Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 941 344
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 8 715
  • София
Добре, де, с тези, които претендирате, че не си заравяте главите в пясъка, как си ги представяте нещата? Обявяват първият случай на вируса в БГ (защото почти неизбежно ще стане) и...заключваме се 6 милиона по домовете, плющим консерви с боб, който е успял да се запаси и правим чайчета на газовите контлончета, тези които не са били щрауси. Чакаме да стане трайно 25-30 градуса, че да ни пуснат евентуално тока и да “изпълзим” от бункерите, тоест домовете си.

Не искам да си го представям и за момент, но ето как разказват, че е там:
https://www.borbabg.com/2020/02/27/trnovskata-hudozhnichka-gerga … Z88oAnU5Eu8UhRAFY

От e-bag все още не са с ръкавици и маски, и ти носят продуктите до вратата, че даже и вътре ми ги сложиха тази вечер към 7 часа.

# 8 716
Как да си направим медицинска маска против Коронавирус почти безплатно
https://www.digital.bg/kak-da-si-napravim-medicinska-maska-proti … 2384.html?rand=47
Във статията ме плаши снимката. Надпис няма маски и вигантол.
Скрит текст:
Като се потърси в Гугъл излиза, че е по лекарско предписание, със един куп предупреждения и странични ефекти.
Въпросът ми е, защо няма регулация на кой какво се продава?
Толкова ли са им важни парите на аптекарите, че продават такива лекарства (визирам и антивирусни и антибиотици) без рецепта.
Някоя, от онези дето си дават на децата ракия, ако го натрови със лекарства, кой ще е виновен. Разбирам истерия и паника, но защо хората, които трябва да следят(за рецептите) си правят оглушки, че да печелят пари?

Вигантол  се намира трудно още от края на лятото.  И още го няма. Като ми го предписаха, доста аптеки обиколих да си намеря.

А тази статия, как да си направим маска, направо ме разби. Нито един от моделите не  е уплътнен добре.
В хартиените, малко да подишаме и ще се разпаднат от влагата.

# 8 717
Аз си мисля как се случва заразяването от безсимптомен преносител. Ако той не се изкашля или изкиха и ти не си му се наврял в лицето, как вируса от него идва в теб.
Ясно ми е, че от общ предмет или ръкостискане, ако си е кашлял в ръката или бъркал в носа може. Но при стоене в една стая на два метра разстояние как могат да се случат нещата, ако той не кашля и не киха?
Сори, ако поста ми ви се стори тъп, ама не мога да си го представя.

# 8 718
  • София
Имаше проблеми в края на лятото, но после заредиха и месеци наред имаше навсякъде, от месец няма пак.
На ММ му е изписано от година ежедневно да пие вигантол, сега ще трябва да търсим заместител. Много хора са си купили, за да им стои, дори не го ползват, а няма за хора, на които им трябва.

# 8 719
Цитат
Аз си мисля как се случва заразяването от безсимптомен преносител. Ако той не се изкашля или изкиха и ти не си му се наврял в лицето, как вируса от него идва в теб.
Ясно ми е, че от общ предмет или ръкостискане, ако си е кашлял в ръката или бъркал в носа може. Но при стоене в една стая на два метра разстояние как могат да се случат нещата, ако той не кашля и не киха?
Сори, ако поста ми ви се стори тъп, ама не мога да си го представя.
Вирусът е във въздуха, няма друг начин да се заразиш от безсимптомен преносител. Той просто го издиша, а ти дишаш същата атмосфера ако сте в една стая. Няма друг начин. Може да влезе и през очите, пак докато е в атмосферата. След време пада и остава на някаква повърхност, ако пипнеш там и след това си пипнеш лицето отново си готов.

# 8 720
  • При семейството си
Чета, чета...как търновката, живееща в 30 милионен град, през газовото котлонче следи новините в Интернет и си купува платна за рисуване от единствените работещи магазини за хранителни стоки и това в Китай. Напълно идентично със ситуацията в България.

# 8 721
Вирусни частици се отделят не само при кашляне и кихане, но и при говорене, доказано при грипа, предполагам същото важи и за другите вируси. Има много начини, по който да стане заразяването. Кашлянето и кихането просто изстрелват капчиците с много висока скорост надалеч и могат да достигнат по-далечни места.
Тези без симптоми по принцип заразяват страшно много хора защото първо "жертвите" не подозират нищо, второ самите безсимптомни също. Ако човек е видимо болен има голяма вероятност хем другите да се отдръпнат от него, хем той да предприеме някакви мерки да се ограничи.

Този вирус затова е пандемичен не само защото е много заразен, но и безсимптомното му предаване както и камуфлажа му сред другите вируси го правят невъзможен за спиране.

# 8 722
Скрит текст:
Добре, де, с тези, които претендирате, че не си заравяте главите в пясъка, как си ги представяте нещата? Обявяват първият случай на вируса в БГ (защото почти неизбежно ще стане) и...заключваме се 6 милиона по домовете, плющим консерви с боб, който е успял да се запаси и правим чайчета на газовите контлончета, тези които не са били щрауси. Чакаме да стане трайно 25-30 градуса, че да ни пуснат евентуално тока и да “изпълзим” от бункерите, тоест домовете си.

Не искам да си го представям и за момент, но ето как разказват, че е там:
https://www.borbabg.com/2020/02/27/trnovskata-hudozhnichka-gerga … Z88oAnU5Eu8UhRAFY

Тази статия всеки трябва да я прочете !!!  Това не е в Ухан, а в 30 милионен град. И не си мислете, че тук не може да се случи същото. Само дето ние не сме дисциплинирани като китайците.
Спомнете си как тяхната общност се организира, посрещна пристигащите и се самопоставиха под карантина, като другите ги обслужваха.
Хайде сега се сетете как се върнаха българите от Италия и какво се случва.

# 8 723
В Европа нещата не изглеждат добре, не само във Франция и Германия. В Испания за един ден са удвоили болните, и вече са 58, в другите страни на които не се обръща внимание заради малкият им брой болни, резкият скок в данните показва огнища и там. Ръст за един ден: Норвегия 6 на 19, Холандия 2 на 7, Швейцария завчера влезе в статистиката днес са 19, Австрия също завчера влезе днес са 10, имаме много млади огнища разпръснати навсякъде из Европа. Дали ще продължат да се развиват зависи основно от действията на властите, дали успавят достатъчно успешно да ги разследват и разплитат за да прекъсват връзките на препредаване.

На Балканите нещата изглеждат по добре и там нещата вървят по бавно:
Хърватия 6, Гърция 4 Румъния 3, нещо ми е много съмнително че в Турция са 0

# 8 724
Аптеките нямат ли ресурс да правят на място спирт?
Не. Дори и в някои аптеки да имат дестилатор им трябва материал, който да ферментира и да се образува спирт.

# 8 725
И мен ме съмняват турците, но те си имат други занимавки, какво ли си казва Ердоган - it's just a flu 🤣🤣🤣

От няколко дена си пиша с жена, която живее в Китай. Мястото, където се намира, не е много засегнато, но страха си го има. Иначе жената ми разказа подобна история, като в статията. Наистина е интересно да чуеш мнението на живущите там. Тя също ми даде съвет да си мия ръцете поне 20 сек с топла вода и сапун.

# 8 726
Ама те тия други занимавки, да не стане Иранската ситуация. Където правителството държи всичко под контрол докато вируса е стигнал даже до правителството.

# 8 727
Вчера предположих, че хора със съмнения и с доказан коронавирус ще бъдат транспортирани в София. Тук в темата веднага "А, у, няма да е така!".
Сега чета, че във Видин (област: 91 235 души, град: 50 977 души) няма никакво инфекциозно отделение. Има една стара къщурка с няколко легла, приготена "при нужда".  Евентуални болни ще се извозват към София. Тестове разбира се няма.
Само за информация... в Италия сигурно има над 20 хил емигранти от областта. Те редовно се прибират "на гости" в родината. Добавям и два гранични пункта. Добавям, че на денонощие през Дунав мост 2 минават средно 2800 превозни средства (инфо от Гугъл).

Предполагам, че в цяла Северна България положението в идентично. От сръбската граница до Черно море. В един Плевен, ако има някое и друго легло. Във Враца били 10 легла... Искам и да допълня, че тези легла нямат табели "Резерве с коронка" и че се ползват и от други болни. Щели да преобразуват оделения, бла бла.

Та така... не знам, защо го написах всичко това... Боб и ориз ще ядем, с витамин C ще се запасим, няма проблем. И корона вируса ще дойде и отмине, но болничния геноцид ще продължи. И хората ще си умират от грипове и пневмонии и така...

# 8 728
Ами да се надяваме че ще ни подмине, въпреки че 2 месеца имаха на разположение властта. Как пък някой не видя за тия 2 месеца какво става в Китай и не каза, ами ако това чудо дойде в България какво правим. Седяха и гледаха и сега като взе да приближава започна една суетня, едни учения, в последният момент се нагласят протоколи решава се какво да се прави, а за тия 2 месеца можеха например да постегнат инфекциозното отделение във Видин. В Китай болници строят за дни. Все пак всичко което можеше да се направи за тия 2 месеца ще остане и след Коронавируса и ще се ползва и от други болни. А и няма нужда да се чака коронавирус, да се обърне внимание какво е състоянието на болниците.

Няма заболели в окръг Гюргево
https://rousse.info/няма-заболели-от-коронавирус-в-окръг-г/
Директорът на дирекция „Обществено здраве“ в Гюргево Магдалена Мъркуц заяви, че в окръга няма заболели от коронавирус. 9 се намират под карантина, но не проявяват симптомите на заболяването. Лицата са от регионите Ломбардия и Венето, които не са заразени с вируса. В тази връзка всички жители на окръга бяха призовани да запазят спокойствие.

Последна редакция: нд, 01 мар 2020, 02:19 от Анонимен

# 8 729
Аз имам един въпрос. Признавам си, че в тази сфера съм много зле, ама ми стана интересно. Какво всъщност е Ro? Аз знам, че това е средна цифра на хора, които заразен човек ще зарази.
Сега гледам, че Ro на ТОРС и МЕРС е между 2 и 5, на грипа 1.3. А сега и въпроса, как грипа, които е по-малко заразен, обиколи света по-бързо от коронавирусът?
Ако с коронавирусът се отнасят така както с грип, като се разболееш да го прекарваш на крак без карантина и той ще обиколи света.

Общи условия

Активация на акаунт