Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 938 783
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 11 280
  • София
Представете си жив плет.

И си представете зърно ориз. Зърното е достатъчно малко за да може да премине между клонките на живия плет, но дори цял ден да хвърляте шепи с ориз по него нито едно зърно ориз няма да премине от другата страна. А въздух си преминава.
Перфектен пример, ако имахме само едно вирусче. Не ми се търси, колко такива има при едно кихане, при условие, че едното е 0.3 микрона.

Чети внимателно.
...  но дори цял ден да хвърляте шепи с ориз по него нито едно зърно ориз няма да премине от другата страна.

[Няма смисъл от разяснителни клипчета, защото маски няма. Аз поне днес се сетих да търся маски след вчерашните и днешните нови потвърдени случаи, а маските вече са изкупени. Каквото-такова, надявам се ако се стигне до драматична ситуация, властите да отпуснат маски за всички в засегнатите райони по определена бройка.

Откъде да ги отпуснат? Да ги нарисуват на листче А5? Няма. И нямат откъде да вземат. Все пак, колкото и да са велики властите, придворен магьосник все още си нямат.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 01:54 от katiABV

# 11 281
Много е трудно, може би трябва инфографика да се направи или обяснително клипче.

# 11 282
Хмммм... аз честно казано като прочетох листовката на тамифлу, предпочетох да си изкарам грипа..
Не случайно в много страни не може да се закупи без рецепта.

# 11 283
Няма смисъл от разяснителни клипчета, защото маски няма. Аз поне днес се сетих да търся маски след вчерашните и днешните нови потвърдени случаи, а маските вече са изкупени. Каквото-такова, надявам се ако се стигне до драматична ситуация, властите да отпуснат маски за всички в засегнатите райони по определена бройка.
Да, знам, че няма и затова излизат с такива обяснения как няма нужда да се носят маски. Един вид за успокоение на обществото, но звучат смешно. В Китай преследваха с дронове неносещите маски и разпъваха транспаранти  "Ако си без маска ще ти счупя краката".

# 11 284
Четох ги и именно това разсъждавах - причината да се разпространи по-малко заразният. Не е логично.  Обикновено се разпространяват по-силно заразните щамове. Дават ги със заразност L-70% към S-30 %.
Не разбирам какво е това по-слабо селективно налягане? Някой може ли да го обясни, както и този алогизъм?

Ами случаите от тип L са предизвиквали много по-често сериозни симптоми- тези хора са много по-често тествани и изолирани. S най-вероятно предизвиква доста по-леки и безсимптомни случаи- такива хора доста по-рядко ги тестват и изолират- S започва бързо да се разпространява по-често. S е породил L, но S има еволюционно предимство пред L, който постепенно ще изчезне. Повече успява да се разпространява този, който не привлича внимание- ако не предизвиква никакви симптоми или такива на хрема, ще се разпространи у всички хора.
 Дори за СПИН съм чел, че с времето вируса му намалява агресивността си.
раптор, ще съм благодарен да чуя мнението ти за това, което ще напиша по-долу.

Има явно някаква вероятност вирусът да се "омекоти" със времето (заради мутацията му).

1) Четох днес статия на всеки седем дни мутира минимално. (малка надежда).

2) Освен това (моя интерпретация, четящите не трябва да я приемат за истина) си мисля, че ако доста хора го "прекарат/преболедуват", ще си изградят имунитет, който донякъде ще омекоти следващите вълни. Т.е. преоболедувалите го няма да го разпространяват на следващ етап (нещо като ваксинирани)

3) Има някаква вероятност да се създаде ваксина. Или поне - медиците да намерят средства да омекотят смъртоностността на вируса (опит, съществуващи лекарства)

Това (по-горе) би трябвало да даде по-добри шансове на застрашените, ако успеят да избегнат първата вълна. Т.е. не трябва да се отчайваме (така или иначе всички ще го прекараме, и който оцелее - оцелее). А най-рисковите групи, трябва да опитат да го избегнат и отложат доколкото е възможно.

Имат ли рисковите групи някакъв по-добър шанс така?

# 11 285
Цитат
Да, знам, че няма и затова излизат с такива обяснения как няма нужда да се носят маски.
Мда, но да пускаш статийки от бизнес издания, които правят списъци за
The World's Billionaires, е признак на престиж. Wink
Неразбралият народ да си носи маските, които няма откъде да си купи, те китайците са по-прости даже и от него, защото ги носеха още от началото, сега нямаше да имат толкова жертви и заразени, ако бяха послушали видните автори на статийки във форбс и бяха изхвърлили гадните маски.

По темата: 107 мъртви в Италия за 12 дни. It's just the flu bro.

Скрит текст:
Това за маските е ирония, да не вземе някой сега да се върже. Вече не съм сигурна кой как възприема информацията, която чете тук.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 03:06 от Less

# 11 286
А какви са фактите: понеже не обичаш явно да четеш ще ти ги сервирам наготово: за да спреш да намилаш за моите хипотези:
Установено е че мутациите на вируса се оформят в 2 основни групи (L-cov и S-cov), L-cov е по-опасен, тъй като е по-вреден за дихателната система при хората. (Води до повече смъртни случаи, повече критични, повече усложнения и т.н.)...

Тесла, не е адресиран към мен поста ти, но все пак да уточня, защото явно много хора ти вярват, а съм забелязала, че не обичаш да четеш и дори и добронамерено подаваш доста недостоверна информация, базирана на някакви твои усещания.

Хипотезата за 2-те основни L и S групи  не е доказан факт, а резултат на предварително проучване на базата на ограничена информация или ограничен брой случаи /?/ - както казват самите му автори. Други учени казват, че е интересна, но не е база за категорични изводи. Т.е.  валидността засега е като на всяка друга хипотеза - китайска, италианска или друга.

Ще улесня с линк. Дясно копче и т.н., но основното съм го обобщила.
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-china-toll … dle-idUSKBN20R07Z

# 11 287
Аз бих си позволил да кажа нещо успокоително. Аз самият също имам роднини за които се опасявам. Аз лично бях много притеснен в началото, когато почти никой не обръщаше внимание какво става с вируса в Китай защото беше далеч и информацията беше малко, гледах ужасяващото съотношение на числата 60% починали спрямо излекувани и треперех. Куриозното че когато стана водеща тема в новините и всички се уплашиха от вируса понеже неумолимо приближава към България аз сега съм спокоен, защото всичката информация за вируса оттогава насам, говори че той ще нанесе много малко, да не кажа никакви поражения в България.

Първо той ще има ограничено време за развитие в България, затоплянето ще го спре, със сигурност.
Второ, с времето той ще става все по малко смъртоносен (за съжаление това става твърде бавно, но става).
За ваксина за съжаление най рано през следващата зима, до тогава други фактори ще са го спряли. Прави се всичко възможно да се забърза технологичният процес по изработването но не може да се съкрати безкрайно много, нужни са изпитания доказващи безопасността на ваксината.   

Никой не трябва да се отчайва, този вирус е по опасен от грипа но не е смъртна присъда дори за най рисковите групи. Корабът категорично доказа че има голям дял дори сред възрастните групи които го карат безсимптомно. С времето този дял ще се увеличава. Например с времето леките форми на вируса увеличават своя дял защото се предават по успешно от тежките. Тези които причиняват смърт с времето ще изчезват защото веригите на препредаване се прекъсват. Идеален пример за това са Мерс и Сарс, много по тежки вируси с много висока смъртност но достигнали до по малко хора именно защото са били прекалено смъртоносни, този достига до повече хора защото е по малко смъртоносен. Най успешно с времето ще започне да се предава лека форма на този вирус (част от тия 30% мутации С форма които са по леки но с времето ще стават 40,50,60% защото в началото са били 3%) но набъбват защото остават незабелязани, симптомите са леки, няма усложнения, няма смърт, няма много симптоми, дори много хора част от безсимптомните случаи които в леките мутации на вируса със сигурност са много по голям дял, в сравнение с по тежкият Л-корона, даже и не разбират че го носят вируса, това му помага да се разпространява по успешно. С времето шанса по леката форма да стигне до теб в сравнение с по тежката се увеличава. Времето работи в наша полза по всички възможни начини. От предстоящото затоплянето на времето, през мутациите на вируса, дори до измислянето на лечение (то няма да липсва вечно). Аз затова съм оптимист че нещата ще се развият много добре за България по отношение на вируса. Дори смятам че няма да има нито един починал като събера всички фактори.

Вайпар знам че е предварително проучване ама все пак има установени вече мутации групирани в групи, дори се изследвали чрез взетите проби какво е било съотношението в Ухан в началото на огнището, какво е извън Ухан и т.н. Със сигурност предстои потвърждение на тези изследвания но първоначалните резултати са такива каквито съм ги посочил.

# 11 288
stupidFool, зная, че не съм раптор, но имаш нужда от подкрепа в момента.
1. Не се знае дали е КВ. Един отрицателен грипен тест не означава , че е КВ. Сам прочете - 2 различни лаборатории, 2 различни резултата за грип - + и - .  Тестовете не са толкова точни.
2.  Гледах в генбанката, има най различни описани мутации. Наистина в онази статия, показваха как мутира на 7 дни. И да, хората създават масов имунитет и вирусите отслабват с времето, благодарение на него и на мутациите. Нали точно на тази ни способност за имунитет са създадени и ваксините.
3. Много си прав, че не трябва да се отчайваме. Аз самата винаги съм гледала оптимистично, с чувство за хумор и боря болестите. Зная какво е да стискаш зъби, докато излезеш от рисков период на някакво заболяване. Винаги има надежда, дори и при КВ. Виж колко е голям процента на тези, които го карат леко, дори без симптоми. Това не е присъда. Огромната част го прекарват леко.
4. Разбира се, че трябва да пазите и да не се срещате с хронично болните ви роднини. Дори и грип да е, пак е добре да ги пазите. И разбира се, че хората в рисковите групи имат голям шанс да се преборят с КВ.
 Аз самата съм с респираторни заболявания и не се предавам. Но и внимавам и се пазя, колкото мога. А имам примера на майка ми, тя преживя и се възстанови цели 2 пъти, от неща, за които лекарите считат, че могат да се преживеят само на теория.
5. Мобилизирай се, близките ти имат нужда от теб. Не ходи утре на работа и не пращай детето на училище.
6. И най важното - кураж! Не се страхувай! Страхът сваля човек, колкото и болестите, а силният дух помага! Доколкото схванах, вие сте в групата на относително по-младите, а те  и децата го карат много по-леко. Вероятността да е КВ, е твърде малка, независимо, че работите с чужденци. Ако прецениш на фона на общото население на Европа, случаите на заразени са твърде малко. Съобщаването и информацията вселиха в душите ни страх, но не трябва да допускаме той да ни завладее!
Не забравяй едно простичко правило - докато не е доказан с тест, не се самонавивай и не мисли, че е това!

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 03:29 от Diorela

# 11 289
Вайпар знам че е предварително проучване ама все пак...
Чудесно е, че знаеш. Тогава не представяй хипотеза като доказан факт - това  е просто хипотеза, както и на италианските учени и тепърва предстои да видим как ще се развиват проучванията. Може вътрешното ти усещане да ти говори, че китайците ще се окажат прави, но неведнъж те е подвеждало, а така или иначе твърдението за доказани факти в противовес на хипотези не отговаря на истината.

# 11 290
Vapor, Тесла  гради оптимистични хипотези и дори им намира обяснение. Затова го харесват, защото дава надежда на хората.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 03:30 от Diorela

# 11 291
Nikola Tesla, интересен ми е потокът на мислите ти. Твоите постове са едни от най-сериозните в темата. От България ли пишеш или от някой друг часови пояс. В България би трябвало да спят вече.

# 11 292
Вайпар, Аха, значи аз да вярвам на италианските учени и да чакам апокалипсиса с предстоящите смъртоносни мутации а да не вярвам на китайските учени, които са установили какви точно мутации са настъпили на вируса.
Това са предварителни проучвания но са нещо повече от едно голо предстоят смъртоносни мутации ама на какво основание е това заключение, не се знае. Иначе не ми вменявай отговорности че много хора ми вярвали, (т.е. да внимавам какво говоря, а потребителката с хипотезата за смъртоносните мутации не трябва ли също да внимава какво говори, сама казва че са недоказани хипотези ама ги говори и не си дава сметка какво причиняват тия недоказани хипотези на много хора). Не желая никой да ми вярва. Аз съм обикновен човек пишещ в някаквъв форум. Който пише само каквото мисли, нищо друго. Не ме интересува дали е оптимистично, песимистично, мисля го и го казвам.

Simple Smile Димана от България пиша, от София съм.

# 11 293
Предлагам да прочетете доклада на експертите, върнали се от Китай, изключително интересен е. Има го като pdf файл в този линк, от официалния сайт на WHO е:
http://who.int/docs/default-source/coronaviruse/who-china-joint- … TfaIWQuEkjdvq_O7i

# 11 294
  • MI
Тесла, спри да повтаряш едно и също, няма смисъл. Как пък не ще се съобразявам с лудите паникьори, сакън да не се уплашат. Те са си вече в перманентен шок, нищо няма да им стане. Ти явно не схващаш че тезата ти за Европа е едно огромно нищо. В момента се работи по италианския щам, но ти вече знаеш всичко. Не, от изследването, публикувано виж къде, не се доказва че мутира към по-лек, а че мутациите за момента не променят съществено поведението на вируса. Но, ако беше отворил да прочетеш вместо да говориш до безкрай, щеше да видиш, че и то НЕ включва италианския щам. Него го изследвт в момента. Както и тези в останалите страни на Европа. Така че вземи се поспри малко, смятам по въпроса да не ти отговарям въобще.

Като дадат нови данни за изследванията на генома на вируса, ще пиша както писах днес. За момента дават на час по лъжичка, просто и те не знаят още много неща, за разлика от форумните експерти. Тук на такова му казват клавиатурен лъв.... Smiling Imp

Общи условия

Активация на акаунт