Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 940 458
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 10 335
Никак не съм успокоена след прочита на статията.

Човекът в прав текст си каза на пресконференцията, че ако хване коронавируса, иска да го лекуват в Китай. Но имам спомен, че някъде каза, че на 1000 заболели трябва да има 60 апарата за обдишване. И мен много ме заинтригува с колко разполагаме.

# 10 336
Цитат
В един клип по-напред в темата, където 5 човека обръщаха един болен, чух да казват, как на всяка цена трябва да запазят човека жив. А човекът изглеждаше във вегетативно състояние, говореха за органна недостатъчност.
А ако е бил просто важна клечка и така им е наредено?
+ таква случаи са идеално поле за експериментална медицина от всякакво естество...
Едва ли така са лекували тез в полевите болници тип зала с легла...

# 10 337
Скрит текст:
Уникално интервю с Брус Ейлуърд от ЗСО, който е бил в Китайската мисия:
https://www.vox.com/2020/3/2/21161067/coronavirus-covid19-china

Много моля, всеки да го прочете, кой с предовач, кой без - много ценна информация.

Наистина полезно, благодаря!
Отговаря на много въпроси, задавани тук в темата. От една страна алармиращо, от друга - трезво и успокояващо мнение на човек, видял ситуацията в епицентъра.
Никак не ме успокои мен. За Бога, хората използват " екстракорпорална мембранна оксигенация" - така ми го преведе гугъл. Вкарване на кислород в кръвта след като дробовете откажат. В един клип по-напред в темата, където 5 човека обръщаха един болен, чух да казват, как на всяка цена трябва да запазят човека жив. А човекът изглеждаше във вегетативно състояние, говореха за органна недостатъчност. С такива мерки са постигнали смъртността, която са постигнали. Без тях ще е по-висока. А аз не си представям, че ако дойде вирусът тук, имаме готовност да правим същото. Изобщо не е ясно например как ще минават тези болни на скенер, при положение че ще се лекуват в някакви изолирани болнични крила, а отделенията по рентгенология са общи за всички отделения в болницата. Ще се разнасят през цялата болница заразените ли? Изобщо не ми е ясно и как ще се осигури толкова много апаратура за обдишване. Дори те, китайците, които произвеждат всичко, в интервюто пише, че не лесно са я набавили. Тествали са безплатно стотици хиляди, а тук се пазарим кой трябва и кой не трябва да се тества, че тестовете много скъпи. Това са само някои примери. Никак не съм успокоена след прочита на статията.

Абсолютно и аз така се почуствах. Тук хората във форума успокояваха, че имало много "легла". Кви легла, кви пет лева? Освен това аз не очаквам такъв висок морал и самоотвержие от всички български лекари. Съжалявам, че го казвам. За апаратурата пък въобще няма да коментирам! И нещо друго - той казва, че безсимптомните случаи въобще не са много.

duhi_puhi, точния израз от статията е "in the average hospital", което означава "средностатистическа болница". В тези болници са били обдишвани десетки. Полевите болници може да са ги ползвали за по-леките случаи - можем само да гадаем.

Последна редакция: вт, 03 мар 2020, 18:45 от Анонимен

# 10 338
Наистина много хубава статия от първо лице как са спряли вируса в Китай извън Ухан, където пожарът е бил вече много голям. Бързината е от съществено значение. Намираш, проследяваш веригата - прекъсваш като изолираш контактните. Колкото по-малко е огнището, толкова по-лесно става това. Колкото повече време минава, толкова повече хора се заразяват в геометрична прогресия и толкова по-трудно става гасенето след това.

Аз затова се притеснявам, че ние тестваме много малко, защото дори един незабелязан случай може да направи големи бели.

# 10 339
Скрит текст:

Много моля, всеки да го прочете, кой с предовач, кой без - много ценна информация.

Отговаря на много въпроси, задавани тук в темата. От една страна алармиращо, от друга - трезво и успокояващо мнение на човек, видял ситуацията в епицентъра.
Никак не ме успокои мен. За Бога, хората използват " екстракорпорална мембранна оксигенация" - така ми го преведе гугъл. Вкарване на кислород в кръвта след като дробовете откажат. В един клип по-напред в темата, където 5 човека обръщаха един болен, чух да казват, как на всяка цена трябва да запазят човека жив. А човекът изглеждаше във вегетативно състояние, говореха за органна недостатъчност. С такива мерки са постигнали смъртността, която са постигнали. Без тях ще е по-висока. А аз не си представям, че ако дойде вирусът тук, имаме готовност да правим същото. Изобщо не е ясно например как ще минават тези болни на скенер, при положение че ще се лекуват в някакви изолирани болнични крила, а отделенията по рентгенология са общи за всички отделения в болницата. Ще се разнасят през цялата болница заразените ли? Изобщо не ми е ясно и как ще се осигури толкова много апаратура за обдишване. Дори те, китайците, които произвеждат всичко, в интервюто пише, че не лесно са я набавили. Тествали са безплатно стотици хиляди, а тук се пазарим кой трябва и кой не трябва да се тества, че тестовете много скъпи. Това са само някои примери. Никак не съм успокоена след прочита на статията.

Абсолютно и аз така се почуствах. Тук хората във форума успокояваха, че имало много "легла". Кви легла, кви пет лева? Освен това аз не очаквам такъв висок морал и самоотвержие от всички български лекари. Съжалявам, че го казвам. За апаратурата пък въобще няма да коментирам! И нещо друго - той казва, че безсимптомните случаи въобще не са много.
Също така казва и това; “THIS IS A DISEASE THAT IS IN THE CASES AND THEIR CLOSE CONTACTS. IT’S NOT A HIDDEN ENEMY LURKING BEHIND BUSHES.” Think about the virus. Where is the virus, and how do you contain the virus? You know the virus is in the cases and in the close contacts. That’s where the majority of the virus is; that’s where the majority of the focus should be. China did a whole bunch of things, and other countries may have to do them, too, as they go forward. But the key is public information and having an informed population, finding those cases, rapidly isolating them. The faster you isolate them is what breaks the chains. Making sure close contacts are quarantined and monitored until you know if they’re infected. Somewhere between 5 and 15 percent of those contacts are infected. And again, it’s the close contacts, not everyone. Айде да не се цитира само информацията,която плаши населението.

# 10 340
  • гр. София
Elitsa, аз тепърва започнах да се замислям за по-стриктна хигиена.
Якетата събличаме в коридора и прибираме в шкаф там или изнасяме на терасата. Обувките в шкаф също там. Панталони и блузи за пране или на терасата окачени.
Започнах да мия покупките със сапун или ги изнасям на терасата.
В пулверизатор съм сложила спирт и пръскам чат-пат контакти, брави, дамска чанта и каквото се сетя. Най-лесно и бързо е това всъщност.
Подът по веднъж на ден с белина без хлор  и вода.
Сложих фолио на телефоните, за да могат да се почистват със спирт.
Засега това.

Междувременно дъщеря ми се разболя. В аптеките има и Тамифлу, и Вентолин. Докато се ровех за активната съставка на Тамифлуто, попаднах на статия от 2018, където се коментираше как Тамифлуто било изкупено. Така че и преди години е имало недостиг към края на грипния сезон.

Алина, вчера купих шише 1л спирт.
И каква е тая белина без хлор???

# 10 341
  • на пистата
Разширява се кръгът на лицата, които ще бъдат тествани за  COVID-19 в България
https://novini.bg/zdrave/bolesti/585363
Много добро решение,и благодарности на тези които ще помогнат да се закупят още тестове.Не всичко е загубено все още и при нас.

# 10 342
Не нося за момента маски, имам само дезифектант. Ако съм излизала мия си ръцете със сапун и топла вода. Ще си съсипя под за хиляди с тази белина, ако си на гранитогрес е ок, но не е подходящо средство за почисване ако има малки деца или домашни любимци.

# 10 343
Човекът, който спасиха едва ли е някакъв известен. Беше си с някаква евтина блузка облечен, явно няма време и да ги събличат даже.
Много ми се иска да пуснат сметка да събираме наистина за апаратура за обдишване. Трябва в болниците да имат повече от 3-4 такива апарата. А дали и толкова имат.
Щом само това е възможността да се спаси живот, всеки би дал. Маските не са чак толкова важни.

Защо в Германия ги пускат, доказано заразени да стоят в карантина? Че и не казват къде са, да не може човек да изостри вниманието си и да засили мерките за предпазване. Да не са решили да си го изкарат всички, пък каквото дойде.

# 10 344
Много добро решение,и благодарности на тези които ще помогнат да се закупят още тестове.Не всичко е загубено все още и при нас.
сега вече може и да има шанс да се открият случаи

# 10 345

Алелуя. Сега вече съм по-спокойна, че и да има нещо, ще го хванем навреме.

# 10 346
Айде да не се цитира само информацията,която плаши населението.

Аз съм дала линк към цялата статия. Не мога да я постна цялата, защото е дълга. Коментирам и цитирам неща, които на мен са ми направили силно впечатление. Нали това е идеята на форума? За мен ситуацията си е плащеща.

# 10 347
Скрит текст:

Също така казва и това; “THIS IS A DISEASE THAT IS IN THE CASES AND THEIR CLOSE CONTACTS. IT’S NOT A HIDDEN ENEMY LURKING BEHIND BUSHES.” Think about the virus. Where is the virus, and how do you contain the virus? You know the virus is in the cases and in the close contacts. That’s where the majority of the virus is; that’s where the majority of the focus should be. China did a whole bunch of things, and other countries may have to do them, too, as they go forward. But the key is public information and having an informed population, finding those cases, rapidly isolating them. The faster you isolate them is what breaks the chains. Making sure close contacts are quarantined and monitored until you know if they’re infected. Somewhere between 5 and 15 percent of those contacts are infected. And again, it’s the close contacts, not everyone. Айде да не се цитира само информацията,която плаши населението.

Хайде да спрете с информация на език, различен от български без превод! И не ми обяснявайте кое копче да натисна за превод!

# 10 348
Честит празник на всички българи. Искам малко да вдъхна оптимизъм на темата. Вчера четох един коментар на Раптор. Днес не съм чел темата, по късно ще я прочета. В него той изложи тезата че заразяването не е толкова лесно и показателя не е толкова висок както смятат от СЗО. Склонен съм да се съглася с него. Знаете ли защо. Корабът категорично доказва че половината от болните по света от тая болест са безсимптомни. Аз изчаквах да се уверя че е така като започнат да изписват пациентите оттам което доказва че те наистина изкарват болестта безсимптомно а няма да развият по късно симптоми което би показало че инкубационният период е по дълъг не за изключения а за значителна част от болните. Сега обаче когато почнаха да изписват пациенти оттам това значи че и истинската смъртност е много по ниска от тази в официалните данни. Тя там е 3,39% но това са само хората развиващи симптоми, тя ще достигне до над 5% в официалните данни когато те станат окончалтелни, когато всички преминат болесттта понеже в момента са малко над половината. (При условие че все още няма лечение, най големият проблем, всичко останало нямаше да е проблем ако имаше лечение). Дай Боже това да стане през юни, юли когато всичко ще е приключило заради затоплянето. От СЗО обаче смятат че смъртността е 1,5 - 2% и са прави защото половината болни карат безсимптомно и не влизат във стат. те само заразяват което прави трудно овладяването на епидемията и тя ще бъде овладяна едва когато топлото време помогне, но тази част е дори по голяма от половината, защото на кораба средната възраст е висока и щом от по възрастните половината карат безсимптомно от по младите този дял е по голям, защото те поначало карат по леко заболяването и затова от СЗО е оценяват смъртността на 1,5 - 2%. Обаче според мен Раптор е прав и СЗО грешат в оценката си за високата заразност, защото тия хора които са безсимптомни би  трябвало страшно много да ускорят нещата и развитието на епидемията навсякъде по света, а не става така. Да развива се с ускоряващи темпове но като е гледам на око тази прогресия ми изглежда че върви с по бавни темпове отколкото би трябвало ако има висока заразност с коефициент от около 2,5 - 3. Може би е по нисък което е добра новина. Това го казвам да вдъхна оптимизъм в темата а не да хукнете на почивка в Италия. Grinning Ситуацията никак не е лека вече не само в Италия а ми в половин Европа като гледам стат. Аз повече няма да е коментирам защото аз основно я коментарих за да се убедя каква е смъртността от тази болест. Убедих се че СЗО са прави, а стат. показва завишен процент смъртност защото там влизат случаите със симптоми. А и гледам че в стат. отново са махнали починалият австралиец заразил се на кораба, ако ще правят такива врътки за да е нагласят стат. няма смисъл вече да се следи стат. и да се правят изводи за кораба. Доверявам им се че информацията че половината от кораба карат безсимптомно е истина. Но по стат. на кораба повече няма да могат да се правят изводи ако починалите заразили се там ще ги пишат само в стат. на съответната държава.

И призовавам на днешният национален празник на България, българите да покажем че можем да бъдем по обединени, да си казваме повече добри думи един към друг, и да има по малко заяждания в темата. Днес не съм я чел, но забелязах че откакто гръмна Италия и в темата стана навалица, заяжданията зачестиха а от тях няма смисъл. Само повишават стреса и напрежението а ситуацията с вируса навсякъде по света е достатъчно стресираща и напрегната за да си я правим ние още по напрегната като непрекъснато се заяждаме един с друг за глупости. Липсва ми старият дух на темата когато в нея пишеха много по малко хора и заяжданията бяха кът.

И спрете да повтаряте че маските не помагали, трябвало само болните да ги носят. Така никога няма да почнат да се носят изчезналите маски в България.

Цитат
Разширяват кръга за тестване в Бг
Това е правилното решение, по този начин ще се избегне италианският сценарий от който аз много се притеснявам да не се случва в България. Трябва вирусът да бъде открит колкото се може по скоро за да не създаде огромно огнище. Правилно са решили да не пестят тестовете а да разширят тестването. Колкото по рано  го открием цифрите на България през юни, юли ще са по малки и няма да има починали, защото няма да се позволи на вируса да достигне до голям брой хора от уязвимите групи.

# 10 349
Ето това е белината без хлор https://m.dostavituk.com/ideal/product/view/3025/preparat-bingo- … va-bez-hlor-750ml
Нямам представа дали е толкова ефективна. Аз буквално от два-три дена чистя с нея.

Общи условия

Активация на акаунт