Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 951 763
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 6 480
  • София
Аз  искам да попитам хората,които имат някакви познания в областта.Възможно ли е заразата да премине във водата?

Не съм лекар, вирусолог, биолог или каквото е да е подобно нещо, но по мое мнение не би трябвало вирусът да заразява водата, защото той има нужда от живи клетки, които да превзема, т.е. няма клетъчна самодостатъчност като бактериите например. Вирусите живеят от организъм до организъм и много кратко във външна среда. Но тук пишат и по-запознати хора от мен, така че ако бъркам, да ме поправят, за да не сея заблуждения.

# 6 481
е, дори не са изписали правилно bg-mamma, тва си е обида!

# 6 482
Относно пътуванията - полетите си вървят и съответно пари не се връщат. На мен ми предстоеше пътуване, от което се отказах, но ще изгоря с една немалка сума за самолетни билети и хотел.

# 6 483
принципно на вируса му трябва организъм. но пък инфото че и на повърхност вирее няколко часа.

# 6 484
Виждам, че тук-таме се публикуват "рецепти" за домашно приготвени дезинфектанти за ръце.
Моят съвет, не вярвайте и не изпълнявайте подобни рецепти.

# 6 485
Тук някой спомена, че няма как да се предпазим напълно от вируса навън, може да полепне по дрехите, по обувките, къде ли не. Това е така, но няколко трика могат да намалят вероятността да се заразим. Освен всичко това помнете, че най-важното нещо е да не си пипате лицето(уста, нос, очи), това е последната крепост и входната врата за вируса. Т.е. той може да е по-кожата и по ръцете ви, но може да влезне само през тези 3 места. Пипането на лицето го правим неволно ( ще се учудите колко много) затова трябва малко тренинг и дисциплина. Другото нещо е, че поне 20 секунди със сапун хубаво и навсякъде на течаща вода е най-ефективното средство за ръцете, по ефективно от останалите дезинфектанти, които са само, ако се намирате някъде, където не можете да си измиете ръцете.
Освен това на вируса му трябва и известна концентрация, за да ви зарази, морбили затова е толкова заразен, защото заразява и при много малки концентрации, затова, ако вземате мерки, все пак намалявате вероятността, което е по-добре от нищо.

# 6 486
В  БЛИЦ има статия за двама младежи в Шумен. Не знам как да кача обаче. Sad

# 6 487
  • София
Aз взех да разбирам комунистическият подход да се крие информация. Честно. Хората от сега са пощурели, а ако официални лица излязат и кажат: "Вирусът настъпва много бързо, положението не може да се овладее, нямаме достатъчно подготвени болници и лекари, ще затворим граници, ще сложим градове под карантина."
От там нататък давате ли си сметка какво следва? За България говоря, не за Германия...

Много по-лесно е да криеш информация и да лекуваш болни, отколкото да дадеш цялата информация, да лекуваш болни и да се налага да се справяш с масова паника, протести, масово опразване на магазини и аптеки, масови криминални прояви и т.н...

НЕ смятам българина за разумен и отговорен. Simple Smile
С интересен аналог ще вляза, но именно поради тази причина никога не се споменава за контакт с извънземни или пр по тая тема. Няма и да се спомене, Официално имам предвид, скоро.

# 6 488
# 6 489
  • Варна
В  БЛИЦ има статия за двама младежи в Шумен. Не знам как да кача обаче. Sad

Eто:
https://blitz.bg/obshtestvo/regioni/izvnredno-ot-shumen-nashents … a_news729241.html

Извънредно от Шумен: Нашенци се върнаха с кола от Ломбардия с треска и парене в очите, веднага ги изолираха

# 6 490
Simple Smile аз го търсих този роман точно ,но не е издаван на БГ или аз не намерих Simple Smile

Ако толкова ви се чете такава тематика и разбирате руски може да прочетете това. Не е художествена измислица, а се описват реални събития.
https://royallib.com/book/alibekov_alibek_kanatgan_ken/ostorogno … eskoe_orugie.html

# 6 491
  • София
ето данните от даймънд принцес:
възраст    брой               заразени      асимптоматични
0-29            386 (10.4%)    34 (8.8%)     20.6%
30-39          428(11.5%)     34 (7.9%)    20.6%
40-49          334(9%)           27 (8.1%)    29.6%
50-59          398 (10.7%)    59 (14.8%)  52.5%
60-69          923 (24.8%)    177 (19.2%) 57%
над 70        1242 (33.5%)  288 (23.2%) 57%

общо 69% на кораба са над 60г- кораб пълен с пенсионери- вероятно и с доста по-висок % хронично болни от тези в средностатистическата държава. Видимо колкото по-възрастен е човек, толкова е по-вероятно да се зарази- социални или биологични причини според вас? Също така асимптоматичните заразени като % от всички заразени във възрастовата група е нисък при младите и расте до 57% с възрастта- не знам какво да мисля- по-активна имунна система при младите, сработила по-рано?

Грубо казано група под 50г в която инфектираните са малко над 8% и асимптоматичните са 23% и група над 50 с 20.4% инфектирани и близо 55% асимптоматични.

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 17:26 от raptor

# 6 492
# 6 493
Виждам, че тук-таме се публикуват "рецепти" за домашно приготвени дезинфектанти за ръце.
Моят съвет, не вярвайте и не изпълнявайте подобни рецепти.
Можеш ли да обясниш защо?
Аз публикувах линка, но не съм пробвала досега. Изглежда ок, защото има такива съставки, които по принцип се влагат със кремове.
Ако е нещо опасно да го редактирам.

# 6 494
  • Варна
Тук някой спомена, че няма как да се предпазим напълно от вируса навън, може да полепне по дрехите, по обувките, къде ли не.

Освен всички други мерки , не е лошо да вземат да се мият улиците ,поне в по-големите градове в България. Но, нашите управници се движат след събитията, а не преди тях.

raptor,  има вероятност по-младите да са част от персонала на кораба , а те са били в най-голям досег с пътниците и съответно най-изложени на заразяване. И въпреки това, дават най-малък брой заразени. Дано младият организъм , наистина е толков устойчив и вируса да не му влияе толкова.

Общи условия

Активация на акаунт