Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 941 239
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 9 360
  • София
Аз почвам да се притеснявам че сме с 0 случаи. Съвсем сериозно ви говоря.
България от всички страни в ЕС можем да очакваме да сме последни- малко население, периферия с малко пътуващи сравнено с останалите и малко туристи. Още няма случаи в Полша (много голямо население и пътуващи),  Унгария- огромен поток туристи и в Централна Европа, Словакия, Словения- граничи директно с Италия, Португалия граничи с Испания- с явно доста случаи.  В България развитие на огнище до ниво да се забележи (а не върнали се, за които да могат да бъдат проследени вериги) ще има след известно време. Нищо чудно да минат още няколко седмици. Това ни е в плюс. По-добре да не издумкат тестовете напразно, че ще им трябват в един момент за проследяване. Ето на щели да се внасят бързи тестове и може би да има преди избухване на огнище. Това е предимство. Най-голямото предимство разбира се е информацията какво става другаде. Ако серийният интервал на тази болест е 5 дни, всеки 5 дни  отлагане на разпространение може да значи два пъти по-малко заразени.

Ако в Италия, с население 60 милиона, са хоспитализирани 700 човека, не е много невъзможно да се сметне евентуалната бройка за България, с население 6-7 милиона.
Трябва да се отчете и закъснението на навлизане на инфектирани може би от 20 дни.

Последна редакция: нд, 01 мар 2020, 23:38 от raptor

# 9 361
Ами и аз съм безотговорна, защото не успях да си купя маска. А нямам намерение да бъда изнудвана и да давам 3 лева за маска....
Е то като има такива като тоя българин, как ще си купиш маска?
Скрит текст:
Скрит текст:

# 9 362
Друго ми е чудно, защо хора с отрицателни тестове, остават под карантина в болниците и заемат и без това малкото легла и се хаби ресурс и пари от здравеопазването. Защо го правят, ако не е нужно ?
хора които са тествани отрицателни, след 3 дни могат да дадат положителен резултат. Изчаква се нужното време за повторни тестове сигурно

# 9 363
Ами аз съм болна. за един ден ме събори. Утре като отида при ЛЛ без маска, нищо чудно да ме върне...

# 9 364
Аз успях  10 маски еднократни да си купя, от 30 стотинки бяха.  Когато беше само в Китай проблемът, не се сетих да купя. Още на 23.02. като обявиха, че има зараза в Италия, се втурнах да купувам, но  нямаше маски. Най-после открих аптека, в която имаше и даваха само по 10 броя. А тези фф3 от къде се купуват?

# 9 365
Ами аз съм болна. за един ден ме събори. Утре като отида при ЛЛ без маска, нищо чудно да ме върне...
В смисъл? Как така личният ти лекар ще те върне? Къде ще те връща? Вкъщи ли? Без преглед?

Няма как всеки кихащ, кашлящ и с температура в момента да бъде апокалиптична заплаха. Съвсем нормално е кабинетите на личните лекари да са пълни с точно такива хора. ЛЛ няма как да лекуват по телефони и да обикалят по адреси. А да пращат всеки на тест за корона вирус е нереално.
Така че, който в момента е болен и не е пътувал до Китай и Италия, да слага един шал пред устата и да ходи да го лекуват. Simple Smile

# 9 366
В смисъл? Как така личният ти лекар ще те върне? Къде ще те връща? Вкъщи ли? Без преглед?

Няма как всеки кихащ, кашлящ и с температура в момента да бъде апокалиптична заплаха. Съвсем нормално е кабинетите на личните лекари да са пълни с точно такива хора. ЛЛ няма как да лекуват по телефони и да обикалят по адреси. А да пращат всеки на тест за корона вирус е нереално.
Така че, който в момента е болен и не е пътувал до Китай и Италия, да слага един шал пред устата и да ходи да го лекуват. Simple Smile

Ами тя е много свястна лекарка, ама знае, че по принцип много пътуваме из България и може да се уплаши-знам ли. Макар, че аз от две седмици почти не съм излизала от нас.

# 9 367
  • София
Аз си мисля, че ние нямаме и капацитета като болници да хоспитализираме хиляди души в такива сериозни изолационни условия. Гледам в Италия половината са хоспитализирани - повече от 700 души за по-малко от седмица.  Нашите болници и без това са пълни и в момента.
Всъщност имаме според това дето е писано в пресата 6.4 легла на 1000, докато САЩ са с доста по-малко:

"Водеща в Европа по брой болнични легла е Германия, където на 1000 души се падат по 8,3 легла. След Германия, в Европа следват Полша (6,6 легла на 1000 души) и Франция с нейните 6,3 легла на 1000 души. По данни на Световната банка, България е с 6,4 болнични легла на 1000 души, което нарежда страната ни в златната среда в световен мащаб. В Румъния пък тази цифра е 6,1 души. За сравнение, в САЩ има повече от два пъти по-малко легла на 1000 души, отколкото в България и Румъния – едва 2,9. А в Турция и Канада има 2,7 легла на 1000 души. Почти същото е положението и в повечето европейски страни, например в Ирландия."

При необходимост ще изпразнят колкото могат легла, ще накарат частните да приемат и те. В Гърция са решили в извънредния си план че държавата ще може временно да командва частните болници и да иззема и използва временно хотели за болници.

# 9 368
Цитат
България от всички страни в ЕС можем да очакваме да сме последни- малко население, периферия с малко пътуващи сравнено с останалите и малко туристи. Още няма случаи в Полша (много голямо население и пътуващи),  Унгария- огромен поток туристи и в Централна Европа, Словакия, Словения- граничи директно с Италия, Португалия граничи с Испания- с явно доста случаи.  В България развитие на огнище до ниво да се забележи (а не върнали се, за които да могат да бъдат проследени вериги) ще има след известно време. Нищо чудно да минат още няколко седмици. Това ни е в плюс. По-добре да не издумкат тестовете напразно, че ще им трябват в един момент за проследяване. Ето на щели да се внасят бързи тестове и може би да има преди избухване на огнище. Това е предимство. Най-голямото предимство разбира се е информацията какво става другаде. Ако серийният интервал на тази болест е 5 дни, всеки 5 дни  отлагане на разпространение може да значи два пъти по-малко заразени.
Ама аз се притеснявам че отлагането на вируса не зависи от тестването. Единствено зависи кога ние ще разберем че е тук. А това е от критична важност. Разберем ли със закъснение, последстивята ще са тежки. Има го и обратният вариант, пазиме тестовете, за после когато къщата ще е пламнла и няма да има за кой по напред,
а това ще се е случило защото сега сме ги пазели. Това пазене може да има страшни последици после. А и нашите не са ли поръчили повече тестове. Аз четох че са поръчали. Иначе разпространението на една епидемия е въпрос и на голяма доза късмет, това че все още другаде го няма, е въпрос на късмет, в повечето държави и в много по малки държави от нас със много по малко връзки с Италия вече го има.

# 9 369
Аз си мисля, че ние нямаме и капацитета като болници да хоспитализираме хиляди души в такива сериозни изолационни условия. Гледам в Италия половината са хоспитализирани - повече от 700 души за по-малко от седмица.  Нашите болници и без това са пълни и в момента.

Ако в Италия, с население 60 милиона, са хоспитализирани 700 човека, не е много невъзможно да се сметне евентуалната бройка за България, с население 6-7 милиона.

Епидемията им е от няколко дена все пак и не обхваща цялата страна. В България по-голямата част от населението е натикано в няколко големи града.

# 9 370
Като не пазят хирургическите маски, за какво са им на лекарите тогава?
За какво ги носят и при обикновените грипни епидемии?
Не пазят така, както ппф3, но колкото пазят болните да не разпръскват вируси, толкова и пропускат същите тези вируси при здравите. Така че стига сте повтаряли, че нямало смисъл от маски.
Най-малкото не се пипа лицето.

# 9 371
  • София - Рим и обратно
Добре де, питах преди около 300 страници, да питам пак. Как сте сигурни, че вие или ваш близък не е изкарал корона вирус миналия месец, примерно. Ние с мъжа ми си говорихме днес, че той беше болен в края на януари доста дълго време, лека температура, суха кашлица, задух, отпадналост, болки в гърдите. Че и го повтори февруари Grinning О, да, и е италианец Bowtie Stuck Out Tongue Winking Eye. Никой тогава не е ходил да се изследва.

# 9 372
  • София
Иначе разпространението на една епидемия е въпрос и на голяма доза късмет, това че все още другаде го няма, е въпрос на късмет, в повечето държави и в много по малки държави от нас със много по малко връзки с Италия вече го има.
  Късмет късмет но си има и закономерности.
 Примерно пристига един заразен в община Сусурлево и става заразен след два дни (преди това е бил три дни в Италия и се е заразил). Не пази карантина и след 5-тия ден инфектира други трима ако R0 e три (сега ако е много социален може и доста по-голяма беля да направи). След 10-тия ден вече заразяват 4-ма и т.н. и след две седмици от връщането на първия някой евентуално закъсва ама си мисли че е грип и така докато някой я докара до пневмония. Във Вашингтон някой се е заразил преди 6 седмици, в момента има примерно 600 заради него и някой е закъсал и умрял от вирусна пневмония и хоп забелязват какво е станало преди 6 седмици ... ако бяха тествали напосоки и бяха намерили първите трима заразени от 0-вия сигурно всичко това е нямало да се случи, ама иди та ги търси. Сигурно са ги търсили сред близките контакти но останалите ... и да тестваш на поразия не можеш да ги намериш лесно.

# 9 373
  • При семейството си

Епидемията им е от няколко дена все пак и не обхваща цялата страна. В България по-голямата част от населението е натикано в няколко големи града.

И все пак. Каква бройка хоспитализирани може да се очаква в България? Цифри, подобни на тези в Китай?

# 9 374
  • София
Като не пазят хирургическите маски, за какво са им на лекарите тогава?
За какво ги носят и при обикновените грипни епидемии?
Не пазят така, както ппф3, но колкото пазят болните да не разпръскват вируси, толкова и пропускат същите тези вируси при здравите. Така че стига сте повтаряли, че нямало смисъл от маски.
Най-малкото не се пипа лицето.

Да, всички лекари, хирурзи, зъболекари ги носят превантивно. Естествено е, че пазят, макар и не на 100%.
Проблемът е, че се овлажняват бързо от дишането и се налага да се сменят начесто.

Общи условия

Активация на акаунт