Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 950 160
  • 21 677
  •   2
Отговори
# 6 960
Не ви ли се струва, че коронавирусът стана топ новина навсякъде (включително и в България), за да се измести фокусът от нещо друго, по-голямо?

# 6 961
  • София
Не ви ли се струва, че коронавирусът стана топ новина навсякъде (включително и в България), за да се измести фокусът от нещо друго, по-голямо?

Какво е по-голямо от здравето и живота на хората?

# 6 962
Правителството и тяхната прехрана свинска...

# 6 963
  • Mediterraneo
Саудитска Арабия реши в четвъртък временно да спре влизането на поклонници, посещаващи джамията на пророк Мохамед и светите места на исляма в Мека и Медина, както и туристи от страни, засегнати от коронавируса. Министерството на външните работи на Саудитска Арабия публикува изявление днес със списък на мерките за „предотвратяване и премахване“ на разширяването на коронавируса, включително „временно спиране на влизането в кралството с цел  поклонение, което всяка година извършват милиони мюсюлмани по света, съобщава Ефе.

В Испания случаите са 11 вече.

# 6 964
  • София-Велинград
Днес в училището на дъщеря ми, в което и аз съм учител се прибира наша колежка(нейна учителка) от Италия.Жената беше на екскурзия.Всички очакваме какво решение ще вземе шефа ни. Лично аз очаквам утре да е на училище, моето дете има час при нея, и нищо не мога да направя, нито аз нито колегите ми ,ако тя самата не вземе решение да се сложи под карантина.

# 6 965
Къде е била там?

# 6 966
Коронавирусът поражда проблеми в политиката, всекидневието и спорта
https://dariknews.bg/novini/sviat/koronavirusyt-porazhda-problem … -i-sporta-2213973
Борисов: Ако хиляди останат под карантина с болнични, НОИ ще се изпразни
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-ako-hiliadi-ostana … -izprazni-2213978

# 6 967
  • град-държава
Да, носете маските, с които сте запасени. Един с маска не съм видяла на улиците, дори в болницата и лабораторията, които ми се наложи да посетя миналата седмица. Нито един. Хубаво всичко е изкупено, хубаво няма явно да се зарежда, поне ги носете.
Къде ги видя тези маски. Маски в аптеките отдавна няма, няма и да има скоро. Дори и да иска да носи маска човек , просто маски НЯМА.
Ти изобщо разбра ли какво казах. Казах същото - как така няма маски никъде, а по улицата не съм видяла един с маска. Къде са предпазните средства, след като няма за хората, няма по аптеките, няма в нета?
Тези които си ги крият под дюшека поне да ги носят.😉

# 6 968
  • София
В България може би няма заразени, може би има малко заразени, защото сме на кучето в г@за.
В България неизбежно ще се появят случаи на пътували- това не е голям проблем- ако се констатират бързо няма да почне разпространение в обществото. Такова явно има в Италия и за момента все още не изглежда да има другаде в Европа.
Цитат
И още веднъж апел към всички: хора, носете си маските, с които сте се запасили!
Аз пък бих апелирал друго- не си хабете наличните маски- по-добре задръжте за ситуация на разпространение в обществото за да не ви свършат преди това. Ако имате маски при започнало разпространение, ще е много по-добре за вас.
 Няма как да си минимизирате риска до 0, повечето вероятно на някакъв етап сте изкарали този грип тип Б и си пазете маските (освен ако не сте пълни у вас с много маски).

# 6 969
Тези които си ги крият под дюшека поне да ги носят.😉
Чакат потвърждение от правителството сигурно, че е дошло време.

# 6 970

И още веднъж апел към всички: хора, носете си маските, с които сте се запасили! В момента тръгва нова грипна вълна. След грип организма е адски изтощен. Ако го лепне и ковид просто няма шанс, независимо на колко е години и колко е здрав човек. Носете ги тия маски, няма за какво да ги пазите. Поне в метрото, автобуса, в магазина...Ясно е че на работното място няма как да се стои с маска 8 часа.

Никой никъде не носи маска, ни-кой! По време на грипната епидемия носеха повече хора, сега те гледат странно, ако си с маска. Къде са тия паникьосани хора от темата?

Аз нося маска навън винаги при грипните епидемии. Всяка година. Вече 12 години. Изобщо не ми пука, че ме гледат странно. Здравето е по-важно от това кой непознат какво ще си помисли за теб. Пък и познат да е, какво от това?

ПП. За потребителката назад, на която не видях добре ника, ще кажа: предпазните мерки не са всяване на паника, но има и други ,които мислят като теб. То си е за ваша и на близките ви сметка. Най-напред.

# 6 971
  • София
Темата се изражда упорито към паникьорска.
През няколко поста как в БГ има заразени, но крият/лъжат.
Ета от няколко дни с надеждата за факри, информирани постове, такива са сигурно само 1%..

# 6 972
  • София
Нещо ново и от Иран:
Министерството на здравеопазването на Иран поиска от иранските власти в четвъртък да отменят петъчните молитви и всякакви други събрания заради коронавируса. Също така и  че всички форми на събирания трябва да бъдат отменени до по-нататъшно уведомление.
Явно положението там е много, много сериозно, за да отменят петъчните джамии!

# 6 973
Днес в училището на дъщеря ми, в което и аз съм учител се прибира наша колежка(нейна учителка) от Италия.Жената беше на екскурзия.Всички очакваме какво решение ще вземе шефа ни. Лично аз очаквам утре да е на училище, моето дете има час при нея, и нищо не мога да направя, нито аз нито колегите ми ,ако тя самата не вземе решение да се сложи под карантина.

Какво шефа не може да я викне и да свие сармите, вие не можете ли да и кажете. Ей за това писах вчера, че правителството остави хората сами да се разправят и че едната гола препоръка работа не върши. Което пък изостря отношенията в работата и хората предпочитат да не се разправят.

# 6 974
  • София
Скрит текст:
Полезна инфо според мене, споделена във ФБ от човек на когото имам доверие

Viktor Hinov
Коронавируса през погледа на един фамилен лекар в щата Индиана

Преглеждам пациенти всеки ден. Длъжен съм да знам малко повече от медиите за Коронавируса. Попрочетох малко тук и там. Най-вече в базата UpToDate и страниците на CDC и WHO.

И така, започнах да се запознавам със заболяване, което никога не съм виждал. Първо научих, че съм го виждал много пъти. Коронавирусите са пет големи семейства и от тях две причиняват заболявание при човек. Описани са чак в далечната 1960 година. Всяка година около 10% от настинките са дело на коронавируси.

Ще кажете голям праз. Този е друга ракия защото убива. И онези убиват милички. Докторите са описали смъртност до 8% в старчески домове поради коронавирусна инфекция много преди да разберем за COVID-19, SARS и MERS. Тези последните трима са от бета подвида на коронавирусите и са известни в последните 7 години със страха който вселяват в населението медиите.

И така, обратно към науката и реалността. Коронавирусите са mRNA вируси, което означава, че се размножават чрез една дълга молекула на рибонуклеинова киселина, която съобщава на рибозомите в цитоплазмата на нападнатата клетка какви протеини да изработват. То е, като да ти заменят писмото в пощата с друго писмо, но да ти оставят името под него. Както човека, който чете това подменено писмо, ще си мисли, че вие му пишете, така и рибозомата, смята, че изпълнява поръчка на ядрото на нападнатата клетка, а в същност произвежда вируси.

За да стане този номер вирусът трябва да излъже клетката, че е нещо полезно, както например представянето на контейнер с боклук от Италия за такъв с кожени обувки. За тази цел коронавирусът си има корона. Тя е образувана от един протеин обозначен с буквата “S” от вирусолозите. Този протеин се закачва за рецептор на повърхността на клетката и го излъгва, че е нещо полезно за нея. Като проникне в клетката вирусът съблича овчата си кожа съставена от простеините „S“ и „N“ и се подава вълчата муцуна на mRNAто му. Тя прилъгва Червената шапчица на Реверсивната транскриптаза, че е баба и, и тъпата транскриптаза започва процеса, на възпроизводство на големият зъл Коронавирус който завършва с изяждането и на бабата и на червено-шапчената пикла, тоест с разрушаване на клетката, а понякога и ловецът може да бъде изяден, и човек умира.

Тези вируси могат да будат спряни на входа на клетката посредством препарати, като Chloroquine или по време на считането на рибонуклеиновата киселина на вируса с препарати, като Remdesivir и Lopinavir-ritonavir. Тези препарати в момента се използуват в клинични изследвания в Китай и съм сигурен, че акциите на производителите им растат до небето на борсата.

До момента според Световната здравна организация в Китай са потвърдени около 78 хиляди човека заразени със COVID-19 от които 2660 са починали, което прави смъртността от вируса 3% Разбира се заболяването е още в самото си начало и според опита от предишни такива вълни ще продължи до края на Май. За момента обаче смъртността от COVID-19 е два пъти по малка от смъртността от грип, както са даните за САЩ тази година. Смъртността от грип А и Б в САЩ е 6.8% до момента.

Заболеваемостта бе демонстрирана от круизният кораб „Диамантената принцеса“ закотвен в Японско пристанище за „карантина“. При централно въздухоподаване в круизните кораби, тази карантина е горе долу същата по ефективност, както да зеселиш 6000 човека болни и здрави в една барака. За мен Диамантената принцеса ще влезне в учебниците като модел за изследване на заболяваемист от COVID-19. Резултатите са следните - от 6000 се разболяват около 600 и умират трима. Заболеваемостта от COVID-19 е около 10% или иначе казано заболелият трябва да е в контакт с 10 човека за да зарази един.

Световната здравна организация още не притежава данни за начина на предаване на вируса и заболеваемостта, но предполага, по аналог със SARS, че предаването е по въздушно-капков път и чрез допир. По последни данни обаче контактите трябва да са доста тесни, както при хора живеещи под един покрив или при лекар-пациент.

Като обикновен фамилен лекар, мисля, че става въпрос за коронавирусна инфекция по типа на SARS предавана по въздуяно капков път, с не много висока заболеваемост, и смъртност два пъти по-ниска от тази на сезонният грип тип А и Б.

Бих препоръчал по-малко паника и повече мислене. Риск от инфекции през зимата винаги има и той се увеличава под действие на стреса, обездвижването, хроничните заболявания, нездравословното хранене, и струпването на големи групи хора в малки пространства. Глобализацията и международните пътувания неминуемо довеждат до глобализация на вирусите и бактериите и човечеството ще плати цената и, както е плащало и ще плаща цената на всички благинки на цивилизацияата.

Медийната истерия стимулирана от икономически и финансови интереси, е фактор покачващ стреса, и като такъв, има влияние за отслабване на имунната система и покачване на заболеваемостта от различни инфекциозни заболявания. Надявам се в едно бъдещо и по-разумно общество нагнетяването на стрес у големи групи хора да бъде приравнено с углавно престъпление. Засега обаче просто мислете с главите си.

Наистина полезно мнение, защото най-вече е обяснено на достъпен език.
Проблемът за мен и моите притеснения са свързани с това, че това не е стандартен коронавирус, а с видоизменена структура. Няколко пъти се постваха тук схематично разликите му с познатите досега коронавируси, които оказват влияние в крайна сметка на имунната система.

Общи условия

Активация на акаунт