Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 939 609
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 11 010
  • Другата България
Маските не са изкупени за всеки случай. Всеки има по 5-6. Правят ги в Ухан повечето. Не бива да се вменява вина на всеки, защото има има един, купил 2,5 милиона.
Всеки? Предполагам познаваш 7 милиона приблизително човека?
Аз нямам, а и не искам за мен, исках за майка ми, и не намерих никъде. Признавам, аз съм виновна защото късно се сетих да търся. Писах за съседката ми, дето от няколко сайта ѝ звъннаха да откажат поръчка поради изчерпани наличности. Колеги също нямат, защото няма, не намират, а не защото не търсят. Познати постоянно коментират, че никъде не намират за близки хора. Говоря не за София, за провинцията. Познати аптекарки са луднали от близки, които ги карат да им намират " с връзки".
Лично аз тук в темата съм попадала на постове на хора, които са писали, че имат по 1-2 кутии в къщи. Няма лошо, просто споделям какво съм прочела, вече и не помня кога, то аз не чета постоянно. Това коментирам, лични наблюдения и прочетено от мен. Което не е представителна извадка разбира се, но и че "всеки" има 5-6 също не отговаря на истината. Да не говорим пък за селата, хората не са и чували, не знаят и откъде да си купят-за сайтове в нета говоря, ако децата им не им занесат, иначе понятието "маска" за тях е непознато.
ОК, изкупени, няма. Но да се носят, а те не се носят, продължавам да не виждам хора с маски, независимо какви.
Ей, разчекнахте ме! Казах КУПЕТЕ, а не запасете се. Да, купила съм един Нурофен за детето ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ! Ситуацията го изисква, колкото и да ви е неприятно. Нямам намерение да рискувам, да ми потрябва и да не мога да купя. Купила съм две кутии аспирин и една парацетамол, два спирта, кутия с витамин С на прах. Тамифлу въобще не знам какво е, нито съм го ползвала някога. Купила съм пет пакета ориз, пет брашно и пет макарони. Ако се наложи можем да изкараме с тях дълго време, защото трайността им е голяма. Каква е драмата?
Просто се "хванах" за твоя пост, защото доста пъти го срещам казано по този начин, не мисля, че ти си изкупила и маските, и Тамифлуто. Нито пък че ще изкупиш боба и лещата от Кауфланд, но пък утре ако няма, да знаеш, че теб ще търся да пращаш запаси.Grinning

# 11 011
  • В.Търново
От къде мога да намеря заболелите по райони и градове в скандинавските държави?Дания, Швеция, Норвегия и Финландия.

# 11 012
  • на пистата
https://twitter.com/covid_virus/status/1235228963741609990

Много хубаво видео, показващо защо е важно да си миете ръцете.
Няма да забравя учителя ми по биология преди 30г.Казваше,и 20 пъти да си измиеш ръцете  по тях винаги  ще има останали микроби.Не е ставало въпрос как си мият ръцете хирурзите,а ние обекновенните хора.
Не казвам не си мийте ръцете,напротив,мийте ги редовно.Шанса става по-малък да се заразите с нещо

# 11 013
Специално за маските, не смятам, че са изкупени на дребно от хората. Майка ми търсеше маски да се пази от грипа, защото е хронично болна, и вече бяха свършили. А ситуацията в Италия още не беше ескалирала.  Освен това тук много хора шернаха обяви на българи, които продават хиляди маски в западни сайтове. Просто Ганьо реши пак да забогатява. Ако хората имаха маски щяха да ги носят, както ги носеха преди това заради грипа.

# 11 014
  • София
Престанете с това може да има, не може да има. В дир.бг се пише всякаква паплач, после се редактира. Това не е от вчера. Не изключвам, че може и нарочно да е разбира се.
Работодателят не заплащаше ли първите 3 дни от болничния? Май беше така, по мои спомени.
Плюс това си има неплатена отпуска, за хора решили да се разнасят в Италия при положение, че има вирус и се знае в цяла Европа. Несериозно е да си предупреден и да си хойкаш, а после да търсиш някой да ти плаща за да си под "карантина", която според мен много хора изобщо няма да спазят, защото са здрави и защото това е it's just a flu Bro!
Мога да оправдая, единствено хората пътували преди да се разчуе за Италия. Ама ето например това семейство, което много добре е знаело, приема гости от там, от какъв зор? Е на такива трябва да им се дава неплатен отпуск да си седят под карантина!

И глоба в случай на нарушаване.

# 11 015
Цитат
Оптимисти Grinning Опасяват се, че може да стане по-смъртоносен, за момента това което са видели е, че мутациите не са променили съществено поведението на вируса.
Недей да приказваш глупости че и без това може да се създаде паника след обявяването на 1-вите случаи на вируса от нас и тя ще се засили от подобни твърдения за предстоящи смъртоносни мутации на вируса, които са точно обратни на истината. Айде да не се всява излишна паника.

# 11 016
  • Другата България
Специално за маските, не смятам, че са изкупени на дребно от хората. Майка ми търсеше маски да се пази от грипа, защото е хронично болна, и вече бяха свършили. А ситуацията в Италия още не беше ескалирала.  Освен това тук много хора шернаха обяви на българи, които продават хиляди маски в западни сайтове. Просто Ганьо реши пак да забогатява. Ако хората имаха маски щяха да ги носят, както ги носеха преди това заради грипа.
Това също, да.
Което потвърждава, че болшинството от хората нямат маски.
Но пък и тези, които имат, не ги носят.

# 11 017
  • София
Да ходиш на гости в страна с огнище на нелечим вирус (засега), не знам как да го нарека това. Всъщност знам, ама ще си спестя коментара.
Всъщност, аз го разбирам като че италианците са били в България на гости на това семейство, като преди това са ги предупредили, че са били болни....
Всъщност ето тук е проблема.
Че всеки пише каквото "разбира", а всъщност нищо не разбира. Но пише, четат го камара народ, доукрасяват, интерпретират и става мазало. Говоря по принцип, не само за темата, а и за всякакви "медии".
На теб ако ти се обадят близки, че са с коронавирус ти ще ги пуснеш ли у вас? Дори до входната врата само? Как си го представяш, че тези хора са го направили? Та в семейството има и дете, девойка по-скоро, поредната глупост е това.
След като са се прибрали италианците са се почувствали зле, тествани са и са дали положителни тестове. И веднага са се обади ли на българското семейство.
И да, предполага се, че не са стояли само вътре в апартамента, след което с катапулт са се озовали директно в самолета. За съжаление това е истината.

И не са и подозирали, че идат от Италия. Мислели са, че са я от Сибир, я от Гренландия.

# 11 018
Как прекарват в карантина - мисля, че няма да е особено интересно, но след оздравяването им, как се чувстват, как са се чувствали... съвсем пък да няма...
Но и вие сте прави - в Италия има-няма 160- оздравели, което е нищо, но му звучи страховито никой от тях да не е в състояние (или във възраст?!) да качи нещо в ютюб.
В Китай обаче над 40 хиляди ги дават оздравели, не може да нямат достъп до ютюб никакъв....
Не само в youtube, една блог статия да напише, дори анонимно, ако се притеснява, или един пост във фейсбук, туитър и тн.
Масово хората се чудят, защо никой от излекуваните, поне от европейците, не е написал нещо.

# 11 019
  • MI
Тесла, отнесли критиките си към цитирания вирусолог. Joy Сложила съм линк, чети. То вярно, че тук има по-големи специалисти, ама простете.
Подчертавам за всеки следващ чукча писател, за момента тази им хипотеза не е доказана, написала съм ясно че за момента показвали данните че няма важни изменения в поведението на вируса.

# 11 020
  • София
Скрит текст:
Интервюто е интересно, но за мен не отговаря точно и ясно на нищо. Опроверга теориите, че вирусът е във въздуха едва ли не. Слагайте си маските и странете от болните, миене на ръцете и така. Също така обясни, някой неща за по-високата смъртност на други места. Другите неща си ги знаехме. Не мисля, че СЗО прехвалва Китайците, по-скоро наблюденията им са върху потвърдените случаи. Тая история с град от 11млн жители и в него само 50к заразени е много съмнителна. Каквито и действия да са взели. Това прави под 1% заразени. Според мен не са открити доста болни от КВ, та официалните данни пак са си лъжливи, на това обяснение не се даде. Иран напоследък взе да има много оздравели, така че и там може от липса на тестове да намират по малко болни хора и това лъжливо да вдига смъртността. В Европа смятам, че ще потвърждават само влошили се или поне в България. Ако 80% го караме на крак и щом човека в Испания е починал на 13.02, значи този вирус отдавна си е тук и е напълно възможно да сме го изкарали без да разберем. В България няма само грип да се тестваш и щом не е той, да е коронавирус.

Да беше разгледала видео материала - автентичен, неповлиян - от мерките в Китай. Пък тогава ходи и обяснявай какво може и какво не може. Това в Европа точно никога няма да се случи - тук хората смятат за свое неотменно право да заразяват останалите когато и както си пожелаят... още от чумните епидемии!
Пресен пример - семейството, ходило на екскурзийка в Италия и после - навсякъде, където си пожелае. Сега - вероятно са болни. Ама вероятно не само те. И вероятно тяхната екскурзийка ще я платят други. Невинните.

Не си измисляйте неща, които не съм казала. Аз не съм намеквала нищо за мерките на Китай и за мерките на ЕС. Казах,че няма нищо ново. Ако бяхте чели темата по назад, щяхте да видите, че това сме го коментирали отдавна. Е сега от СЗО ни го казаха, да сме сигурни, че сме прави. Единствено обясни, защо в другите страни има по-висока смъртност. Между другото и това се коментираше много отдавна за въпросното ЕСМО, ама Вие не четете!

Смисълът на моето изказване беше, че при абсолютно крутите мерки които вземат, не е чудно и няма причина да не се вярва на отчетения спад в кривата на заразяването в Китай - на фона на експонентата в Италия и други Европейски държави, които не налагат изобщо никакви мерки (вкл. и нашата, уви).

# 11 021
Великобритания вече няма да дава информация за броя и локацията на новозаразените случаи всеки ден, вместо това ще правят рапорт веднъж седмично. Някой знае ли с каква цел се прави това? Не е ли нередно това? Ако дори не подозираш, че има случаи в твоя град как се предполага, че ще се защитиш? Първият рапорт трябва да публикуват в петък. Междувременно днес са изследвали над 16 000, положителни са 85.
А ние с по 20 теста на ден се надяваме да хванем нещо...

# 11 022
  • София
Някак не мисля, че у нас хората са изкупили маските, по-скоро дистрибуторите са ги прибрали. Лично аз имам 4 маски и то не медицински, купих ги преди 2 седмици, за да не ме набият в един момент ако се разкихам и разкашлям без маска, което правя непрекъснато като човек с алергии към какво ли не. Тогава можех да купя и 100, но не ми е хрумнало. Около мен никой не купува маски и по улиците не виждам и един човек с маска в последните дни, а съм на централно място и е пълно с народ.

# 11 023
  • София
Да ходиш на гости в страна с огнище на нелечим вирус (засега), не знам как да го нарека това. Всъщност знам, ама ще си спестя коментара.
Контрагент в работата ми беше споделила преди да пламне Италия, че планира пътуване при дъщеря си там. Вчера разбрах, че не го е отложила, тия дни заминава. А точно след завръщането ѝ имаме среща. Не знам какво да кажа...

На твое място директно ще поискам разговор по телефон или след изтичане на карантинния период след завръщането й. Без увъртания - "страх ме е от теб в момента. да минем ма конферентна или телефонна връзка или да отложим срещата."

# 11 024
  • на пистата
Мангъров много оптимистично.
Това което идва не е чума!
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/d-r-atanas-mangaro … koronavirusa.html

Общи условия

Активация на акаунт