Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 954 960
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 5 640
В предната статия, която пуснах пишеше, че 6,8% от разболялите се от грип през този сезон са починали. Но си права, че не е смъртност, грешно съм се изразила. "At least 6.8 percent of people who developed the flu during the 2019–2020 flu season in the United States have died (as of February 2020), compared to around 2 percent of those diagnosed with the 2019 coronavirus."
Уейв, най-добронамерено ти казвам - чети по-внимателно и/или чети на език, който разбираш добре. Това, което твърдиш просто не е вярно.
Не мога да отворя първата статия, но имам подозрение, че не си я изтълкувала правилно или по-малко вероятно - те не са изтълкували данните правилно.

# 5 641
В Иран огнището е огромно - нови 9 случаи в Бахрейн, общо 17 - всичките на дошли от Иран.
Там ситуацията е изтървана, нямат ресурс да се справят, не признават, че имат проблем.
Някой знае ли какво каза министъра им на пресконференцията - дали призна за тежкото състояние в което се намират с вируса?

# 5 642
е на вас не са ли ви издавали дистанционно болничен?

# 5 643
Скрит текст:
Diorela

„Всички хора, които се прибират от зоните, в които коронавирусът е разпространен, трябва да спазват 14-дневен карантинен срок. Задължително ще им бъде издаден болничен за карантина”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС."

https://nova.bg/news/view/2020/02/25/279101/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D … ampaign=onesignal

Интересно дали се полага болничен и на съпрузите им и дали ще освободят от училище децата им. Говоря не за установено болни, а за всички тези, коио се връщат от страни, в които има заразени.
КНСБ вече призовава институциите, ако е нужно да приемат законови промени. "От КНСБ посочват, че "призивът за "доброволно" поставяне под карантина е неясен, тъй като няма нормативен ред за "доброволна" изолация, по преценка на физическото лице,  ситуацията е достатъчно сериозна, за да възприемаме подобни изявления, свързани с "доброволна" карантина, включително медийното им отразяване, като адекватни"
https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/02/25/dobrovolna-karantina-n … e-na-lekar.440192

# 5 644
Боже отидох до магазина само и през това време Австрия, Хърватска.. а тук някои продължават с It's just the flu, bro.

# 5 645
Е дистанционно, да, ама я мъжа, я жената отива да го вземе нали...физическия документ...Моят ЛЛ е толкова педантичен, че ако не си нося амбулаторната карта, не ми дава прословутия лист...

# 5 646
Ами виж какво съм ти цитирала, това съм тълкувала. Вече дали те са го написали грешно няма как да съм на 100% сигурна. Ето линка пак https://www.healthline.com/health/coronavirus-covid-19#causes и кажи къде съм сбъркала. Прочетох данните от втория и в действителност има разминаване между двете.Ходи и разбери...

# 5 647
  • Пловдив
Боже отидох до магазина само и през това време Австрия, Хърватска.. а тук някои продължават с It's just the flu, bro.
И какво можем да направим ние обикновените хорица? Освен паниката...? Освен миене на ръце и пипане с ръкавици...? Тези, които не пътуваме и не се връщаме от никъде...

# 5 648
На мен ми се е случвало инфекциозно заболяване, моята лл не само че не е чувала за дистанционно издаване на болничен, ами щеше да припадне от притеснение щото й звъняли от бившето ХЕИ. За съвсем рутинно нещо, по процедура. Накара ми се, че са я притеснили.  Представям си за коронавируса. И доста лекари са като нея.

# 5 649
  • София

КНСБ вече призовава институциите, ако е нужно да приемат законови промени.

Даже не е нужно да са законови. Ето премирът отмени закона, според който за републиканските пътища се плащат винетки, посредством крясъци по адрес на шефа на АПИ и устно нареждане. Да го направи и по отношение на карантината. Да се накрещи на джипитата (не че те са му виновни) и да уточни как ще става тоя номер. Защото въпреки гръмките изказвания по телевизията, клинична пътека за двуседмична карантина+болничен с диагноза "вчера се върнал от Милано" няма.
Лесно е да се зове към самодисциплина, но трябва да има и някаква държавна подкрепа в тази връзка. До и от Италия пътуват българи всеки ден и се съмнявам много от тях да могат да си позволят да висят две седмици по домовете си без документи и основание.

# 5 650
Хора да вземем да пуснем една друга тема за въпроси свързани с вирусът, нямаше ме 2 часа и има над 200 нови поста. Непосилно е дори за мен, която съм си вкъщи да прочета по-важното. Нека си има една тема, която да се дава инфо накъде отива вирусът, защото от толкова въпроси, влизам вече в туитър да го гледам и не знам, дали тук вече е коментирано.

# 5 651
В Иран огнището е огромно - нови 9 случаи в Бахрейн, общо 17 - всичките на дошли от Иран.
Там ситуацията е изтървана, нямат ресурс да се справят, не признават, че имат проблем.
Някой знае ли какво каза министъра им на пресконференцията - дали призна за тежкото състояние в което се намират с вируса?

Е, ние откъм статистика поне пак ще сме отличници, щото май няма да има и с какво да регистрираме случаите.
Колко обявиха, че са тестовете  - 3000 ли, че после даже май ги посмалиха на 1000? То за кого по-напред
Както и да е - здраве да има и Боко форевър

# 5 652
Пише много ясно какво може да направим ние обикновените хорица.
- Възможно най-често миене на ръце (ако няма видими следи от мръсотия може да се полза дезинфекциращ гел).
- Не си пипайте лицето, очите, косата, носа с мръсни ръце.
- Не излизайте ако се чувствате болнави.
- Закривайте устата и носа си с ръка/салфетка когато кашляте и кихате. Хвърляте използваната кърпичка/ ползвате дезинфекциращ гел.
- Дезинфекцирайте повечето предмети, които ползвате редовно - телефон, ключове, клавиатура.
- Стойте далеч от хора, които кихат и кашлят. Избявайте обществени места с много хора.

# 5 653
  • Шумен
Нищо неочаквано няма - Италия си е дестинация целогодишно.

# 5 654
Уейв, аз не съм в групата на параноиците, но и мен ме заболя устата да повтарям защо. Защото е много по-заразен от обикновения грип. При една епидемия от корона ще има много повече болни, отколкото от грип, съответно и много повече починали, макар пак да са от "уязвимите" групи, както и при обикновения грип.
Това е проблемът с короната, а не, че сам по себе си е свръхсмъртоносния вирус.

Коронавирусът е поне 30 пъти по-смъртоносен (вероятно повече) от сезонния грип, при еднакъв брой заразени. Освен това е и по-заразен. Дадоха се статистики, беше обяснено подробно и на достъпен език. Но хайде дори да не можеш да смяташ, ориентирайте се по мерките, които се взимат. За съжаление ситуацията не е медийна истерия, дори бих казала, че самите медии ужасно много подцениха нещата.

Общи условия

Активация на акаунт