Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 941 722
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 8 475
  • София
Днес минах през аптека, оказа се , че нямат антикоагуланта, който пия. И с него ли се презапасяват?! Абсурд! Това ме притесни малко, но предпочитам да запазя спокойствие, докато дойде момента да трябва да го купя.
По-вероятно е, субстанцията да е от Китай, или да започва криене.
Преди време пак беше изчезнал, защото е от онези лекарства, които изчезват у нас, че ги продават в чужбинско.

Тесла, ходя си с маска и никой не ме гледа като извънземно. Дори попитах аптекарката, която се засили да ме обслужи, дали е болна, или се пази. Само двете бяхме с маски в голяма аптека.

------------------------------------
поръчайте го на някой, който ходи в Турция.

# 8 476
Бихте ли ми казали как и какво чистите с чист спирт от аптеката?
Учудих се на няколко поста тук, в които се споменава, че редовно го ползвате за почистване, дори за ръцете при малките деца.
Аз освен стандартния гел дезинфектант май чист спирт в живота си не съм ползвала. Не би ми хрумнало да си сипя в бутилка и да го разнасям из детските площадки. Сигурно сте измислили по-хитър начин за употребата му, бихте ли споделили?
С разреден си чистя очилата, ММ си чисти техника, понякога се налага и за рани. Гледам винаги да имам. Изумях в аптеката, исках малко шишенце, че ми свършва и аптекарката така ме нахока какво ми било ставало - за 100 милилитрово шишенце!

Тоя народ съвсем е изтрещял, да те хокат за 100 мл спирт.

Цитат
поръчайте го на някой, който ходи в Турция.
Много е скъпо и нямам намерение, поне не засега. А и не познавам пътуващи до Турция.

Цитат
Представям си как четат болните от хроничните заболавания такива изказвания. Да са се програмирали правилно, нали така.

Как ли? Чета ги без никаква емоция. Наясно съм с нещата и риска, наясно съм и , че нищо не мога да направя. Ако ще да се поливам със спирт и да не излизам от банята, пак не мога да обезопася. Каквото дойде, такова.

А за програмирането, като се натрупа ЕГН-то ще разберат, че не сме съвършено програмирани. Всички сме с дефекти.

Последна редакция: сб, 29 фев 2020, 20:00 от Diorela

# 8 477
  • София
Мацката визира моя постинг от предната страница, вероятно, но аз съм доста далеч от въздържател също тъй обаче страня далеко от подобни глупави съвети.
Всъщност няма никакво значение след постинга с програмирането. Представям си как четат болните от хроничните заболавания такива изказвания. Да са се програмирали правилно, нали така.

Моля, не ми слагай думи в устата. Просто имах предвид, че паниката и апокалиптичните прогнози не са в полза за никого. Казано е какви мерки може да се вземат като профилактика. От там нататък Господ с нас и това е.

# 8 478
Vapor, точно защото няма да могат да се справят, трябва да кажат истината. Защото сега, повече от всякога, трябва всички хора да се мобилизират и всеки да положи усилия. Защото всеки един, който е взел лични мерки да не се зарази и не е предал вируса на останалите е помогнал да се забави и намали тежестта на епидемията, което е от огромно значение. Лъжите никога не са помагали с нищо. А срещу спекулата има други начини да се борят и те трябва веднага да вземат мерки, но не и като лъжат народа.

# 8 479
На какви ли не интерпретации, конспирации, догадки, и предположения се начетох в тая тема, мнения на  вирусулози, микробиолози, президенти и форумни войни, толкова много, че имам чувството че ако ни подмине тоя вирус ще настане голямо разочарование.Удивителна тема ! След като изчетеш всичките 600 страници установяваш че знаеш не повече от момента , в който си прочел първите две.

# 8 480

Другото което забелязвам е, че е споменал, че знае че СЗО е на път да обяви спешна глобална ситуация.
От дата 30.01
"СЗО обяви извънредно положение заради коронавируса", никъде не се споменава за спешна глобална ситуация. Може би моя английски нещо куца, ама и гугъла го превежда така, не можах да го разбера, какво изобщо има предвид с това изречение.
Ако това може да даде някакво обяснение... Все пак живеем в 21 век...
Днес много технологични компании разработват и предлагат на клиентите си продукти на базата на изкуствения интелект, включително и такива, свързани с детектирането на инфекциозни и вирусни заболявания. Например канадската компания BlueDot още на 31 декември 2019 изпраща до всички свои клиенти предупреждение, че в Китай са констатирани 27 случая на пневмония от неизвестен произход. С помощта на изкуствен интелект те преглеждат повече от 100 хиляди статии и доклади на 65 езика за ден. И това са данни на официални държавни агенции, не жълта преса. Целта на такива технологични продукти е точно да се предотвратят епидемии от този мащаб. Те могат да дадат информация къде и кога ще бъде следващото огнище на зараза. Въпросът не е, дали е имало или не информация от самото начало. Въпросът е, защо не е имало желание за реакция.
https://www.ctvnews.ca/health/how-a-canadian-company-spotted-the … ficials-1.4802942

# 8 481
  • Другата България
Скрит текст:
Това в едно мнение от вчера на д-р Светлозар Сардовски, кардиолог, публикувано в здравната платформа в тема за грипа, във връзка със зададен въпрос за коронавируса и трябва ли са се страхуваме:

“ Разбира се, че трябва да се страхуваме. Само глупаците са безстрашни. Коронавирусите заеднос риновирусите са най-честите "обикновени настинки" в зимно-пролетния сезон и у нас. Повечето хора поне един път са преболедували от тях. Те предизвикват грипоподобни , но значително по-леки симптоми от грипа с по- ниска температура, под 38. Короната предизвиква и стомашно-чревни проблеми. Но тук явано става въпрос за съвсем нов вид коронавирус, срещу когото няма още изграден имунитет и затова е толкова опасен.

Има две причини,  Covid-19 да е заплаха. Първо, може да убие и здрави възрастни, освен възрастни хора със съществуващи здравословни проблеми. Досегашните данни сочат, че вирусът носи риск от смърт около 2%; този процент ще го направи много по-тежък от типичния сезонен грип (0,1% риск), поставяйки го някъде между грипната пандемия от 1957 г. (0,6% риск) и НАЙ-ТЕЖКАТА ПАНДЕМИЯ ОТ ГРИП ПРЕЗ 1918 г (2% смъртност), УБИЛА 40-50 МИЛИОНА ДУШИ  .
Второ, Covid-19 се предава доста ефективно. Средно заразеният човек разпространява болестта към двама или трима други - експоненциална скорост на нарастване. Има също така сериозни доказателства, че може да се предава от хора, които са само леко болни или дори пресимптомни. Това означава, че Covid-19 ще бъде много по-трудно да се овладее от респираторния синдром в Близкия изток (MERS) или тежкия остър респираторен синдром (SARS), които се разпространява много по-малко ефективно и само от симптоматични хора. Всъщност Covid-19 вече е причинил 10 пъти повече случаи отколкото SARS за една четвърт от времето.
Понастоящем около 5%-10% от населението заболява от грип( примерно за София 75,000), като  от заболелите 1 на 1000 умират!!!
Една проста сметка: ако примерно се разболеят 70,000  в София и ако решат повечето( поради паниката) да потърсят лекарска помощ, как първо, технически ще преминат толкова хора през инфекциозните отделения?  Второ при около 15 % ще има сериозни усложнения= 10,000, които ще трябва да постъпят в болница....къде ще постъпят, толкова много хора???
Така, че , колкото ПОВЕЧЕ ЗАБОЛЕЛИ, толкова ПОВЕЧЕ ПРОБЛЕМИ. И обратно, колкото по-малко, толкова по-добре. Тоест трябват мерки за намаляване на заразаемостта...
А това зависи, най вече от самите вас:
1. ЛИЧНАТА ХИГИЕНА( мийте ръцете си и не се пипайте по лицето с мръсни ръце, проветрявайте често, бършете повърхностите, които често пипате, с дезинфектант или спирт, често промивки на носа, особено след сумнителен контакт, със солен разтвор, в който може да добавите и алкохол),
2.ХИГИЕНА НА КОНТАКТИТЕ (не се здрависвайте, не се целувайте, спазвайте поне 1 метър дистанция при разговор и избягвайте струпвания на хора) и
3.САМОСЪЗНАНИЕ, ако си болен ( и не само от короната) да направиш всико възможно за да не заразиш други- като си сложиш маска, както казват офицалните власти, само дето МАСКИ НЕМА....Маска може да си направите като поставите памук м/у два пласта марля. Най-ефективни са цели лицеви маски (тип противогаз, които покриват и очите) или поне полумаски тип FFP3.
Бог да е с Нас и ние с Него, и с повече разум!“
Много добре казано, браво.
Съгласна съм с всичко. Човекът отново подчертава, че маските са за да не заразиш околните, ако евентуално си заразен или контактен със заразен. Ама кой да слуша и да чете, важно е да ги изкупим и да знаем, че има, а пък дали, защо и кога ще ги ползваме вече е съвсем отделен въпрос.
Нещо друго исках да напиша, във връзка с разговор преди дни защо линейките не превозват евентуални болни с корона и защо не се приемат в СПО на болниците болни със съмнение за зараза.
Средната възраст на работещите и в СП медици, както и на шофьорите на линейки е над 50, понякога и над 60 години. На доста места без да преувеличавам, особено по малки населени места и паланки има и отдавна пенсионирани около 70 годишни фелдшери и сестри, които работят защото просто няма кой. Разбира се в големите градове има и млади лекари, сестри, фелдшери, но това са градове, които се броят на пръстите на двете ръце. Та тези хора имат логично хронични заболявания предвид възрастта си, но дори и да ги нямаха, то си представете какво би се случило ако се разболеят и те и спешните отделения останат без персонал. Затова превенцията е насочена и към медиците, друг е въпросът, че ако наистина изведнъж има бум на заболели в нашата мила родна страна ние просто няма нито къде да ги настаним, нито как да ги лекуваме всички, медикаменти основни ще са изчерпани от мрежата поради презапасяване, и изобщо дано не се случва такъв сценарий, че вече на няколко места чета как тогава наистина ще стане проблем. Аз съм оптимист, не мисля, че ще се стигне дотам.

# 8 482
От там нататък Господ с нас и това е.
Виж, нямам абсолютно никакъв личен проблем с когото и да е било от темата, тоест и с теб не. Просто ми омръзна да чета за Русия като пример, след като това е единствената страна в целия свят, която има наложена задължително карантина. Това с ракията не е мой проблем, да се пази кой както пожелае. Откакто четох, че има хора, които я дават на децата си, дори не мога да реагирам на това.

Единствената причина да съм в темата въобще е заради пътуващите към Австрия. Не съм се заредила с храна, парите са си ми в банката и имам едни маски с изтекъл срок на годност от офиса.

# 8 483
Цитат
На какви ли не интерпретации, конспирации, догадки, и предположения се начетох в тая тема, мнения на  вирусулози, микробиолози, президенти и форумни войни, толкова много, че имам чувството че ако ни подмине тоя вирус ще настане голямо разочарование.
И как стигна до този извод, защото аз чета и участвам в темата от самото и начало и мисля че ако вирусът ни подмине по някакво Божествено чудо във форума ще настане изключителен празник и радост, защото много хора ще си отдъхнат. Дай Боже така да стане. Тази възможност все още я има, България продължава да я няма в стат. и днес е поредният златен ден след който трябва да вдигнем наздравица за този факт. Защото всеки такъв ден намалява цифрите които ще има България в края на стат. Дай Боже да са 0 - 0 - 0. Какво по хубаво от това.

# 8 484
И ако те вземат с обикновена линейка, болните след теб ще бъдат също заразени.

# 8 485
Не точно по темата за коронавируса, но това интервю на доктор Йън Крозиер е много интересно (на английски е). Самият той се заразява с Ебола при една от хуманитарните си мисии към СЗО. Описва опита си при лечение на епидемии и как докторите се опитват психически да приемат факта, че понякога битката за живот е загубена.
https://www.youtube.com/watch?v=xi29GJZllts

# 8 486

Вече няколко  дни чета подробните обяснения на една интернет позната, която кара този грип. Същите оплаквания, но започнала и зверска кашлица. Пие кортизон, изписан от джипито, което направо ме уби! Все още продължава да кашля. Гърлото й било преминало вече, но кашицата не спира, цяла седмица ще стане. Тя вече мисли, че кара коронавирус.Докторът рекъл, че е грип.Каза ,че пак ще ходи, не минава...
Да си направи рентгенова снимка на дробовете. Ако е короната, ще се види някакъв проблем там.

# 8 487
На какви ли не интерпретации, конспирации, догадки, и предположения се начетох в тая тема, мнения на  вирусулози, микробиолози, президенти и форумни войни, толкова много, че имам чувството че ако ни подмине тоя вирус ще настане голямо разочарование.Удивителна тема ! След като изчетеш всичките 600 страници установяваш че знаеш не повече от момента , в който си прочел първите две.

Точно така! Защото първата страница се попълни преди няколко дни, на база всичко написано до сега. За удобство на тези, които сега влизат. Благодарение на тези, които активно търсят информация и я пишат тук.

В тази връзка, моля да бъдат допълнени симптомите в първия пост, като бъдат включени и останалите, със съответните % от този пост на Дъждец:

https://bg-mam.ma/p/1174414/40275230

Последна редакция: сб, 29 фев 2020, 20:21 от Diorela

# 8 488
Прочетох стотици постове в тая тема, търсейки  съществена инполезна информация относно КВ. По решителността с която се изказват мнения останах с впечатлението, че тук пишат медицински лица, лабораторни работници, вирусолози, политици готови да управляват страната в тая ситуация и да я изведат до светло бъдеще . Имам само едно питане относно съветите които прочетох.  Щом като вирусът умира при 25-30 градуса, защо да си пера прането на деветдесет.  А и само още един въпрос, не мислите ли, че както ние се отнасяме с природата, така се отнася и тя с нас.

# 8 489
Скрит текст:
Това в едно мнение от вчера на д-р Светлозар Сардовски, кардиолог, публикувано в здравната платформа в тема за грипа, във връзка със зададен въпрос за коронавируса и трябва ли са се страхуваме:

“ Разбира се, че трябва да се страхуваме. Само глупаците са безстрашни. Коронавирусите заеднос риновирусите са най-честите "обикновени настинки" в зимно-пролетния сезон и у нас. Повечето хора поне един път са преболедували от тях. Те предизвикват грипоподобни , но значително по-леки симптоми от грипа с по- ниска температура, под 38. Короната предизвиква и стомашно-чревни проблеми. Но тук явано става въпрос за съвсем нов вид коронавирус, срещу когото няма още изграден имунитет и затова е толкова опасен.

Има две причини,  Covid-19 да е заплаха. Първо, може да убие и здрави възрастни, освен възрастни хора със съществуващи здравословни проблеми. Досегашните данни сочат, че вирусът носи риск от смърт около 2%; този процент ще го направи много по-тежък от типичния сезонен грип (0,1% риск), поставяйки го някъде между грипната пандемия от 1957 г. (0,6% риск) и НАЙ-ТЕЖКАТА ПАНДЕМИЯ ОТ ГРИП ПРЕЗ 1918 г (2% смъртност), УБИЛА 40-50 МИЛИОНА ДУШИ  .
Второ, Covid-19 се предава доста ефективно. Средно заразеният човек разпространява болестта към двама или трима други - експоненциална скорост на нарастване. Има също така сериозни доказателства, че може да се предава от хора, които са само леко болни или дори пресимптомни. Това означава, че Covid-19 ще бъде много по-трудно да се овладее от респираторния синдром в Близкия изток (MERS) или тежкия остър респираторен синдром (SARS), които се разпространява много по-малко ефективно и само от симптоматични хора. Всъщност Covid-19 вече е причинил 10 пъти повече случаи отколкото SARS за една четвърт от времето.
Понастоящем около 5%-10% от населението заболява от грип( примерно за София 75,000), като  от заболелите 1 на 1000 умират!!!
Една проста сметка: ако примерно се разболеят 70,000  в София и ако решат повечето( поради паниката) да потърсят лекарска помощ, как първо, технически ще преминат толкова хора през инфекциозните отделения?  Второ при около 15 % ще има сериозни усложнения= 10,000, които ще трябва да постъпят в болница....къде ще постъпят, толкова много хора???
Така, че , колкото ПОВЕЧЕ ЗАБОЛЕЛИ, толкова ПОВЕЧЕ ПРОБЛЕМИ. И обратно, колкото по-малко, толкова по-добре. Тоест трябват мерки за намаляване на заразаемостта...
А това зависи, най вече от самите вас:
1. ЛИЧНАТА ХИГИЕНА( мийте ръцете си и не се пипайте по лицето с мръсни ръце, проветрявайте често, бършете повърхностите, които често пипате, с дезинфектант или спирт, често промивки на носа, особено след сумнителен контакт, със солен разтвор, в който може да добавите и алкохол),
2.ХИГИЕНА НА КОНТАКТИТЕ (не се здрависвайте, не се целувайте, спазвайте поне 1 метър дистанция при разговор и избягвайте струпвания на хора) и
3.САМОСЪЗНАНИЕ, ако си болен ( и не само от короната) да направиш всико възможно за да не заразиш други- като си сложиш маска, както казват офицалните власти, само дето МАСКИ НЕМА....Маска може да си направите като поставите памук м/у два пласта марля. Най-ефективни са цели лицеви маски (тип противогаз, които покриват и очите) или поне полумаски тип FFP3.
Бог да е с Нас и ние с Него, и с повече разум!“
Много добре казано, браво.
Съгласна съм с всичко. Човекът отново подчертава, че маските са за да не заразиш околните, ако евентуално си заразен или контактен със заразен. Ама кой да слуша и да чете, важно е да ги изкупим и да знаем, че има, а пък дали, защо и кога ще ги ползваме вече е съвсем отделен въпрос.
Нещо друго исках да напиша, във връзка с разговор преди дни защо линейките не превозват евентуални болни с корона и защо не се приемат в СПО на болниците болни със съмнение за зараза.
Средната възраст на работещите и в СП медици, както и на шофьорите на линейки е над 50, понякога и над 60 години. На доста места без да преувеличавам, особено по малки населени места и паланки има и отдавна пенсионирани около 70 годишни фелдшери и сестри, които работят защото просто няма кой. Разбира се в големите градове има и млади лекари, сестри, фелдшери, но това са градове, които се броят на пръстите на двете ръце. Та тези хора имат логично хронични заболявания предвид възрастта си, но дори и да ги нямаха, то си представете какво би се случило ако се разболеят и те и спешните отделения останат без персонал. Затова превенцията е насочена и към медиците, друг е въпросът, че ако наистина изведнъж има бум на заболели в нашата мила родна страна ние просто няма нито къде да ги настаним, нито как да ги лекуваме всички, медикаменти основни ще са изчерпани от мрежата поради презапасяване, и изобщо дано не се случва такъв сценарий, че вече на няколко места чета как тогава наистина ще стане проблем. Аз съм оптимист, не мисля, че ще се стигне дотам.
С какво точно сте съгласна? Че завършва с бог? Аз не съм религиозна и смятам, че вс. човешко същество и всяка професии има място в нашето не съвършено общество. 10 мин. слава, за да завърши по този начин не ме удовлетворяват. Елате да работите Вие, тъй еудирана и с познания в тази област/ирония/. Нищо чудно, че умовете в тази област не правят такива заключения.
Въпреки че не е прав за % смъртност на испанския грип, завършва с думата “разум”.

Общи условия

Активация на акаунт