Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 933 950
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 12 300
  • София
То ако има новини, ще кажат по телевизията. Няма какво да се питат комшиите.
Не е притеснително някой да го извозят за тест, притеснително е ако се развява по купони.
Kак беше - проверката е висша форма на доверие Stuck Out Tongue
Много подробно се съобщават някои неща (какви по народност чужденци са приети например), а за други - мълчание (визирам семейството, мъжете в Добрич, починалата жена, докато за китаеца в Банско обявиха подробности).
Иска ми се да вярвам, че не крият информация, но не ми се получава.

# 12 301
Ние се смеем, обаче то не е за майтап. Останахме единствената държава в континентална Европа без официален случай на коронавирус и това при трафика, които има от Западна Европа, е меко казано невероятно. Според мен не говори за подготовка, а за некадърност..Случаи има даже в Босна, Сърбия, а те дори не са в ЕС. Дори най-малките държавици като Андора, Сан Марино и Лихтенщайн имат регистрирани случаи? И вярвате още, че ние нямаме ли? Въобще...200 теста от началото на февруари. Аз лично не виждам никаква подготовка и сигурност. Хвана ги яко страх, щом училищата, а и повечето университети затварят врати (една адекватна мярка, най-накрая!) Това за мен не е случайно. Повечето университети още мин.седмица получиха указания към студентите как да се предпазват, а в тези, които не са затворени, изрично е забранено болни студенти да посещават лекции. А сега ново 20 - болниците били пълни. Те ако от сега са пълни, нататък какво ще стане - един Бог знае. Аз лично бих се радвала да се открие поне един случай, оттам се тръгва по контактите на заразения и прочие, има развитие. А сега едно голо нищо. Не обвинявам само институциите, може би и гражданите (идващи от рискови зони) са отговорни - те трябва да позвънят за изследване при най-малко съмнение, ако не го направят не вярвам някой да ги гони да ги изследва. Така че е комплексно - трябва да има действия от страна на държавата, но и от страна на обществото.
Незнам какво да мисля. Никакви обществени прояви не са забранени. Театри, кина, молове... Всичко си работи с пълна сила. Учениците не ходят на училище, но сега ходят по молове те и кината сигурно

# 12 302
Има ли опция човек да се изследва на частно, т.е. платено? Може би повече хора ще го направят, ако можеха сами да решават.

# 12 303
А бе има, няма потвърдени все тая. Аз си взимам предпазните мерки. Никакви молове, никакви автобусчета. Днес докато вървях към Александровска, една жена с магареща кашлица, вървяща до един мъж, като се разминахме и аз минах на 1 м разтояние, че толкова ми позволяваше тротоара, я чух да казва "Тези с тия маски, ми писнаха вече."  Толкова за българската простотия.

# 12 304
Какво обявиха в 17ч днес, няма положителен, нали?

# 12 305
  • София
Нормално е да станат подозрителни и лекарите- предполагам следят информацията, че коронавируса е успял да се крие зад грипа в САЩ 6 седмици и повече, в Испания и там толкова или повече.
 Простичко казано- времето за удвояване на броя случаи от тази болест е 6-7 дни според оценките- значи 10 случая стават на 20 на края на първата седмица, на 40 на втората, на 80 на третата, на 160 на четвъртата и все още има значителна вероятност никой да не е умрял и забелязан. После на петата 320, на шестата 640 и тогава вече евентуално умира  някой от тия 80 дето са от третата седмица и ако го забележат ок ... ако не ... следващата седмица 1280 и вече трудно да не забележат. Ако в областния град Х са пристигнали десет заразени преди две седмици, днес има 40 и от тях ако 20 не са развили симптоми, никой не знае за тях. Ако другите 20 вече са развили, трябва тепъра някой да се свърже с лекар и склонността някой да се свърже е ниска (сигурно ги е и страх) и някъде пишеше че май е 10% вероятността някой да се обади на доктора заради простудно. значи 2-ма евентуално и като доктора им каже че е грип .... сещате се. Защото цялата тая схема се развива на фона на хиляди болни от грип в същия областен град (за момента десетки пъти повече в нашия пример).

# 12 306
Сега в 17, ама аз вече не слушам. Чувам само "За момента няма потвърден, ще изледваме този и онзи, ако има потвърден, този и онзи ще се изпарят, а ние ще Ви съобщим, че на всички останали е отрицателен. Благодаря."

Някой знае ли какво стана с мъжете от Добрич? Вчера трябваше да излезе резултата на единия, а на другия днес, но не намирам никаква информация. 🧐

Същия въпрос си задавам аз от няколко дни за семейството, приело гости от Италия. Направо изчезнаха много бързо от новините тези хора.

Имаше и случай на починала жена от Полски Тръмбеш, която се е върнала от Италия на 9 февруари,  тестовете трябваше да излязат тези дни, и за нея нищо не се чува.

# 12 307
От няколко дни, от Службата по трудова медицина ни заливат с информация за вируса и какво да се прави, за да се спре разпространението му.

# 12 308
Ами  то няма как да принудят в България, роднините да си мълчат. Но тук явно и помощ отказват. Ето, примерно, тази жена дето се хвалеше, че се върнала от Италия и наглееше как ще ходи на работа и как даже в Тифани ще ходи, знаейки, че може да изпозарази сума народ, та тя, казна, че са и отказали да я тестват. Примерно видное, че тя е безотговорна и не и пука ни за семейство, ни за колеги, но защо са и отказали тест. Ми затова още няма заболели в България...
Аз мислех, че се майтапи.

# 12 309
  • Варна
Цитат
51 проби са пуснати от 66 пристигнали. 47 са отрицателни, чакаме още до 2-3 часа потвърждение на още 3 проби", заяви проф. Кантарджиев.

# 12 310
И аз вчера докато се мотах из Лидъл , една женица зверски кихна срещу мен и аз разтреперана хукнах да се жалвам на мъжа си, който си дърпаше чинно количката с покупки, а той ми каза, да си взема като Алф един книжен пакет, да си направя дупки за очите и така да ходя с него. Той обаче, въпреки, че знае колко съм луда и как бързо приемам щури идеи, не се замисли, че мен с пакета никой няма да ме познае, но него всички ще го вземат на подбив, дето върви до мен......

# 12 311
  • София
Простичко казано- времето за удвояване на броя случаи от тази болест е 6-7 дни според оценките- значи 10 случая стават на 20 на края на първата седмица, на 40 на втората, на 80 на третата, на 160 на четвъртата и все още има значителна вероятност никой да не е умрял и забелязан. После на петата 320, на шестата 640
Написаното - да, но принципът на разпространение, уви, не е толкова простичък. Според вашия принцип досега в Италия трябваше да има 4-500 случая на заразени, уърст кейс, нали....
Та, искам да кажа, че е доста по-бърже разпространението, и не е на принципа на удвояване.

Скрит текст:
Цитат
51 проби са пуснати от 66 пристигнали. 47 са отрицателни, чакаме още до 2-3 часа потвърждение на още 3 проби", заяви проф. Кантарджиев.
В тия 15 непуснати и/или в другите 3 (а що ги не пускат всички, толко ли ни е капацитета?!) ще да е новината... по-добре е петък вечер да я съобщят, вместо понеделник сутрин да речем. Чисто от психологическа гледна точка.

# 12 312
Аз се радвам, че няма. Но лекарите, поне според мен, също са подозрителни.
Кога съобщават? Знам сутрин към 8.А следобед?

Подозрителни типове. Не съобщават следобед, не ги е срам!

# 12 313
Тези оt BNO Newsroom да не са ги баннали, нямам достъп от известно време.

# 12 314
Гледаш да се заядеш без изобщо да рабереш какво съм написала Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт