Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 951 713
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 11 955
  • София
  https://youtu.be/krVDdVqxwvg Как се взима проба за корона вирус. В пьрвите няколко секунди, го дават.

Ами незнам как го взема тоя тест, но въпросният лекар вкара тампончето само в началото. В едно от видеата на фотографа от Ухан, жена му обяснява как се взема - дълбоко до съвсем края на носа, при самата манипулация получаваш позив за кихане.
За вземане от гърлото жената от Ухан каза, че трябва да е при не измити зъби и да изхрачиш секрет от самата носоглътка.

Горе-долу на това ме учеше и моята УНГ... Сутрин преди да е пита вода, мити зъби или каквото и да е, тампонът първо обира хубаво сливиците (ако ги има), вкл,. и отзад (не най-приятното преживяване, особено като си го причиняваш сам), после - дъгите, после - езика в основата си. Носа - дълбоко и с изтъркване, с ОТДЕЛЕН тампон.

# 11 956
Медикаментът, които австрийците разработват се казва APN01 и още преди седмици го тестваха върху 24 тежко болни в Китай. Сега са пристигнали и около 400 проби от Китай. Ако работи им трябва още половин година за клинични проучвания, преди да го пуснат в употреба

Последна редакция: пт, 06 мар 2020, 01:27 от Хеликаза

# 11 957
Министърът се позовава на Закона за здравето, чл.63. Утре ще го прегледам, той ще даде информация при какви ситуации се прави подобно разпускане.

# 11 958
Да, това разпускане е по-нестандартно.

# 11 959
  • При семейството си
Заповедта на министъра:
https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/gripna-epidemiya … itoriyata-na-cya/

Едит:
Чл. 63. (1) При възникване на извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването въвежда противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Мерки по ал. 1 на територията на отделна област или община могат да се въвеждат и от директора на съответната регионална здравна инспекция.
(3) (Нова - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Лечебните и здравните заведения независимо от собствеността им са длъжни да изпълняват въведените мерки по ал. 1 и 2.
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 15 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) При опасност от възникване и епидемично разпространение на заразни болести държавните органи, общините, физическите и юридическите лица са длъжни да оказват пълно съдействие на органите за държавен здравен контрол

# 11 960
Когато се пресмята процента смъртност при сезонния грип как се отчитат леките случаи, които не достигат до болница или личен лекар? Поне в Бг такива случаи има доста на хора, които се самоосигуряват, или имат фирмен бизнес, или джипитата дават само една извинителна бележка на децата, която е толкова фиктивна, че няма повече, или просто ходят болни на работа/училище/градина.
Питането ми е във връзка с това, че при новия вирус постоянно се изтъква, че процента е по-нисък от обявения, защото не се включват леките случаи. Имаше на предната страница отново такова интервю.

Смъртността при грипа е изчислена, не е по документи.

https://www.cdc.gov/flu/about/burden/index.html

# 11 961
Влакчо, откъде знаеш кой колко излиза и стои навън и сред какви хора се движи и работи, та такива мнения даваш за хората. Ако всичко е толкова невинно, нямаше цели държави да се занимават с мерки, търсене на лекарства и ваксина, че дори затваряне на граници. Може и да си в друга паралелна вселена, но реалността е такава тук.

В Милано не знам как се разхождат хората, но със сигурност не е като в България. Ние нито сме се покрили, нито както Мариана пише сме гладни и жадни (без да пипаме при това дълбоките запаси, както ги наричате)
Защо да спират камиони , транспорт, износ и внос на стоки и материали ? Никой не пише и иска това.
Просто трябва да се спре временно за 2-3 седмици туризъм, гости, спрат мероприятия, изложения, симпозиуми, такива неща, за да не стане после всичко да е в колапс-затворено, изолирано и прибрано по домовете. Тогава ще настъпи ада за някои, дето мислят, че печалбите им ще намалеят, прихода ще спадне и т.н.

Вече си мисля, че тези върли защитници на свободното движение, настойчивите вопли да затворят темата, присмеха и обидите към хората със заболявания, близки възрастни, притеснени за деца в риск са точно тези дето са се запасили, окопали и имат сметка някаква икономическа. Може да са хотелиери, рентиери, ресторантьори и не  знам какви си, дето цялата тази история ги дразни и бърка в джоба. Дори здравето на децата не е важно, иначе възрастните и болните мноого отдавна ги отписаха, като ненужни. И аз съм засегната материално донякъде с този вирус, ама здравето е по-важно и живота.
Тамифлу има по аптеките, спокойно. Виноватите, дето  уж са активирали търсенето с писането  в темата да се чувстват  опростени.

И нещо за вечерно време . Представям си как ББ оборудва лабораторя, събира нашите учени, дава им срок кратък и тропва да се пънат и мъдрят. Умовете на учените  ни се раздвижват уплашени, стресират се и измъдрят ваксината на века. ББ я показва гордо в ЕС, патентоваме я , продаваме я и ... почваме да продаваме и богатеем . После всички ставаме милионери здрави, отиваме в Италия на ски , та и ние простите да видим свят (не кат тук някои да ни се подиграват, че си стоим и не подаваме носа) Ех, мечти, мечти))

# 11 962
fanfanito, аз не омаловажавам ситуацията, напротив считам, че е много сериозна и именно затова всеки трябва да има малко мярка и да си преценява писаниците в публичен форум.
Няма как между две проверени публикации за някоя нова жертва от правителството на Иран да се вмъкват апокалиптични картини за БГ с огнища и конспирации, напълно нереални и непроверени, и да не реагирам.

Вместо да слушат и да се влияят, нормалните хора би трябвало да опитат да ограничат истериите на някой списващи, щото може да се окаже, че точно липсата им в сериозна обстановка ще спаси нечий живот.

ПП. Това, последното за наша ваксина и богатството, аз бих я дала безплатно. Не мога да трупам пари възползвайки се от човешки трагедии.
Различни сме хората.

Последна редакция: пт, 06 мар 2020, 01:55 от Анонимен

# 11 963
  • София
Министърът се позовава на Закона за здравето, чл.63. Утре ще го прегледам, той ще даде информация при какви ситуации се прави подобно разпускане.

Не се и съмнявам, че има правото да го направи - дори и да не знам по силата на кой закон точно.
По-интересният въпрос е защо.
Това не е обичайният начин, по който се обявяват грипните ваканции.
По-скоро е изключителен и необичаен.
Питам се... защо е бил предпочетен?
В момента нямам конкретен отговор за себе си - т.е. то е ясно, че е заради короната, а не заради тип Б, ако беше само той щяха да си я обявят поред РИО-тата утре, както си се случва и друг път... става дума за един ден разлика. Защо е изпреварването? Защо се бърза?
Единственото друго, което му хрумва, е всъщност да не са достигнати необходимите стойности на заболели ученици в някои области. Т.е. да са наближени, но не и превишени, което не би дало на някои от РИО-тата право / основание да обявят прекъсване на учебните занятия...

... нормалните хора би трябвало да опитат да ограничат истериите на някой списващи, ...

Последна редакция: пт, 06 мар 2020, 01:57 от katiABV

# 11 964
Фанфанито, в твоят град колко заболели има? Имаш ли наблюдения как живеят хората там, където има стотици с положителен резултат и хора в интензивно отделение? Лични наблюдения?
Не ми слагай думи, които не съм казала /писала. Интерпретациите ти не ме вълнуват!
Член на семейството ми всяка седмица е в Италия, служебно. Няма начин да не отиде. Колкото и лесно да ви се струва на всички как се седи по къщите, не се ходи на работа и границите се затварят!
Няколко идеи съм по - притеснена от тебе, гаранция.

# 11 965
Фанфанито, в твоят град колко заболели има? Имаш ли наблюдения как живеят хората там, където има стотици с положителен резултат и хора в интензивно отделение? Лични наблюдения?
Не ми слагай думи, които не съм казала /писала. Интерпретациите ти не ме вълнуват!
Член на семейството ми всяка седмица е в Италия, служебно. Няма начин да не отиде. Колкото и лесно да ви се струва на всички как се седи по къщите, не се ходи на работа и границите се затварят!
Тогава не разбирам загрижеността ти повече за икономиката и няколко пъти възмущението ти за идеята в краен случай да се преустанови движението на хората в други държави. Всичко свързваш с икономика, ресурси и значимост от материално естество, но не и здравословно.
Ми и мен не ме интересува твоето мнение, ама се бодва силно в очи, като обиждаш непрекъснато, дори без щипка уважение другите в темата. Това, че вие нямате избор служебно да не ходите, но толкова държиш на свободни граници и никакви ограничителни мерки говори съвсем друго кое ти е важно. Твой проблем, не мой.

# 11 966
Скоро идва страница 800!!!

Тази тема мисля, че можем да я пишем към рекордните. При все толкова много изтрити мнения.

Айде пак да се помоля - който умее, да плясне една анкета тук, да си гласуваме.

# 11 967
  • София
Не може да се пускат анкети при вече пусната тема. Бъг в новата версия за което сме алармирали и вярваме, че е въпрос на време да се отстрани.

# 11 968
Тогава не разбирам загрижеността ти повече за икономиката и няколко пъти възмущението ти за идеята в краен случай да се преустанови движението на хората в други държави. Всичко свързваш с икономика, ресурси и значимост от материално естество, но не и здравословно.
Ми и мен не ме интересува твоето мнение, ама се бодва силно в очи, като обиждаш непрекъснато, дори без щипка уважение другите в темата. Това, че вие нямате избор служебно да не ходите, но толкова държиш на свободни граници и никакви ограничителни мерки говори съвсем друго кое ти е важно. Твой проблем, не мой.

Къде обидих? И кого??  "Без капка уважение към участниците".....Цитирай,моля! Наистина всеки си пише свободни съчинения! Има опция " информирай модератор", използвай я вместо да си измисляш!
И да, икономиката сериозно е пострадала вече, но едва ли го осъзнаваш.

# 11 969
  • Countryside
Разбира се, че не се правят тестове на всички с пневмония. Няма и резон да се правят.
Не се правят и на всички с грип. Няма и резон да се правят.
Правят се само на хора, които са се върнали от чужбина и са със симптоматика.
Или са били контактни с такива други хора.
Сори, не сори точно за това нямаме случаи, 'щото няма резон, не за друго. В Ю.Корея и Япония започнаха да тестват пациентите в белодробните отделения, като започнаха от тези с доказана пневмония. Тест за короната се прави по преценка на доктор, но както са се паникьосали тестват наред, особено в Ю.Корея.

Общи условия

Активация на акаунт