Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 941 776
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 8 295
Скрит текст:
Аз имам няколко притеснения при една евентуална масова епидемия и сега ще ги опиша : най-напред се тревожа ако се почувствам зле, дали това наистина е ковид или някое респираторно?  Не искам да припкам веднага да ме приемат в болница, защото се боя, че там наистина мога да се заразя и без да съм болна до момента. Вътрешно болничните инфекции са много често срещани у нас ,защото условията и хигиената са нулеви. Някой друг има ли такива опасения?
 Другото ми притеснение е като на Паричка: дали има достатъчно лекарства за ХИВ и СПИН, за да лекуват и хората тук.  Никой не казва дали вече знаят с какво се лекуват все пак хората или ще се решава като дойде до главите ни и тепърва ще се карат кой да вземе обществената поръчка за внос. Някой друг мисли ли по този начин?
Третото засяга малка група хора, но тук има такива и ще го напиша: отделно съм хронично болна и на разни тежки лекарства  и се боя дали няма да омешат всевъзможни неща, защото си нямат идея до какво може да доведе микса от всевъзможни лекарства. Знам, че има хора ,които пият два пъти по-тежки  ужасии от мен. Никой не казва какво смятат да правят с хронично болни на  лечение с  животоспасяващи лекарства с тежки странични ефекти. Не прочетох никъде ,че се мисли поне за хронично болните деца. Все едно не съществуват....Това ме потриса, не знам дали и други го мислят.
Отвращението ми към управлението в частта здравеопазване по никакъв начин няма как да намалее и ако съм жива да стана свидетел на масова смърт на болни и стари  хора това със сигурност ще ме доведе до точка на кипене.
Лекарства за Хив са давани на по-сериозни случаи. Освен това не са доказани, само тестват.Повече от половината заразени всъщност не са хоспитализирани. Мен ме притеснява как ще се плаща лечението,особено на възрастните хора,които и ще бъдат най-сериозните случаи.

Последна редакция: сб, 29 фев 2020, 15:26 от Не се сърди, човече

# 8 296
Днес бях в Кауфланд в Люлин. Хората бяха повече отколкото по Коледните празници. Пазаруваха предимно ориз, макарони, брашно, захар, консерви..../на рафтовете с ориз се търкаляха 2 пакета, макарони имаше не повече от 5,6 пакета, брашното и то на привършване. Пълни колички с трайни продукти бутаха около 70 % от клиентите, млади и стари. Бях шокирана! Настръхнах от видяното! Народа е в паника, но чак такова чудо......

По-добре човек да е подсигурен за лошото, пък да дойде хубаво, отколкото обратното.

# 8 297
  • София
Днес бях в Кауфланд в Люлин. Хората бяха повече отколкото по Коледните празници. Пазаруваха предимно ориз, макарони, брашно, захар, консерви..../на рафтовете с ориз се търкаляха 2 пакета, макарони имаше не повече от 5,6 пакета, брашното и то на привършване. Пълни колички с трайни продукти бутаха около 70 % от клиентите, млади и стари. Бях шокирана! Настръхнах от видяното! Народа е в паника, но чак такова чудо......
  Доколкото не се бият и постепенно увеличават търсенето на тези продукти, това поведение е добро- така магазините ще заредят повече от тия стоки и ще има за всички. Запасяването за три седмици (примерно) е съвсем разумно. Въпроса е да не се нахвърлят всички в последния момент- това сега е съвсем разумно поведение.

# 8 298
Тези UVC лампи са опасни за кожата. Иначе за дезинфекция за помещения стават.
Някой знае ли нас навремето с такива лампи ли ни облъчваха? Дали в детската градина беше, или в болницата, не помня. Слагаха ни едни черни очила.

НЕ, НЕ СТАВАТ!!! Стават ако знаете какво правите, но не знаете! Тези лампи (със значителна част на излъчване под  300 нм) озонират прекомерно въздуха, което е изключително вредно за белите дробове и за лигавиците преди тях.
И не, като малки ни облъчваха с т. нар. кварцови лампи, които имат доста по-малко излъчване в UV-C областта от спектъра.

# 8 299
Аз току що посетих нашата малка Била, та и аз забелязвам тази тенденция, че хората купуват много ориз и подобни продукти, щандовете не са празни, ама бързо се изпразват след зареждане. Аз като цяло съм си запасена отдавна, на мен не ми трябва вирус, аз си пазарувам такива неща на едро, като изключим консервите,но заради тази олелия с пазарлъка, утре може да се вдигнат цените, затова си закупих Олио, че ми бяха останали 3 бутилки. Та вече мога да спя спокойно. Мая също купих, ако затворят магазина да има поне за питка Simple Smile Днес една приятелка ми каза, че маята на места и е вдигната цената, аз не купувам мая всеки ден, но винаги съм си я взимала някъде на 0.50лв, а тя ми говори за 1.50лв, което за мен е странно.

# 8 300
Другото ми притеснение е като на Паричка: дали има достатъчно лекарства за ХИВ и СПИН, за да лекуват и хората тук.  Никой не казва дали вече знаят с какво се лекуват все пак хората или ще се решава като дойде до главите ни и тепърва ще се карат кой да вземе обществената поръчка за внос. Някой друг мисли ли по този начин?
Имам спомен, че докторът, който води мисията в СЗО в Китай, каза, че грубо на 1000 болни трябват 60 системи за обдишване/вентилация /?/. На мен ми е интересно с колко разполагаме ние, в случай, че има избухване на епидемия. И пак същото за вноса, ако нямаме.

# 8 301
Някой знае ли нас навремето с такива лампи ли ни облъчваха? Дали в детската градина беше, или в болницата, не помня. Слагаха ни едни черни очила.

НЕ, НЕ СТАВАТ!!! Стават ако знаете какво правите, но не знаете! Тези лампи (със значителна част на излъчване под  300 нм) озонират прекомерно въздуха, което е изключително вредно за белите дробове и за лигавиците преди тях.
И не, като малки ни облъчваха с т. нар. кварцови лампи, които имат доста по-малко излъчване в UV-C областта от спектъра.
Ами, ние имаме кварцова лампа от комунизма още и да ти кажа май дължината на излъчване е някъде 250нм. При родителите ми е и не мога да проверя точно.
След работа се усеща миризмата на озон и трябва да се проветрява.

# 8 302
  • София
Имам спомен, че докторът, който води мисията в СЗО в Китай, каза, че грубо на 1000 болни трябват 60 системи за обдишване/вентилация /?/. На мен ми е интересно с колко разполагаме ние, в случай, че има избухване на епидемия. И пак същото за вноса, ако нямаме.
Най-вероятно с малко- четох, че при критично много пациенти инструкциите са да се прави подбор на тези с голям шанс за излекуване, останалите няма да получат интензивни грижи. Предполагам навсякъде по света се процедира така. Mисля че това лекарите го наричат триаж: https://en.wikipedia.org/wiki/Triage
 Може да звучи малко зловещо, но всъщност и у нас се практикуваше когато нямаше достатъчно лъчетерапевтични установки (майка ми работеше в онкология и се е налагало да взимат решения от типа кой да получи лечение и кой не)

# 8 303
UVA и UVB бяха. Те също убиват вирусите, но не толкова ефективно като UVC. Аз имам ето такава. https://megamedbg.com/index.php?option=com_content&view=arti … pia&Itemid=88

# 8 304
Имам спомен, че докторът, който води мисията в СЗО в Китай, каза, че грубо на 1000 болни трябват 60 системи за обдишване/вентилация /?/.
Затова отдавна си мисля, че е добре да направят сметка, в която да събираме пари за купуване на такива системи. Да има по повече от 5 в болниците, а в някои са и много по-малко.
Вярвам, че бързо ще се съберат средства и е добре да ги закупят сега, а не като стане напечено.
Аз бих дарила.

# 8 305
Една притча  от Дънов

Един човек срещнал на пътя си чумата. Той я запитал къде отива. Чумата му казала,че отива в Багдад -  Колко души ще вземеш ?  Хиляда. На връщане от Багдад чумата срещнала същия човек. Той веднага я запитал- свърши ли работата си? Свърших я. Колко души взе ? Двадесет хиляди. Нали каза,че ще вземеш само хиляда? Аз взех хиляда души, а деветнадесет хиляди умряха от страх.

# 8 306
  • Варна
Днес минах за някои дреболии през Кауфланд. Нито навалица видях, нито тълпи пазаруващи, нито претъпкани колички. За Варна става дума.

# 8 307
В Италия се говори все по-упорито, че всичко е една гротескна политическа постановка от собствените им политици. Нищо чудно. Икономиката им е пред тотален срив....
В смисъл? Само в Италия?? В останалите държави са ги спуснали от въздуха, не са болни изобщо или италианците сами са си заразили народа?
В смисъл, че според официалната им статистика всяка година умират по 200 човека ДНЕВНО от обикновен грип в Италия. По 6 милиона души се разболяват всеки сезон. Шест милиона! А сега, след един умрял 88 годишен старец се затвориха цели градове, музеи, училища, университети, всичко! За какво говорим?! Имат някакви 600 болни и 20 умрели! И тук явно само ние сме по-зле от тях - нито един официално болен и вече тотална паника - маски, противогази, бункери.... Те поне го правят явно заради икономическа изгода (на политиците, не на народа), а ние?! Откачена работа.

На теб  600 болни и 20 умрели  от непознат вирус, без ваксина и лечение и три пъти по- заразен от грипа, малко ли ти се виждат?!?
Зад тези цифри се крият реални хора! Затворили били градове...ами ако тебе те слушат да ги оставят да щъкат навсякъде, може и по- голяма да стане цифрата!

И непрекъснато сравнения с грипа...

Аз имах две пътувания. Април до Италия и август до Франция. Априлското отпада със сигурност, за лятото ще преценя на по- късен етап.

# 8 308
UVA и UVB бяха. Те също убиват вирусите, но не толкова ефективно като UVC. Аз имам ето такава. https://megamedbg.com/index.php?option=com_content&view=arti … pia&Itemid=88
Благодаря за линка! И нашата е подобна. Значи наистина не са били UVC.

# 8 309
Днес минах за някои дреболии през Кауфланд. Нито навалица видях, нито тълпи пазаруващи, нито претъпкани колички. За Варна става дума.

За сега повишено търсене и поизпразнени щандове се наблюдават само в големите магазини, в крайните квартали на София. Предполагам, че до ден-два и това ще отмине. Единственият ефект ще е трайно повишаване на цените на някои храни с 10-на процента.

Общи условия

Активация на акаунт