Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 941 157
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 9 435
Не бях влизала в сайта от сутринта.Уаууу, вече заразените в Италия са 1,694 души,а само за днес неделя новите случаи са +566.Стремглаво се разпространява.
https://www.worldometers.info/coronavirus/?fbclid=IwAR0bfT8TeCIW … Sf2UXdYvBZjehZ-TE

По-скоро разпространението вече се е състояло, а сега стремглаво се диагностицират заразените. Нещо, което нищо чудно да стане и при нас, ако има откъде да тръгнем да разплитаме.

# 9 436
  • MI
Тъй като явно доста хора си мислят, че Милано е център на заразата, ето карта:

В големите градове случаите са малко, и добре че е така. Според шефа на основната болница в Милано, занимаваща се с вируса, най-вероятно в тази зона вирусът циркулира от няколко седмици, от преди спиране на полетите от Ухан. Съди по състоянието на тежките случаи там.

Маските помагат да не заразите останалите. Японците затова ги носят от много преди вируса, не защото мислят че искаме да ги заразим. Rolling Eyes

# 9 437
Втори случай в Египет.

5 нови случая в Еквадор, 1 ден след като съобщават за първия случай.

Първи случай в Берлин.

BNO

Vapor е права, това което наблюдаваме в момента е скоростта, с която тестват и разкриват, а не скоростта, с която се разпространява.

# 9 438
Цитат
Тесла, а ако знаеш само как ми се искаше ти да си прав.
Абе и на мен ми се искаше да съм прав, но уви не бях. Прибързано обявих нещата за приключени и вирусът за победен, гледайки само официалните данни как Китай овладяват нещата, това беше преди Иран. Иран ме шокира и тогава разбрах че ти си права и тоя вирус наистина ще обиколи света. Както и се случва за съжаление.

Днес Лувъра е бил затворен заради коронавирусът по искане на служителите му. Не е ясно дали ще работи утре.
https://nova.bg/news/view/2020/03/01/279804/затвориха-лувъра-и-римската-базилика-сан-луиджи-деи-франчези-заради-коронавируса/

# 9 439
  • В.Търново
Сега видях, че и Чехия е в списъка.

# 9 440
Несериозно е да се твърди, че някой си е разбрал преди учени, експерти, които цял живот работят върху изучаването на вируси дали ще бъде пандемичен или не.
Къде точно LillyM е твърдяла това? Може ли цитат? Или поне цитат, който Ви кара да предполагате това?

СЗО обявиха вероятност за пандемия доста след първите случаи, в началото на развитието на ситуацията в Италия.
On 30 January 2020, following confirmation of human-to-human transmission outside China and the increase in number of cases in other countries, the WHO declared the outbreak a Public Health Emergency of International Concern (PHEIC), the sixth PHEIC since the measure was first invoked during the 2009 swine flu pandemic. Tedros clarified that the PHEIC, in this case, was "not a vote of no confidence in China," but because of the risk of global spread, especially to low- and middle-income countries without robust health systems.[41][431] In response to the implementations of travel restrictions, Tedros stated that "there is no reason for measures that unnecessarily interfere with international travel and trade" and that "WHO doesn't recommend limiting trade and movement".[432]

Не пускам обикновено цитати на английски без превод, но в случая се разбира ясно за какво става въпрос. Не почвайте с буквалистиките, ясно е, че не са обявили точно "вероятност за пандемия" още тогава, но са били на една крачка от това. И Тедрос, ако не беше направил манипулативните си изказвания, сега ситуацията може би щеше да бъде друга.

Пак ще се повторя - информацията без ясен произход и подложена на свободни интерпретации от хора, които имат твърде много свободно време и твърде малко представа за нещата е изключително опасна.
Ясен произход? World of meters, който се посещава ежечасно от милиони, да не кажа вече милиарди, Туитър, BBC са източници с доста ясен произход.

Аз пък ще повторя, че от началото на темата досега LillyM е давала бърза и акуратна информация, и всичките тези нападки от хора, които са се включили в темата от два дни, образно казано, са, меко казано, не на мястото си. Всеки може да си провери за себе си веднага, когато се усъмни в нещо. А и всеки средноинтелигентен би трябвало да проверява информация от различни източници, не да вярва сляпо на тема в бг-мамма.
Зная, че темата ще бъде разчистена утре и се радвам за това. На мен също ми омръзна от постове със заяждания, а не с информация. Като искаш да опровераеш нещо - направи го. Но с логика и истински доводи, а не с нападки. В спора се ражда истината.

Последна редакция: пн, 02 мар 2020, 03:27 от Less

# 9 441
Прави ми впечатление, че изобщо не споменавате Албания. А те са толкова близо до  Италия........но, нямат заразени.

# 9 442
Скрит текст:
Александра Вие на раждане 36 часа след изтичане на водите и падащи тонове на бебето до под 50, защото цитирам "операционната е заета" адекватно ли е според Вас?
Друг случай - звъниш в 3 сутринта на 111, казваш че бебето ти е с 40 градуса темпетатура и е цялото в обриви. Линейката ти идва сутринта в 8, отивате в спешното, седите там цял ден в чакалнята, отвреме навреме, някой се сеща да Ви види какво правите. Цял ден се чудеха, каква диагноза да ни сложат. Няма кръвни изследвания, няма нищо. Казаха, че "уж" коксаки било, а обрива прилича на морбили. И това е адекватно според Вас?

Имам поне 50 сблъсъка с доктори, че да ми казвате колко кадърни били.

Щом детската им смъртност е доста по-ниска от българската, значи лечението им е адекватно.
За температура никъде, освен в България, не пращат линейка. Пък била тя и 40 С на бебе.

Детето беше с обрив и висока температура, съмнение за морбили. Накрая все пак казаха, че е друг вирус. И при това, детето беше правило фебрилни гърчове и на по ниска температура.
Не е вярно, че не пращат линейка за малки деца в риск, пращат! Престанете да се излагате с неверни твърдения.
Казах Ви, че това не е единичен случай и не е само при мен. Така, че спестете си коментарите, изобщо не сте наясно.

# 9 443
Добре че са затворили Лувъра, че като знам каква нечовешка гъчканица е там.

Канада съобщават за 4 нови случая в Онтарио. Властите се подготвят за местно разпространение на вируса.

Армения затваря всички училища за 1 седмица. По-рано те обявиха 1 случай.

BNO

# 9 444
Трябва да престанете с мисленето, че криенето на болни в България означава, че са си заровили главите в пясъка. Ето мнение от съседна тема:
Цитат
Моето дете също е в къщи след завръщането ни от Италия мин.седмица,аз ,съпругът ми и по -голямото дете ,също.Всеки ден сме длъжни да се обаждаме в РЗИ че сме добре...излезе ни солена екскурзията ни.
Ако е вярно, че РЗИ ги следи под лупа да не се разболеят, значи са в час, кои са рискови, и медийната тишина е единствено да няма апокалипсис в главите на част от сънародниците ни, че човек може да пострада лошо от единия стрес само.
Все пак това е при условие, че разказът на форумката е истина, че знае ли човек вече.

# 9 445
И Тедрос, ако не беше направил манипулативните си изказвания, сега ситуацията може би щеше да бъде друга.

Не мога да съдя доколко са манипулативни изказванията на СЗО и дали ситуацията е щяла да бъде друга, но тук има една статия, която ми звучи доста логично.

https://www.newscientist.com/article/2235342-covid-19-why-wont-t … navirus-pandemic/

Накратко
1. през 2009-та СЗО обявява пандемия, което впоследствие се оценява нееднозначно, та СЗО вече си има едно наум.
2. При разрастваща се пандемия има два подхода containment  и mitigation, не знам точните български термини, условно ги наричам сдържане и митигация  - сдържане /изолираш всеки болен, тръгваш по контактите му и ги поставяш под карантина, това е бил сполучлив подход при ТОРС и Ебола/  и митигация /затваряш училища, забраняваш събиране на хора, затваряш цели населени места и пр. - това работи при грип/. Повечето страни имат пандемични планове, разчетени изцяло за митигация.
3. Този вирус изисква и едното и другото. /Китай е приложил митигация в Хубей, сдържане на други места, комбинация от мерки за сдържане и митигация на трети/. Опасенията са, че ако се обяви пандемия, страните масово ще прилагат митигация, защото това им е залегнало в плановете, а за да се пребори вируса в глобален план трябва съчетание от различните подходи.

Звучи съвсем правдоподобно решението да се окачестви вируса като световна здравна заплаха /Public Health Emergency of International Concern/, без да се определя като пандемия, да е плод на различни съображения - и да не си навлече СЗО критика, и да не се задействат прибързано пандемични планове, които не отговарят на все още непознатия вирус, и да се остави пространство за маневри на държавите в преценката им за реакция.

Последна редакция: пн, 02 мар 2020, 02:10 от Vapor

# 9 446
Много ме притесниха няколко неща - за липсата на ефективни протоколи в Гърция и Германия и за кучето, което също е заразено.
В Гърция, жената със съмнение, по-късно доказан КВ, е била разхождана със собствен превоз, оставена да чака между другите хора с часове. Това, при положение, че има  първоначални данни за евентуална зараза.
https://bg-mam.ma/p/1174414/40277005

В Германия - на 112 ти казват телефон, на който да се обадиш, ще изпратят лекар и психолог, но този телефон не отговаря, а в сайта стигаш до лекари в района и да си запишеш час за след няколко дни.
https://bg-mam.ma/p/1174414/40278021

Ходи търси после кого са заразили, ако се окаже, че са с КВ.
Страхувам се, че и у нас ще се окажат някакви подобни "ефективни" протоколи за действие.

Така не се спира зараза!
Световният опит доказа, че са необходими много бързи и адекватни действия.

Не зная колко е достоверна информацията за заразено с КВ куче. Не мога да си представя, че някъде са стигнали до такова ниво, че да изследват и домашните любимци. Но ако е вярно, това е страшно. Означава, че КВ е минал още една междувидова бариера и може да се окаже допълнителен опасен нов път на зараза за хората.

Последна редакция: пн, 02 мар 2020, 10:17 от bubanka

# 9 447
Не съм следяла само Тедрос какво говори, той по едно време твърдеше, че това не било пандемия, а "свързани епидемии". Joy
Но почти всички останали, които четях, си намекваха къде директно, къде индиректно, че вирусът е пандемичен. Но това според мен сега няма голямо значение.

Сан Марино съобщават първи смъртен случай и 7 нови случая.

Те са мъничка държава 33 хиляди човека и са заобиколени от Италия.

Последна редакция: пн, 02 мар 2020, 02:27 от LillyM

# 9 448
LillyM, това е колкото населението на квартала ми..🤔
Vapor, разсъжденията ти са напълно правилни, ако приемем, че СЗО не са разполагали с друга информация за състоянието в Китай и в Европа, както по времето на цитата, който публикувах (уикипедия), така и много преди това, а също и за момента.
Аз, обаче смятам, че не е така, разполагали са с доста повече информация, и то доста различна от представената официално такава. Затова смятам, че са манипулирали обществеността още тогава. Каква е причината? Още не знаем със сигурност. Страхът от масова истерия и паника? Страхът от колапс на икономиката, ако се уплашат милионите работещи?
Не зная. Не държа никой да споделя мнението ми, но не вярвам на нито дума на СЗО или което и да било правителство, а и на 99% от медиите.

Последна редакция: пн, 02 мар 2020, 03:15 от Less

# 9 449
Интересна статия за коронавирус при котките

https://www.vet.cornell.edu/animal-health-diagnostic-center/vete … eline-coronavirus

Моята котка преди 8 години го изкара. 3 месеца на антибиотици, специална храна

Щом за котките има лечение, това за хората не е мираж

Общи условия

Активация на акаунт