# 5 376
Нов случай в Испания на доктор от Италия в Тенерифе.

https://twitter.com/BNODesk/status/1232068692416090112?s=19

Тези които дават тази или онази държава за пример сигурно щяха да пишат същото за Италия само до преди няколко дни.

# 5 377
Коронавирусът може да има силни последици за икономиката на Италия, заяви премиерът Джузепе Конте
Скрит текст:
Италианският премиер Джузепе Конте заяви вчера, че влиянието на разпространението на новия коронавирус върху икономиката на страната може да бъде много силно, предаде Ройтерс.
"Икономическите последици могат да бъда много силни. Понастоящем смятаме, че ще има негативно отражение върху икономиката, но все още не сме в състояние да прогнозираме какво ще се случи", заяви Конте пред репортери в Рим.
Италия е най-тежко засегнатата от новия коронавирус страна в Европа, с 229 заразени и седем смъртни случая. Огнището на заболяването е в северните области Ломбардия и Венето.
http://www.bta.bg/bg/c/NF/id/2156701
Кувейт временно прекратява полетите до и от Южна Корея, Тайланд и Италия поради страх от новия коронавирус
Скрит текст:
Гражданската авиация на Кувейт обяви днес, че временно прекратява всички свои полети до и от Южна Корея, Тайланд и Италия след съобщения за разпространение на новия коронавирус в тези страни, съобщи Ройтерс, като се позовава на държавната агенция КУНА.
Решението е взето съгласно инструкциите на кувейтското министерство на здравеопазването, уточнява КУНА.
Кувейт вече прекъсна полетите си до и от Ирак поради страх от коронавируса, припомня Ройтерс.
В Кувейт са потвърдени пет случая на заразяване.
http://www.bta.bg/bg/c/NF/id/2156692
Интересно защо Тайланд са го включили, там напоследък няма новини за някакво огромно огнище.

# 5 378
Лили, току що погледнах испанските новини. Пише, че е турист, лекар от Италия, област Ломбардия..... Дошъл тук, в Испания преди дни, мисля си, че не е случайно. Ще следя случая. То е ясно, че и Испания ще гръмне. Въпрос на време. Днес се зспасихме с продукти, който иска, може да се смее. Все ми е тая, дано всичко до хвърля, парите да са на вятъра, но да сме здрави!

# 5 379
Силно се надявам здравно министерство и всички отговорни за здравето на хората да подкрепят лекарите да ги оборудват като техните колеги в изброените държави ,защото тежко ни и горко ни ако оставят специалистите в областа да се борят с вируса с наличнито в болниците.Днес някъде прочетох коментар на медицинско лице ,че изобщо не са подготвени за такъв вид зараза....

# 5 380
  • София
Как става тая работа, хем готови с ваксина, хам се разболяваш повторно, защото не се изгражда имунитет?
Едно от 2-те си изберете, няма как и 2-те да са верни.

# 5 381
  • София
Като гледам северна Италия, все едно гледам някой постапокалиптичен филм.
Остава само и зомбита да се появят отнякъде...

# 5 382
Скрит текст:
Аз лично не знам как ще се развият нещата то зависи и каква точно ще е ситуацията. Най добре ще е да успавяме да задържаме вируса извън България до затоплянето когато всички вирусолози се надяват че топлото време ще го спре. Ако все пак вируса пробие тук зависи каква ситуация ще имаме, немска или италианска, дали ще успеем да я ограничим или не, защото те са много различни. В Италия прекрасно се развива вируса за разлика от да речем Германия или Франция. Защо е така не знам. Прави впечатление че в държави които се развива добре като например в Италия те са обградени от водни масиви. Същото важи и за Иран (от 2-те си страни има водни масиви), Германия и Франция не са така. Ухан откъдето тръгна всичко е опасан от водни канали. Според мен в тия държави
средната влажност е по висока заради водните масиви в които са с досег и това помага на вируса. Немските учени казват че освен студа и влажността удължават живота на вируса. Което значи че в България вирусът би се чувствал по добре и разпространявал по успешно във Варна и Бургас където средната влажност е по висока отколкото в София. Разбира се влажността зависи и от други фактори, колко често вали, но все пак основният са големите масиви с вода, те поддържат висока средна влажнаост, а на всички горещи огнища на вируса има такива които обграждат държавите: Италия, Южна Корея, Иран, Япония.

Като дишате с носител на вируса в офиса, магазина, обществения транспорт един и същ въздух е все едно колко градуса е и каква е влажността.

Последна редакция: вт, 25 фев 2020, 01:01 от Не се сърди, човече

# 5 383
Ако историята с ваксината е вярна, това за мен е ясен знак откъде е тръгнала заразата. В историята на човечеството, никога не съм чувала, толкова бързо да се направи ваксина и да се пусне след 3м и то за нов щам вирус.

# 5 384
Ваксина може да се направи много бързо. Учните от Хонг Кон направиха такава още преди месец. Въпросът е, че има технологично време, през което трябва да премине през тестове за ефективност и безопасност. Аз на такава три месечна ваксина не бих се доверила. Естествино сега всеки може да дава бомбастични заявки, но реалистично година - година и половина.

Общи условия

Активация на акаунт