Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 939 632
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 10 590
  • София
Най-вероятно при първи признаци ще ги изолират.Изчакват да видят и дали теста на вторият ще е положителен.Ще тестват и близките им контакти,тези със които са общували.Всичко ще е дезинфектирано в училището.Общо взето само при един болен,няма да затворят училището,но ако има признаци на заразяване ще вземат мерки.Няма как да се наложи карантина  на цял клас или училище.В училишето са 900 ученици. .Самият ученик също е на домашно лечение.

Разбира се, че има как. Просто минават за известно време на дистанционно обучение - или просто прекъсват занятия за 14 дена. Не е висша математика.

Diorela, мед работници имат право да получат маски,за тях им е необходимост. Те не могат да отбягват болните,нали работят с тях. Вие можете.

Могат да имат каквито си искат права, но маски няма в разпространителите. Така че право може да имат, но не и откъде да я вземат физически тази маска. Колкото и да им е необходима.

# 10 591
Diorela, мед работници имат право да получат маски,за тях им е необходимост. Те не могат да отбягват болните,нали работят с тях. Вие можете.

elleonore1, само споделих информацията. Нищо не съм коментирала, за да ми обясняваш правата на медиците. Аз съм съгласна, че те имат много голяма нужда от предпазни средства. Но не е вярно, че обикновеният човек може да отбягва болните, особено в градския транспорт, магазините.
Всеки има право на предпазни средства. Най-малкото , за да не се разпространява заразата.  Нуждата и правото са две различни неща.

В тази връзка, ти, като ходиш на стаж по болници, защо не се грижиш да имаш маски, че трябва болната ти майка да ти дава? Нима тя не може да се зарази в магазина?
И нали знаеш защо лекарите носят маски в отделенията? - За да не заразят пациентите с още нещо.

Последна редакция: ср, 04 мар 2020, 01:32 от Diorela

# 10 592

Хубаво - дадените пари са му по-мили от здравето и живота (или поне е готов да ги рискува с лека ръка) - но защо рискува здравето и живота на другите? Защо не се самоизолира за 14 дена, както направиха завръщащите се от празника китайци? Ако европейците имаха някаква форма на обществена отговорност и съвест вирусът изобщо нямаше да се разпространява така мълниеносно.

Ми не знам, защо питаш мен. Ето, аз казвам, до Одрин не ми минава да отида, форумката пише, че имало наплив  Simple Smile
Иначе за общото самосъзнание няма защо да се хващаме. Ако всеки мислеше за общото благо, нямаше да сме корумпирана и бедна държава, напусналите България, примерно щяха, да стоят тука да работят за без пари на ползу роду, и нямаше всички да се спотайват при социални неуредици, а да се вдигат заедно на стачка, примерно да подкрепят учителите едно време или медицинските сестри сега. Ама ето, никой не прави нищо с мисъл за обществена отговорност. Но чак сега го забелязват доста хора.

# 10 593
  • София
Ами тези притеснени хора, които си мислят, че имат коронавирус, а не са имали рискови пътувания и контакти, първо да вземат да изключат грип А и В. Поне в България могат да си сложат маска, ръкавици, да отидат в мисля всяка лаборатория, тестът струва около 20 лв. Ако е отрицателен, тогава да звънят на посочените телефони за тези случаи. Има ли държава, която може да поеме тестове за корона на всеки с температура, ами няма.

Последна редакция: ср, 04 мар 2020, 01:15 от Maidenly

# 10 594
Малко френски хумор. https://youtu.be/tBQGcUqveqA
Скеча гласи:  Новата италианска пица, която ще обиколи света - пица Корона Grinning

# 10 595
Офффффф, на мен каква ми е ползата като се крия като ханъма вкъщи и не смея да излизам, като синът ми ,който не разбира, че не е време за заведения и ,че затова са им дали грипна ваканция , за да си стоят вкъщи, ме зарази. Че и се влошавам.

# 10 596
  • тук и там
katiABV,  всичко може сигурно,но както става ясно това не се счита за необходимо  да се направи.В Европа -няма никога да се стигне до затваряне на цели градове,както в Китай,нито до такива ограничения като там..Едва ли и в друг град в Европа биха затворили училище заради един  единствен случай само.. И тук и навсякъде в Европа  се тръби  че "паниката е по-опасна от вируса".
Diorela,аз пък прочетох това в същият линк.Че нама да го затварят поне за сега.
Скрит текст:

Цитат
 Both schools are being contacted, and there will also be a contact survey to find out who the pupils have been in close contact with, and where they have been, but “no drastic measures will be taken,” said Moonens. “If there are reasons to take a child out of school, such as close contact with a patient, we will,” he added.

Schools will not be closed and classes will not be suspended. Other pupils and staff from the schools involved will still have to go to school, but remain alert for symptoms such as fever, coughing and feeling flu-like.

“There will undoubtedly be more cases like this in Flemish schools,” said Moonens, who emphasised that it is essential to remain calm, both among parents and staff.              

Последна редакция: ср, 04 мар 2020, 01:18 от Kaisia

# 10 597
  • София
Diorela, общо взето това е само информацията която се публикува.

Скрит текст:

Не видях дори да пише кое конкретно е училището - за да могат другите родители да спрат децата си...

# 10 598
Дааа, ще почакат да разберат, че се е разпространила заразата в това училище... Не може да мине само с няколко души, трябва повече заразени да има. Ами тези 1, 2 ученици, са заразили поне половината клас вече. КАкво още има да чакат.
 А специалистите казват, че бързината на мерките е най-съществена за овладяване на заразата.

ПС
Цитат
Diorela,аз пък прочетох това в същият линк.Че нама да го затварят поне за сега.
Извинявам се, че прибързах. Не видях ,че статията продължава след линковете. Благодаря за корекцията!
Поправих си поста, за да не заблудя и други.

Последна редакция: ср, 04 мар 2020, 01:33 от Diorela

# 10 599
Ами тези притеснени хора, които си мислят, че имат коронавирус, първо да вземат да изключат грип А и В. Поне в България могат да си сложат маска, ръкавици, да отидат в мисля всяка лаборатория, тестът струва около 20 лв. Ако е отрицателен, тогава да звънят на посочените телефони за тези случаи. Има ли държава, която може да поеме тестове за корона на всеки с температура, ами няма.

Toва е изключително добър съвет, затова си позволявам да цитирам и сложа в червено.
Всеки, който се притеснява, че може да е заразен с новия вирус, може да направи:
1.Тест за грип - взима се секрет от носа, резултата излиза за няколко часа, струва около 20лв
2.Рентгенова снимка за установяване на евентуална пневмония и изключване на настинка. Отново става бързо и също е на достъпни цени. (разбира се, рентген само след консултация с ЛЛ или пулмолог! Рентгена не е шега!)

# 10 600
  • София
katiABV,  всичко може сигурно,но както става ясно това не се счита за необходимо  да се направи.В Европа -няма никога да се стигне до затваряне на цели градове,както в Китай,нито до такива ограничения като там..Едва ли и в друг град в Европа биха затворили училище заради един  единствен случай само.. И тук и навсякъде в Европа  се тръби  че "паниката е по-опасна от вируса".

Ама разбира се. Ще чакат заразените ученици да станат 30% - разбира се, тогава просто затварянето на училището ще е напълно безсмислено, но те пък гордо ще приложат тази страховита "мярка"... За да докажем как не сме някакви си там тъпи китайци, а горди европейци, които не се страхуват от някакви си там вируси... Еееех, как ми липсва въртящото очи емотиконче!

# 10 601
Рентгена с направление от личния лекар е 3 лева.  Но ЛЛ, дава направление само ако чуе хрипове на слушалката...

# 10 602
Честно казано, чудя се на самочувствието на много от пишещите тук. Що за увереност трябва да имате, за да публикувате мнение без да сте специалисти или без поне да сте проверили научната информация в поне един научен сайт?

Аз не съм специалист, а един нереализиран лекар с познания по химия и биология на ниво средно образование.
Сапуните не убиват бактериите. Те ги отмиват с т.нар. осапунване и посредством вода (течаща, разбира се).
Дезинфектантите на алкохолна основа с минимум 60% алкохол убиват микробите.
В този ред на мисли няма никакво значение дали някой преди вас е докосвал блокчето сапун, с което Вие ще се измиете.
Лекари и специалисти по хигиена казаха, че ако нямате възможност да си измиете ръцете със сапун и вода, то може да ги обтриете с дезинфектант и после при първа възможност да ги измиете с вода и сапун. Извинявам се, за последното не мога да приложа линк.
Който се интересува, моля, публикувам първият сайт, който ми попадна като меродавен - публикация на Медицинския университет на Харвард:

https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/The_handiwork_of_good_health

Моля, в случай че бъркам терминологията, някой по-знаещ да ме поправи.

# 10 603
Съгласна съм, Айс Куин, но все пак, ако има грип, не може да има и коронавирус ли?  Или ако няма пневмония в момента на снимката, не може да я развие по-късно?
Важно е да се преценяват и другите симптоми, поне при пневмония - кашлица, задух, температура, начин на започване на инфекцията - рязко или плавно и т.н.
Не е нужно всеки да хуква да се изследва дори при грип, само от притеснение.

# 10 604
О, и аз съм съгласна с теб, но ако човек ще живее в паника или ще се вайка, че 200лв са много за корона-тест, то тогава може да почне с нещо по-достъпно и лесно.

Общи условия

Активация на акаунт