Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 941 257
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 8 805
  • Варна
Всички знаем, че за за коронавируса няма лечение. Лекува се симптоматично, това е положението. Лекарставата са според отговора на организма.
Не всеки болен ще стигне до болницата, много ще бъдат излекувани без дори да са разбрали, че са били болни от това, ще има хора които трудно ще го преодолеят, те ще бъдат под интензивно мед наблюдение, ще има и хора които просто няма да могат да се справят...

# 8 806
Боже господи! В Китай по принцип са ограничени редица социални мрежи, като ФБ, ИГ, Ютюб, както и Гугъл. Не е от днес, не е от вчера!!!!
Благодаря за инфото. Няма нужда от възклицания. Не всеки има близки и познати или се е интересувал от социалните медии в Китай. 😉

Мога да ти кажа какво казаха в един от многото ютуб клипове, които изгледах. В началото в Ухан един от лекарите, който е видял, че има наплив от заразени с вирусна пневмония като при САРС напавил групов чат, апокрифен, с колеги и професори от университета. Някой от тези хора е изпортил на световните медии и от там не можаха да покрият нещата, друг пък е изпортил на местните власти и всички в чата били хвърлени в затвора, а докторът, който е бил алармата не успял да влезе в затвора, защото докато помагал на хората бил заразен и той.

От Китай медийните неща, които излизат трябва да са одобрени от партията иначе не излизат. Това е специфика на страната. Така че за там знаем, че може би болните са в пъти повече отколкото се казва официално; че мерките им за сигурност и за спиране на заразата са абсолютно железни - ни куче се разхожда, и човек; че им влизат в домовете да им мерят температурата и да ги изследват. Т.е. много сериозно са сложили нещата под карантина.

# 8 807
  • на пистата
От Министерството на здравеопазването
https://www.facebook.com/1622143941376548/posts/2621357474788518/

# 8 808
  • София
По принцип носим такива маски при прегледи и после хвърляме, но сега като няма достатъчно?
Удачно ли е да се пръска с алкохол и колко време да се държи настрана?
Също така ако вирусът издържа 9 дена по повърхности, какво правим с продуктите от магазина-плодове, зеленчуци, салати най-вече, които се мият по-трудно, но и такива с разни опаковки?
Имам спомен за някакво видео от Китай, че миеше всичко със сапун след пазар, но не съм сигурна.
А връхните дрехи?
Какво да правите- не се спичайте. Целта не е да нулирате риска а да го намалите. Има смисъл от крути мерки, ако беше радиоактивен прах или антракс. Реално и да го развиете, шанса за усложнения и смърт е доста нисък.
 Мийте зеленчуците и плодовете , ако ви е страх не яжте салати, оставяйте си връхните дрехи в коридора или на слънце, маската основна част от функцията й е да не си пипате носа и устата докато сте навън. Няма нужда да прекалявате с дезинфекция на ръцете- стига просто да не си пипате лицето и да ги миете редовно. Маската ако я оставите за няколко дни навън на простора и всичко ще измре в нея на слънце. Не съм спец но дори само с такива мерки риска е намален сигурно с 90%.

# 8 809
мерките им за сигурност и за спиране на заразата са абсолютно железни
И въпреки това е по-целия свят почти вече разпространен. Затова аз за липсата на маски не се тревожа.

# 8 810

И да, смятам, че към момента германците излишно изпадат в паника.
Тази истерия няма да доведе до нищо хубаво. Не знам колко починали ще станат, но икономиката ще пострада много.

Не са в паника, подготвят се. Естествено че ще пострада икономиката.

# 8 811
Raptor, eй това за простора нямаше да се сетя, но има логика.
The Third, имаме и от двата вида ограничени бройки, а родителите ми са в рисковата група. Затова разпитвам толкова.

# 8 812
Може ли някой пак да сподели как се препоръчва да се действа с еднократните маски, които сега са ограничено количество?
По принцип носим такива маски при прегледи и после хвърляме, но сега като няма достатъчно?
Също така ако вирусът издържа 9 дена по повърхности, какво правим с продуктите от магазина-плодове, зеленчуци, салати най-вече, които се мият по-трудно, но и такива с разни опаковки?
Имам спомен за някакво видео от Китай, че миеше всичко със сапун след пазар, но не съм сигурна.
А връхните дрехи?

Ще кажа аз какво правя. Зелени неща като марули и зеле не взимам. Това няма измиване. Консерви, плодове, зеленчуци, всякакви опаковки - всичко се измива със сапун, но не от хубавите - от тея по 1 лев, които са толкова пълни с химия, че всички бактерии избиват по пътя.

Относно маските - аз и някаква друга потребителка започнахме да си правим. Назад в темата има и дизайн. Взимате си един метър плат, ущивате няколко и после перете и сменяте вътрешния слой от нетъкан текстил, който при ползване се хвърля като обикновените маски. Ето това гугълнете и ще ви излезе как да си ушиете много лесно маска: face mask pattern pdf

Относно връхни дрехи, аз лично нямам възможност да ги пера и сменям всеки ден. Затова ги слагам на едно и също място и гледам да не се докосват до лицето ми и преди да изляза си мия ръцете и гледам да не докосвам лицето след това.

# 8 813
Който е ходил в Италия, знае колко много китайски туристи имат, изключително много. Затова според мен там се появи.
В подфорум Родители в Европа, само в 201-ва немска тема се вълнуват от вируса.
Слава Севрюкова не беше ли предрекла това бедствие, и в Библията има писано за зарази, но до нас няма да достигне.

# 8 814
мерките им за сигурност и за спиране на заразата са абсолютно железни
И въпреки това е по-целия свят почти вече разпространен. Затова аз за липсата на маски не се тревожа.

Януари си извозиха страните хората от Ухан.
Русия, Корея много късно затвориха границите си. Китай много късно спря полетите.

И въпреки това, ако не беше отменена китайската новата година, щеше да е мазало.

# 8 815
Честит 1 март, момичета и момчета в темата! Бъдете здрави и силни!
Рано сутрин се замислих за пустия вирус, напоследък все за него мисля, защото имам лежащо болен и ми е много мъчно и тревожно.
Та за лятото, за топлото време, за надеждите. Не искам да съм черногледа , но съм май такава. Не го вярвам това с намаляването. Първо, защото тогава хората повече се движат-почивки, екскурзии , навън сред хора и заведения. Второ, тогава ходим по-леко облечени, някои почти голи. Нали трябва всичко да е закрито по кожата, да не се залепи вирус, после да го пренесем през уста, нос, очи. Няма как да ходим покрити, както е зимно време.
Не вярвам да се лекуват тук хората, просто няма капацитет, пари, неглижира се. Преди 2 седмици трябваше да се изолират принудително върналите се от Италия, карантина строга за тях да има, за да може другите да работят и учат спокойно донякъде и да няма паника. Така се гради за мен авторитет и доверие в мерките за едно правителство. Сега...колкото и да не хващат заразени, после се надяват на топло време уж и ..ми то топло, то ще мине, вие си живейте. Как пък не увряха главите на някои и не си сложиха спирачки и не помислиха за хората около тях, дори за семействата си не мислят, че за мен или друг незнаен.
Икономиката е важна, всички сме навързани и зависим от нея, да не изреждам с какво и защо. Но се питам, ако стане нещо с теб или твой близък, какво те е грижа за икономиката тогава. Животът е най-ценен, всичко друго ще се нареди , макар и трудно. Сега трябва да се мисли за хората, за ограничението на вируса. Ако го бяха направили това и не мислеха за пустата икономика, приходи от туризъм примерно, давани пари повече за превенция-изследвания и тестове, оборудване на болници, легла, лекарства закупени, тогава икономиката нямаше да пострада толкова, или поне за кратко щеше да има спад. Сега това ще стане...не ми се мисли, ако така продължава и уж успокоение за народа.
Аз дори спрях и да се притеснявам. Просто чакам дали ще минем през капките, ама ме съмнява. Чувствам се обречена дори (извинявайте, че всявам паника, но това е лично чувство) Може и да съм побъркана, ама като гледам другите как не ги е грижа, как не искат поне елементарни мерки да вземат , като кашлят поне. Вчера в магазина една добре облечена дама се обърна докато се разминавахме и ми се изкиха почти лицето (не очаквах , че тогава ще и дойде кихавицата и се гипсирах направо), не пиша за маска, за салфетка дори, ами тя и ръка не си сложи. За какво говорим тогава, че то правителството поне да беше изолирало идващите от Италия, толкова ли са много пък чак, толкова ли фирмите щяха да пострадат от липсата на 2-3 човека или децата им щяха да загубят от училище материала. При това да има глоби, да има широко разгласяване, дори на блоковете да се слага информация си мисля, да ги гледат съседите , да се обаждат за съдействие при нарушаване. Може да са соц, мерки ще кажете, ама аз друго не виждам, тук не е Китай, Япония и страна с народ отговорен. Дори и тук, ама икономиката...ами като си болен кой ще ти работи, лекува и учи. Кой ще лекува, ако няма лекари, кой ще ти учи децата, ако учителите се разболеят, кой ще отговаря за сигурност, ако военни и полиция окапят и т.н. за всички сфери, изключвам тези в дом.условия, които могат да работят. Каква икономика ще има тогава се питам, щом сега заради нея не се взимат мерки.

# 8 816
  • Варна
Аз това с извозването на гражданите от Китай не го разбирам. Значи там вече се разболяват и мрат, а ти зорлем си вкарваш проблема в държавата, прибирайки единични бройки обратно вместо да ги оставиш. Съжалявам, грозно звучи, но наистина не го разбирам. Това е умишлено разпространение.

# 8 817
  • София
Ще кажа аз какво правя. Зелени неща като марули и зеле не взимам. Това няма измиване.
По време на Чернобил бях ученик и месеци не ядяхме у нас салати и пресни неща- преживява се и без тях.

# 8 818
  • София
Защо да са идиоти хората, тия маски по вършат работа от медицинските, те са за украса.

# 8 819
А отказвате да ядете салати, защото...?

Общи условия

Активация на акаунт