Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 939 411
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 11 160
Ужас! Четете ли се изобщо.
На мен ми е непонятно запасяването с няколко фризера храна. Кому е нужно? Ако от утре се наложи 3 дни да не излизам от вкъщи, то ще го позакъсаме с храната. 0 запас.

# 11 161
Обясни им моля, че ако се стигне до там  никой да не излиза от дома си. Нито боба ще може да се свари, нито месото да се сготви.

Аз преди седмица май публикувах препоръчителния списък, публикуван в немските медии, в който има и туристически котлон, свещи, по възможност лампа с батерии. После писах, че тези неща са изложени на видно място в магазините, заедно с купища въглища и спирт за горене. Защо мислите хората за по-прости от вас?

# 11 162
Вашингтон съобщават за още 1 смъртен случай. Общо 10.

CDC разледват малко огнище във връзка с круизния кораб Гранд Принцес. (това е друг кораб).

Тези кораби се оказаха големи развъдници на вируса.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 00:02 от Не се сърди, човече

# 11 163
  • София
Скрит текст:
От няколко места чувам как някой познава вече заразени и просто никой не го казва... и какво от това ???

Ако този вирус се разпростанява толкова бързо, нима някой е вярвал искрено че ще ни подмине? Понеже мерките ни за сигурност са топ и сме много специални, та и вируса няма да дойде при нас ? Grinning

Вирус като вирус, какво толкова. Не се ли четат статистики? Или се гледат новините само до думичката "смърт" и после изключват мозъците и циклят само над това. Вече не гледам новините, само чета статистиките и гледам статиите - леле колко разлика има. Новините всяват паника и смут - целенасочено или не, така е.

Ако не се тръбеше в новините нямаше и да има пника. Щяхме да вдигаме температура, да си пием парацетамола и да продължаваме да си живее спокойно.

Ама който иска да си стои заложник, знаете ли какво беше спокойно в събота в Джъмбо Grinning Леле, никога до сега не съм успявала да напазарувам там толкова лесно. Ми и в някои супермаркети е мирно и не се буташ с никой... кеф.

Само ме дразни че паниката на някои хора, ще лиши дечица от лекарства... не можеш да купиш всичко, не знаеш какво ще ти потрябва, а хората ги изкупуват и сигурно изобщо няма да им потрябват (дано не потрябват ама..).

Предполагам, че нямаш живи родители (или са твърде млади), или не сте особено близки, за да говориш така лежерно.
Аз обаче моите си ги обичам и си ги искам до себе си!

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 00:04 от Не се сърди, човече

# 11 164
Скрит текст:
Тесла,

май, май спорта ще са канселира масово в централна Европа, а и май цяла Европа?
Уж бяхме оптимисти, но аз напоследък ставам все по-малък оптимист. Реално погледнато, от около 15/20 февруари с първите случаи в Италия досега са минали грубо 3 седмици, а Серия А може и да не завърши (съвсем сериозно е това). В Швейцария също спряха цял кръг от първенството и следващия също няма да се играе. Вече има и първите мачове в ШЛ и ЛЕ, които ще се играят през празни врати (Валенсия - Аталанта и Хетафе - Интер), като това е само първата стъпка... От картинката в Китай имаме 2 месеца на бум на заразените (Януари и Февруари) след което идва и естественото намаляване на случаите (Март). Т.е. по тази логика бумът в Европа ще до края на Април. Т.е. случаите ще нарастват всеки ден и ще доведат до още по-крути мерки за сигурност (в Италия вече май почнаха да ги прилагат) от което естествено ще пострада и спорта. Не визирам само футбола, а изобщо целия спорт в световен план. Но говорим сега за Европа. Не съм оптимист за края на зимния сезон (зимните спортове), ами големите тенис турнири в Монте Карло, Мадрид и Рим (този почти съм го отписал) и за финал Ролан Гарос в Париж (хайде дотогава има време ама във Франция също не е добра картинката). Да се върнем на футбола, ако първенствата не могат да завършат нормално, включително и ЕКТ (ШЛ и ЛЕ), то може да пострада и самото Европейско през Юни. То все пак ще е през лятото и ако има някаква логика, то трябва да очакваме от Май месец новите случаи на заразени да почнат да намаляват драстично спрямо сегашния ръст (математика). Пик, Март и Април и кривата надолу от Май, Юни и т.н.
Може и друго да стане, да отложат Европейското за Юли, за да може през Юни да се навакса с първенствата, хм???
Да се играе през празни трибуни не е опция за мен. Спорт без зрители не е спорт, а все едно тренировка. По-добре канселиране. А и пак има риск, за самите спортисти, за делегациите, журналисти, техници, поддръжка и пр. и пр. стотици, хиляди хора ангажирани с един обикновен футболен мач.
Как ги виждаш ти нещата? Sad

Ти сериозно ли!?
Говорим си тук за живота на родителите си, за здравето на децата си, забелязваме, че представленията на най-емблематичния оперен театър са отменени, че музеите са затворени за посетители, че публичните меси в католическа Италия са спрени, че затварят училищата и университетите, че хората се виждат принудени (поне по-съвестните от тях) да се откажат от вече платени ваканции... а ти ни пробутваш тук някакъв си футбол!? На кого, по дяволите, изобщо му ПУКА на този фон!? Да обявят нулева година, ще ритат и догодина, няма да се изчерпят топките като еднократните маски за лична защита я!

Ама защо му се карате на човека, не мога да разбера. Тук в тоя форум всеки иска да се кара на някого за каквото и да е. Ама нека поне да е за нещо по съществено. Аз поне се скарах на една потребителка днес да не всява паника лансирайки недоказани хипотези в разрез със доказани факти, ама това си е чиста проба заяждане заради едното заяждане а не за друго. Ми всеки се интересува от различни неща, например някой който не се интересува от класическа музика може да каже "ми на кого му пука че затворили оперен театър" ако просто е за едното заяждане. В темата хептен стана през просото и всеки гледа само с някого да се скара. Айде стига вече с тия безсмислени заяждания, кой бил виновен че лекарствата изчезнали, кой бил виновен че се интересува от спорт, кой бил виновен че имало паника, и не знам какви глупости. Всички май се взеха много насериозно, все едно бг мама е последна инстанция и каквото се напише тук има пряко отношение към държавата. Grinning

А всъщност не е така, за да разведря малко темата да те репликирам че не е сигурно че няма да се изчерпят топките, ами ако ги произвеждат в Китай, хм, никой не се сеща затова..... Grinning

Ето вижте какво става със стиковете за Хокей.
https://btvnovinite.bg/sport/hokejnite-stikove-v-nhl-po-cenni-ot … koronavirusa.html

Иначе темата се превърна в някакъв зверилник в който всеки води някаква война с някого.

# 11 165
Аз не вярвам, че в Турция няма болни. Изобщо и броят на болните е спорен. Според мен е в пъти повече, но хората се страхуват прекалено много или пък въобще не им дреме. Няма разумна среда.
Четох за болни в Северна Корея . Около 5000 и ми стана чудно да не е объркано. Там кой ще ти каже, пък и да "внесеш" нещо в страната си е трудничко, било и вирус.

# 11 166
Сребърна паричка, с това не съм съгласна “В момента няма лечение за тази инфекция, което означава, че лекарите и здравните специалисти не могат да направят много за хората, които я имат” Че могат да направят повече в бъдещето така е, но така поднесено,това изречение дава представа, че няма 51000+ хора,които лекарите са спасили, а заразените ги оставят на произвола на съдбата и на молитви. Не съм съгласна само със структурирането на изречението и използваните думи. Точно тези не добре поднесени мнения всяват паниката.

# 11 167
Във връзка със спора трябва ли да се носят маски от здрави хора -  в статията има следното изречение "Ако в дома ви има болен от коронавирус, разумно е да носите маска, когато сте близо до него" /If you are caring for someone with COVID in your home, it is wise to wear a mask when in close proximity to that person, who should also wear a mask/. То е интересно, защото съвпада едно към едно с препоръките на СЗО.  
Не знам дали го тълкувам правилно,  но явно по някакъв начин маската предпазва, щом съветват здравия човек да я носи при близост до болен. Не вярвам това предпазно действие да се ограничава само в "дома ви". При неясната степен на диагностициране на заболяването може би е разумно да се използва като предпазна мярка и на места, където си в непосредствена близост  до хора, които кашлят и кихат, без да е ясно от какво /в транспорт, по магазини/.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 00:11 от Не се сърди, човече

# 11 168
  • Варна
Сребърна паричка, с това не съм съгласна “В момента няма лечение за тази инфекция, което означава, че лекарите и здравните специалисти не могат да направят много за хората, които я имат” Че могат да направят повече в бъдещето така е, но така поднесено,това изречение дава представа, че няма 51000+ хора,които лекарите са спасили, а заразените ги оставят на произвола на съдбата и на молитви. Не съм съгласна само със структурирането на изречението и използваните думи. Точно тези не добре поднесени мнения всяват паниката.

Аз превеждам от статията, има линк най-отдолу. Кажи му, на който я е написал, че не си сгласна Hands Plus1

# 11 169
  • София
Тези от вас, при които вече има вирус, ходите ли спокойно в магазини и молове?
Аз се старая да не ходя, но детето е на училище, всичките му съученици тъкмо се върнаха от Италия. Така че контактите си ги има.

Кое е училището?

# 11 170
Чета от доста време и в началото си признавам, че се вързах на апокалипсиса, който вещаят определени хора в темата. Имаше го и момента, в който купих 4 кила брашно и две бутилки олио- ей тъй, да има. После се замислих, че аз ще си заредя долапа, ама много хора няма да могат, и да ви кажа честно се отвратих от себе си. Представих си как ще стане толкова зле, а аз ще си ям, докато примерно съседа ще гладува. После осъзнах, че единственият вариант за моята чиста съвест е в случай на бедствие, всичко да се разпределя по равно, колкото има, без оглед дали си беден пенсионер или баровец. Гнусно е парите да решават кой ще живее и кой не и за кой ще има лекарства или предпазни средства- кой може да си ги позволи, или да си ги набави с връзки. Имам 5 маски и сега всичките бих ги дала на някой лекар, щото ще е по-полезен от мен в такава ситуация. За мен това е пътят да оцелее едно общество от човеци. Откакто реших как е редно да постъпя, вече страхът от вируси не ме управлява.

Иначе темата е токсична и паникьорска, но нека си пишат хората, на които броенето на жертви им отпуска нервите.

# 11 171
Добра новина: тестовете на двама съученици, които са били на ски в Северна Италия със заразеното момче от Tienen, са негативни. Чакат се резултатите на третият съученик, който е бил с него в Италия.

https://www.hln.be/nieuws/buitenland/live-woonzorgcentrum-in-loc … sluiten~aefab934/
19:52
Derde leerling school in Tienen test negatief
Nadat een 17-jarige jongen uit het zesde middelbaar van het Atheneum in Tienen eerder deze week positief testte op het nieuwe coronavirus, werden er ook bij drie andere leerlingen (reisgenoten van de tiener op een skireis in Noord-Italië) testen uitgevoerd. Twee daarvan bleken eerder al negatief, nu heeft ook een derde leerling negatief getest. De resultaten van de vierde test zijn nog niet bekend.

Има надежда, че не е толкова заразно, все пак са били в близък контакт.

# 11 172
Чета от доста време и в началото си признавам, че се вързах на апокалипсиса, който вещаят определени хора в темата. Имаше го и момента, в който купих 4 кила брашно и две бутилки олио- ей тъй, да има. После се замислих, че аз ще си заредя долапа, ама много хора няма да могат, и да ви кажа честно се отвратих от себе си. Представих си как ще стане толкова зле, а аз ще си ям, докато примерно съседа ще гладува. После осъзнах, че единственият вариант за моята чиста съвест е в случай на бедствие, всичко да се разпределя по равно, колкото има, без оглед дали си беден пенсионер или баровец. Гнусно е парите да решават кой ще живее и кой не и за кой ще има лекарства или предпазни средства- кой може да си ги позволи, или да си ги набави с връзки. Имам 5 маски и сега всичките бих ги дала на някой лекар, щото ще е по-полезен от мен в такава ситуация. За мен това е пътят да оцелее едно общество от човеци. Откакто реших как е редно да постъпя, вече страхът от вируси не ме управлява.

Иначе темата е токсична и паникьорска, но нека си пишат хората, на които броенето на жертви им отпуска нервите.
АДМИРАЦИИ!!!Дано повече такива хора в този свят.

# 11 173
Досега само китайците имат успех в намаляването на случаите. Ако искаме да се учим от тях - не допускаха изобщо хора по улиците без маски, даже имаше клипчета на младежи, които наблюдават хората с дронове и им напомнят веднага да сложат маските; много клипчета, включително и от лекари  как правилно да се поставя маската, как се сваля и изхвърля.
В момента по цял свят маските не достигат (може и там да четат в нашия форум и да са се презапасили Simple Smile) и затова не се набляга, а даже се отрича евентуалната им ефикасност за предпазване.

# 11 174
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Да ходиш на гости в страна с огнище на нелечим вирус (засега), не знам как да го нарека това. Всъщност знам, ама ще си спестя коментара.
Всъщност, аз го разбирам като че италианците са били в България на гости на това семейство, като преди това са ги предупредили, че са били болни....
Всъщност ето тук е проблема.
Че всеки пише каквото "разбира", а всъщност нищо не разбира. Но пише, четат го камара народ, доукрасяват, интерпретират и става мазало. Говоря по принцип, не само за темата, а и за всякакви "медии".
На теб ако ти се обадят близки, че са с коронавирус ти ще ги пуснеш ли у вас? Дори до входната врата само? Как си го представяш, че тези хора са го направили? Та в семейството има и дете, девойка по-скоро, поредната глупост е това.
След като са се прибрали италианците са се почувствали зле, тествани са и са дали положителни тестове. И веднага са се обади ли на българското семейство.
И да, предполага се, че не са стояли само вътре в апартамента, след което с катапулт са се озовали директно в самолета. За съжаление това е истината.

И не са и подозирали, че идат от Италия. Мислели са, че са я от Сибир, я от Гренландия.

И? Всеки жител на Италия е с коронавирус?

Не. Но всеки пребивавал в Италия е потенциален вирусоносител. И е излишен риск. Посещението винаги може да се отложи или дори отмени - няма да се свърши Светът.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 00:12 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт